Antalya'da "Esnaf Çalıştayı" Yapıldı - Son Dakika
Güncel

Antalya'da "Esnaf Çalıştayı" Yapıldı

Antalya\'da "Esnaf Çalıştayı" Yapıldı

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, ekonomide en önemli faktörün güven, istikrar ve heyecan olduğunu belirtti.

26.11.2016 14:23
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, ekonomide en önemli faktörün güven, istikrar ve heyecan olduğunu belirtti.

Büyükşehir Belediyesi ve Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliğince (AESOB) "Esnaf ve sanatkarların büyükşehir belediyesinden beklentileri, sorunları ve çözüm yolları" temasıyla düzenlenen "Esnaf Çalıştayı" Kundu Turizm Bölgesi'ndeki bir otelde gerçekleştirildi.

Çalıştayda konuşan Başkan Türel, çalıştayda esnaf ile bir araya gelerek yol haritasını belirlediklerini söyledi. Türkiye'nin zor bir süreçten geçtiğini dile getiren Türel, bu süreçte moral bozukluğuna girmemek ve umudu yitirmemek gerektiğini söyledi.

Şırnak'ta şehit olan Antalyalı uzman çavuş Tuncay Arslan'ı dün son yolcuğuna uğurladıklarını hatırlatan Türel, milletin şehitlikle imtihan edilemeyeceği, şehit olmaya hazır milyonlarca Tuncay olduğunu göremeyenlerin en kısa sürede yok olup gideceklerini vurguladı.

Şehitleri gıpta ederek, imrenerek uğurladıklarını ifade eden Türel, 15 Temmuz'da hedeflerine ulaşamayanların Türkiye'yi içeriden vurmak istediklerini söyledi. Türel, "Hainlerin bir hesabı varsa ilahi hesap da vardır. Türkiye'nin bütçesine bakarsak sağlam mı? Sağlam. Bankalar sağlam, merkez bankasında döviz var." dedi.

Hükümetin esnafa yönelik desteğinin artarak sürdüğüne dikkati çeken Türel, şöyle konuştu:

"Geçen yıl vergi barışı çıkarıldı. Taksi esnafına ÖTV desteği geldi. Banka faizleri düşürüldü. Ekim ayında Türkiye'de konut satışında yüzde 25 civarında bir yükseliş gerçekleşti. Ekonominin barometresi konut ve araba satışıdır. Ekonomiyi tüketimle ilgili temel gıda maddeleriyle anlarsınız. Antalya'da 10 ayda 50 bin konut satıldı. Konutla birlikte otomobil satışları da geçen yıla yakın seviyede artış gösterdi. Ekonomide en önemli faktör güven, istikrar ve heyecandır. Heyecanımızı kaybetmeyeceğiz. Hiçbir sebep yokken şüpheye düşersek o zaman ekonomiyi toparlamak zor olur. 40 kişi 'Esnaf bitti' diye bağırırsa başka sebebe ihtiyaç yok. Rahat olun, müsterih olun. Önümüzdeki seneye de iyimser bakın. Oturup ağlamak bize yakışmaz."

Antalya Büyükşehir Belediyesinin 3 yılda 1,5 milyarlık yatırımlarını ana başlıklarla bu çalıştayda konuşacaklarını dile getiren Türel, şunları söyledi:

"Belediyenin 2013 yılında yatırım bütçesi 23 milyon liraydı. 2017 yılında ise 23 milyonluk bütçeden 1 milyarı aşkın bir bütçeye geldik. Bütçenin yüzde 51'i yatırıma giden belediyeyi oluşturduk. Bunlar esnafın, vatandaşın katma değerleri yapılıyor. Tabii bir de iş bilenin, kılıç kuşananın. Ekonomi yönetimini iyi bilmezseniz, yapamazsanız, paraları festivallere harcar, belediyeyi işçi deposu haline getirip personele fazladan 500 milyon lira maaş öderseniz bu hizmetleri yapamazsınız."

"İki yılda Burdur nüfusu kadar araç kent trafiğine girmiş"

Antalya'nın ulaşım master planını tamamladıklarına işaret eden Türel, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının ön izninin ardından planı Antalyalılarla tartışıp son halini vereceklerini anlattı.

Kentte bin kişiden 204'ünün araç sahibi olduğunu vurgulayan Türel, "Antalya bu anlamda Türkiye birincisi. Antalya'da kişi başına düşen araç sayısı İstanbul ve İzmir'den fazla. Türkiye ortalaması 134. Antalya'da 2013 yılında merkezdeki araç sayısı 150 bin iken bu rakam 2015'de 270 bin oldu. İki yılda Burdur nüfusu kadar araç kent trafiğine girmiş. 2030'da bu rakam 650 bin olacak. Bu ateşe kan dayanmaz. Yapacağımız kavşaklar, yollar bir yere kadar iyileşme sağlar ama çaresizlik de bize yakışmaz. Toplu ulaşımı destekleyeceğiz. Raylı sistem hatlarımızı geliştireceğiz. Araçlar toplu ulaşım duraklarına ulaşmak için kullanılacak. Kent merkezine raylı sistemlerle gideceğiz." görüşünü aktardı.

Türel, Antalya gibi büyüyen bir şehirde esnafın şikayetlerini azaltmak için çabaladıklarını anlatarak şöyle devam etti:

"2004'de ilk belediye başkanı olduğum dönemde de esnafın şikayeti vardı. 20 senedir esnaf turistin para bırakmadığını söylüyordu şimdi saat kulesinde, kale kapısında esnafın önü turist dolu. Turiste yönelik devamlı iş yeri açılıyor. Side'de yan yana 12 tane halıcı, kuyumcu var. Hepsine girdiğimizde şikayet. Şikayet ediyorlar bir bakıyorsun yeni dükkanlar açıyorlar. Bu durumu düşünüp ele almak gerekiyor. Bir alışveriş merkezi yapıldığında hangi dükkanların yan yana olacağı belli. Şehir merkezinde bu durum mümkün değil. Bunu düzeltmemiz gerekiyor."

Turizmdeki düşüşü engellemek için Hükümetin önemli önlemler aldığını, destekler verdiğini bildiren Türel, gelecek yılın bu seneden daha iyi olacağına inandığını vurguladı.

Ahu Tuğba'dan Harvey Keitel'e

Boğaçayı projesi ile 10 bin kişinin iş sahibi olacağını belirten Türel, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Belediyeye fazla adam alıp maaş vermeyi biliyorken keşke o paralarla iş alanı açıp ekmek sahibi yapsaydınız. Yatırım, ekonominin büyümesinin tek anahtarıdır. Yatırım olmazsa ekonomi büyümez. Taksici arabasını daha fazla müşteri almak için yeniliyor. Biz o yüzden bir sürü kültürel etkinlik yapıyoruz. Piyano ve film festivali dünyada ses getiren organizasyonlar haline geldi. Farklı bir boyuta geldi. Ahu Tuğba'nın ödül verdiği film festivalinden Keitel'in (Harvey Keitel) ödül verdiği bir film festivaline geldi. Elbette bizim bütün sanatçılarımız değerlidir. Bunu özellikle ekleyeyim, yanlış anlaşılma olmasın ama vizyon, çıta çok daha farklı noktaya geldi. Türk sanatçılarımızı da en iyi şekilde onurlandırıyoruz ama ne yapıyoruz onları uluslararası muhatapları ile bir araya getirerek farklı noktada onlara da imkan sağlıyoruz."

Yaptıkları hizmetleri bazılarının "insan odaklı değil" diyerek eleştirdiğine dikkati çeken Türel, "Yaptığımız kavşakların insan odaklı olmadığını söylediler. Bunlar beton projesiymiş. O kavşakların üzerinden insanlar geçmiyormuş. O kavşaklardan geçen at, eşek gördünüz mü? O kavşaktan geçen insanları insan niyetine koymayan bir zihniyet bunların anlayışı. Sen kendini insan yerine koymayabilirsin. Senin bileceğin bir şey. Antalyalıları insan yerine koymazsan Menderes Türel'den şamarı yersin. Antalyalılara ben bir şey söyletmem." dedi.

Konyaaltı Projesi ihalesini naklen yayınlayacaklarını dile getiren Türel, şeffaf bir ihale yaptıklarını söyledi. Türel, şu ifadeleri kullandı:

"Konyaaltı sahili halka kapatılıyor özel sektöre peşkeş çekiliyor, dediler. 15 sene önce kendi belediyeniz o sahili özel firmaya işlettirdi. 15 sene önce siz yaptınız. Kendi aralarında adaylık çekişmeleri var ondan dolayı 'Kızım sana söylüyorum, gelinim sen anla' diye bu konuşmaları yapıyorlar. Konyaaltı sahili halka kapatılamaz. Halkın daha iyi hizmet alması için yapıyoruz. Onların derdi başka. Derdi Antalyalıların mutsuzluğu. Antalyalıların mutsuzluğunu mutluluk görenlerle kavgamız sürüyor, sürecek. Bizim derdimiz Antalyalıların mutluluğu. Antalyalıların mutlu olması için her şeyi yapacağız."

AESOB Başkanı Adlıhan Dere ise odaya kayıtlı 75 bin esnaf bulunduğunu söyledi. Dere, 2016 yılında beklenenden az sayıda turistin şehre gelmesi nedeniyle esnafın da işlerinin azaldığını ancak esnafın önünü açacak önlemlerin Hükümet tarafından alındığını belirtti. Bu tedbirlerle esnafın nefes aldığını dile getiren Dere, verilen desteklerle esnafın bu süreci zor da olsa atlatmaya çalıştığını kaydetti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Antalya'da 'Esnaf Çalıştayı' Yapıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Van Valisi Ozan Balcı, OSB'deki Tekstil Fabrikalarını İnceledi
    18:08 Van Valisi Ozan Balcı, OSB'deki Tekstil Fabrikalarını İnceledi

    Van Valisi Ozan Balcı, Organize Sanayi Bölgesinde (OSB) yapımı devam eden tekstil fabrikalarının inşaatında incelemelerde bulundu. Balcı, fabrikalar hakkında bilgi alarak istihdam konusunda önemli adımlar atıldığını ve hedeflerinin tekstilde 50 bin istihdam sağlamak olduğunu belirtti.

  • Van Valisi ve YYÜ Rektörü, üniversite kampüsünde fidan dikimi gerçekleştirdi
    18:04 Van Valisi ve YYÜ Rektörü, üniversite kampüsünde fidan dikimi gerçekleştirdi

    Van Valisi Ozan Balcı ve Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Hamdullah Şevli, YYÜ yerleşkesinde fidan dikme programına katıldı. Balcı, bir yıl içinde kampüs yerleşkesine 120 bin fidan diktiklerini belirtirken, kenti ağaçlandırmak için çaba gösterdiklerini ifade etti.

  • Van'da Öğrenci ve Öğretmenlere 700 Bin Harita Dağıtıldı
    18:03 Van'da Öğrenci ve Öğretmenlere 700 Bin Harita Dağıtıldı

    Van Valiliği tarafından düzenlenen dağıtım töreninde, kentteki anaokulu, ilkokul, ortaokul ve liselerdeki öğrencilere ve öğretmenlere 700 bin adet Dünya ve Türkiye fiziki ve siyasi haritası dağıtıldı. Van Valisi Ozan Balcı, haritaların öğrencilerin eğitim hayatına büyük katkı sağlayacağını belirterek, emeği geçenlere teşekkür etti.

  • Beyşehir'deki Gıda İşletmeleri Denetlendi
    18:01 Beyşehir'deki Gıda İşletmeleri Denetlendi

    Konya'nın Beyşehir ilçesinde, gıda üretimi ve satışı yapan işletmeler denetime tabi tutuldu. Beyşehir İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü'ne bağlı gıda kontrol görevlileri, hijyen ve ürün saklama şartlarının kontrol edildiği denetimlerini sürdürdü. Vatandaşlar, herhangi bir problemle karşılaştıklarında Tarım ve Orman Bakanlığı'na ait 174 Alo Gıda hattını arayabilirler.

  • Konya'da motosiklet ile cip çarpıştı: 1 yaralı
    18:01 Konya'da motosiklet ile cip çarpıştı: 1 yaralı

    Konya'nın Seydişehir ilçesinde meydana gelen trafik kazasında, motosiklet ile cip çarpıştı. Kazada motosiklet sürücüsü yaralandı ve hastaneye kaldırıldı. Yaralının durumu ağır olduğu belirtildi. Kazayla ilgili soruşturma başlatıldı.

  • Ümraniye'de el freni çekilmeyen otomobil yokuş aşağı kayarak takla attı
    18:01 Ümraniye'de el freni çekilmeyen otomobil yokuş aşağı kayarak takla attı

    Ümraniye'de el freni çekilmeyen bir otomobil, yokuş aşağı kayarak önce yolun kenarındaki taşlık alana çarptı ve ardından takla attı. Kazada şans eseri ölen veya yaralanan olmadı. Olay yerine polis, itfaiye ve sağlık ekipleri sevk edildi.

  • Dışişleri Bakan Yardımcısı Burak Akçapar, ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilileriyle görüştü
    17:59 Dışişleri Bakan Yardımcısı Burak Akçapar, ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilileriyle görüştü

    Dışişleri Bakan Yardımcısı Burak Akçapar, ABD Dışişleri Bakanlığı İdari İşler Müsteşarı ve Siyasi İşler Müsteşar Vekili John Bass ile Ankara'da bir araya geldi. Görüşmede Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ABD ziyaretinin hazırlıkları, ticaret ve savunma sanayi konuları ele alındı. PKK/YPG ve FETÖ ile mücadelede Türkiye'nin beklentisi ABD tarafına bir kez daha iletildi.

  • Silifke'de Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından düzenlenen yarışmalarda öğrencilere ödüller verildi
    17:59 Silifke'de Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından düzenlenen yarışmalarda öğrencilere ödüller verildi

    Silifke İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, ilkokul ve ortaokullar arası şiir yazma ve resim yapma yarışması düzenledi. Göksu Deltası'nda sürdürülebilir tarım için düzenlenen yarışmaya ilkokul ve ortaokul öğrencileri katıldı. Silifke Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde gerçekleştirilen ödül töreninde dereceye giren öğrencilere ödülleri takdim edildi. Törene, Silifke Kaymakamı, İl Tarım ve Orman Müdürü, Silifke Belediye Başkanı, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

  • Ankara'nın Kızılcahamam ilçesinde 22 yaşındaki Hüseyin Ünsal en genç muhtar seçildi
    17:58 Ankara'nın Kızılcahamam ilçesinde 22 yaşındaki Hüseyin Ünsal en genç muhtar seçildi

    Ankara'nın Kızılcahamam ilçesine bağlı Yıldırım Özen Mahallesi'nde muhtar seçilen 22 yaşındaki Hüseyin Ünsal, Kızılcahamam'ın en genç muhtarı oldu. Ünsal, mazbatasını alarak mahalle halkıyla mutluluğunu paylaştı. Yaptığı açıklamada, mahalle halkına hizmet için çalışacağını belirten Ünsal, en genç muhtar olmanın gururunu yaşadığını ifade etti.

  • Adıyaman Valisi Besni'deki Yarı Olimpik Yüzme Havuzu İnşaatını İnceledi
    17:58 Adıyaman Valisi Besni'deki Yarı Olimpik Yüzme Havuzu İnşaatını İnceledi

    Adıyaman Valisi Osman Varol, Besni ilçesinde yapımı devam eden yarı olimpik kapalı yüzme havuzu inşaatını inceleyerek bilgi aldı. Vali Varol, tamamlandığında sporculara, öğrencilere ve Besni halkına hizmet verecek olan tesisin ilçeye hayırlı olmasını diledi.

  • Mersin'in Tarsus ilçesinde Turizm Haftası etkinliği düzenlendi
    17:58 Mersin'in Tarsus ilçesinde Turizm Haftası etkinliği düzenlendi

    Tarsus Kaymakamı Mehmet Ali Akyüz, Tarsus Müzesi önünde gerçekleştirilen etkinlikte turizmin dünya barışına hizmet ettiğini vurguladı. Tarsus'un tarihi ve turistik potansiyelinin önemine dikkat çekildi. Etkinlikte halk oyunu gösterisi ve eski Tarsus fotoğraflarından oluşan sergi de yer aldı.

  • ÇBK Mersin Kulübü Başkanı: Mersin'de büyük bir basketbol organizasyonu gerçekleştirdik
    17:57 ÇBK Mersin Kulübü Başkanı: Mersin'de büyük bir basketbol organizasyonu gerçekleştirdik

    Çukurova Basketbol (ÇBK) Mersin Kulübü Başkanı Serdar Çevirgen, Mersin'de düzenlenen FIBA Kadınlar Euroleague Final Four Organizasyonuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Çevirgen, organizasyonun başarıyla gerçekleştirildiğini ve Mersin'in Avrupa'ya tanıtıldığını belirtti. Ayrıca, tüm basketbolseverleri Kadınlar Basketbol Süper Ligi play-off final serisindeki maçlara davet etti.


Advertisement