Caretta caretta yavruları denizle buluşmaya başladı - Son Dakika
Güncel

Caretta caretta yavruları denizle buluşmaya başladı

Antalya'nın Kemer ilçesinin Çıralı Sahili'nde yuvalarından çıkan, nesli tükenme tehlikesi altındaki caretta caretta yavruları, zorlu yolculuğun ardından denizle buluştu.

11.07.2021 08:51  Güncelleme: 09:26
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Antalya'nın Kemer ilçesinin Çıralı Sahili'nde yuvalarından çıkan, nesli tükenme tehlikesi altındaki caretta caretta yavruları, zorlu yolculuğun ardından denizle buluştu.

Deniz kaplumbağaların en önemli üreme bölgelerinden Çıralı'da, yumurtalarından çıkan yavruların denizle buluşma süreçleri başladı.

Bölgede sabahın erken saatlerinde Ulupınar Çevre Koruma Geliştirme ve İşletme Kooperatifi görevlilerince açılan yuvadan çıkan 22 caretta caretta yavrusu, denize ulaştı.

Yavruların zorlu yolculuklarını, çok sayıda tatilci de ilgiyle takip etti.

Yuvalardan gece saatlerinde de çok sayıda yavrunun denize ulaştığı tespit edildi.

Ulupınar Çevre Koruma Geliştirme ve İşletme Kooperatifif Başkanı Habip Altınkaya, gazetecilere, Çıralı Sahili'nde bu yıl yaklaşık 100 yuva tespit ettiklerini söyledi.

Sahildeki caretta caretta yuvalarının çok iyi korunduğunu belirten Altınkaya, "İlk yuvadan 56 yumurtadan 22 yavru denizle buluştu. Yavrular yuvalardan çıkış yapmaya devam edecek." dedi.

Çıralı Kıyı Koruma Koordinasyon Komisyonu Başkanı Erdal Elginöz ise Doğa Koruma ve Milli Parklar 6. Bölge Müdürlüğü ile protokol imzalayarak bölgede koruma ve izleme çalışmaları sürdürdüklerini kaydetti.

Bu kapsamda kumsalı gece ve gündüz kontrol ettiklerini, geceleri kaplumbağaların rahatsız edilmemesi için kumsala çıkışları kısıtladıklarını ve ışıkları perdelediklerini dile getiren Elginöz, "Kooperatif ile yaptığımız çalışmalar sayesinde geçen yıl toplam 100 yuvamız vardı ve 3220 yavru caretta carettayı denize gönderdik. Bu yıl 125 yuvaya ulaşacağımızı tahmin ediyoruz. Bu da yaklaşık 4 bin 500 yavruyu denize uğurlayacağımız anlamına geliyor. Çıralı'da yuva sayıları bir yükseliş eğilimi göstermekte." ifadelerini kullandı.

Elginöz, deniz kaplumbağalarının cinsiyetinin tayin edilmesinde hava sıcaklığının önemli rol oynadığını vurguladı.

Küresel ısınmanın cinsiyet dağılımı ve değişimine etkisini tespit edip gözlemleyebilmek için yuvalara ısıölçer yerleştirerek sıcaklığını takip ettiklerini aktaran Elginöz, son açtıkları yuvaya daha önce koydukları ısıölçerin verilerini de inceleyeceklerini belirtti.

Caretta caretta yavruları denizle buluşmaya başladı
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Caretta caretta yavruları denizle buluşmaya başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İstanbul Şişli'deki Zorlu Holding binasına silahlı saldırı
    06:09 İstanbul Şişli'deki Zorlu Holding binasına silahlı saldırı

    İstanbul Şişli'de bulunan Zorlu Holding binasına kişi veya kişiler tarafından silahla ateş açıldı. Kurşunlar binanın camlarına isabet ederken içeride kimsenin olmaması olası bir faciayı önledi. Polis ekipleri saldırıyı gerçekleştiren kişi veya kişileri arama çalışmalarını sürdürüyor.

  • İzmir'de bir tekstil atölyesinde çıkan yangın bitişik binaya sıçradı
    06:06 İzmir'de bir tekstil atölyesinde çıkan yangın bitişik binaya sıçradı

    İzmir'in Konak ilçesinde bulunan bir tekstil atölyesinde çıkan yangın, bitişikteki binaya da sıçradı. Yangın, itfaiye ekiplerince söndürüldü ancak tekstil atölyesi kullanılamaz hale geldi ve binada hasar oluştu. Yangının çıkış sebebi henüz belirlenemedi ve soruşturma başlatıldı.

  • İzmir Konak'ta çıkan yangın itfaiye ekiplerince söndürüldü
    05:28 İzmir Konak'ta çıkan yangın itfaiye ekiplerince söndürüldü

    İzmir'in Konak ilçesinde bulunan bir tekstil atölyesinde çıkan yangın, itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü. Yangın, tekstil malzemelerinin tutuşmasıyla büyüyerek bitişiğindeki binaya da sıçradı. İhbar üzerine olay yerine sağlık, polis ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Yaklaşık 2 saat süren yoğun çalışmalar sonucunda yangın kontrol altına alındı. Yangın sonucunda tekstil atölyesi kullanılamaz hale gelirken, binada da hasar meydana geldi.

  • Fatih'te Psikolojik Sorunları Olan Kişi Üst Komşusunun Kapısını Kırmaya Çalıştı ve Ateşe Verdi
    04:52 Fatih'te Psikolojik Sorunları Olan Kişi Üst Komşusunun Kapısını Kırmaya Çalıştı ve Ateşe Verdi

    Fatih'te yaşanan olayda, psikolojik sorunları olan bir kişi, üst komşusunun çıkardığı sesten rahatsız olduğu için balyoz ve matkapla kapıyı kırmaya çalıştı. Başarılı olamayınca da kapıyı ateşe verdi. Polis, itfaiye ve özel harekat polisleri olaya müdahale ederek saldırganı etkisiz hale getirdi. Olay anı cep telefonu kamerasıyla kaydedildi.

  • Aksaray'da tıra çarpan otobüs kaza yaptı, 8 kişi yaralandı
    04:42 Aksaray'da tıra çarpan otobüs kaza yaptı, 8 kişi yaralandı

    Aksaray'da bir otomobilin aniden önüne geçmesi sonucu fren yapan bir tıra, arkadan gelen yolcu otobüsü çarptı. Çarpmanın etkisiyle otobüs kontrolden çıkarak bir fabrikanın bahçe duvarına çarptı. Kazada otobüs sürücüsü ve 7 yolcu olmak üzere toplam 8 kişi yaralandı. Yaralılar hastaneye kaldırılırken, tır ve otomobil sürücüsü gözaltına alındı. Kazayla ilgili tahkikat başlatıldı.

  • Esenler'de silahla havaya ateş eden şahıslar gözaltına alındı
    03:45 Esenler'de silahla havaya ateş eden şahıslar gözaltına alındı

    Esenler'de araç içerisinden silahla havaya ateş ettikleri anı sosyal medyada paylaşan iki şahıs, İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından gözaltına alındı. Gözaltına alınan şahıslar adli makamlara sevk edilecek.


Advertisement