Antalya'da Çocuklara "Bisiklet Ehliyeti" - Son Dakika
Güncel

Antalya'da Çocuklara "Bisiklet Ehliyeti"

Antalya\'da Çocuklara "Bisiklet Ehliyeti"

Antalya'da, bisiklete binen çocuklara trafik kurallarını erken yaşta öğrenmeleri ve kazaların en aza indirilmesi amacıyla "bisiklet ehliyeti" verilecek.

17.02.2017 11:14
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

AYŞE YILDIZ - Antalya'da, bisiklete binen çocuklara trafik kurallarını erken yaşta öğrenmeleri ve kazaların en aza indirilmesi amacıyla "bisiklet ehliyeti" verilecek.

İl Milli Eğitim Müdürlüğünce bisiklet kazalarının önlenmesi, bisiklet kullanımının özendirilmesi ve çocukların trafikte dikkatli olması amacıyla "Ehliyetli Küçük Eller Yollarda Projesi" hazırlandı.

Proje, Milli Eğitim Müdürlüğünün koordinesinde, Antalya Büyükşehir Belediyesi, İl Emniyet Müdürlüğü Trafik Şube Müdürlüğü ve Sürücü Eğitimcileri Konfederasyonu Antalya Şubesi ile protokol imzalanarak, yürürlüğe girecek.

İlk etapta Muratpaşa ve Konyaaltı ilçelerinde bahçeleri ve geniş spor salonları bulunan 10 pilot okul belirlendi. 3'er okulla da eşleşerek, iki ilçede toplam 40 okulda eğitim öğretim gören ve bisikleti olan 12 bin 800 öğrenci tespit edildi.

Sürücü kurslarının ve trafik şubesinin belirleyeceği kriterler kapsamında, pilot okullarda çocuklara yönelik teorik eğitimin ardından, uygulaması gerçekleştirilerek. Başarılı öğrencilere ilk kez "bisiklet ehliyeti" verilecek.

Projeyle çocukların erken yaşlarda trafik kurallarını öğrenmesi, hem bisiklet sürerek spor yapması hem de kazaların en aza indirilmesi hedefleniyor. İki pilot ilçedeki eğitimlerin ardından Antalya genelinde yaygınlaştırılacak projenin, Türkiye'de de öncü olması amaçlanıyor.

"Türkiye'de ilk kez Antalya'da başlatıyoruz"

İl Milli Eğitim Müdürü Yüksel Arslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çocukların bisiklet sürmek için erken yaşta trafiğe çıktığını söyledi.

Kazaları en aza indirmek, trafik kültürünü erken yaşlarda yerleştirmek amacıyla çalışma yaptıklarını anlatan Arslan, eğitimler sonucunda uygulamalarda başarılı olanlara "çocuk ehliyeti" verileceğini ifade etti.

Türkiye'de ilk kez Antalya'da projeyi başlatacaklarını vurgulayan Arslan, "Bisiklet ehliyeti vereceğiz, yani 'Kuralları biliyor' diye sertifika düzenleyeceğiz. Bunun herhangi bir yaptırımı yok, normal ehliyet değil, yaka kartı gibi olacak. Başka sonuçlar doğuracak bir şey değil ancak çocuklarımızın bu işi bildiklerini ve öz güven kazanabilmeleri için yapıyoruz." dedi.

Söz konusu çalışmanın, ailelere de iç denetim olacağına dikkati çeken Arslan, aracın içerisinde kırmızı ışıkta geçen anne babayı çocuğunun uyaracağını, trafik kurallarını hatırlatacağını belirtti.

Arslan, Antalya'da bisiklet kullanan çocukları bilinçlendirip, kazaları sıfıra indirmeyi amaçladıklarını belirterek, projenin paydaşlarının emniyet, Büyükşehir Belediyesi ve Sürücü Eğitimcileri Konfederasyonu olduğunu vurguladı.

Protokolün hazırlandığını ve imzalandıktan sonra havanın ısınmasıyla eğitimlerin başlayacağını anlatan Arslan, kursun kriterlerinin sürücü kursları ve emniyet tarafından belirleneceğini ifade etti.

Çocuklara bisiklet ehliyeti için sembolik bir kart geliştireceğini dile getiren Arslan, "Kuralları bilen bisiklet sürücüsü olacak. Bilmeyenlerin de onlara özendiği bir yapıyı oluşturmak istiyoruz. Kuralları öğrenme isteği oluşturacağız. Yavrularımızın anne babalarının kurallara uyması konusunda cesaretlendirici, yaşamı koruyan bir şey geliştirmiş oluyoruz." diye konuştu.

"Çocuklara trafik kültürünü yerleştireceğiz"

Ailelerin hayati kaygı nedeniyle zaman zaman çocuğunun site içerisinde dahi bisiklet kullanmasından çekindiğini dile getiren Arslan, projeyle çocukların kuralları öğreneceğini ve trafik kültürünün geliştirileceğini söyledi.

Arslan, çocuklara bisiklet sürebilmek için ekipmanların nasıl kullanacağını, sağlıklı yaşam için bisiklet kullanımının öneminin anlatılacağını kaydetti.

Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığınca Antalya'da 3 bin 500'ün üzerinde bisiklet dağıtıldığına işaret eden Arslan, "Bunları kullanırken uyması gereken kurallar çok daha önemli. Bilinç küçüklerde başlayacağı için yukarı doğru hayat boyu sürecektir. Temelden başlayacak bir davranış kazandırılacak." dedi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Antalya'da Çocuklara 'Bisiklet Ehliyeti' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Fatih'te Psikolojik Sorunları Olan Kişi Üst Komşusunun Kapısını Kırmaya Çalıştı ve Ateşe Verdi
    04:52 Fatih'te Psikolojik Sorunları Olan Kişi Üst Komşusunun Kapısını Kırmaya Çalıştı ve Ateşe Verdi

    Fatih'te yaşanan olayda, psikolojik sorunları olan bir kişi, üst komşusunun çıkardığı sesten rahatsız olduğu için balyoz ve matkapla kapıyı kırmaya çalıştı. Başarılı olamayınca da kapıyı ateşe verdi. Polis, itfaiye ve özel harekat polisleri olaya müdahale ederek saldırganı etkisiz hale getirdi. Olay anı cep telefonu kamerasıyla kaydedildi.

  • Aksaray'da tıra çarpan otobüs kaza yaptı, 8 kişi yaralandı
    04:42 Aksaray'da tıra çarpan otobüs kaza yaptı, 8 kişi yaralandı

    Aksaray'da bir otomobilin aniden önüne geçmesi sonucu fren yapan bir tıra, arkadan gelen yolcu otobüsü çarptı. Çarpmanın etkisiyle otobüs kontrolden çıkarak bir fabrikanın bahçe duvarına çarptı. Kazada otobüs sürücüsü ve 7 yolcu olmak üzere toplam 8 kişi yaralandı. Yaralılar hastaneye kaldırılırken, tır ve otomobil sürücüsü gözaltına alındı. Kazayla ilgili tahkikat başlatıldı.

  • Esenler'de silahla havaya ateş eden şahıslar gözaltına alındı
    03:45 Esenler'de silahla havaya ateş eden şahıslar gözaltına alındı

    Esenler'de araç içerisinden silahla havaya ateş ettikleri anı sosyal medyada paylaşan iki şahıs, İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından gözaltına alındı. Gözaltına alınan şahıslar adli makamlara sevk edilecek.

  • Tokat ve Yozgat'ta Deprem Sonrası Hasar Tespitleri Yapıldı
    03:18 Tokat ve Yozgat'ta Deprem Sonrası Hasar Tespitleri Yapıldı

    İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu, Tokat ve Yozgat illerinde meydana gelen deprem sonrası yapılan hasar tespitlerini açıkladı. Tokat'ta 3 ilçe, 30 köyde, 191 konutta, 84 ahırda, 7 camide ve bir fırında hasar tespit edilirken, Yozgat'ta ise bir ilçe, 7 köyde 94 konutta, 4 camide ve 3 ahırda ön hasar tespitleri yapıldı. Karaloğlu, vatandaşlara evlerini kullanmamaları konusunda uyarıda bulunarak, misafir etme imkanlarının olduğunu belirtti.

  • Xiaomi 12 Serisi Android 15 Güncellemesi Alacak Mı?
    03:09 Xiaomi 12 Serisi Android 15 Güncellemesi Alacak Mı?

    Geçen sene Android 14'ü yayınlayan Google, bu yıl ise Android 15 işletim sistemini kullanıma sunacak. Xiaomi 12 serisi (Xiaomi 12, Xiaomi 12 Pro, Xiaomi 12 Lite, Xiaomi 12S, Xiaomi 12S Pro, Xiaomi 12S Ultra, Xiaomi 12X) Android 15 güncellemesi alacak mı? İşte tüm bildiklerimiz...

  • Bolu'da eşi tarafından bıçaklanan kadın ve babası hayatını kaybetti
    03:03 Bolu'da eşi tarafından bıçaklanan kadın ve babası hayatını kaybetti

    Bolu'da Sağlık Mahallesi'nde bir apartmanda meydana gelen olayda, ev sahibi Turgut D. ve kızı Meltem Z. bıçaklanarak yaralandı. Turgut D. olay yerinde hayatını kaybederken, Meltem Z. ise hastanede yapılan müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Şüpheli Serkan Z. ise polis tarafından yakalandı.


Advertisement