Anzak Geleneği Gelibolu'da Doğdu" - Son Dakika
Güncel

Anzak Geleneği Gelibolu'da Doğdu"

ANKARA (AA) - Yeni Zelanda Kültür ve Miras Bakanı Maggie Barry, Anzak geleneğinin Gelibolu'da doğduğunu belirtti.

20.03.2017 15:27
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ANKARA (AA) - Yeni Zelanda Kültür ve Miras Bakanı Maggie Barry, Anzak geleneğinin Gelibolu'da doğduğunu belirtti.

Başkent Wellington'daki Pukeahu Ulusal Savaş Anıtı Parkı'ndaki Türk Anıtı törenle açıldı.

Törene Yeni Zelanda Kültür ve Miras Bakanı Barry'nin yanı sıra Gazi İşleri Bakanı David Bennett, Wellington Belediye Başkanı Justin Lester, Türkiye'nin Wellington Büyükelçisi Ahmet Ergin, siyasi parti temsilcileri, askeri yetkililer ve Türk vatandaşları katıldı.

Barry, törende yaptığı konuşmada, Türk Anıtı'nın açılmasıyla iki ülke arasındaki ilişkilerin daha da güçlendiğini söyledi.

Avustralya'dan sonra ilk anıt hakkı Türklere verildi

Yeni açılan anıtın başkent Wellington'un güneyindeki Tarakena Körfezi'nde yer alan Atatürk Anıtı'nı tamamlayıcı nitelikte olduğunu ifade eden Barry, "Pukeahu Ulusal Savaş Anıtı Parkı'nda Avustralya Anıtı'ndan sonra açılışı yapılan ilk anıtın Türkiye'ye ait olması isabetlidir, zira Anzak geleneği Gelibolu'da doğmuştur. Gelecekte, İngiliz, Amerikan, Belçika ve Fransız anıtları da açılacak." diye konuştu.

"Çanakkale Savaşları, centilmenler savaşıdır"

Türkiye'nin Wellington Büyükelçisi Ergin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gelibolu çıkarması ve müteakiben yaşanan Çanakkale Savaşlarının tarihin kaydettiği son "centilmenler savaşı" olduğunu söyledi.

Türkiye ile Yeni Zelanda arasında tarihi Çanakkale Savaşlarına dayanan ve diğer ülkelere örnek teşkil eden köklü dostluk ilişkileri bulunduğunu belirten Büyükelçi Ergin, "Sayısız merminin havada birbiriyle çarpıştığı bir savaşta dedelerini yan yana kaybeden Türkiye ve Yeni Zelanda, bu savaştan dostluk yaratarak dünyaya olgunluk dersi vermiştir." ifadelerini kullandı.

Anıta ayrılan yer için Yeni Zelanda hükümetine teşekkür eden Ergin, "Kültür ve Miras Bakanı Barry'nin şahsında Yeni Zelanda hükümetine, Pukeahu Ulusal Savaş Anıtı Parkı'nda Türk Anıtı için ayırdıkları bu müstesna yer için teşekkür ediyorum." dedi.

Yeni Zelandalı sanatçı Matt Gauldie tarafından tasarlanan anıtta, Mustafa Kemal Atatürk'ün 1934'te Anzak annelerine hitaben yazdığı mektuptaki, "Bu memleketin toprakları üzerinde kanlarını döken kahramanlar! Burada bir dost vatanın toprağındasınız. Huzur ve sükun içinde uyuyunuz. Sizler, Mehmetçiklerle yan yana, koyun koyunasınız. Uzak diyarlardan evlatlarını harbe gönderen analar! Gözyaşlarınızı dindiriniz. Evlatlarınız bizim bağrımızdadır. Huzur içindedirler ve huzur içinde rahat uyuyacaklardır. Onlar, bu toprakta canlarını verdikten sonra, artık bizim evlatlarımız olmuşlardır." ifadeleri yer alıyor.

Anıt Gelibolu'dan getirilen taşlarla güçlendirilen beton kaide üzerinde 2 metre yüksekliğindeki ve 700 kilogram ağırlığındaki bronz levhadan oluşuyor. Ayrıca Gelibolu'dan getirilerek Wellington'da yetiştirilen "Türk çamı" (kızılçam) da Türk-Yeni Zelanda dostluğunun yaşayan bir örneği olarak anıtın arkasında yer alıyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Anzak Geleneği Gelibolu'da Doğdu' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Giresun'un Bulancak ilçesinde kuyumcunun soyulmasına ilişkin 3 şüpheli tutuklandı
    22:23 Giresun'un Bulancak ilçesinde kuyumcunun soyulmasına ilişkin 3 şüpheli tutuklandı

    Bulancak ilçesindeki bir kuyumcunun dün gerçekleştirilen maskeli ve silahlı soygunla ilgili olarak gözaltına alınan 3 şüpheli, çıkarıldıkları hakimlikçe tutuklandı. Şüpheliler, 'nitelikli yağma ve kişiyi hürriyetinden yoksun kılma' suçlarından yargılanacak.

  • Önce kardeşleri sonra kendisi... Edirne'nin en meşhur ciğercisi hayatını kaybetti
    22:09 Önce kardeşleri sonra kendisi... Edirne'nin en meşhur ciğercisi hayatını kaybetti

    Edirne'de 2 ay önce toprağa verdiği ağabeyinin acısını sindiremeden geçen hafta Perşembe günü yine bir ağabeyini daha toprağa veren Edirne'nin meşhur ciğercisi Bahri Dinar, uyurken geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti. Edirne'nin tanıtıma büyük katkı sağlayan kentin sevilen yüzü, Edirne'yi Tanıtma ve Tava Ciğer Kalite Koruma Derneği Başkanı 63 yaşındaki Bahri Dinar, hayatını kaybetti.

  • İsrail saldırılarında 7 Filistinli hayatını kaybetti
    22:08 İsrail saldırılarında 7 Filistinli hayatını kaybetti

    İsrail ordusunun iki gündür saldırılarını sürdürdüğü işgal altındaki Batı Şeria'nın Tulkerim kenti ile kentte bulunan Nur Şems Mülteci Kampı'nda hayatını kaybeden Filistinli sayısı 7'ye yükseldi.


Advertisement