Antalya'da Kültür Sanat - Son Dakika
Yerel

Antalya'da Kültür Sanat

Antalya Devlet Opera ve Balesi (Antdob), 12, 15 ve 17 Şubatta "Rusalka" Adlı Opera Eserini Sahneleyecek.

10.02.2011 10:45
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Antalya Devlet Opera ve Balesi (ANTDOB), 12, 15 ve 17 Şubatta "Rusalka" adlı opera eserini sahneleyecek.

Aytaç Manizade'nin yorumuyla Antalyalı sanatseverlerin beğenisine sunulacak eserde, Andersen'in "Küçük Denizkızı" masalı konu ediliyor. Aşk, kıskançlık, aldatma, ölüm gibi insana ait duyguların masalsı bir anlatımla seyirciye sunulduğu eser, orijinal dilinde seslendiriliyor.

Türkçe üst yazıyla izleyicilere aktarılan eserde Rusalka karakterini Nurdan K. Aydın, Zişan Damcıoğlu, Prens'i Koray Damcıoğlu, Göksay Yaran, Jezibaba'yı Arzu Mecidova, Serap Çiftçi, Su Cini'ni Tamer Peker, Engin Suna, Şafak Güç, perileri Sema Çavuşoğlu, Ebru Etizer, Seda Uzmen, aşçı yamağını Sinem S. Baddal, bekçiyi Oben Bostancı, avcıyı ise Toygarhan Atuner canlandırıyor.

Orkestra şefliğini Alexandru Samoila'nın üstlendiği eserde kullanılan farklı çağdaş ve teknik uygulamalar ise Çağda Çitkaya'ya ait.

Eser, Haşim İşcan Kültür Merkezi'nde görülebilir.

-TİYATRO-

Antalya Devlet Tiyatrosu (ADT) oyuncuları, yarın, ve 12 Şubatta "Erkek Parkı" adlı oyunu sahneleyecek. Kristof Magnusson'un yazdığı, Aykut Sözeri'nin yönettiği oyun, çağımız kadınlarının alışveriş tutkusunu erkeklerin bakış açısıyla değerlendiriyor.

Mehmet Şahin, Sertel Uğur, Sedat Savtak, Ahmet Açıkgöz rol aldığı oyunun dekorunu Seyhan Kırca, kostümlerini Gülümser Erigür, ışık düzenini Namık Gürsoy hazırladı.

ADT, 13 Şubatta "Don Kişot" adlı çocuk oyunuyla minik tiyatroseverlerin karşısında olacak. Sürekli şövalye serüvenleri okumaktan aklı karışmış yaşlı, aristokrat ve aklına koyduğunu yapan kahraman "Don Kişot"un hikayesini Ebru Kara sahneye koydu.

Miguel de Cervantes'in aynı ismi taşıyan romanı Don Kişot'tan uyarlanan eserde, Şenol Kaderoğlu, Sinem Arslanoğlu, Özcan Akgöz, Murat Çapar, Çağdaş Çobanoğlu, Gökhan Sevimli, Ecem Gözpınar, Gürkan Çakıcı ve Başak İşür rol alıyor.

Topluluğun "Yedi Kadın" adlı oyunu, 16 ve 17 Şubatta sanatseverlerle buluşacak. Barbara Schottenfeld'in kaleme aldığı, çevirisi Sevgi Sanlı'ya ait ve ADT oyuncularından Murat Sarı'nın yönettiği oyun, beklentileri aynı, yedi kadının buluştukları terapi salonunda birkaç saate sığdırdıkları serüvendeki iç dünyalarını anlatıyor.

Esen Özman, Bahar Işık, Kader Gözpınar, Meltem Gülenç, Özlem Şendinç, Çiğdem Bulut ve Zeynep Hasdal Çolakoğlu rol aldığı oyunun, müziği Cem İdiz'e ait.

Oyunlar, Haşim İşcan Kültür Merkezi'nde izlenebilir.

-ABT-

Antalya Büyükşehir Belediye Tiyatrosu (ABT), Bulgar yazar Hristo Boytchec'in bol ödüllü oyunu "Albay Kuş" ile sanatseverlerle buluşuyor. Devlet Tiyatrosundan Murat Sarı'nın yönettiği oyun yarın sahnelenecek.

Kimin deli kimin akıllı olduğunu irdeleyen ve orijinalinde 6 deli etrafında geçen oyuna, yönetmen Murat Sarı derinlik katmak için 3 deli karakteri daha ekledi.

Cenap Aydınoğlu, Deniz Şen, Erdal Güven, Talat Turhan Türkeli, Hasibe Özgür, Mustafa Doğan Ayhan, Hüseyin Yirik, Murat Ercanlı, Bülent Patoğlu ve İlhan Örenel'in rol aldığı oyunun dekorunu Devlet Tiyatrosundan Murat Gülmez, müzik düzenlemelerini İhsan Kılavuz, ışığını Özkan Sezer ve Özgür Dokuyucu, kostümlerini Gizem Karasu hazırladı.

"Albay Kuş", Bosna Savaşı sırasında hiçbir şeyin olmadığı, manastırdan bozma bir psikiyatri kliniğinde, kaderlerine terk edilmiş 9 deli, yine onlar kadar ilginç bir doktorun etrafında gelişen hikayeyi anlatıyor. Delilerin, bir sabah manastırın bahçesine düşen yardım sandığından çıkan askeri üniformaları ısınmak için giydikten sonra üniformaların onlarda yarattığı kimlik değişimini, traji-komik dille ele alıyor.

ABT oyuncuları 12 ve 17 Şubatta Antalya'da 1999-2004 yılları arasında bir fenomene dönüşen ve tiyatro dünyasında hatırı sayılır bir hayran kitlesine sahip

"Barış İçin Aşk Grevi" ile izleyici karşısında.

Antik bir Yunan eserinden esinlenerek yazılmış olsa da günümüz Türkiyesi'nin sorunlarını etkileyici bir bakış açısıyla yakalayan oyun, ayrılığa karşı birlik mesajı veriyor.

Barış İçin Aşk Grevi'nde toprak derdine düşen ve bu yüzden sürekli savaş halinde olan erkeklerini dize getirmeye çalışan kadınların hikayesi, antik dönemden günümüze kesitler sunularak anlatılıyor. Savaşın getirdiği yıkıma daha fazla dayanamayacaklarını anlayan Anadolu kadınları, "Bir olmazsak, biz olamayız" diyerek kazan kaldırırlar ve topraklarına barış gelene kadar eşlerine aşk yasağı uygulamaya karar verirler.

Köy seyirlik, orta oyunu, tuluat tiyatrosu gibi geleneksel Türk Tiyatrosu biçimlerinden de özellikler taşıyan bu neşeli oyunda, komedi unsurları seyirciye müzik ve dans eşliğinde sunuluyor.

Oyunun reji uygulaması Müfit Kayacan'a ait. Müzikler İhsan Kılavuz, dekor Cenap Aydınoğlu, kostüm Gizem Karasu, ışık Özgür Dokuyucu ve dans Mehmet Özgür tarafından yapılıyor. Barış İçin Aşk Grevi'nde Müfit Kayacan, Murat Ercanlı, Recep Kamiloğlu, Rüyam Olunçay, Hasibe Özgür, Safinaz Özgür, Mehmet Özgür, Murat Akyol, Saadet Yıldırım, Ezgi Albayrak, Gizem Karasu, İlhan Örenel, Bülent Patoğlu ve Dilek Nuray rol alıyor.

Topluluk 12 ve 15 Şubatta minik seyircileri için, "Otobüs Durağında Üç Bencil" adlı çocuk oyununu sahneleyecek. Özer Tunca'nın yazıp yönettiği, Bülent Patoğlu, Erdal Gürcan ve Mustafa Doğan Ayhan'ın rol aldığı çocuk oyununda, sözcüklerin yerine beden dili ön planda tutuluyor.

Tek perdelik oyun, durakta otobüs bekleyen üç bencilin aralarında yaşanan anlık ilişkileri, bencilliğin, mülkiyetçiliğin, yalnızlığın ve iletişimsizliğin hikayesini eğlenceli bir dille anlatılıyor.

ABT oyuncularının sahnelediği eserler, Büyükşehir Belediyesi Kültür Salonu'nda sanatseverlerle buluşuyor.

-KONSER-

Antalya Musiki Derneği, 16 Şubatta bestekar Bekir Sıdkı Sezgin'i anma konseri verecek. Antalya Büyükşehir Belediyesi Kültür Salonu'nda gerçekleştirilecek konserde, solistler Aybeniz Önol ve Erdem Seven, neyde Tevgik Bilen, kanunda Sami Saçlı, tanburda Meriç Düzbaş, udda Ahmet Dağyar, viyolonselde Alaaddin Gençer'in eşliğinde Sezgin'in eserlerini seslendirecek.

Konser, saat 20.00'de başlayacak.

-SERGİ-

Memorial Antalya Hastanesinde düzenlenen "AIDS'e 100'de Yüz Pozitif Negatif Yaklaşımlar" adlı fotoğraf sergisi, ziyarete açıldı. Sanat Yönetmeni Kenan Bahadır Derre'nin başlattığı ve UNFPA ile ortak yürütülen proje, AIDS ile ilgili toplumda oluşmuş yanlış yargıları kırmayı, AIDS'ten korunma yollarını kamuoyu ve özellikle gençlerle paylaşmayı, AIDS konusunda farkındalık yaratmayı hedefliyor.

100 ünlü ismin gönüllü destek verdiği, sanat yönetmenliğini Kenan Bahadır Derre'nin, genel koordinatörlüğünü Zuhal Ceran'ın yaptığı sergide, Ayşegül Aldinç, Bedük, Lale Mansur, Leman Sam, Nurseli İdiz, Metin Uca, Sarp Apak, Tanju Çolak, Vildan Atasever Hacıoğlu gibi ünlü isimlerin fotoğrafları yer alıyor. Sergi, 1 Marta kadar açık kalacak.

Antalya Sanatçılar Derneği (ANSAN) Sanat Galerisi'nde 13 Şubata kadar ANSAN Kış Karma Sergisi ziyaret edilebilir. Galeri, 13 Şubattan itibaren Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü ikinci sınıf öğrencisi Itır Canan Özenç'in eserlerine evsahipliği yapacak. Özenç'in ilk kişisel sergisinde 18 mono baskı, 4 suluboya eser yer alıyor. Sergi, 6 Marta kadar ziyarete açık kalacak.

Antalya 2000 Plaza Sanat Galerisi'nde sergi açan Mustafa Köseoğlu, Kemal Çankaya, İsmet Yılmaz, Hasan Gürsoy, Ahmet Çelikbaş, Yalçın Süman, Süleyman Gök, Bilgekan Ecder, Derya Bardakçı, Mehmet Emin Erşan, Birsen Yıldır, Ayşe Arkun, Ceylan Mutlu, Levent Tekin, Feridun Karaçetin, Celil Kemalov ve İclal Dağlı'nın çalışmaları 5 Marta kadar görülebilir.

Antalyalı edebiyat öğretmeni ve fotoğraf sanatçısı Tahir Akay, bir yıldır hazırlandığı "Tahir Akay'ın Objektifinden Doğal Olarak Aşk" adlı fotoğraf sergisi yarın açılacak. Doğadaki aşk, sevgi ve şefkati anlatan 63 fotoğraftan oluşan sergi, 17 Şubata kadar Özdilek Park Alışveriş Merkezi'nde izlenime açık kalacak.

Sanatçı Zübeyde Yavuz'un resim sergisi, Kepez Belediyesi Fuayesi'nde ziyarete sunuldu. Eserler 18 Şubata kadar görülebilir.

Antalya Büyükşehir Belediyesi Kent Müzesi'nin, "Gazetelerde Yazılı Tarih: Antalya'da Gündelik Hayat ve Basın 1920-1926" konulu açık hava sergisi, Karaalioğlu Açık Hava Sergileri kapsamında Antalyalılarla buluşmayı sürdürüyor. Antalya'da 533 sayı çıkan Anadolu gazetesi ile 1921 ve 1929 yılları arasında yayımlanan Yeni İzmir, Antalya, Tenvir, Yeni Türkiye, Akdeniz ve Zümrütova gazetelerinden örneklerin sunulduğu sergi, Mart ayına kadar gezilebilecek.

- ANTALYA

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Antalya'da Kültür Sanat - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement