Antibiyotik Kullanımına Dikkat! - Son Dakika
Güncel

Antibiyotik Kullanımına Dikkat!

Antibiyotik Kullanımına Dikkat!

Antibiyotik kullanımı konusundaki pek çok yanlış bilgi insan sağlığını tehdit ediyor.

03.08.2018 08:54
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Doğru kullanıldığında hayat kurtarıcı olan antibiyotikler, gereksiz kullanıldıklarında birçok yan etkiye hatta ölüme neden olabiliyor. Yapılan bir araştırmanın sonucuna göre Türkiye, Doğu Avrupa ülkeleri arasında en çok antibiyotik kullanımının olduğu ülke. Sağlık Bakanlığı ve uzmanlar antibiyotiğin kullanımını azaltmak ve doğru kullanımını sağlamak için ciddi çaba sarf ediyor.

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekim Yardımcısı ve Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bilgin Arda, antibiyotiklerin doğru kullanılması konusunda uyarılarda bulundu. Antibiyotiklerin bakterilerin neden olduğu enfeksiyonların tedavisinde kullanılan çok önemli ilaçlar olduğunu söyleyen Prof. Dr. Arda, "Antibiyotikler doğru kullanıldığında hayat kurtarıcı olabildiği gibi gereksiz kullanıldıklarında birçok istenmeyen etkilere yol açabilirler. Bu nedenle akılcı ilaç kullanımı kapsamında uygun doz, uygun süre ve mutlaka doktor kontrolünde verilmesigereken ilaçlar" dedi.

"HER 3 REÇETEDEN BİRİNDE ANTİBİYOTİK VAR"

Son araştırmalara göre Türkiye'nin Doğu Avrupa ülkeleri arasında en çok antibiyotik kullanan ülke olduğunu belirten Prof. Dr. Arda şöyle konuştu: '' Sağlık Bakanlığı Reçete Bilgi Sistemi verilerine göre her üç reçeteden birinde antibiyotik bulunuyor. Antibiyotiklerin bulantı, kusma, antibiyotik ilişkili isal, deri döküntüsü, karaciğer, böbrek yetmezliği, santral sinir sistemi etkileri, kalp atım bozuklukları gibi birçok yan etkisi var. Mesela,deri döküntülerinin en ağır formu olan ve tüm vücut derisinde ileri derecede nekrozlarla seyreden yan etki çok nadir görülmekle birlikte ölümcül olabilir.İlaç alerji testleri de günümüzde tüm reaksiyonları önceden gösterebilmesi açısından yetersiz kalabilir.''

"SOĞUK ALGINLIĞINDA ANTİBİYOTİK KULLANILMAMALI"

Antibiyotiklerin bakteriler dışında virüslere ve mantarlara karşı etkili olmadığını ifade eden Prof. Dr. Arda "Bu etkenlerin yanında antibiyotiklerin soğuk algınlığı, nezle gibi enfeksiyonların tedavisinde de hiçbir etkileri bulunmuyor. Yine antibiyotiklerin ağrı kesici özelliği ve ateş düşürücü etkisi de yok. Bu ilaçların yaygın ve uygunsuz kullanımı dirençli mikroorganizmaların artmasına neden olabilir ve bunun sonucunda vücudumuz tedavisi mümkün olmayan bakteriyel enfeksiyonlara açık hale gelebilir. Bu durumların yaşanmaması için vatandaşlarımız bu ilaçları gelişigüzel kullanmamalı'' dedi.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Antibiyotik Kullanımına Dikkat! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement