Antalya'da Çiftçiler Hal Kapılarını Kapatıp Eylem Yaptı (2) - Son Dakika
Güncel

Antalya'da Çiftçiler Hal Kapılarını Kapatıp Eylem Yaptı (2)

Antalya\'da Çiftçiler Hal Kapılarını Kapatıp Eylem Yaptı (2)

"ÇİFTÇİNİN HAL KAPISINI KAPATMA HAKKI YOK"Antalya Toptancı Hali'ndeki komisyoncuların fiyat uygulamalarını protesto ederek, hal kapılarını kapatıp eylem yapan sebze ve meyve üreticilerine komisyonculardan yanıt geldi.

21.11.2016 21:53
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

"ÇİFTÇİNİN HAL KAPISINI KAPATMA HAKKI YOK"

Antalya Toptancı Hali'ndeki komisyoncuların fiyat uygulamalarını protesto ederek, hal kapılarını kapatıp eylem yapan sebze ve meyve üreticilerine komisyonculardan yanıt geldi. Antalya Toptancı Hal Yaş Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Yönetim Kurulu, dernek binasındaki gelişmeleri değerlendirdi. Her eylem yapıldığında kendilerinin sorgulandığına dikkat çeken komisyoncular, yaşananlara açıklama yapma gereği duyduklarını söyledi. Çiftçinin eylem yapma hakkının bulunduğunu belirten Antalya Toptancı Hal Yaş Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı Cüneyt Doğan, şöyle dedi:

"Çiftçinin malı toplama, ya da toplamama hakkı vardır. Ama hiçbir zaman halin kapısını kapatma gibi bir hakkı yoktur. Yaptıkları açıklamada, domatesi komisyoncuların 80 kuruşa alıp, aynı halin içerisinde 2 TL'ye sattıklarını ifade etmişler. Böyle bir şeyin olmadığını belirtirim. Biz komisyon usulü çalışıyoruz. Sattığımız maldan yüzde 8 komisyon alıyoruz. Gerisini de çiftçiye iade ediyoruz. Çiftçinin karı ile bizim karımız aynı, doğru orantılı." Çiftçinin yaptığı eylemde haklı oldukları yanlar da bulunduğunu belirten Başkan Doğan, "Bugün girdi maliyetlerinin fazlalığı doğrudur. Bugün fiyatlar, özellikle bazı ürünlerde düşük. Ancak, burada bize yöneltilen suçlamaları kabul etmiyoruz" diye konuştu. Domatesin Antalya'da 80 kuruş- 1 TL arasında olduğu söylentilerinin doğru olduğunu belirten Cüneyt Doğan, "Aynı domatesin İstanbul'da 5 TL olduğunu ifade ediyorlar. Bu genel bir ifade. Daha önce de bu türlü ifadeler kullanıldı. Bunlar yanlış ifadeler" dedi.

"MAL SATMAMA LÜKSÜMÜZ YOK"

Çiftçinin canı yandığı için eylem yaptığına da vurgu yapan Başkan Doğan, sözlerini şöyle tamamladı:

"Şu anda zarar ettikleri için bu eyleme katılıp, serzenişte bulunmuşlardır. Ama Antalya'da yaklaşık 100 bin çiftçi var. Onları hale sokmayarak haklarını elden alamazlar. Mal toplamama gibi bir eylem yapabilirler ama şuan ki fiyattan, ya da düzenden memnun olan kişiyi veya hale gelmek isteyen kişiyi de engelleyemezler. Çiftçiler bize 'siz de satmayacaksınız, bizim arkamızda duracaksınız' diyorlar, bizim öyle satmama gibi lüksümüz yok. Önümüze mal geliyorsa, biz satarız. Getirmeyene de neden getirmiyorsun, demeyiz. Dün yapmış oldukları eylemden dolayı bugün domates 1 TL ise bunu 1.5 TL gibi olma ihtimali yok. Bu eylemi bir hafta da sürdürseler olmaz." Antalya Toptancı Hal Yaş Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Yönetim Kurulu üyesi Mehmet Ök ise çiftçilerin yapmış olduğu eylem ve protestonun doğru ancak sloganın yanlış olduğunu söyledi. Ök, "Burada muhatap kesinlikle komisyoncular değil. Çiftçinin derdine çare arama yeri hükümettir" dedi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Antalya'da Çiftçiler Hal Kapılarını Kapatıp Eylem Yaptı (2) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement