"Antik Çağı Düşünmek" Konulu Söyleşi - Son Dakika
Yerel

"Antik Çağı Düşünmek" Konulu Söyleşi

Ali Altın, yaklaşık 2, 5 milyon yıllık bir geçmişe sahip olduğu düşünülen insanoğlunun, sadece son 5 bin yıldır yazıyı kullandığını ifade etti.

16.05.2011 16:03
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Uludağ Üniversitesi Arkeoloji Ana Bilim Dalı Araştırma Görevlisi Ali Altın, yaklaşık 2, 5 milyon yıllık bir geçmişe sahip olduğu düşünülen insanoğlunun, sadece son 5 bin yıldır yazıyı kullandığını ifade etti.

Bursa Kent Konseyi Arkeoloji Çalışma Grubu tarafından "Antik Çağı Düşünmek" konulu söyleşi düzenlendi. Kent Konseyi Koza Salonu'ndaki söyleşiye katılan Uludağ Üniversitesi Arkeoloji Ana Bilim Dalı Araştırma Görevlisi Ali Altın ve Alper Can, insanlık tarihi hakkında bilgi verdi.

Antik çağda insanların düşünce yapıları, dünyaya bakışları ve sosyal yapılarını anlamak için, günümüz insanına yol gösteren yazılı metinlerden bahseden Altın, yazı bulunmadan önce insanların, resimler, küçük heykelcikler gibi tasvirler yardımıyla düşüncelerini ilettiğini söyledi.

Altın, insanoğlunun yaklaşık 2, 5 milyon yıllık bir geçmişe sahip olduğunun düşünüldüğünü belirterek, şunları kaydetti:

"İnsanoğlu, sadece son 5 bin yıldır yazıyı kullanıyor. Yazıya dair ilk izleri, M. Ö. 3200 yıllarında Güney Mezopotamya'da, Sümer uygarlığında görüyoruz. Bu dönemdeki toplumlarda rahipler, halktan tanrılar adına çeşitli vergiler toplamaktaydı. Yazının da ilk vergi olarak toplanan bu metaları kaydetmek için kullanıldığı düşünülmektedir. İlk yasalar, insanlık tarihinin ilk destanları, tarım, tıp ile ilgili metinler, günümüze çivi yazısıyla aktarıldı. Çivi yazısı kullanılarak çok sayıda diplomatik belgeler kaydedildi. "

Bursa'nın kuruluş tarihi hakkında bilgi veren Can, "Bursa'nın kent statüsüne yükselip surlarla çevrilmesi, Bithynia Kralı I. Prusias (İ. Ö. 232-192) döneminde gerçekleşti. Kartaca Kralı Hannibal, Roma imparatoru ile yaptığı savaşı kaybedince, askerleriyle birlikte I. Prusias'a sığındı. Hannibal, I. Prusias tarafından büyük itibar görmesi üzerine, Bursa kentini kurdu. Kente bu nedenle Prusa adı verilmiş" diye konuştu.

Söyleşi, soru cevap bölümüyle sona erdi.

- BURSA

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel 'Antik Çağı Düşünmek' Konulu Söyleşi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement