Antik tiyatroda opera ve bale heyecanı - Son Dakika
Kültür Sanat

Antik tiyatroda opera ve bale heyecanı

Antik tiyatroda opera ve bale heyecanı

Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğünce bu yıl 26'ncısı düzenlenecek Uluslararası Aspendos Opera ve Bale Festivali için son hazırlıklar yapıldı.

30.08.2019 11:55
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğünce bu yıl 26'ncısı düzenlenecek Uluslararası Aspendos Opera ve Bale Festivali için son hazırlıklar yapıldı.

Aspendos Antik Tiyatrosu'nda 1 Eylül'de başlayacak, birbirinden seçkin eserlerin en özel prodüksiyonlarının sahneleneceği 26. Uluslararası Aspendos Opera ve Bale Festivali, 3 opera, 1 klasik bale, 1 dans gösterisi ve kapanış "gala konseri" ile sanatseverlere güzel bir atmosfer sunacak.

Aspendos Antik Tiyatrosu ile Antalya EXPO'da gerçekleştirilecek ve 18 Eylül'de sona erecek festivalin açılış eseri "Carmen"in son provaları tamamlandı.

Ünlü besteci Georges Bizet'in sevilen operası "Carmen" ilk kez bu festivale özel prodüksiyonla, İtalyan rejisör Vincenzo Grisostomi Travaglini tarafından İstanbul, Antalya Devlet Opera ve Balelerince sahnelenecek.

Yabancı konuk orkestra şefleri ve solistlerin de sahnede olacağı eserde, orkestra şefi Zdravko Lazarov yönetiminde "Carmen" başrolünü, iki ünlü Rus solist dönüşümlü seslendirecek.

Dünyada çok sayıda opera sahnesinde sanatseverler ile buluşan, ses, tiyatral performanslarıyla tanınıp beğenilen Rus Bolşoy Tiyatrosu solisti Yulia Mazurova ile İtalya'nın en prestijli festivali Arena di Verona'da, Genova'daki Carlo Felice Tiyatrosu'nda ve Roma Opera Tiyatrosu'nda sık sık sahne alan mezzosoprano Anastasia Boldyreva dönüşümlü olarak "Carmen" başrolünde Aspendos'ta olacak.

Diğer başroller "Don José"yi Efe Kışlalı, "Escamillo"yu Murat Güney sahneye taşıyacak.

Çeyrek asırlık katkı

Çeyrek asırdır Antalya'nın kültür sanat turizmine önemli katkılar sağlayan, kültürler arası köprü vazifesi gören festivalin devamında Ukraynalı yabancı konuk topluluklar yer alacak.

Ukrayna'nın en prestijli sanat toplulukları arasında gösterilen Ulusal Onursal Akademik Ukrayna Dansları "Pavel Virsky Dans Topluluğu", renkli, hareketli "Dans Rüzgarları" adlı gösterileriyle 4-5 Eylül'de Aspendos'ta sanatseverler ile buluşacak.

Topluluk, Ukrayna halk müziği ve danslarını temel alarak oluşturdukları hem geleneksel hem de yeni koreografik gösterileri ile iki gece sahnede olacak.

Travaglini: "Aspendos önemli"

İtalyan rejisör Vincenzo Grisostomi Travaglini, festivale az bir zaman kala Aspendos Antik Tiyatrosu'ndaki son provada ekibin başında yer aldı.

Travaglini, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Aspendos'a "Aida" operasının ardından 20 yıl sonra "Carmen"le döndüğünü belirtti.

Antik tiyatrosuyla ünlü Aspendos Antik Kenti'ni çok sevdiğini aktaran Travaglini, "Uluslararası Aspendos Opera ve Bale Festivali, Türkiye için çok önemli. Türkiye'de ve Aspendos'ta bulunduğum için çok mutluyum. Türkiye'yi çok seviyorum. Carmen operası için Aspendos Antik Tiyatrosu çok uygun." dedi.

Boldyreva: "Çok iyi temsil olacak"

Festivalin açılışında "Carmen" başrolünü seslendirecek ünlü solistlerden mezzo-soprano Anastasia Boldyreva ise "Carmen" ve "Aida" operalarında sahnede olacağını bildirdi.

Uluslararası Aspendos Opera ve Bale Festivali'ni beğendiğini, Türkiye'yi çok sevdiğini vurgulayan Boldyreva, "Burada olmaktan dolayı çok heyecanlıyım. Aspendos'un atmosferi farklı duygu yaşatıyor. 'Carmen' rolünü iyi tanıdığım için çok iyi temsil olacak. Türkiye'deki meslektaşlarım çok yüksek kaliteli performansı, ciddi hazırlık sergiliyor. Onları beğeniyorum." diye konuştu.

Aspendos Antik Kenti

Milattan önce 10. yüzyılda Akalar tarafından kurulan Aspendos Antik Kenti, biri büyük, biri küçük iki tepe üzerine kurulu. Antalya- Manavgat yolundan ayrılan asfalt bir yolla ulaşılan Aspendos, Serik ilçesinin 8 kilometre doğusunda bulunuyor.

Antik kentin girişinde bulunan ve milattan sonra 160-180 yıllarında Romalı iki kardeş tarafından yaptırılarak şehre hediye edilen Aspendos Antik Tiyatrosu ise işlevsel açıdan en iyi tasarlanmış ve eksiksiz Roma tiyatrosu örnekleri arasında gösteriliyor. Antik kentte mühendislik harikası olarak gösterilen tarihi su kemeri de yer alıyor.

Anadolu'daki Roma tiyatrolarının sahnesiyle bugüne ulaşabilen en eski ve sağlam bir örneği olan tiyatronun en göz alıcı yeri sahne binasının iki katlı olan iç cephesi. Tamamen mermerle kaplı olan cephe 40 sütunlu zengin bir bezeme ve bunların arkasında heykellerin bulunduğu nişlerden oluşuyor.

Yaklaşık 15 bin kişilik Aspendos Antik Tiyatrosu'nda konserler ve çeşitli etkinlikler düzenlenmeye devam ediyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Antik tiyatroda opera ve bale heyecanı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Amasra, Bayram Tatilinde 80 Bin Kişi Tarafından Ziyaret Edildi
    17:38 Amasra, Bayram Tatilinde 80 Bin Kişi Tarafından Ziyaret Edildi

    Amasra Belediye Başkanı Recai Çakır, Ramazan Bayramında ilçenin 9 günlük bayram tatilinde günlük ortalama 80 bin kişi ağırlandığını açıkladı. Amasra, turizmde parlayan yıldızı olarak Karadeniz'in incisi olarak biliniyor.

  • Burhaniye'de 23 Nisan Çocuk Şenliği düzenlenecek
    17:20 Burhaniye'de 23 Nisan Çocuk Şenliği düzenlenecek

    Burhaniye Belediyesi tarafından 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nın coşku ile kutlanması için çeşitli etkinlikler planlandı. 23 Nisan Salı günü ilçede üç farklı noktada 'Çocuk Şenliği' düzenlenecek. Etkinlikler dahilinde çocuklar satranç turnuvasından tiyatroya, uçurtma şenliğinden gösterilere kadar birçok aktivite ile bayramlarını dolu dolu yaşayacaklar.

  • Gülcan Köseoğlu'nun Konseri Büyük Beğeni Topladı
    17:12 Gülcan Köseoğlu'nun Konseri Büyük Beğeni Topladı

    Umay Kadın Sesleri Korosu ve ZibziArt orkestrasıyla birlikte sahne alan Gülcan Köseoğlu, unutulmaz bir müzik ziyafeti sundu. Konser, zengin repertuarı ve renkli sahne performansıyla izleyicileri büyüledi. İş, sanat ve sosyal yaşam dünyasından birçok seçkin ismin katıldığı etkinlik, işitme engelli çocuklara destek olma adına önemli bir adım olarak kaydedildi.

  • Samsun'da Turizm Haftası'nda Atatürk Resimleri Sergisi
    16:49 Samsun'da Turizm Haftası'nda Atatürk Resimleri Sergisi

    Samsun'da Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında düzenlenen 'Atatürk Resimleri Sergisi'nde, Atatürk'ün hayatına dair 68 fotoğraf yer alıyor. Sergi, Atatürk Kültür Merkezi Güzel Sanatlar Galerisi'nde 23 Nisan'a kadar ziyaretçilere açık olacak.

  • Antep İşi Nakışı UNESCO'ya aday gösterildi
    16:39 Antep İşi Nakışı UNESCO'ya aday gösterildi

    Gaziantep Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde, Kültür ve Turizm Bakanlığı iş birliğinde Antep İşi Nakışı'nın UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'ne girmesi için çalışmalar yapılıyor.

  • Filografi Sanatçısı Ümmühan Gürbüz ve Öğrencilerinin Eserlerinden Oluşan 'Mühür' Sergisi İstanbul'da Açıldı
    16:34 Filografi Sanatçısı Ümmühan Gürbüz ve Öğrencilerinin Eserlerinden Oluşan 'Mühür' Sergisi İstanbul'da Açıldı

    Filografi sanatçısı Ümmühan Gürbüz ve öğrencilerinin eserlerinden oluşan 'Mühür' sergisi, İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yeni Camii Hünkar Kasrı'nda sanatseverlerle buluştu. Sergide, geleneksel ve modern eserlerin yer aldığı belirtilirken, serginin 30 Nisan'a kadar açık olacağı ifade edildi.

  • Erzurum'da Turizm Haftası kapsamında yöresel lezzetler tanıtıldı
    16:14 Erzurum'da Turizm Haftası kapsamında yöresel lezzetler tanıtıldı

    Erzurum'da düzenlenen Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında Yakutiye Medresesi önünde asırlık yöresel lezzetler tanıtıldı. Vatandaşlara demir tatlısı, kadayıf dolması ve ayran aşı ikram edildi. Turizm Haftası'nın önemine değinen TÜRSAB Kuzeydoğu Anadolu Bölge Başkanı Nuh Şenol, turizmin bacasız fabrika olduğunu vurguladı. Erzurum'un tarihi ve kültürel zenginliklerinin tanıtımıyla turizm potansiyelinin arttığı belirtildi.

  • Çinli Yetkililer Manhattan'da İade Edilen 38 Kültürel Eseri Teslim Aldı
    16:08 Çinli Yetkililer Manhattan'da İade Edilen 38 Kültürel Eseri Teslim Aldı

    Çinli yetkililer, Manhattan Bölge Savcılığı tarafından Çarşamba günü iade edilen 38 kültürel eseri teslim aldı. Bu eserlerin iadesi, kültürel mirasın korunması ve uluslararası işbirliğinin önemini vurgulamaktadır.

  • Ordu Valisi Muammer Erol, Açık Hava Basın Müzesi ve Rüsumat No: 4 Gemisi Müzesi'ni ziyaret etti
    15:39 Ordu Valisi Muammer Erol, Açık Hava Basın Müzesi ve Rüsumat No: 4 Gemisi Müzesi'ni ziyaret etti

    Ordu Valisi Muammer Erol, Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında Bilal Köyden Açık Hava Basın Müzesi ve Rüsumat No: 4 Gemisi Müzesi'ni ziyaret etti. Açık Hava Basın Müzesi'nde Türkiye'deki ilk köy gazetesinin basıldığı tarihi anlatılırken, Rüsumat No: 4 Gemisi Müzesi ise Ordu'nun Kurtuluş Savaşı'ndaki kahramanlık destanını anlatıyor.

  • Burdur'daki Kibyra Antik Kenti'nde 2000 yıllık Medusa mozaiği ziyarete açıldı
    15:09 Burdur'daki Kibyra Antik Kenti'nde 2000 yıllık Medusa mozaiği ziyarete açıldı

    Burdur'un Gölhisar ilçesindeki Kibyra Antik Kenti'nde bulunan ve kış aylarında kapatılan 2000 yıllık Medusa mozaiği, yeniden ziyarete açıldı. Mozaiğin, hava şartlarından korunması için uzmanlar tarafından kapatıldığı belirtilirken, 2024 yaz sezonuna kadar ziyaretçilere açık olacağı ifade edildi. Medusa mozaiği, dünyada benzerinin bulunmadığı nadir antik eserler arasında yer alıyor.

  • Çorum'da
    15:07 Çorum'da "Çiğdem Aşı ve Geleneksel Çocuk Oyunları Etkinliği" düzenlendi

    Çorum'da kökeni Hititlere dayandığı düşünülen Çiğdem Aşı Şenliği düzenlendi. Çorum Valiliği, Çorum Belediyesi ve İl Milli Eğitim Müdürlüğünce, unutulmaya yüz tutmuş kültürel değerlerin yaşatılıp gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla 'Çiğdem Aşı ve Geleneksel Çocuk Oyunları Etkinliği' gerçekleştirildi. Etkinlikte çocuklar yöresel çocuk oyunları oynadı ve çiğdem aşı ikram edildi.


Advertisement