Antalya'da Marka Tarihine Işık Tutacak 2 Bin Yıl Öncesine Ait Çömlekler Bulundu - Son Dakika
Kültür Sanat

Antalya'da Marka Tarihine Işık Tutacak 2 Bin Yıl Öncesine Ait Çömlekler Bulundu

Antalya'da Antiocheia Ad Gragum antik kentinde, 2005 yılından bu yana yürütülen kazı çalışmalarında 2 bin yıl öncesine ait, üzerinde marka bulunan çömlekler bulundu.

25.07.2017 08:07  Güncelleme: 15:45
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Antalya'nın Gazipaşa ilçesi Güney Mahallesi'nde bulanan, Roma ve Bizans dönemlerine ait Antiocheia Ad Gragum antik kenti, 12 yıldan bu yana her yıl yaklaşık iki ay süren kazı çalışmaları sonucunda, kentin üretim merkezi olduğunu ve markalaşmaya giden ender kentlerden biri olduğunu kanıtlayan bulgulara rastlandı.

Tarihi en az 2 bin yıl öncesine dayanan fırınlarda üretilen çömlek ve mozaik benzeri ürünlerin üzerinde "A.N.T" yazılı damga bulundu.

12 YILLIK SÜREÇTE ÖNEMLİ AŞAMALAR KAYDEDİLDİ

Amerika'nın Nebraska Üniversitesinden Prof.Dr. Michael Hoff başkanlığında sürdürülen kazı çalışmalarında kazı başkan yardımcısı ve Uşak Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Birol Can, bulguların kendilerini oldukça heyecanlandırdığını söyledi. Kazı çalışmalarının sürdüğü 12 yıllık süreçte çok önemli keşiflere imza attıklarını dile getiren Kazı Başkan Yardımcısı Birol Can, Antiocheia Ad Gragum'un bölgenin nadir kazı alanlarından biri olduğu için elde adilen verilerin çok önemli olduğunu söyledi. Daha önce burada oldukça geniş ve kaliteli mozaiklere rastladıklarını hatırlatan Birol Can, bu yıl ki kazılarda kentin marka değerinin olduğunu kanıtlayan bulgulara rastladıklarını söyledi.

"KENDİ SERAMİĞİNİ ÜRETEN KENTLER MARKALAŞMAYI SAĞLAMIŞ"

Kentteki fırınlarda üretilen çömlek ve mozaik gibi ürünlerde, kente ait olduğu anlaşılan bir damga olduğunu açıklayan Can, "Özellikle bu yıl ki çalışmalarımızı kentin hamam yapısında yoğunlaştırdık. Hamam kazılarında bu sene hamamın orijinal kullanımına yönelik mimarı bulguların yanısıra daha geç dönemdeki yani hamamın kullanımının tamamlanmasından sonra işlev kazanan seramik fırınları üzerinde yoğunlaştık. Bunlar bizim için çok önemli çünkü bütün Akdeniz'de kendi seramiğini üreten kentler markalaşmayı sağlamış. Bunlardan birisi de Antiocheia ad Cragum'dur. Bunu da bu sene net bir şekilde anladık" dedi.

"A.N.T HARFLERİYLE TANIMLANAN MÜHÜR KULLANILMIŞ"

Antiocheia Ad Gragum antik kentinin Akdenizde markalaşmayı başlatmış olabileceğini vurgulayan Can, "kazılar esnasında bulduğumuz fırınlar oldukça iyi durumda ele geçirilen fırınlardır. Seramik atıkları ve bunların üzerinde kent üretimi olduğunu gösteren mühürler üretimin burada yapıldığını doğruluyor. Belki de burası bütün Akdeniz içinde markalaşmayı sağlayabilmiş önemli üretim merkezlerinden birisi olduğunu gösteriyor. Genelde her kentin kendisine ait bir mührü, tanımlaması ya da kısaltması bulunur. Burada 'A.N.T' harfleriyle tanımlanan bir mühür kullanılmış. Bu mührü kullanan tek kent burası değil. Antiocheia ismiyle anılan başka kentler de var. Ancak bu seramik fırınları ve diğer üretimi kanıtlayan bulgular mührün bu kente ait bir damga olduğunu gösteriyor" diye konuştu.

Antalya'da Marka Tarihine Işık Tutacak 2 Bin Yıl Öncesine Ait Çömlekler Bulundu

"KENT OLDUKÇA BÜYÜK 30 HEKTARLIK BİR ALANA YAYILMIŞ"

Çalışmalar hakkında bilgi veren Kazı Başkanı Prof. Dr. Michael Hoff ise antik kentin çok büyük ve zengin bir kent olduğunu söyleyerek, "2005 yılından bu yana kazı çalışmalarını uluslararası bir ekiple sürdürüyoruz. İlk sezonlarda kentin tapınak yapısı üzerinde duruldu ve bu yapının çalışması büyük ölçüde tamamlandı. Şimdi restorasyonlarını projelendirme aşamasındayız. Onu dışında kentin meclis binası açığa çıkarıldı. Bu yıl tamamen kazılmış olacak. Oldukça büyük bir kompleks olduğu için birkaç yıldır kazısı devam ediyor ve belli ki birkaç yıl daha devam edecek. Kent oldukça büyük,yaklaşık 30 hektarlık bir alana yayılan bir alandan bahsediyoruz. O yüzden şu an sahip olduğumuz imkanlarla düşünürsek herhalde bu kentin kazıları en az 300 yıl sürecek. Ama her sene heyecan verici keşiflerini görebiliyoruz" dedi.

Antalya'da Marka Tarihine Işık Tutacak 2 Bin Yıl Öncesine Ait Çömlekler Bulundu

ÇIKAN ÜRÜNLERİN SERGİLENMESİ SAĞLANACAK

Kazı ekibini ziyaret eden Gazipaşa Kaymakamı Nurullah Kaya ve Gazipaşa Belediye Başkanı Adil Çelik, Kazı Başkanı Hoff ve Başkan Yardımcısı Can'dan çalışmalar hakkında bilgi aldı. Kaymakam Kaya ekibin kazı evi sorununu çözdüklerini ve çıkan ürünlerin sergilenmesi için küçük bir müzenin ilçeye kazandırılması yönünde girişimlerde bulunduklaranı söyledi. Kaya gelecek yıl kazı çalışmalarının daha hızlı yürütüleceğini sözlerine ekledi.

Antalya'da Marka Tarihine Işık Tutacak 2 Bin Yıl Öncesine Ait Çömlekler Bulundu

"BURADA MUAZZAM BİR TARİH YATMAKTADIR"

Belediye Başkanı Adil Çelik ise en az 2 bin yıllık olan tarihi meclis salonunda temsili bir meclis yürüttü. Meclis salonunu ilgiyle inceleyen Başkan Çelik, "Antiocheia ad Cragum Antik Kenti'ni gelecekte Türkiye'nin ve dünyanın sayılı alanlarından birisi olacağına eminim. Çünkü burada muazzam bir tarih yatmaktadır. Bunları korumak bizlerin görevi ve yeni nesillerin görevidir. İnşallah gelecek yıl Temmuz ya da Ağustos ayındaki meclisimizin birini burada yaparak, Gazipaşa için aldığımız kararları buradan duyurmak istiyoruz. Tarihi zenginliğimizin gözler önüne çıkması ve tüm dünyanın görmesi için inşallah gelecek yaz ayında meclisimizi burada toplayacağız. Bunun müjdesini de şimdiden duyuruyorum" dedi.

Antalya'da Marka Tarihine Işık Tutacak 2 Bin Yıl Öncesine Ait Çömlekler Bulundu
Antalya'da Marka Tarihine Işık Tutacak 2 Bin Yıl Öncesine Ait Çömlekler Bulundu
Antalya'da Marka Tarihine Işık Tutacak 2 Bin Yıl Öncesine Ait Çömlekler Bulundu
Antalya'da Marka Tarihine Işık Tutacak 2 Bin Yıl Öncesine Ait Çömlekler Bulundu

Antalya\'da Marka Tarihine Işık Tutacak 2 Bin Yıl Öncesine Ait Çömlekler Bulundu
Kaynak: İHA

Son Dakika Kültür Sanat Antalya'da Marka Tarihine Işık Tutacak 2 Bin Yıl Öncesine Ait Çömlekler Bulundu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İmamoğlu, genç belediye başkan adaylarıyla bir araya geldi
    01:45 İmamoğlu, genç belediye başkan adaylarıyla bir araya geldi

    İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, CHP'nin genç belediye başkan adaylarıyla İstanbul'daki Dijital Deneyim Müzesi'nde düzenlenen programda bir araya geldi. İmamoğlu, genç yöneticilerin yeni nesil belediyecilik taleplerine hızlı ve pratik çözümler üretebileceğini belirtti. Ayrıca, İmamoğlu konuşmasında gençlere yönelik yapılan hizmetlerden ve gelecek hedeflerinden de bahsetti.

  • Boğaziçi Üniversitesi Geleneksel Ramazan İftarı
    00:41 Boğaziçi Üniversitesi Geleneksel Ramazan İftarı

    Boğaziçi Üniversitesi İslam Araştırmaları Kulübü'nün (BİSAK) ev sahipliğinde düzenlenen 'Boğaziçi Üniversitesi Geleneksel Ramazan İftarı' etkinliği, üniversitenin Güney Kampüsü'nde gerçekleştirildi. Öğrenciler ve akademisyenlerin de katıldığı etkinliğe 3 bini aşkın kişi katıldı. İftarın ardından katılımcılar cemaatle akşam namazı kıldı ve toplu dua etti.

  • Kerem Bürsin ve İrem Helvacıoğlu'nun Başrolünde Olduğu Eflatun Filminin Galası Yapıldı
    00:09 Kerem Bürsin ve İrem Helvacıoğlu'nun Başrolünde Olduğu Eflatun Filminin Galası Yapıldı

    Kerem Bürsin ve İrem Helvacıoğlu'nun başrollerini paylaştığı Eflatun filminin galası Torun Center'da gerçekleştirildi. Yönetmen Cüneyt Karakuş, filmin senaryosunun 2013'te kaleme alındığını ve pandemi öncesi çekimlerin tamamlandığını belirtti. Film, görme engelli bir kadının saf ve gerçek aşkı bulma hikayesini anlatıyor. Ayrıca, film Japonya, Kırgızistan, Bangladeş ve Fransa gibi ülkelerde de gösterildi.

  • Kahramanmaraş'ta Depremzedeler İçin Karagöz-Hacivat Gösterisi Düzenlendi
    23:04 Kahramanmaraş'ta Depremzedeler İçin Karagöz-Hacivat Gösterisi Düzenlendi

    Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen ramazan etkinlikleri kapsamında, depremzede çocuklar için Karagöz-Hacivat gösterisi düzenlendi. Gölge oyunu sanatçısı Hüseyin Yozgatlı tarafından sunulan gösteri, çocuklar tarafından ilgiyle takip edildi. Gösteriyle çocukların yüzleri güldürülmeye çalışıldı.


Advertisement