Aosb'de "İş Sağlığı ve Güvenliği" Semineri - Son Dakika
Ekonomi

Aosb'de "İş Sağlığı ve Güvenliği" Semineri

Aosb\'de "İş Sağlığı ve Güvenliği" Semineri

Adana Organize Sanayi Bölgesi’nin (AOSB) sanayici ve çalışanlara eğitim desteği sağlamak amacıyla kurduğu AOSB Akademi kapsamında “İş Sağlığı ve Güvenliği” semineri gerçekleştirildi.

14.09.2017 09:31
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Adana Organize Sanayi Bölgesi'nin (AOSB) sanayici ve çalışanlara eğitim desteği sağlamak amacıyla kurduğu AOSB Akademi kapsamında "İş Sağlığı ve Güvenliği" semineri gerçekleştirildi.

AOSB Başkanlığı Seyhan Salonu'nda düzenlenen seminerde Çukurova Ortak Sağlık Güvenlik Birimi'nden Dr. Barış Güzel, "İşe giriş muayenesi, periyodik muayene, periyodik tetkikler ve kişisel koruyucu donanımlar"; Çukurova Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi, A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Prof. Dr. Ali Kokangül de "Risk değenlendirmesi ve işveren sorumlulukları" konularında katılımcılara bilgilendirmelerde bulundu.

"Amaç çalışanların sağlığını korumak"

Dr. Barış Güzel, iş sağlığı ve güvenliğinin, bütün mesleklerde çalışanların bedensel-ruhsal ve sosyal iyilik hallerinin korunması, geliştirilmesi ve en üst düzeyde sürdürülmesi için önemli olduğunu vurguladı. Uygun işe yerleştirme, iş yeri risklerinin saptanması, aralıklı kontrol muayeneleri, iş yerinde sağlık hizmeti ve sağlık eğitiminin, iş sağlığı uygulama ilkelerini oluşturduğunu belirten Güzel, "Kişiler niteliklerine uygun olan işlere yerleştirilmelidir. Bu yerleştirme, 'işe giriş muayenesi' ile sağlanır. Bu muayenelerde kişilerin özellikleri öğrenilir ve bu özellikleri ile uyumlu olan işlere yerleştirilmeleri sağlanır" dedi.

Bu uygulamanın asıl amacının, kişilerin "uygun olmayan" işlere yerleştirilmesinin önüne geçmek olduğuna dikkati çeken Dr. Barış Güzel, şöyle devam etti:

"İş yeri risklerinin kontrolünde çeşitli uygulamalar yapılabilir. Bu yaklaşımlar teknik uygulamalardır ve mühendislik hizmetleri olarak yapılır. Uygun havalandırma, işlemin kapalı sistemler içinde yürütülmesi, ayırma, mesafenin artırılması, iş yerinin, makine ve cihazların uygun yerleştirilmesi, ıslak yöntemle çalışma gibi uygulamalar mühendislik hizmetleridir. Kişilerin uygun bir işe yerleşmelerinin sağlanması ve iş yeri ortamındaki risklerin saptanarak kontrol altına alınması ile çalışanlar için güvenli bir çalışma ortamı sağlanmış olur."

"Sağlık eğitimi şart"

Barış Güzel, iş sağlığı uygulama ilkelerinden bir tanesinin de sağlık eğitimi olduğunu kaydederek, "İş yerinde bulunan riskler, bunların olası sağlık etkileri ve bu risklerden korunma yolları konularında çalışanların eğitilmesi gerekir. Eğitimlerde kişisel koruyucu uygulamaları konusuna da yer verilmelidir. Sağlık eğitimi çalışmalarının amacı iş yerindeki sağlık tehlikeleri ve korunma yollarıdır. Bunlara ek olarak sağlığın korunması ve sağlıklı yaşam ilkeleri de bu çalışmaların kapsamına alınabilir" diye konuştu.

İş sağlığı ve güvenliğinde amacın, çalışanların sağlığının korunması amacına yönelik çaba gösterilmesi olduğunun altını çizen Güzel, bu çalışmalarda temel ilkenin, iş yerinde çalışanlar için "sağlıklı ve güvenli' bir ortam sağlamak olduğunu ifade etti.

"Doğru önlemler alınmalı"

Dr. Barış Güzel, Kişisel koruyucu donanımlar konusunda, "Baş koruyucuları, yüz ve göz koruyucuları, el koruyucuları, işitme koruyucuları, solunum koruyucuları, ayak koruyucuları, genel vücut koruyucuları gibi kişisel koruyucu donanımlar çalışanları kazalardan korumaz, sadece şiddetini azaltır. Bu yüzden öncelikli olan doğru önlemleri almaktır" ifadelerini kullandı.

