Antarktika'dan Getirdiği Balık Örneklerini İnceliyor - Son Dakika
Güncel

Antarktika'dan Getirdiği Balık Örneklerini İnceliyor

İlk Türk Antarktika Araştırma Seferi'ne katılan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Öğretim Görevlisi Melike İdil Öz, buradan temin ettiği örneklerin laboratuvar analizlerine başladı.

10.05.2016 11:12
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

MEHMET BAYER - İlk Türk Antarktika Araştırma Seferi'ne katılan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Öğretim Görevlisi Melike İdil Öz, buradan temin ettiği örneklerin laboratuvar analizlerine başladı.

ÇOMÜ Gökçeada Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Balıkçılık Teknolojisi Bölümünde görev yapan Öz, AA muhabirine, Antarktika'nın, zor şartlara uyum sağlamış sıra dışı canlılarıyla ve okyanus-iklim dengesindeki önemli rolüyle dünya sisteminin kilit bölgelerinden olduğunu anlattı.

Antarktika'da bilimsel araştırma üssü kuran 12 ülke tarafından 1961'de imzalanan Antarktika Antlaşması'na 2016 yılı itibarıyla 53 ülkenin taraf olduğunu belirten Öz, bilimsel istasyon kurulması ya da bilimsel sefer düzenlenmesi gibi kapsamlı araştırma çalışmalarıyla ilgilerini kanıtlayarak, "danışman ülke" statüsüne erişen ve kıtayla ilgili alınan kararlarda oy hakkı bulunan ülke sayısının 29'a ulaştığını belirtti. Öz, Türkiye'nin ise henüz bu konumda olmadığını aktardı.

Öz, bu nedenle Antarktika üzerine çalışma yapan Türk bilim insanlarının araştırmalarını daha çok bireysel girişimleriyle, Almanya, Japonya, ABD ve İngiltere gibi ülkelerin üslerinde gerçekleştirebildiğini ifade etti.

Denizel ve karasal türler, yabancı canlı türleri, deniz buzulları, kirleticiler, iklim değişikliği, jeoloji ile sağlık konularında çalışan ekip üyelerinin, seyir sırasında ve Antarktika'da, karada ve denizde örneklemelerini başarıyla gerçekleştirdiğini anlatan Öz, "Örneklerin bilgiye dönüştürülmesi ve bilim dünyasına sunulması gerekliliğinin bilinciyle, yurda döner dönmez laboratuvar çalışmalarına başlandı." dedi.

"Analizlere başladım"

Öz, Antarktika'yı çevreleyen Güney Okyanusu'nda deniz suyu sıcaklıklarının 0 ile sıfırın altında 2 derece arasında değiştiğini, deniz buzunun sıfırın altında 1,8 derecede oluştuğunu söyledi.

Bu değerlerin birçok balığın donma derecesinden daha düşük olduğunu aktaran Öz, donmanın, canlı dokularda buz kristallerinin oluşması, bunların sivri uçlarının hücreleri patlatması sonucu geri dönüşü olmayan doku kayıplarının meydana gelmesi ve ilerleyen aşamada ölüme götürmesiyle sonuçlanan durum olduğunu belirtti.

Aşırı şartlara uyuma en ilginç örneğin, kutuplarda yaşayan balık, böcek, mantar ve bakterilerin donmamak için sentezledikleri "glikoproteinler" olduğunu anlatan Öz, şu bilgileri verdi:

"Bu proteinler, donmuş gıda sektöründe ve tıpta kriyoprezervasyonda (dokuların veya hücrelerin sıfır derecenin altında uzun süreli muhafazası) bir çeşit katkı maddesi olarak kullanılmaktadır. Ayrıca dondurularak yapılan cerrahi operasyonların kolaylaştırılmasında, daha soğuk denizlerde çiftlik balığı yetiştirilmesinde, bitkilerin hasat mevsiminin daha soğuk aylara kaydırılmasında ve vişneli, limonlu gibi dondurmaların ve yoğurdun kristalize olmadan krema kıvamında kalmasını sağlamada kullanıldığı bilinmektedir."

Öz, doğadaki birçok canlının, özellikle de aşırı şartlara uyum sağlayanların insanoğluna ilham kaynağı olmaya devam ettiğine işaret ederek, "Uzmanlık alanım olan derin deniz balıklarıyla bazı özellikleri benzerlik gösteren, buz balıklarından aldığım örneklerin, biyo-ekolojik özelliklerinin tespitinin yanı sıra yağ asitleri, protein ve genetik incelemelerini yapmak üzere laboratuvar analizlerine başladım." diye konuştu.

Seferden izlenimler

Öz, seferin pek çok zorluklara rağmen başarıyla tamamlandığını söyledi.

Özel kıyafetleri sayesinde soğuktan çok etkilenmediklerini dile getiren Öz, "Ya da çalışmalarımızı tamamlama azmi ve heyecanıyla soğuğu hissetmemiş de olabiliriz. Soğuktan ziyade, şiddetli rüzgara maruz kalmak çok zorlayıcıydı. Rüzgarın hızı zaman zaman 130 kilometreye ulaştı. Dışarıda ve korunmasız isek, soğuk ciğerlerimize işliyor ve nefesimiz tıkanıyordu." dedi.

Kullandıkları geminin 85 metre boyunda, "buz sınıfı" denilen kutuplar için güçlendirilmiş bir gemi olduğuna işaret eden Öz, şu bilgileri paylaştı:

"2 Nisan akşamı Arjantin'in en güneyindeki liman kenti Ushuaia'dan demir alıp, Antarktika'ya doğru seyre geçtik. Güney Amerika Kıtası ve Antarktika Yarımadası arasındaki Drake Boğazı, yaklaşık 1200 kilometre uzunluğunda zorlu bir geçit. Pasifik Okyanusu ile Atlantik Okyanusu'nun sularının birleştiği yer olan geçitte debi, Amazon Nehri'nin debisinin 600 katından fazla, ortalama dalga yüksekliği ise 12 metre. Boğazdaki 3 günlük seyrimiz sırasında, dalga yüksekliği 6-7 metre kadardı."

Seferin, dünyanın geleceği için önemli bir yere sahip Antarktika'da, Türkiye'nin de söz sahibi olmasını sağlamak adına atılan önemli bir adım niteliği taşıdığını dile getiren Öz, "Sefer, Türk bilim insanlarının Antarktika'da bilimsel çalışma yapma konusundaki niyet ve gayretini Türkiye'ye ve dünyaya gösterdiği önemli bir girişimdir." sözlerine yer verdi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Antarktika'dan Getirdiği Balık Örneklerini İnceliyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Erzurum Atatürk Üniversitesi Kampüsünde Çıkan Tartışma Kavgaya Dönüştü
    00:14 Erzurum Atatürk Üniversitesi Kampüsünde Çıkan Tartışma Kavgaya Dönüştü

    Erzurum Atatürk Üniversitesi kampüsünde iki öğrenci grubu arasında çıkan tartışma kavgaya dönüştü. Çıkan kavgada 4 kişi yaralanırken olayla ilgili olarak 10 kişi gözaltına alındı. Olayın sebebi henüz bilinmemektedir. Polis ve sağlık ekipleri olay yerine gelerek müdahalede bulundu. İl Emniyet Müdürü olayları incelemek üzere yerinde bulunarak soruşturmanın devam ettiğini belirtti.

  • Gebze'de Elektrikli Battaniye Yangını: Yatak Odası Küle Döndü
    00:11 Gebze'de Elektrikli Battaniye Yangını: Yatak Odası Küle Döndü

    Kocaeli'nin Gebze ilçesinde bir binanın 6. katında elektrikli battaniyeden çıkan yangın, yatak odasını kullanılamaz hale getirdi. Bina sakinleri itfaiye ekipleri tarafından kurtarıldı ve herhangi bir yaralanma olmadı. Polis olayla ilgili inceleme başlattı.

  • Ordu'nun Altınordu ilçesinde çıkan yangında 5 kişi dumandan etkilendi
    00:08 Ordu'nun Altınordu ilçesinde çıkan yangında 5 kişi dumandan etkilendi

    Ordu'nun Altınordu ilçesinde bir binanın zemin katında çıkan yangın sonucu, itfaiye ekipleri tarafından söndürülen yangında, üst katlardaki evlerde mahsur kalan 13 kişi kurtarıldı. Kurtarılan vatandaşlardan 5'i dumandan etkilendi ve hastanelere kaldırıldı.

  • Adana'da pikap ile otomobil çarpıştı: 1 kişi ağır yaralandı
    23:59 Adana'da pikap ile otomobil çarpıştı: 1 kişi ağır yaralandı

    Adana'nın Kozan ilçesinde meydana gelen trafik kazasında, Nuh S. yönetimindeki pikap ile Eyüp Ç. idaresindeki otomobil çarpıştı. Kazada otomobil sürücüsü ağır yaralandı ve itfaiye ekipleri tarafından araçtan çıkarıldı. Yaralı, ambulansla Kozan Devlet Hastanesine kaldırıldı.

  • Muğla'nın Datça ilçesinde batma tehlikesi geçiren bottaki 25 düzensiz göçmen kurtarıldı
    23:58 Muğla'nın Datça ilçesinde batma tehlikesi geçiren bottaki 25 düzensiz göçmen kurtarıldı

    Muğla'nın Datça ilçesi açıklarında, batma tehlikesi geçiren bottaki 25 düzensiz göçmen ekiplerce kurtarıldı. Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri, lastik botun su alarak batma tehlikesi geçirdiği bilgisi üzerine harekete geçti. Aralarında çocukların da bulunduğu 25 düzensiz göçmen kurtarıldı. Ayrıca, ilçe açıklarında tespit edilen başka bir lastik bot içerisinde ise 34 düzensiz göçmen yakalandı ve İl Göç İdaresi Müdürlüğüne teslim edildi.

  • Ordu'da 3 Katlı Binada Yangın: 13 Kişi Tahliye Edildi
    23:55 Ordu'da 3 Katlı Binada Yangın: 13 Kişi Tahliye Edildi

    Ordu'nun Altınordu ilçesinde bulunan 3 katlı bir binanın zemin katında çıkan yangın sonucunda 13 kişi tahliye edildi. Yangın nedeniyle dumandan etkilenen 5 kişi ise hastaneye kaldırıldı. İtfaiye ekiplerinin müdahalesiyle yangın kontrol altına alındı ve polis ekipleri olayla ilgili inceleme başlattı.

  • Bosphorus Trio, Ankaralı müzikseverlere konser verdi
    23:49 Bosphorus Trio, Ankaralı müzikseverlere konser verdi

    Türk bestecilerin eserlerini keman, viyolonsel ve piyano ile dünyaya duyuran Bosphorus Trio, Erimtan Müzesi'nde düzenlenen konserde müzikseverlerle buluştu. Konser öncesinde BESOM Çağdaş Türk Müziği Ödülleri takdim edildi. Gruba 'Beste Ödülü' Turgay Erdener'e, 'İcra Ödülü' ise Bosphorus Trio'ya verildi. Konserde, İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası başkemancısı Özgecan Günöz, Borusan Viyolonsel Grubu Üyesi çellist Çağlayan Çetin ve Uludağ Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Öğretim Üyesi piyanist Özgür Ünaldı yer aldı.

  • Avrupa 2.'si olan Emine Kılınç Niğde'ye döndü
    23:42 Avrupa 2.'si olan Emine Kılınç Niğde'ye döndü

    Hırvatistan'da gerçekleşen Gençler Avrupa Boks Şampiyonası'nda 50 kiloda mücadele eden milli sporcu Emine Kılınç, çeyrek finalde Bulgar rakibini, yarı finalde ise Sırbistanlı rakibini yenerek finalde İngiliz rakibiyle mücadele etti. Avrupa ikincisi olan Kılınç, memleketi Niğde'de coşkuyla karşılandı. Hedefinin olimpiyat şampiyonluğu olduğunu söyleyen Kılınç, daha iyi çalışarak gelecek şampiyonalara hazırlanacağını belirtti.

  • Erzurum'da Atatürk Üniversitesi Kampüsü'nde çıkan kavgada 4 kişi yaralandı, 10 şüpheli gözaltına alındı
    23:38 Erzurum'da Atatürk Üniversitesi Kampüsü'nde çıkan kavgada 4 kişi yaralandı, 10 şüpheli gözaltına alındı

    Erzurum'da Atatürk Üniversitesi Kampüsü'nde iki grup arasında çıkan tartışma kavgaya dönüştü. Olay yerine çok sayıda polis ve sağlık ekibi sevk edildi. Üniversite öğrencilerinin de karıştığı kavgada yaralanan 4 kişi hastanelere kaldırıldı. Polis ekipleri, güvenlik önlemi alarak 10 şüpheliyi gözaltına aldı. İl Emniyet Müdürü Kadir Yırtar, olay yerinde incelemede bulundu.


Advertisement