Antik Geleceğe Tarihten Bir Yorum - Son Dakika
Güncel

Antik Geleceğe Tarihten Bir Yorum

Antik geleceğe tarihten bir yorumBetül KARABACAK- Boğaçhan ÖZER / İSTANBUL, (DHA) - ÇAĞDAŞ sanatçı Genco Gülan'ın 10 yıllık bir çalışma sonucu Antik döneme ait heykelleri günümüz teknolojisinde yeniden yorumlamasıyla oluşturduğu 'Antik Gelecek' isimli sergi Kadir Has Üniversitesi Cibali...

14.04.2017 15:49
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Antik geleceğe tarihten bir yorum

Betül KARABACAK- Boğaçhan ÖZER/ İSTANBUL, (DHA) - ÇAĞDAŞ sanatçı Genco Gülan'ın 10 yıllık bir çalışma sonucu Antik döneme ait heykelleri günümüz teknolojisinde yeniden yorumlamasıyla oluşturduğu 'Antik Gelecek' isimli sergi Kadir Has Üniversitesi Cibali Kampüsü'nde sanatseverlerle buluştu.

Kadir Has Üniversitesi Cibali Kampüsü'nde bulunan Galeri KHAS'ta açılışı yapılan sergide DHA'ya konuşan sanatçı Genco Gülan "Eserlerin tümünde arkeolojik referanslar var. Klasik dönem, üretirken antik döneme bakmış. Biz de klasik ve antik döneme bakarak modern dönemde üretmişiz. Fakat benim bunlara getirdiğim ek katkı bunları yaparken geleceği de düşünmemiz. Yani bin sene iki bin sene sonrasıyla bugünün sanatçısı nasıl konuşabilir? Nasıl haberleşebilir? bunları düşünüyorum ve yapıtlarıma ekliyorum. Örneğin Scuba Poseidon var. Aslında bu heykel görünmese de küresel ısınma ve denizlerin yükselmesiyle ilgili. Scuba Poseidon'da Poseidon bile scuba ekipmanı giymek zorunda kalmış zira sular yükseldiğinde hepimiz alternatif yaşam şekilleri bulmak zorunda kalacağız" dedi.

SANAT TEKNOLOJİ İLİŞKİSİNE BİR MÜDAHALE

Serginin küratörlüğünü yapan Kadir Has Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Bülent Kahraman ise şunları söyledi:

"Genco Gülan, antikitenin bir tür dokunulmazlık perdesi altında saklı duran yapıtlarına kendi dokunuşunu ve bugünün dokunuşunu getiriyor. Burada serginin ikinci boyutu ortaya çıkıyor. Bu dokunuş nedir? Birincisi antikiteye dokunduğunuz zaman bilinen bir şeye yapılan bir katkının getirdiği ironi ortaya çıkar. Bu sergi dolayısıyla ludik sanat denen biraz oyun ve eğlenceyle ilgili bir şeydir ki sanatın aslında özünde oyun ve eğlence vardır. Biz bu sergiyle bunu en ileri noktasına getirmeyi düşündük ve üstelik de dediğim gibi hiç dokunulmayacakmış gibi duran Antik Tanrılarla ve onların heykelleriyle oynamak suretiyle bunu yaptık. İkincisi, bu sergide belli bir teknoloji kullanımı var. Yani makineler var, takılmış kollar, bacaklar var. Bu bize şunu söylüyor; ilk bakışta çok yabancı ve garip gibi gelse bile unutmayalım ki Antik Yunan ve Roma kendi dönemlerinin en ileri teknolojisine sahiplerdi. ve o düzeyde bir teknolojiye sahip oldukları için bu düzeyde de bir sanat ve kültür üretebiliyorlardı. Biz de 21. yüzyıl teknolojisini onlarla birleştirerek yine o döneme ve bu dönemde de sanat teknoloji ilişkisine bir müdahale gerçekleştiriyoruz. Bunun üçüncü bir boyutu da var. Sadece Antik Yunan heykellerine müdahaleyle veya sanatta teknoloji kullanımıyla sınırlı değiliz bunu yaparken unutmayalım ki bugünkü tıp dünyası hepimizi birer biyonik insana birer makine insana dönüştürüyor. Yani protezlerimiz var. Ağzımızdaki küçük dişlerden en büyük organlara, kollara, bacaklara kadar bir takım teknolojik protezler var. Bir takım yapay organlar vücudumuza yerleştiriliyor. Dolayısıyla serginin üçüncü boyutu bu meselenin felsefi düzeyini bize tartışmak için getiriyor. O bakımdan antikite sadece geçmişle ilgili değil gelecekle de ilgili bir şey. Gelecek kavramı ise bugün bildiğimiz zaman olgusunun sınırları içerisinde değil. Yani gelecek artık zamanla ilgili bir şey değil. Yeni bir teknoloji icat edildiği zaman gelecek olacak, gelecek gerçekleşecek, gelecek gelecek. Biz de dolayısıyla bu sergiyle bütün bu katmanları çapraz kesen bir boyut getirip izleyiciye sunmak istedik."

Sergi, 13 Temmuz tarihine kadar Galeri KHAS'da ziyaret edilebilecek.

(FOTOĞRAFLI)

(Tür: İstanbul)

Antik Geleceğe Tarihten Bir Yorum
Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Antik Geleceğe Tarihten Bir Yorum - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Trabzon'da Sanayi Sitesinde Çıkan Yangın Söndürüldü
    00:23 Trabzon'da Sanayi Sitesinde Çıkan Yangın Söndürüldü

    Trabzon'un Ortahisar ilçesinde bulunan Fatih Sanayi Sitesi'nde bir iş yerinde çıkan yangın, itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü. Yangının nedeni henüz belirlenemezken, çevredekilerin ihbarı üzerine olay yerine itfaiye ve polis ekipleri sevk edildi. İş yerinin kepengi kesilerek müdahale edilen yangın, maddi hasara neden oldu. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.

  • Burdur'da çeşmeden su doldurma sırasında çıkan kavgada bıçaklanan kişi hastaneye kaldırıldı
    00:21 Burdur'da çeşmeden su doldurma sırasında çıkan kavgada bıçaklanan kişi hastaneye kaldırıldı

    Burdur'un merkeze bağlı Çendik köyü yakınındaki çeşmeden su dolduran A.D. ile kimliği belirlenemeyen bir kişi arasında çıkan tartışma kavgaya dönüştü. Kavgada bıçakla yaralanan A.D, yakınları tarafından Burdur Devlet Hastanesine götürüldü. Hayati tehlikesi bulunan A.D, Isparta Şehir Hastanesine sevk edildi. Jandarma ekipleri, A.D'yi yaralayan kişiyi yakalamak için çalışma başlattı.

  • İskenderun'da hafif ticari araç ile motosiklet çarpıştı: 2 yaralı
    00:18 İskenderun'da hafif ticari araç ile motosiklet çarpıştı: 2 yaralı

    Hatay'ın İskenderun ilçesinde meydana gelen trafik kazasında hafif ticari araç ile motosiklet çarpıştı. Kazada 2 kişi yaralandı. Yaralılar, İskenderun Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Polis olayla ilgili inceleme başlattı.

  • SGK, Emeklilere Promosyon Tutarlarını Belirleyen Protokol İmzaladı
    00:11 SGK, Emeklilere Promosyon Tutarlarını Belirleyen Protokol İmzaladı

    Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), 19 bankayla emeklilere ödenecek promosyonların tutarını belirleyen yeni bir protokol imzaladı. Protokolle promosyonlar 8-12 bin lira arasında değişecek. Emekli aylığı alanlara 8-12 bin lira, ölüm aylığı alanlara ise 5 bin lira promosyon ödeneceği açıklandı. Bankaların kendi uygulamaları doğrultusunda promosyon miktarlarını artırabileceği belirtildi.

  • İBB Başkan adayı Murat Kurum, seçime 2 gün kala masasındaki son anketi paylaştı
    00:10 İBB Başkan adayı Murat Kurum, seçime 2 gün kala masasındaki son anketi paylaştı

    Cumhur İttifakı ve AK Parti'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Murat Kurum, yerel seçimlere 2 gün kala İstanbul için son anket sonucunu açıkladı. Kurum, 1.7 puan önde olduklarını belirterek, '31 Mart'ta Saraçhane'ye geliyoruz, net. Size seçim sonucunu söylüyorum.' dedi.

  • Erdoğan Kocaeli'de miting yaptı
    00:09 Erdoğan Kocaeli'de miting yaptı

    Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan, Kocaeli'de düzenlediği mitingde konuştu. Kocaelili seçmenden, İstanbul'daki yakınlarına oy kullanması için çağrıda bulunmasını isteyen Erdoğan, partisinin Kocaeli'deki yatırımları anlattı ve seçimlere yönelik mesajlar verdi.

  • Sema-Semah-Devran etkinliği AKM'de seyircilerle buluştu
    00:07 Sema-Semah-Devran etkinliği AKM'de seyircilerle buluştu

    Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen 'Sema-Semah-Devran' etkinliğinde, Sanat Yönetmeni Yüce Gümüş ve Postnişin Fatih Çıtlak liderliğinde Anadolu'nun zikir ritüelleri sergilendi. İstanbul Devlet Halk Dansları Topluluğu da gösteride yer aldı.


Advertisement