Seminer, Çukurova Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi, A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Prof. Dr. Ali Kokangül'ün "Risk değenlendirmesi ve işveren sorumlulukları" konularında katılımcıları bilgilendirmesinin ardından, soru-cevap bölümü ile sona erdi. - ADANA

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Aosb'de 'İş Sağlığı ve Güvenliği' Semineri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Şimşek: Harcamaları kontrol edecek ve kesintiye gideceğiz
    04:48 Şimşek: Harcamaları kontrol edecek ve kesintiye gideceğiz

    Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, harcamaları kontrol etmek ve kesintiye gitmek için çaba göstereceklerini belirtti. Şimşek, enflasyonu düşürmek, mali disiplini sağlamak ve yapısal reformları hayata geçirmek gibi hedeflerinin olduğunu ifade etti. Ayrıca, Türkiye'nin uluslararası yatırımcıların güvenini yeniden kazandığını ve ekonomide ilerleme kaydedildiğini söyledi.

  • Kayseri'de Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında çiftçilere 700 ton tohum dağıtıldı
    23:17 Kayseri'de Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında çiftçilere 700 ton tohum dağıtıldı

    Kayseri'de düzenlenen törende, Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında çiftçilere 700 ton sertifikalı nohut, aspir, yeşil mercimek, sorgum sudan ve kuru fasulye tohumu dağıtıldı. Kayseri'nin tarım ve hayvancılıkta önemli bir noktada yer aldığı belirtilirken, proje kapsamında son 4 yılda 8 bin ton muhtelif tohum dağıtımı gerçekleştiği ve 400 bin dekar alanın tarımsal üretime kazandırıldığı ifade edildi.

  • TİP İstanbul İl Örgütü, Asgari Ücret Artışı İçin Protesto Etti
    22:03 TİP İstanbul İl Örgütü, Asgari Ücret Artışı İçin Protesto Etti

    Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul İl Örgütü, hükümete gönderdiği açık mektupta asgari ücretin yılda bir kez artmasını isteyen Merkez Bankası Başkanı ve bu yıl asgari ücrete ikinci bir zam yapılmayacağını söyleyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ı Merkez Bankası önünde düzenlediği basın açıklamasıyla protesto etti. TİP üyeleri, Merkez Bankası Başkanı'nın hemen görevden alınmasını istedi.

  • Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde Ayarlama ve Başlatma Safhası Başladı
    19:56 Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde Ayarlama ve Başlatma Safhası Başladı

    Akkuyu Nükleer AŞ Üretim ve İnşaat Organizasyon Direktör Yardımcısı Denis Radchenko, Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde (NGS) ayarlama ve başlatma safhasının santralin ömrü için çok önemli bir aşama olduğunu belirtti. Radchenko, birinci ünitede nükleerle ilgili binalarda ana inşaat çalışmalarının tamamlandığını ve şu anda ayarlama ve başlatma çalışmalarına kapsamlı olarak başladıklarını söyledi. Kontrollerin ardından sıcak ve soğuk deneme aşamasına geçileceğini belirten Radchenko, bu yılın sonuna kadar birinci ünitede ilk test elektrik enerjisini elde etmeyi planladıklarını ifade etti.

  • Söğütlü OSB'de 40 firma ile sözleşme imzalandı
    19:34 Söğütlü OSB'de 40 firma ile sözleşme imzalandı

    Sakarya'nın Söğütlü ilçesinde kurulması planlanan karma organize sanayi bölgesinde yatırım yapmak isteyen 40 firma ile sözleşme yapıldı. Söğütlü Organize Sanayi Bölgesi (OSB) ön tahsis protokol toplantısı, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) meclis salonunda gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan yetkililer, yatırımcıların seçimi konusunda titiz davrandıklarını ve Söğütlü OSB'nin şehrin ihracat hedeflerine katkı sağlayacağını belirtti. Yeni OSB'nin kurulmasında emeği geçenlere teşekkür edildi ve yatırımcı firmalarla ön sözleşme imzalandı.

  • Van TSO, 'K' Türü Yetki Belgesi Verme Yetkisini Tekrar Aldı
    19:19 Van TSO, 'K' Türü Yetki Belgesi Verme Yetkisini Tekrar Aldı

    Van Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Necdet Takva, Van'da her türlü yük taşımacılığı yapanlara 'K' Türü yetki belgesi verme yetkisini tekrar kazandıklarını açıkladı. Uzun süren çalışmalar sonucunda yetkinin geri alınmasıyla Van TSO'nun itibarının geri kazanılacağı ve kullanıcıların işlemlerinin kolaylaşacağı belirtildi.


Advertisement