Apa 10. Genel Kurulu - Son Dakika
Güncel

Apa 10. Genel Kurulu

Asya Parlamenter Asamblesi (APA) Dönem Başkanı Nguon Nhel, dönem başkanlıklarında potansiyel ve kilit zorlukların ele alınmaya çalışıldığını belirterek, " Barış, istikrar ve kalkınmaya önem verdik.

21.11.2017 18:23
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Asya Parlamenter Asamblesi (APA) Dönem Başkanı Nguon Nhel, dönem başkanlıklarında potansiyel ve kilit zorlukların ele alınmaya çalışıldığını belirterek, " Barış, istikrar ve kalkınmaya önem verdik. Aktif katılım ve çaba olmasaydı bu başarı mümkün olmazdı. Barış, güvenlik ve refah bölgesi oluşturmaya çalışıyor, Asyalı halklar için gelişme, kalkınma hedefliyoruz." dedi.

Nhel, APA 10. Genel Kurulu'nun açılışındaki konuşmasında, Türkiye'nin APA dönem başkanlığını Kamboçya Krallığı'ndan devralacağını hatırlatarak, "İnanıyorum ki TBMM APA'nın önemli rolünü devam ettirecek, yeni girişimlerde bulunacak ve önemli stratejiler çizecek." diye konuştu.

Dönem başkanlığı süresince birçok çalışma yapıldığını ve karar alındığını anımsatan Nhel, şunları söyledi:

"Potansiyel ve kilit zorlukları ele almaya çalıştık. Barış, istikrar ve kalkınmaya önem verdik. Aktif katılım ve çaba olmasaydı bu başarı mümkün olmazdı. Barış, güvenlik ve refah bölgesi oluşturmaya çalışıyor, Asyalı halklar için gelişme, kalkınma hedefliyoruz. TBMM'yi Genel Kurul'un temasını 'Asya'da barış ve kalkınma' olarak oluşturduğu için tebrik ediyorum. Bu, bölgemiz için önemli bir girişim. Çeşitli stratejiler çıkarılacak ve bölgemizde barış, güvenlik korunacak. Barış ve kalkınma bütün toplumlar için kilit faktörler, biri olmazsa diğeri de olamaz. Hiçbir ülke refaha kavuşup kalkınamaz, eğer o ülkede savaş ve istikrarsızlık varsa."

" İpek Yolu'nu tekrar canlandırmak için çalışıyoruz"

APA Türk Delegasyonu Başkanı Burhan Kayatürk de APA'nın Asya'nın çeşitli bölgelerinden 42 üye, 16 da gözlemci devletten oluştuğunu ve birçok parlamenteri bir araya getiren zenginlik içerdiğini söyledi.

APA'yı farklı fikir ve görüşleri bir araya getiren son derece değerli bir platform olarak niteleyen Kayatürk, şöyle konuştu:

"Çeşitli fikirlerin yanı sıra barışın desteklenmesi, sosyal, kültürel ve çevresel hakların Asya halkların için güçlendirilmesi gibi hususlarda ortak stratejiler belirleyebiliriz. Siyasi diyaloğu güçlendirerek, ekonomik bağları kuvvetlendirerek kadim eski İpek Yolu'nu tekrar canlandırmak için çalışıyoruz. Pekin'den başlayan bu yol benim memleketim olan Van'dan İstanbul'a ve Londra'ya kadar ulaşıyor. Pek çok proje geliştiriyoruz. Bölgesel altyapı ağlarının geliştirilmesi ve gümrük alanında iş birliğinin arttırılması için uğraşıyoruz. Bu, Asya'daki tüm ülke ve halkların refahını artıracaktır."

Asya'nın dünya nüfusunun yüzde 45'ini barındırdığını hatırlatan Kayatürk, bölge ülkelerinin önemli aktörler olarak küresel sorunlara ilişkin önemli sorumlulukları bulunduğunu dile getirdi.

Asya ülkelerinin stratejik bir vizyon ile potansiyellerinden faydalanmaları halinde dünya meselelerini çözmede önemli bir rol oynayacağını ifade eden Kayatürk, bu bağlamda APA'nın ortak çabaları birleştirme açısından çok önemli bir platform olduğunu vurguladı.

APA Genel Sekreteri Reza Majidi ise toplantının İstanbul gibi tarihi ve kültürel bir şehirde yapılmasından memnuniyet duyduğunu dile getirerek, ev sahibi TBMM Başkanı İsmail Kahraman'a teşekkür etti.

Gelecek iki yıl APA dönem başkanlığını Türkiye'nin başarıyla yapacağına inandığını söyleyen Majidi, kendilerinin de dönemin başarılı geçmesi için ellerinden gelen yardımı yapacağını kaydetti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Apa 10. Genel Kurulu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement