Apple'ın 10 Başarısızlığı! - Son Dakika
Teknoloji

Apple'ın 10 Başarısızlığı!

Apple\'ın 10 Başarısızlığı!

Teknoloji devi Apple'ın baltayı taşa vurduğu 10 tarihi başarısızlığını sıralıyoruz!

24.04.2014 02:01
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Apple'ın tarihi, müthiş başarılarla dolu olduğu kadar, bazen gülünç, bazen ise hayal kırıklığına uğratan başarısızlıklarla da dolu. Firmanın geçmişteki bazı başarısızlıkları ise aslında üründeki eksiklikten ziyade, tamamen fiyatın yüksek olmasından kaynaklanıyor.

Örneğin Power Mac G4 Cube gibi çok eleştirilen Apple ürünü, çok yüksek bir fiyata sahip olmasına ve yeteri kadar güçlü olmamasına rağmen, bugünkü modern masaüstü PC tasarımlarının çoğunun erişemediği bir mühendisliğe sahipti. Bunların yanında bir de Apple'ın kendi kendinin başına sardığı "anten sorunu" gibi felaketler var.

Apple'ın başarısız olduğu 10 ürününü makalemizin sonraki sayfalarında, kronolojik sırayla sizlerle paylaşmak istedik.

1. Apple III ve IIc (1980 ve 1984)

Steve Jobs'un ve Apple'ın büyük emekleri olan Apple III, piyasaya çok erken sürülmüştü. Bilgisayarın ısınma, soketlerinden fırlayan çipler gibi tasarım sorunları vardı.

Apple III'ün revize edilmiş modeli olan Apple III Plus, bu sorunları ortadan kaldırsa da, makineyi Apple'ın ilk büyük başarısızlığı olmaktan kurtaramadı.

1984'te bir kez daha Apple II'ye sarılan Apple, cihazın taşınabilir bir modelini ortaya çıkardı. Apple IIc'deki "c", "compact" sözcüğünü temsil ediyordu. Ancak üzerinde bir taşıma sapı olan bilgisayar, daha çok iMac'in selefi gibi duruyordu. 3.5kg'lık ağırlığı, Apple IIc'nin çıktığı gibi başarısızlığa uğramasıyla sonuçlandı.

2. Lisa (1983)

1983'te piyasaya sürülen Lisa, daha sonra çıkacak olan Mac'ten birçok alanda teknik olarak üstündü. Grafiksel arayüzü temel alan ilk toplu üretim kişisel bilgisayarı olan Lisa, Steve Jobs'un ve diğer Apple yöneticilerinin çalışmalarından ilham almıştı. Çoklu görev desteği ve bellek koruma gibi işlevler, Mac'ten çok daha önce, Lisa'da ortaya çıkmıştı.

Lisa çıktığı zaman yapılan incelemeler, bilgisayarın sunduğu teknolojik gelişmelerin farkındaydı. Ancak 10.000 dolarlık fiyatı, cihazın hiçbir şansının olmadığı anlamına geliyordu. 1984'te çıkan Lisa 2, fiyatını yarıya düşürse de zarar eden Apple, 1986'da Lisa sahiplerine sadece 1.500 dolar karşılığında Mac'e geçme şansı tanımaya başladı.

3. Yeni Newton OS ve MessagePad (1993)

Zamanının ötesindeki MessagePad, 1985'te Steve Jobs'u Apple'dan gönderen John Sculley'in büyük projesiydi. İlk defa 1993'te ortaya çıkan Newton'un amacı, bir PDA (Kişisel Dijital Asistan) olmaktı - dolayısıyla akıllı telefonlara ve iPhone'a doğru atılan bir adımdı. Kişisel bilgilerinizi analiz edip akıllıca yorumlamayı amaçlıyordu.

Ancak Newton'un yeterince güvenilir olmayan el yazısı tanıma işlevi, onu zor durumda bıraktı. Cihaz, The Simpsons'ta da alay konusu olduktan sonra 1997'de Steve Jobs'un dönüşüyle beraber tamamen öldürüldü.

4. Copland (1994-96)

Mac OS'u modern hale getirmeyi amaçlayan Copland, Mac'in ortaya çıkışının 3 sene sonrasında 1987'de bellek koruma, çoklu görev işlevi gibi yeniliker sunuyordu.

İşe nesne yönlü bir işletim sistemi olan Pink ile başlayan Apple mühendisleri, onun üzerine Mac'in tanıdık arayüzünü ve arka plana güçlü bilişim özelliklerini yerleştirdiler. Ancak Pink, Apple'ın 1989'da IBM ile yaptığı anlaşma sonucunda bir kenara atıldı.

Apple'ın yeni yönetimi 1993'te yeni bir girişimde bulundu: Proje kullanıcı dostu Mac arayüzünü sunacak biçimde en baştan başlatıldı. Raptor adındaki bu yeni işletim sisteminin Apple'ı rakiplerinin önüne geçireceği umuluyordu.

Ancak Raptor, yönetimsel gecikmeler nedeniyle başarısız oldu. Buna neden olan patronlar, kısa süre sonra yine microkernel tabanlı bir işletim sistemine ihtiyaç duyduklarını anladılar ve mühendislerine böyle bir işletim sistemi geliştirme talimatı verdiler. Copland üzerindeki çalışmalar, 1994 başlarında başladı. Üç ay sonra tanıtılan işletim sistemi, bir sene sonra Mac OS 8 olarak piyasaya sürülecekti.

Raptor'un fikri, kernel'i oluşturup, işlevleri yavaşça eklemekti. Apple, ürünü kullanıma açtıktan sonra geliştirebilirdi. Copland da aynı şekilde işe başladı ancak her şeyi bir arada yapmaya çalıştığı için başarısız oldu.

4 kişiyle başlayan proje üzerinde sadece 1,5 yıl sonrasında yüzlerce kişi çalışmaya başlamıştı. Tanıtımlardaki Copland, System 7'den neredeyse farksız görünüyordu. Copland takımı, Mayıs 1996'da söz verdiği herkese açık beta sürümünü ortaya çıkaramadı ve CEO Gil Amelio, firmanın bir alternatife ihtiyaç duyduğunu farkına vardı.

5. eWorld (1994)

Apple, eWorld'de doğru bir fikrin peşindeydi: Firma kendi çevrimiçi topluluğunu oluşturup AOL ve CompuServe gibi devlere rakip olmak istiyordu. AppleLink'e kıyasla daha kullanıcı dostu ve daha çizgi film görünümlü bir alternatif olan eWorld, Apple kullanıcılarıyla sohbet etmek için iyi bir yerdi.

Ancak yüksek üyelik ücretleri ve hizmeti sadece Mac sahiplerinin kullanabilmesi, üye sayısının artmasına engel oldu. eWorld sadece 2 sene içinde kapılarını dünyaya kapamak zorunda kaldı.

eWorld'ün kapanmasından sonra Apple, daha sonraki tüm çevrimiçi hizmetlerinde benzer sorunlar yaşadı. Mac OS 9'daki iTools, işe ücretsiz olarak başlamış, ancak durum kötüye gittiğinde ücretli hale gelmişti. Hizmet, daha sonra .Mac adını aldı. Sonrasında Mobile Me olarak ismi değişen hizmet, zaman içinde popülerliğini iyice yitirdi.

Apple'ın çevrimiçi hizmetlerdeki 20 senelik deneyimini düşünürsek, iCloud'un bile iOS 7'ye kadar zorlandığını, hala yeterince öne çıkmadığını söylemek mümkün.

6. Pippin (1995)

Apple, hiçbir zaman oyunlara tam anlamıyla eğilmiş olmasa da, Apple CEO'su Gil Amelio kısa bir süre için oyun dünyasıyla bir flört içine girmişti. Amaç, Apple'ın kollarını oturma odalarına kadar uzatmaktı. Bunun için Mac'e Game Sprockets adında, kabaca DirectX stili bir API kazandırılmıştı. Konsol donanımı ise Japon firma Bandai ile geliştirilmişti.

1995 gibi bir zaman için lüks olan internet bağlantısını bilen sunan konsol, aslında fena değildi. Ancak Apple'ın birçok başarısız cihazı gibi, Pippin de aşırı derecede pahalıydı. 600 dolarlık cihaz, daha ucuz PlayStation'ı tercih eden oyun severler tarafından yok sayıldı.

7. PowerBook 5300 (1995)

Apple'ın PowerBook laptop'ları 1990'ların başlarında büyük bir başarı yakalamışlardı. PowerBook 5300 ise bu başarıyı daha da yükseklere taşıma potansiyeline sahipti. 1995'te piyasaya sürülen cihaz, gününün ultrabook'u niteliğindeydi.

Ancak işler en başından ters gitti. Cihazın menteşelerindeki bir sorun, kapağının çatlamasına neden oluyor, video kablolarının hasar görmesi nedeniyle ekranı etkiliyordu. Pil sorunları ise bazı modellerin ısınarak alevlenmesine neden olmuştu. Hızla tarihe karışan 5300'e bu yüzden "HindenBook" lakabı takılmıştı.

8. 20th Anniversary Mac (1997)

Mac'ten ziyade Apple'ın 30. yılını kutlamak için piyasaya sürülen 20th Anniversary Mac (TAM), aynı G4 Cube gibi zamanının ötesinde özelliklere sahipti. İnce, hepsi-bir-arada yapıdaki bilgisayar, 12.1 inç'lik 800x600 çözünürlüklü düz panel ekranıyla dikkat çekiyordu.

"Spartacus" kod isimli TAM, ön yüklemeli CD sürücüsüne, dahili stereo hoparlörlere ve Bose üretimi bir subwoofer'a sahipti. Bunun yanında bütünleşik trackpad'e sahip ayrı bir klavyeyle geliyordu.

TAM, Apple meraklılarının dikkatini fazlasıyla çekmişti, ancak 7.500 dolarlık fiyat etiketi, kısıtlı sayıda üretilen modelin bile 12.000 birimlik satışı geçmesine engel olmuştu. Apple, 1998'de son stoklarını eritmek için fiyatı önemli ölçüde düşürmek zorunda kaldı. Her şeye rağmen TAM, Mac hayranlarının koleksiyonlarda önemli bir yere sahip.

9. Anten sorunu (2010)

Anten sorunu, Apple'ın yönetiminin küstahlığının yol açtığı tam bir halkla ilişkiler felaketiydi. iPhone 4'in Haziran 2010'da piyasaya sürülmesinin ardından telefonun alt ve yanlarına yerleştirilen antenin, bazen "parmak" adı verilen insani organlar tarafından engellenebildiği ortaya çıkmıştı.

Apple, sorunu kabul etmek yerine farklı bir uslup kullanmayı tercih etti. Steve Jobs, iPhone sahiplerine oldukça rahat bir şekilde "onu yanlış tutuyorsunuz" diyerek tarihe geçti.

Apple, sorunu daha sonra birkaç milyon dolar değerinde iPhone kılıfı satarak çözdü.

10. Final Cut Pro X (2011)

Hayatına 1998'de bir Macromedia ürünü olarak başlayan Final Cut Pro, Apple'ın QuickTime'ıyla beraber çalışıyordu. Ancak Macromedia'nın Microsoft ile arasındaki lisans anlaşması, programın yayınlanmasına engel oldu.

Apple tarafından satın alınan ve 12 yıl boyunca devam ettirilen yazılımın yetenekleri, video profesyonellerini tatmin edecek seviyeye ulaştırılmıştı. Nisan 2011'de NAB'da duyurulan yazılım, 64-bit işleme sayesinde daha hızlı, daha akıcı bir performans sunacaktı.

Ancak Apple, sonsuz bilgeliğiyle Final Cut Pro X'in ilk sürümünde neredeyse tüm profesyonel işlevleri kaldırmıştı. Bu durum, Apple'ın kullanıcılarıyla olan ilişkisini küçümsediği yorumlarının yapılmasına neden oldu.

Apple, yeni yazılımında kullanıcının en son DSLR'lerdeki HD video yakalama işlevlerini kullandığını varsaymıştı. XML, Open Media Framework ve Edit Decision List gibi işlev ve öğeler görünürde yoktu. Kullanıcı arayüzü de önemli ölçüde değişmişti ve önceki sürümlere ait Final Cut Pro dosyalarını açmak mümkün olmuyordu. Dahası video projelerini sadece iMovie'den içe aktarabiliyordunuz.

Şu sıralarda çoğu profesyonel video editörü, eski stil Final Cut Pro'larını kullanmaya devam ediyorlar veya Adobe Premier, Avid Media Composer gibi bir alternatife geçmiş durumdalar. Final Cut Pro X'in tek iyi yönü ise önceki sürümlerine göre çok daha uygun olan fiyatıydı.

Kaynak: Chip.com.tr

Son Dakika Teknoloji Apple'ın 10 Başarısızlığı! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Xiaomi SU7 Elektrikli Otomobilinin Satışları Beklentileri Aştı
    13:10 Xiaomi SU7 Elektrikli Otomobilinin Satışları Beklentileri Aştı

    Xiaomi, rekabetçi fiyatıyla dikkat çeken SU7 elektrikli otomobilinin satış rakamlarının beklentilerin üstünde olduğunu açıkladı. Başlangıç fiyatı 29 bin 870 dolar olan araç, üç farklı versiyonla sunuluyor ve 700 km ile 830 km arasında menzil sunuyor.

