Antalya'da 3. Tarım Zirvesi - Son Dakika
Ekonomi

Antalya'da 3. Tarım Zirvesi

DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş, yüzde 0,99 aylıkla bütün esnafa kredi imkanı yarattıklarını belirterek, "Çiftçimizi, iş adamı ve ihracatçı konumuna getirmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

03.04.2018 14:43
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş, yüzde 0,99 aylıkla bütün esnafa kredi imkanı yarattıklarını belirterek, "Çiftçimizi, iş adamı ve ihracatçı konumuna getirmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz."dedi.

Antalya Büyükşehir Belediyesi, Hürriyet Gazetesi ve DenizBank iş birliğinde, tarım üreticilerinin karşılaştığı sorun ve çözüm önerilerini değerlendirmek için "3. Tarım Zirvesi" düzenlendi.

Büyükşehir Belediyesi Hizmet Binası Nikah Salonu'nda gerçekleştirilen programa, Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Başkanı Mustafa Satıcı, Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş ile çiftçiler ve gazeteciler katıldı.

Ateş, burada yaptığı konuşmada, tarımı stratejik bir sektör olarak değerlendirdiklerini, tarımın ve turizmin enerji gibi uzun bakışlı yönetimlere ihtiyaç duyduğunu söyledi.

Türkiye'nin, nüfusunun yüzde 25'inin tarımla yaşayan, yüzde 25'inin de istihdamının tarımdan kaynaklandığı bir ülke olduğuna dikkati çeken Ateş, kentin, toplam tarım üretiminde dünyada ilk 10 arasında yer aldığını bildirdi.

Antalya'nın dünyayla kıyaslanan şehirler arasında bulunduğunu belirten Ateş, kentin yaş sebze meyvede katma değerinin yüksek olduğunu ifade etti. Türkiye'nin 2,3 milyar dolarlık yaş sebze ihracatının yüzde 40'ının Akdeniz yöresinden, 400 milyon dolarının da Antalya'dan yapıldığına işaret eden Ateş, kentin, örtü altı üretimde önemli merkezlerden biri olduğunu kaydetti.

Tarımda finansman sağlamada Ziraat Bankasından sonra DenizBank'ın yer aldığını ifade eden Ateş, "Turizm tarafına bakıldığında 20 milyar dolarlık bir kredi hacmiyle bütün bankalar arasında açık ara birinciyiz. Aslında tarıma da turizme de muazzam bir katkı sağlıyoruz. Banka olarak Nefes 2 Kredisini gündeme getirdik. Maalesef enflasyon yüksek, düşürmek için mücadele var. Buna bağlı olarak faizler de yüksek. (Yüzde) 0,99 aylıkla bütün esnafımıza kredi imkanı yarattık. Çiftçimizi, iş adamı ve ihracatçı konumuna getirmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz." diye konuştu.

Çiftçileri dijitalleştirmek için "Deniz'den Toprağa" aplikasyon uygulaması geliştirdiklerine değinen Ateş, yeni uygulamayla çiftçinin işinin kolaylaşacağını söyledi.

"Çiftçiye ücretsiz elektrik imkanı sağladık"

Büyükşehir Belediye Başkanı Türel de belediyelerin tarımda, turizmde insan hayatının her aşamasında olduğunu dile getirdi.

Çiftçilere sulamada elektrik bedelini ücretsiz verdiklerini anlatan Türel, tarımsal soğuk hava depo çalışmalarını başlattıklarını, maliyetinin 24 milyon lira civarında olduğunu söyledi.

Türel, turizm nedeniyle et tüketiminin iyi olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

"Hijyenik et üretimi hayati önem arz ediyor. Bunun için yeni mezbahalar açtık, birkaçı açılmak üzere. Büyükşehir Yasası köyleri güçlendirdi. Kırsal altyapı yatırımlarında rekorlar kırıyoruz. Yatırımlar 2013'e göre 10 kat arttı. Antalya'da merkez ilçeler dışında 539 köy var. Bu köylere 2013'te yapılan su, yol hepsi içinde toplam yatırım 10 milyon liraydı. Bugün bu kırsal köylere sadece asfalt yatırımı 150 milyon lira oldu. Antalya'da örtü altı tarım alanları arttı, plastik sera alanı iki katına çıktı, 2 milyon ton olan domates üretimi son yıllarda 2,5 milyon tona çıktı."

ATB Başkanı Çandır ise Antalya'nın bitkisel üretimde birinci, tarımsal üretimde üçüncü sırada yer aldığını aktardı. Örtü altı üretimin yüzde 39'nun, biber üretiminin yüzde 56'sının, hıyar üretiminin yüzde 44'ünün Antalya'da gerçekleştirildiğini ifade eden Çandır, mantar üretiminin de yüzde 55'nin Antalya'da yapıldığını kaydetti.

Çandır, Türkiye'nin tohum firmalarının yüzde 52'sinin fide firmalarının yüzde 57'sinin Antalya'da bulunduğunu söyledi.

Konuşmaların ardından, Hürriyet Ekonomi yazarları Vahap Munyar, Noyan Doğan, Hürriyet Ekonomi Müdürü Sefer Levent, ATB Başkanı Ali Çandır, BAİB Başkanı Satıcı ve DenizBank Akdeniz Bölge Müdürü Adnan Aykın'ın katılımıyla panele geçildi. Zirve, oturumlarla sona erecek.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Antalya'da 3. Tarım Zirvesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement