Antandros'ta "Endüstriyel Alanlar" Kazılıyor - Balıkesir - Son Dakika
Güncel

Antandros'ta "Endüstriyel Alanlar" Kazılıyor - Balıkesir

Balıkesir'in Edremit ilçesinde, bin 700 yıl önce inşa edildiği belirlenen mozaikleriyle ünlü yamaç ev ile nekropolisin bulunduğu Antandros Antik Kenti'nde geçen sene ortaya çıkarılan endüstriyel alanların tabanlarında daha derine inilmesi hedefleniyor.

12.08.2018 15:40
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

HAKAN FİRİK - Balıkesir'in Edremit ilçesinde, bin 700 yıl önce inşa edildiği belirlenen mozaikleriyle ünlü yamaç ev ile nekropolisin bulunduğu Antandros Antik Kenti'nde geçen sene ortaya çıkarılan endüstriyel alanların tabanlarında daha derine inilmesi hedefleniyor.

Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve kazı başkanı Prof. Dr. Gürcan Polat başkanlığında, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Edremit Belediyesinin desteğiyle Altınoluk Mahallesi'ndeki antik kentte yürütülen kazıların 19. dönemi başladı. Kazıların, 20 kişilik bilim heyeti ve 18 işçi olmak üzere toplam 38 kişilik ekip ile eylül ayı sonuna kadar sürdürülmesi planlanıyor.

Prof. Dr. Polat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yılki kazıların kazı evinin taşınması nedeniyle gecikmeli başladığını söyledi.

19. çalışma yılına bu sene başladıklarını belirten Polat, şunları dile getirdi:

"Bu sene de birisi nekropolis, diğeri yamaç ev olmak üzere iki alanda çalışıyoruz. Nekropoliste geçen sene ortaya çıkardığımız şarap atölyesi, cam işliği olarak nitelendirdiğimiz alanlardan oluşan endüstriyel alanlar vardı. Bu sene o alanların tabanlarında daha derine inerek erken dönem mezarlarına ulaşmayı planlıyoruz. Bazılarının uçları görünmeye başladı. Bunlardan bir tanesi Pitos mezarı bir tanesinin de büyük ihtimalle bir lahit mezar olduğunu değerlendiriyorum."

"Yamaç evde henüz anlamadığımız noktalar var"

Polat, yamaç evde de çalışmaların sürdüğünü belirterek, şöyle devam etti:

"Kazılardaki hedefimizi bu sene biraz küçük tuttuk çünkü kazılara hem geç başladık hem de kazı evini düzenlememiz gerekiyor. Özellikle yamaç evde henüz tam anlayamadığımız noktalar var. Bunlardan biri giriş kapısı bir diğeri de doğu bölümünden eve girişi sağlayan bir yol olması gerektiğini düşünüyoruz. Bunu bulmak için küçük küçük sondajlara başladık. Bunun yanı sıra mozaik çalışmalarımız devam ediyor restorasyon ve konservasyon olmak üzere. Duvarlarımızın harçlarının yenilenmesi aynı şekilde devam ediyor. Yamaç evin batı bölümündeki duvarının derinliğini anlamaya çalıştığımız bir sondaj çalışmamız var. Oradan da basamaklı bir yolun olması gerektiği düşüncesindeyiz. Daha çok bu sene küçük problemlere yönelik çalışmalarımızı sürdüreceğiz yamaç evde."

"Yamaç ev" özel bir yapı

Antik kentte Ege Denizi'ni bir tepeden gören ve bin 700 yıl önce inşa edilen, çeşitli tadilatlarla milattan sonra 7. yüzyılın başlarına kadar kullanıldığı bilinen yamaç evin özel bir yapı olduğunu gösteren iki unsur bulunduğunu anlatan Polat, şunları kaydetti:

"Burada akarsuyun bulunması ve evin içine kadar getirilmiş olması. Bu geç Roma döneminde ciddi bir imtiyaz aslında. İdari yönetim tarafından kişiye özel olarak verilen bir izin ile bu imtiyaz sağlanıyor ve dolayısıyla o sayede evine taze su çekebiliyor. Buradaki evin sahibi bu sayede evine taze su çekmiş hem avlusundaki havuza bu su akıyor hem de özel hamamının olması, yine bu evde bir akarsuyun olduğunu bize gösteriyor. Su kaynakları bununla da sınırlı değil, aynı zamanda evin avlusunda bir su kuyusu var. Bu su kuyusu yağmur sularını toplayan ve aynı zamanda da ev sahiplerinin kullanımına kazandıran bir su kuyusu."

"Önce altyapı sistemi oluşturuluyor sonra ev üzerine oturtuluyor"

Polat, akarsuyun eve getirilmesiyle drenaj sisteminin önem kazandığına dikkati çekerek, şu bilgileri verdi:

"Ev yapılırken drenaj sistemi önceden planlanmış ve hamam, mutfak, tuvalet gibi su giderine ihtiyaç olan bölümler bu kanalizasyon sisteminin üzerine oturtulmuş. Evin yapımına ilişkin plan program önce yapılıyor. Önce altyapı sistemi oluşturuluyor ondan sonra ev bunun üzerine oturtuluyor. Bu sayede herhangi bir altyapı sıkıntısı olmaksızın gerçekleşmiş oluyor. Kanalizasyon sistemi de yer yer 1,80 metrelere ulaşan bir yüksekliğe sahip zaman zaman basamaklarla inilen bir düzlem suyun debisini azaltmaya yönelik olarak planlanmış. Böyle bir ciddi planlama ile bu evin burada olduğunu görüyoruz."

Kazıların yanı sıra yayın çalışmalarının da devam ettiğine değinen Polat, iki ciltlik Antandros kitabının bastırılmasının planlandığını belirtti.

Antandros Antik Kenti

Altınoluk Mahallesi'nin 4 kilometre doğusunda Kazdağlarının (İda) eteklerinde yer alan, Burhaniye- Ören (Adramytteion)- Behramkale (Assos) yolu üzerinde askeri bakımdan stratejik konuma sahip kentin, Pelasglar tarafından milattan önce 10 yüzyılda kurulduğu düşünülmekle birlikte, yakınındaki Assos'un milattan önce 2 bin yıllarına kadar inen tarihinden Antandros'un da bu tarihlerde iskan görmüş olması mümkün görülüyor.

Kentin, Yarmataş Tepesi'nin 2 kilometre batısındaki nekropol alanında 1989-1996 yıllarında kurtarma kazıları yapıldı.

Balıkesir Müze Müdürlüğünce 2001 yılında Gürcan Polat'ın bilimsel danışmanlığında başlatılan ve halen devam eden kazılarda, milattan önce 7-2.yüzyıllarda kullanıldığı anlaşılan nekropolde, arazinin eğiminden faydalanılarak üst üste iki ve üç kat olarak yerleştirilen lahit mezarların yanı sıra kremasyon (ölü yakma) ve direk toprağa gömü şeklinde birçok gömü yapıldığı tespit edildi. Bu mezarlardan çıkarılan kalıntılar, Balıkesir Müzesi'nde sergileniyor.

Kaçak kazılar sonucu ortaya çıkan Roma dönemine ait bir taban mozaiği çevresinde yapılan sistemli kazılarda, milattan sonra 1. yüzyıla tarihlenen ve duvarlarında fresk bulunan, taban döşemeleri mozaikli bir zengin evi, kanalizasyon ağı, dükkanlar ve pek çok lahit bulundu.

Kentin adının, Troya savaşı sırasında da geçtiği biliniyor.

Antandros\'ta "Endüstriyel Alanlar" Kazılıyor - Balıkesir
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Antandros'ta 'Endüstriyel Alanlar' Kazılıyor - Balıkesir - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Türkiye'nin Hamsi İhracatı Yüzde 33 Arttı
    12:00 Türkiye'nin Hamsi İhracatı Yüzde 33 Arttı

    Türkiye'nin hamsi ihracatı bu sezon yüzde 33 artışla 9 milyon 477 bin 178 dolara ulaştı. İhracat miktarı ise yüzde 101 artışla 2 bin 745 ton olarak gerçekleşti. Hamsiye en çok talep ise Belçika, Fransa ve Almanya'dan geldi.

  • Türkiye'den Gazze'ye İyilik Gemisi Yola Çıktı
    11:59 Türkiye'den Gazze'ye İyilik Gemisi Yola Çıktı

    Türk Kızılay öncülüğünde temin edilen gıda, bebek malzemeleri ve uyku tulumu gibi acil ihtiyaç ürünlerinin yüklendiği 9. İyilik Gemisi, Mısır'ın El-Ariş Limanı'na ulaştı. Gemiden indirilecek olan 3 bin 774 ton insani yardım malzemesi, tır ve kamyonlarla Refah Sınır Kapısı'na taşınacak ve İsrail saldırıları altındaki Gazzelilere ulaştırılacak.

  • Kilis'te uyuşturucu operasyonunda 3 şüpheli tutuklandı
    11:58 Kilis'te uyuşturucu operasyonunda 3 şüpheli tutuklandı

    Kilis İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri, uyuşturucu operasyonu düzenledi. Operasyonda gözaltına alınan 3 şüpheli tutuklandı. Şüphelilerin adreslerinde yapılan aramada sentetik uyuşturucu, tabanca, fişek ve 15 bin 615 TL ele geçirildi.

  • Adana Büyükşehir Belediyesi Portakal Çiçeği Karnavalı Etkinlikleri Başladı
    11:57 Adana Büyükşehir Belediyesi Portakal Çiçeği Karnavalı Etkinlikleri Başladı

    Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Portakal Çiçeği Karnavalı kapsamında Seyhan Nehri üzerinde tenis ve voleybol müsabakaları yapılıyor, konserler veriliyor. Amatör sporcuların da katıldığı etkinlikler, izleyenlere eğlenceli anlar yaşatıyor.

  • Tunceli Mazgirt'te CHP'li başkanın devraldığı belediyenin 45 milyon lira borcu var
    11:57 Tunceli Mazgirt'te CHP'li başkanın devraldığı belediyenin 45 milyon lira borcu var

    Tunceli'nin Mazgirt ilçesinde CHP'nin adayı Ümit Tayhava'nın belediye başkanlığını kazanmasıyla birlikte belediyenin 45 milyon lira borcu olduğu ortaya çıktı.

  • Bismilli Sporcular Okul Sporları Boks Müsabakalarında Başarı Elde Etti
    11:56 Bismilli Sporcular Okul Sporları Boks Müsabakalarında Başarı Elde Etti

    Diyarbakır'da düzenlenen okul sporları boks müsabakalarında Bismilli sporcular, toplamda 7 altın ve 3 gümüş madalya kazanarak ilçelerini gururlandırdı. Sporcular ve antrenörleri, kazandıkları madalyalarla birlikte Bismil Gençlik ve Spor İlçe Müdürü Tekin Kaya'ya teşekkür ziyareti gerçekleştirdi. Gençlik ve Spor İlçe Müdürü Tekin Kaya, sporcuları teker teker kutlayarak bu başarıların ilçedeki diğer gençlere de örnek teşkil edeceğini belirtti.

  • Karabük'ün Ovacık İlçesi Yığınot Köyü'nde Muhtarlık Görevi Eşe Devredildi
    11:55 Karabük'ün Ovacık İlçesi Yığınot Köyü'nde Muhtarlık Görevi Eşe Devredildi

    Karabük'ün Ovacık İlçesi Yığınot köyünde 15 yıl muhtarlık yapan Nazım Şahin, eşi Kezban Şahin'in aday olmasıyla birlikte görevi ona devretti. Kezban Şahin, köyün yeni muhtarı olarak seçildi ve köye yapılacak işleri sırasıyla gerçekleştireceklerini belirtti.

  • ZBEÜ, Sıfır Atık Politikası kapsamında en iyi performans gösteren birimlere teşekkür belgesi takdim etti
    11:55 ZBEÜ, Sıfır Atık Politikası kapsamında en iyi performans gösteren birimlere teşekkür belgesi takdim etti

    Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi, Sıfır Atık Politikası çerçevesinde en iyi performans gösteren akademik ve idari birimlere teşekkür belgesi verdi. Üniversite, Mart 2024 dönemi için altı farklı kategoride performans ölçümü yaparak sıfır atık ve sürdürülebilir çevre politikasına uygun adımlar atan birimleri ödüllendirdi. Rektör Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer, törende birim yöneticilerine teşekkür belgesi takdim etti.

  • Bursaspor'a Diyarbakır deplasmanında seyircisiz oynama cezası
    11:53 Bursaspor'a Diyarbakır deplasmanında seyircisiz oynama cezası

    Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu, Esenler Erokspor maçında yaşanan çirkin tezahürat nedeniyle Bursaspor'a 1 maç seyircisiz oynama cezası verdi. Bu ceza, Bursaspor'un Diyarbekirspor ile oynayacağı son deplasman maçını etkileyecek.


Advertisement