Aoç'deki Tarihi Alman Büyükelçiliği Binası Kiralanıyor - Son Dakika
Ekonomi

Aoç'deki Tarihi Alman Büyükelçiliği Binası Kiralanıyor

Atatürk Orman Çiftliği Müdürlüğü (AOÇ) mülkiyetindeki eski Alman Büyükelçiliği binası, kamu yararı gözeterek çalışan ve kar amacı gütmeyen dernek ve vakıflara sosyal tesis olarak kullanmaları amacıyla 10 yıllığına kiraya verilecek.

16.03.2018 12:44
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

MERVE ÖZLEM ÇAKIR - Atatürk Orman Çiftliği Müdürlüğü (AOÇ) mülkiyetindeki eski Alman Büyükelçiliği binası, kamu yararı gözeterek çalışan ve kar amacı gütmeyen dernek ve vakıflara sosyal tesis olarak kullanmaları amacıyla 10 yıllığına kiraya verilecek.

Söz konusu ilan Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.

AA muhabirinin Goethe Enstitüsü ve AOÇ verilerinden yaptığı derlemeye göre, Almanya Dışişleri Bakanlığı tarafından 1924 yılında Niesky-Oberlausitz'te bulunan Christoph&Unmack AG şirketinden ithal edilen bina 25 Temmuz 1924'te Hamburg'dan "Stralsund" gemisiyle yola çıktı ve 19 gün süren yolculuk sonunda İstanbul'a, oradan trenle Ankara'ya taşındı. Binanın temeli için gerekli duvarcılık, kanalizasyon ve su şebekesi işlerini Philip Holzmann firması üstlendi.

Almanya Büyükelçiliği olarak hizmet veren ahşap yapıyı 9 Şubat 1925'te ziyaret eden Atatürk, donanımdan ve teknik tesisattan etkilendiğini ifade etmişti.

Zamanla bu ahşap bina büyükelçiliğin giderek artan taleplerini karşılayamaz duruma geldi ve Alman İmar Müdürlüğünün gözetimi altında kançılarya ve konut, Philip Holzmann AŞ firması tarafından 1928 yılında yeniden inşa edildi.

AOÇ atıl durumdaki binayı restore ettirdi

Dönemin en modern ve ahşap yapılarda öncü ilk eserlerinden biri olan eski Alman Büyükelçiliği binası tescilli bir kültür mirası olarak kayıtlarda yer alıyor.

1928 yılında AOÇ idaresine bırakılan ve uzun yıllar çeşitli amaçlar için kullanılan yapı atıl vaziyette kurtarılmayı bekliyordu. Söz konusu binanın aslına uygun restore edilmesi amacıyla 2013 yılı Yatırım Programı'nda kültür sektöründe yer alarak restorasyon ihalesi yapıldı ve 2015 yılında söz konusu çalışmalar tamamlandı.

AOÇ, eski Almanya Büyükelçiliği binasını restore ettirdikten sonra Başbakanlık genelgesiyle kiralama izni aldı.

Kurumun Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan ilanıyla söz konusu tarihi yapının kiralanacağı duyuruldu.

Aylık muhammen bedel 9 bin lira

Mülkiyeti AOÇ'ye ait birinci derecede doğal sit alanı içinde bulunan Atatürk Orman Çiftliği Mahallesi'ndeki 264 metrekare kapalı, 3 bin 194 metrekare açık alan olmak üzere toplam 3 bin 458 metrekarelik eski Alman Büyükelçiliği binası, kamu yararı gözeterek çalışan ve kar amacı gütmeyen dernek ve vakıflara sosyal tesis olarak kullanmaları amacıyla sözleşmenin yürürlüğe girmesinden itibaren 10 yıl süreyle kiralanacak.

Kiralama, 4 Nisan'da AOÇ İdare Binası'nda açık artırma usulüyle yapılacak.

Söz konusu kiralama için muhammen bedel aylık 9 bin lira, geçici teminat 32 bin 400 lira, kati teminat da oluşacak kira bedelinin 10 yıllık tutarının yüzde 6'sı olarak belirlendi.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Aoç'deki Tarihi Alman Büyükelçiliği Binası Kiralanıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Tesla, Yeni Ev Enerji Depolama Sistemi Powerwall 3'ü Tanıtacak
    19:09 Tesla, Yeni Ev Enerji Depolama Sistemi Powerwall 3'ü Tanıtacak

    Tesla'nın yeni ev enerji depolama sistemi Powerwall 3, önemli yeniliklerle birlikte geliyor. 11,5 KW gücünde sürekli bir güç çıkışına sahip olan cihaz, önceki modellere göre %130 daha fazla enerji sağlıyor. Ayrıca güneş panelleriyle tam entegre çalışabiliyor. Powerwall 3'ün fiyatı 9300 dolar olarak belirlenirken, invertersiz modelin daha uygun fiyatlı olacağı söyleniyor. Yeni nesil lityum demir fosfat pillere sahip olan cihaz, uzun bir kullanım ömrü sunuyor.

  • 2024'te Türkiye'deki İç Anadolu Bölgesi'nde Kuraklık Tehlikesi
    19:04 2024'te Türkiye'deki İç Anadolu Bölgesi'nde Kuraklık Tehlikesi

    Odunpazarı Ziraat Odası Başkanı Burhan Çelikoğlu, Eskişehir'de yaşanan kuraklık tehlikesine dikkat çekerek, 2024 senesinin Türkiye'deki İç Anadolu Bölgesi'ndeki üreticiler için çok sıkıntılı olacağını belirtti. Çelikoğlu, yetersiz yağışlar nedeniyle üreticilerin tedirgin olduğunu ve bu durumun tüketiciye de fiyat anlamında sıkıntı yaratacağını ifade etti.

