Antalya'da Kültür Sanat - Son Dakika
Yerel

Antalya'da Kültür Sanat

Antalya'da 8-14 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek 48.Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali, sanatseverleri sinema ve müziğe doyuracak.

06.10.2011 11:42
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Antalya'da 8-14 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek 48. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali, sanatseverleri sinema ve müziğe doyuracak.

Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Antalya Kültür Sanat Vakfı (AKSAV) tarafından düzenlenen festival de bu yıl "Ve kadın dünyaya dokundu" teması işlenecek. Tüm yarışma kategorilerinde jürinin kadınlardan oluştuğu festivalin Cam Piramit Kongre ve Fuar Merkezi'nde 8 Ekim'de gerçekleştirilecek "Açılış ve Onur Ödülleri Töreni"ni Alman RTL televizyonundan Nazan Eckes sunacak.

Sanatçılar Tuncel Kurtiz, Perran Kutman, Engin Çağlar, Halit Akçatepe, Mehmet Dinler ve dünyaca ünlü sanatçı Rustam Ibragimbeyov'un "Onur Ödülü" alacağı gecede, Rutkay Aziz'e "Sanatta Sosyal Sorumluluk", Suna Selen'e

"Yıldırım Önal Anı", Selahattin Geçgel'e de "Emek" ödülleri verilecek.

Törende Zuhal Olcay ve dünyaca ünlü İngiliz asıllı Fransız sanatçı Jane Birkin sahne alacak.

-Geç Gelen Altın Portakal Ödülleri 12 Ekim'de-

1979 yılında sansüre karşı tepki, 1980'de 12 Eylül askeri darbesi nedeniyle yapılamayan film yarışmalarının ödülleri de bu yıl sahiplerini bulacak. Cam Piramit'te 12 Ekim'de düzenlenecek ve 1979-80 yıllarının "Geç Gelen Ödüller"in dağıtılacağı özel gecede, Ali ve Aysun Kocatepe ikilisi sahne alacak. 1979 ve 1980 jürilerinin yaşayan üyeleri tarafından yapılan değerlendirme sonucunda, Yavuz Özkan'ın yönettiği "Demiryol" ve Ömer Kavur'un yönettiği "Yusuf ile Kenan" filmleri 1979 yılının "En iyi film" ödülünü paylaştı. 1980 yılının "En İyi Film"i ise Zeki Ökten'in yönettiği "Sürü" olarak belirlendi.

Festivalde, "Pelikülün İzinde" başlığı altında Türk ve dünya sinemasının arşivine gömülmüş iki film de tozlu raflardan çıkarılıp yıllar sonra izleyiciyle buluşacak.

Dünya Sinema Vakfınca restorasyonu yapılan Lütfi Ömer Akad'ın yönettiği,

"Hudutların Kanunu" ve Hollanda Eye Film Enstitüsünce restore edilen Fred Von Bohlen-Hegewald'ın yönettiği Balkan filmi "Kalabaka" Türkiye'de ilk kez 9 Ekim'de AKM Perge Salonu'nda gösterilecek.

Festivalin sosyal sorumluluk projesi kapsamındaki "Sinemaya Gözkulak Oluyoruz" bölümünde, görme engelliler için sesli betimlemeli, işitme engelliler için ise özel betimlemeli alt yazılı film gösterimleri ve çeşitli etkinlikler düzenlenecek.

-Portakal sergileri-

Festival süresince Tuluhan Tekelioğlu, "40'ında 40 Kadın" adlı fotoğraf sergisinde, "Ben Değiştim Her Şey Değişti" sloganından yola çıkarak farklı hayat tecrübelerinden ve farklı yerlerden gelen 40 kadının hikayesini anlatıyor. Aralarında Saba Tümer, Bennu Yıldırımlar gibi ünlülerin de yer aldığı, toplumun farklı kesimlerinden kadınlarla gerçekleştirilen röportajlarla zenginleşen bir belgesel olarak da nitelenebilecek "40'ında 40 Kadın" sergisi, farklı renk ve coğrafyalardan kadınları Özdilek Alışveriş Merkezi'nde sanatseverle buluşturuyor.

"34 Kadın 34 Fotoğraf" sergisinde 34 ünlü kadın, kadına yönelik şiddetle mücadeleye dikkat çekmek için objektif karşısına geçti. Sanat yönetmenliğini Kenan Bahadır Derre, yapımcılığını ve genel koordinatörlüğünü Zuhal Ceran'ın üstlendiği, çekimleri fotoğraf sanatçısı Yiğit Günel tarafından gerçekleştirilen çalışmada sanat dünyasından tanınmış ünlü kadınlar su altında pozlar verdi. Berna Laçin, Bennu Yıldırımlar, Ahu Türkpençe, Ayça İnci, Betül Arım, Burcu Kara projede yer alar kadınlardan bazıları. Sergi, Migros Alışveriş Merkezi'nde ziyarete sunulacak.

Festival kapsamında ayrıca Ramazan Öztürk'ün çeşitli ülkelerde çektiği 100 kadın fotoğrafı ve öykülerini içeren "100 Ülke, 100 Kadın, 100 Öykü" sergisi Muratpaşa Belediyesi Sergi Alanı'nda, Coşkun Çokyiğit'in "Gazete Sayfalarında Türk Sineması ve Altın Portakal" sergisi ise Akdeniz Üniversitesi Olbia Sergi Salonu'nda ziyarete açılacak.

Sergiler, 10 Ekim'den itibaren görülebilir.

Festivalde, modacı Erol Bayraktar, 1980'lerin ruhuyla yorumladığı kıyafetlerle hazırladığı defile de Altın Portakal'a renk katacak. Defile 10 Ekim'de Rixos Sungate Otel'de gerçekleştirilecek.

-Ödül töreni-

Bu yılki Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması'nda Serdar Akar'ın yönettiği

"Behzat Ç. Seni Kalbime Gömdüm", Raşit Çelikezer'in yönettiği "Can", Ramin Matin'in yönettiği "Canavarlar Sofrası", Hüseyin Eleman'ın yönettiği

"Fedakar"', Çiğdem Vitrinel'in yönettiği "Geriye Kalan", Hasan Tolga Pulat'ın yönettiği "Güzel Günler Göreceğiz", Egemen Sancak'ın yönettiği "Hangi Film", Erdal Rahmi Hanay'ın yönettiği "Hicaz", Kenan Korkmaz'ın yönettiği "Lüks Otel", Ümit Ünal'ın yönettiği "Nar", Savaş Baykal'ın yönettiği "Öngörüye Ağıt", Shiar Abdi'nin yönettiği "Yürüyüş", Caner Alper? Mehmet Binay'ın yönettiği "Zenne" ödül arayacak.

Cam Piramit'te 14 Ekim'de düzenlenecek, "Kapanış ve Ödül Töreni"nde Yunanistan'dan Areti Ketime, Selanik'te yaşayan Antalyalı sanatçı Dilek Koç birlikte sahne alarak, Türk'Yunan dostluğuna müzikten bir köprü kuracaklar.

Ulusal ve Uluslararası Uzun Metraj, Ulusal Belgesel ve Kısa Film ödüllerinin sunulacağı törende, Halkın Portakalı film yarışmasının ödülleri dağıtılacak. Berna Laçin ve Ufuk Özkan'ın sunacağı törende, Ege'nin iki yakasını barış köprüsüyle birleştiren Areti Ketime ve Dilek Koç rebetiko ağırlıklı Türkçe ve Yunanca şarkılarla geceye renk katacaklar.

-Portakal'da müzik keyfi-

Altın Portakal Film Festivali kapsamında açık havada ücretsiz müzik keyfi yaşanacak. Konyaaltı Açıkhava Tiyatrosu'nda 8 Ekim'de Pinhani, 9 Ekim'de Bulutsuzluk Özlemi, 10 Ekim'de Bülent Ortaçgil, 11 Ekim'de Moğollar, 12 Ekim'de Ezginin Günlüğü ve 14 Ekim'de İlhan Şeşen sevenleriyle buluşacak.

-ADT'den kabare-

Antalya Devlet Tiyatrosu (ADT), 7, 8, 12 ve 13 Ekim'de Hans Fallada tarafından yazılmış, aynı isimli romandan Yılmaz Onay tarafından sahneye uyarlanan "Küçük Adam Ne Oldu Sana?" adlı kabareyle seyirci karşısına çıkacak.

1930'lar Almanya'sında geçen oyun, 1. Dünya Savaşı sonrası yenilgiye uğramış, ekonomik kriz içinde, büyük yoksulluk çeken halkın, milliyetçi akımlara kapılarak nasyonal sosyalistleri iktidara taşımasını anlatıyor.

Yönetmenliğini Barış Erdenk'in yaptığı oyunun koreografisini ise Sibel Erdenk üstleniyor. Oyunda Sedat Mayadağ, Gözen Müftüoğlu, Orkun Yılmaz, Sertel Uğur, Gökhan Tüzün, Kader Gözpınar, Senem Şahin, Özlem Şendinç, Zeynep Hasdal Çolakoğlu, Başak İşur, Erol Karayılan, Okan Kağnıcı, Fikret Baran, Gizem Kutluyıl, Ceren Demirton ve Samet Kara rol alıyor.

ADT, 9 ve 11 Ekim'de "Don Kişot" adlı çocuk oyunuyla minik tiyatroseverlerin karşısında olacak. Sürekli şövalye serüvenleri okumaktan aklı karışmış yaşlı, aristokrat ve aklına koyduğunu yapan kahraman "Don Kişot"un hikayesini Ebru Kara sahneye koydu. Miguel de Cervantes'in aynı ismi taşıyan romanı Don Kişot'tan uyarlanan eserde, Şenol Kaderoğlu, Sinem Arslanoğlu, Özcan Akgöz, Murat Çapar, Çağdaş Çobanoğlu, Gökhan Sevimli, Ecem Gözpınar, Gürkan Çakıcı ve Başak İşür rol alıyor.

Oyunlar, Haşim İşcan Kültür Merkezi'nde izleyicilerin beğenisine sunulacak.

-Müzede senfoni konseri-

Antalya Devlet Senfoni Orkestrası yarın Antalya Müzesi'nde, orkestra şefi Christian Deliso yönetiminde halka açık, ücretsiz konser verecek.

- ANTALYA

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Antalya'da Kültür Sanat - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement