Antalya'da Çiftçiler Hal Kapılarını Kapatıp Eylem Yaptı - Son Dakika
Güncel

Antalya'da Çiftçiler Hal Kapılarını Kapatıp Eylem Yaptı

Antalya\'da Çiftçiler Hal Kapılarını Kapatıp Eylem Yaptı

ANTALYA Toptancı Hali'ndeki komisyoncuların fiyat uygulamalarını protesto eden sebze ve meyve üreticileri, dün gece hal kapılarını kapatıp eylem yaptı.

21.11.2016 10:54
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ANTALYA Toptancı Hali'ndeki komisyoncuların fiyat uygulamalarını protesto eden sebze ve meyve üreticileri, dün gece hal kapılarını kapatıp eylem yaptı. Çiftçiler eylemlerine sabaha karşı son verdi.

Antalya Büyükşehir Belediyesi Toptancı Hali'ne dün saat 20.00 sıralarında konvoy eşliğinde boş araçlarıyla gelen üreticiler, komisyoncuların ürünleri düşük fiyata aldığını, yüksek fiyattan sattığını iddia etti. Çok sayıda üreticinin katıldığı eylem nedeniyle Antalya Emniyet Müdürlüğü ekipleri halde yoğun güvenlik önlemi aldı. Üreticiler, ürün girişini önlemek için halin 3 kapısını da kilitledi. Polisin müdahalesiyle zaman zaman açılan kapılar, her seferinde eylemciler tarafından yeniden kapatıldı. Eylemden habersiz olan pek çok çiftçi ise hale ürün girişi yapamayınca geri döndü.

CHP'Lİ MİLLETVEKİLLERİ İKNA ETMEYE ÇALIŞTI

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak ile Devrim Kök sık sık slogan atan üreticileri eylemlerine son vermeleri için iknaya çalıştı. Üreticiler, batı giriş kapısını açık tutmaya çalışan polisle tartışınca, kısa süreli arbede yaşandı. Kapıyı kırmak isteyen bazı üreticileri yine arkadaşları ikna etti. TOMA ve çevik kuvvet ekiplerinin hazır bekletildiği eylem sırasında bazı üreticiler araçlarındaki domates, biber ve patlıcan gibi ürünleri yola dökerek tepkilerini sürdürdü.

MALİYETİN ALTINDA SATIŞ

Maliyetin altında satış yaptıklarını ve bundan dolayı eylem yaptıklarını belirten üreticiler, vergilerini düzenli ödemelerine rağmen borç batağında olduklarını iddia etti. Üreticilerden Hüseyin Çelik, 10 yıl önce domatesin kilosunu 1- 1,5 TL'ye satarken, gübrenin torbasını 25 TL'den aldıklarını kaydetti. Bugün aynı gübreyi 125 TL'ye aldıklarını anlatan Çelik, "Domatesin kilosunu dövizin gidişatına göre 12 TL'den satmam gerekirken 80 kuruşa satıyorum. Piyasada 1 TL. İstanbul'da da 5 TL'ye satılıyor. Devlet desteği istiyoruz. 5 dönümlük seraya yıllık 500 TL destek alıyoruz. 20 litre mazot parası. İstemiyoruz biz bu desteği. Ürünlerimizi satacağımız pazar bulsunlar. Devlet bana malı ürettiriyorsa pazarını da bulacak" dedi.

ESKİ BELEDİYE BAŞKANI: SIRTIMIZDAN ENFLASYONU DÜŞÜRMESİNLER

Eski Aksu Belediye Başkanı İsa Yıldırım ise halen çiftçilik yaptığını belirterek, "Devletten sadaka istemiyoruz. Suriyelilere haksız yere verilen milyarlarca lira bize verilsin demiyoruz. Onuru, şerefiyle çocuğunu büyütmeye çalışan, yeri geldiğinde canını vatanı için veren Türk çiftçisiyiz. Alın terimizin karşılığını istiyoruz. Sırtımızdan enflasyonu düşürmesinler" diye konuştu.

'ÇİFTÇİNİN SESİNE KULAK VERİN'

CHP Milletvekili Çetin Osman Budak ise Kumluca, Finike, Elmalı, Aksu, Serik, Manavgat, Gazipaşa'dan çiftçilerin sosyal medya üzerinden örgütlenip hale geldiğini söyledi. Budak şunları söyledi:

"Çiftçi sahipsiz. Çiftçi örgütleri var. Onlar bile önlerine düşmemiş. Bu çiftçi kardeşlerim aç olduklarını söylüyor. Girdi maliyetleri yüksek, ancak satış fiyatı aynı. Buradan iktidardakilere sesleniyorum; bu sesi duyun, bu ses artık çığlıktır. Yaşayamıyoruz, bizi destekleyin diyorlar."

CHP Milletvekili Devrim Kök ise salı günü TBMM'de CHP Grubu adına konuşma yapacağını ve çiftçinin sorununu orada gündeme taşıyacağını ifade etti.

Sabaha karşı eylemlerine son veren çiftçiler, sorunları çözüme kavuşana kadar protestoya devam edeceklerini söyledi.

- Antalya

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Antalya'da Çiftçiler Hal Kapılarını Kapatıp Eylem Yaptı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İran-İsrail Gerilimi Altına Rağbeti Arttırdı
    13:05 İran-İsrail Gerilimi Altına Rağbeti Arttırdı

    İran'ın İsrail'e düzenlediği hava saldırısı sonrası ortaya çıkan gerilim nedeniyle borsalarda iniş çıkışların meydana gelmesiyle, uzmanlar gerilime rağmen altına rağbetin arttığını belirtti. Türkiye'deki borsaların kapalı olduğu Ramazan Bayramı tatili sürecinde altın gramı 3 bin lira seviyelerine kadar çıktı. İran-İsrail gerilimi ve Ortadoğu'daki savaşın etkisiyle altına talep artarken, sarrafiye ürünlerinde tedarik sıkıntısı yaşanıyor.

  • İngiltere'de Yeni Neslin Hayat Boyu Sigaraya Erişimi Yasaklanıyor
    13:04 İngiltere'de Yeni Neslin Hayat Boyu Sigaraya Erişimi Yasaklanıyor

    İngiltere'de hükümet, yeni neslin sigaraya erişimini yasaklayacak bir tasarıyı parlamentoya sunuyor. 1 Ocak 2009'dan sonra doğanlara sigara satışının yasaklanması planlanıyor. Ancak yasa, iktidardaki Muhafazakar Parti içinde tartışmalara neden oluyor. Yasanın ana muhalefetteki İşçi Partisi ve Liberal Demokrat Parti vekillerinin oylarıyla geçmesi bekleniyor. Yasa, sigara içmeyi değil, sigara ürünlerinin satışını yasaklamayı içeriyor. Bu adımla binlerce hayatın kurtarılması ve sağlık sisteminin üzerindeki baskının azalması hedefleniyor.

  • İngiltere'de Yeni Neslin Hayat Boyu Sigaraya Erişimi Yasaklanıyor
    13:04 İngiltere'de Yeni Neslin Hayat Boyu Sigaraya Erişimi Yasaklanıyor

    İngiltere'de hükümet, yeni neslin sigaraya erişimini yasaklayacak bir tasarıyı parlamentoya sunuyor. 1 Ocak 2009'dan sonra doğanlara sigara satışının yasaklanması planlanıyor. Ancak yasa, iktidardaki Muhafazakar Parti içinde tartışmalara neden oluyor. Yasanın ana muhalefetteki İşçi Partisi ve Liberal Demokrat Parti vekillerinin oylarıyla geçmesi bekleniyor. Yasa, sigara ürünlerinin satışını yasaklamayı içeriyor ve elektronik sigaraları da daha az cazip hale getirmeyi amaçlıyor. Yapılan araştırmalar, 18 yaşın altındaki çocukların elektronik sigara deneme oranının yasak olmasına rağmen yüksek olduğunu gösteriyor. Yasağın bu sene sonuna doğru yasalaşması bekleniyor.

  • BBC Türkçe, Kahramanmaraş depreminin yıkımını belgeledi
    13:04 BBC Türkçe, Kahramanmaraş depreminin yıkımını belgeledi

    BBC Türkçe ekibi, Kahramanmaraş'ta depremden sonra yaptıkları araştırmalarla Çağdaş Gazeteciler Derneği'nin belgesel ödülünü kazandı. Ekip, kentteki yıkımı detaylı bir şekilde inceleyerek kamu otoriteleri ve üniversitelerin raporlarını inceledi.

  • Elazığ'da nesli tükenme tehlikesi altındaki dağ keçileri görüntülendi
    13:04 Elazığ'da nesli tükenme tehlikesi altındaki dağ keçileri görüntülendi

    Elazığ'ın Karakoçan ilçesinde koruma altında olan dağ keçileri, kayalık ve sarp yamaçlarda yiyecek ararken görüntülendi. Dünya Doğa Koruma Birliği'nin kırmızı listesinde yer alan dağ keçileri, nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya bulunuyor.


Advertisement