  • Malatya Büyükşehir Belediyesi'nin Borcu 17 Milyar TL
    18:57 Malatya Büyükşehir Belediyesi'nin Borcu 17 Milyar TL

    Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er, göreve başladığı ilk gün maaş ödemesinde zorlandıklarını ve kredi çekerek maaş ödemesi yaptıklarını açıkladı. Belediyenin toplam borcu ise 17 milyar 80 milyon 45 bin 700 TL olarak belirlendi.

  • İzmir Büyükşehir Belediyesi Su ve Atık Su Bedellerinde İndirim Yapmayı Planlıyor
    18:55 İzmir Büyükşehir Belediyesi Su ve Atık Su Bedellerinde İndirim Yapmayı Planlıyor

    İzmir Büyükşehir Belediyesi yeni dönem ilk meclis toplantısında, 0.4 metreküplük su ve atık su bedellerinde yüzde 25 indirim yapılması önergesi, değerlendirilmek üzere Plan ve Bütçe komisyonu ile Esnaf Komisyonuna sevk edildi.

  • Emekliler Yeniden Düzenleme İstiyor
    18:24 Emekliler Yeniden Düzenleme İstiyor

    Tüm Emeklilerin Sendikası Eskişehir Şubesi, emekli maaşlarının yeniden düzenlenmesi için imza kampanyası başlattı. En düşük emekli maaşının 35 bin lira olmasını ve yoksulluk sınırına çıkarılmasını talep eden sendika, imzaları TBMM'ye gönderecek.

  • Van Valisi Ozan Balcı, OSB'deki Tekstil Fabrikalarını İnceledi
    18:08 Van Valisi Ozan Balcı, OSB'deki Tekstil Fabrikalarını İnceledi

    Van Valisi Ozan Balcı, Organize Sanayi Bölgesinde (OSB) yapımı devam eden tekstil fabrikalarının inşaatında incelemelerde bulundu. Balcı, fabrikalar hakkında bilgi alarak istihdam konusunda önemli adımlar atıldığını ve hedeflerinin tekstilde 50 bin istihdam sağlamak olduğunu belirtti.

  • Beyşehir'deki Gıda İşletmeleri Denetlendi
    18:01 Beyşehir'deki Gıda İşletmeleri Denetlendi

    Konya'nın Beyşehir ilçesinde, gıda üretimi ve satışı yapan işletmeler denetime tabi tutuldu. Beyşehir İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü'ne bağlı gıda kontrol görevlileri, hijyen ve ürün saklama şartlarının kontrol edildiği denetimlerini sürdürdü. Vatandaşlar, herhangi bir problemle karşılaştıklarında Tarım ve Orman Bakanlığı'na ait 174 Alo Gıda hattını arayabilirler.

  • Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı Suat Kılıç: YSK'ya olan güvenimizi yitirmek istemiyoruz
    17:54 Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı Suat Kılıç: YSK'ya olan güvenimizi yitirmek istemiyoruz

    Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı Suat Kılıç, partisinin MKYK toplantısının ardından yaptığı açıklamada, YSK'ya olan güvenin korunması ve muhafaza edilmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, yeni anayasa tartışmalarına da açık olduklarını belirtti.

  • Yiyecek ve İçecek Satılan Yerlerde KDV Oranı Artacak
    17:46 Yiyecek ve İçecek Satılan Yerlerde KDV Oranı Artacak

    Gelir İdaresi Başkanlığı, Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğin taslağını yayınladı. Buna göre; yiyecek ve içecek satılan yerlerde yüzde 8 olan KDV oranı yüzde 10'a, yüzde 18 olan KDV oranı da yüzde 20'ye çıkartılacak.

  • Bakanlık tebliğ yayınladı! Lokanta ve kafelerde KDV'ye zam
    17:41 Bakanlık tebliğ yayınladı! Lokanta ve kafelerde KDV'ye zam

    Hazine ve Maliye Bakanlığı'na bağlı Gelir İdaresi Başkanlığı, lokanta ve kafelerde vergi artışına ilişkin bir tebliğ yayınladı. Tebliğe göre kahvehane, kafeterya, pastane, hazır yemek şirketleri dahil lokantalarda KDV yüzde 8'den yüzde 10'a, alkollü içecekler için uygulanan yüzde 18 KDV ise yüzde 20'ye çıkıyor.

  • Sinop'ta IPARD III Hibe Destek Programı Bilgilendirme Semineri Düzenlendi
    17:39 Sinop'ta IPARD III Hibe Destek Programı Bilgilendirme Semineri Düzenlendi

    Sinop'un Boyabat ilçesinde Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) tarafından düzenlenen IPARD III Hibe Destek Programı bilgilendirme seminerinde, çiftçilere gelir sağlamak amacıyla desteklerin verildiği belirtildi. Kaymakam Enver Yılmaz, destek alabilmek için koşullara uygun olmanın ve projelerde hassasiyet göstermenin önemine vurgu yaptı. Seminerde ayrıca TKDK iletişim uzmanı Gülay Kural, çeşitli sektörlerde desteklenen konular hakkında bilgi verdi.

  • Yalova Turizm Haftası Etkinliklerle Kutlandı
    17:33 Yalova Turizm Haftası Etkinliklerle Kutlandı

    Yalova'da gerçekleştirilen Turizm Haftası çeşitli etkinliklerle kutlandı. Yürüyüş, tören ve konuşmaların yapıldığı etkinlikte, Yalova'nın turizm potansiyeli ve eksiklikleri üzerine konuşmalar gerçekleştirildi.


Advertisement