  • Apple, macOS 15 ile hesap makinesinde büyük değişikliklere gidiyor
    13:10 Apple, macOS 15 ile hesap makinesinde büyük değişikliklere gidiyor

    Apple, macOS 15 ile birlikte hesap makinesinde büyük bir değişikliğe gitmeye hazırlanıyor. Hesap makinesi yeni işlevler kazanacak ve iOS uygulamasına benzer bir tasarıma sahip olacak. Yeni özellikler arasında gelişmiş birim dönüştürme sistemi ve matematik notları bulunacak.

  • vivo Y200i: Uygun Fiyatlı Orta Seviye Akıllı Telefon
    13:10 vivo Y200i: Uygun Fiyatlı Orta Seviye Akıllı Telefon

    vivo, Y200i isimli yeni uygun fiyatlı orta seviye akıllı telefonunu piyasaya sürdü. Arka tarafında dairesel bir kamera kurulumuna yer veren cihaz, düz ekranıyla da dikkat çekiyor. Yeni Y200i'nin özellikleri arasında 120Hz yenileme hızına sahip 6,72 inç FHD+ ekran, Snapdragon 4 Gen 2 işlemci, 12GB RAM, 512GB dahili depolama alanı, 50 Megapiksel ana kamera, 2 Megapiksel derinlik sensörü ve 8 Megapiksel selfie kamera bulunuyor. Ayrıca cihaz, 6000mAh batarya, hızlı şarj desteği, IP64 toz ve suya dayanıklılık sertifikası, fiziksel parmak izi tarayıcı ve Android 14 tabanlı OriginOS 4 işletim sistemiyle geliyor. vivo Y200i, üç renk seçeneğiyle satışa sunulacak ve fiyatları 220 dolardan başlayıp 275 dolara kadar çıkacak.

  • Fallout'un Orijinal Yaratıcısı Tim Cain, Fallout Dizisinin İlk Sezonunu Olumlu Buldu
    13:09 Fallout'un Orijinal Yaratıcısı Tim Cain, Fallout Dizisinin İlk Sezonunu Olumlu Buldu

    Fallout'un orijinal yaratıcısı Tim Cain, Prime Video'nun Fallout dizisi ilk sezonunu olumlu bir şekilde değerlendirdi. Cain, dizinin Fallout evrenini başarılı bir şekilde yansıttığını ve karakter çeşitliliğinin diziyi daha ilginç hale getirdiğini belirtti. Ayrıca, dizinin ikinci sezonunun onaylandığını ve hayranların beklentilerini paylaşmalarını istedi.

  • Yapay Zeka ile Birlikte Veri Çalan Kötü Amaçlı Yazılımların Sayısı Yüzde 600 Arttı
    13:09 Yapay Zeka ile Birlikte Veri Çalan Kötü Amaçlı Yazılımların Sayısı Yüzde 600 Arttı

    Yapay zekanın gelişmesiyle birlikte siber dolandırıcılık tehlikesi daha da arttı. Yapılan yeni araştırmalar ise son yıllarda virüs bulaşan cihaz sayısında yüzde 600'dan fazla büyüme olduğunu gösteriyor. Hatta sadece 2023'te 10 milyondan fazla cihaza veri çalan kötü amaçlı yazılımlar bulaştı. Siber güvenlik firması Kaspersky'nin yeni raporu, veri çalan kötü amaçlı yazılımların son üç yılda yüzde 600 artış gösterdiğini ortaya koydu. Buna göre Kaspersky, internetin giderek daha tehlikeli hale geldiğini ifade etti. Rapor, son 5 yılda dünya çapında 443 binden fazla web sitesinin dark web'de dolaşan hesaplara sahip olduğunu ortaya koydu. Siber güvenlik uzmanları ise yapay zeka ile birlikte tehlikenin daha da arttığını ifade ediyor.

  • Google, PaLM API'ı kapatıyor ve ücretli Gemini API'lara geçiyor
    13:09 Google, PaLM API'ı kapatıyor ve ücretli Gemini API'lara geçiyor

    Google, güçlü yapay zeka modellerine ücretsiz erişim dönemini sonlandırıyor. PaLM API'a ücretsiz erişimi kapatma kararıyla birlikte, kullanıcıları ücretli Gemini API'lara yönlendireceğini duyurdu. Bu karar, birçok geliştirici ve küçük şirket için olumsuz bir haber olarak değerlendiriliyor.

  • Hades 2 Teknik Testleri Başlıyor: Nasıl Katılabilirsiniz?
    11:10 Hades 2 Teknik Testleri Başlıyor: Nasıl Katılabilirsiniz?

    Bağımsız oyun Hades'in ikinci oyunu olan Hades 2, teknik testlerine başladı. Oyuncular, Steam üzerinden erişim isteyerek oyunu deneyebilecek ve geliştiriciye geri bildirimde bulunabilecek. Supergiant Games, başlangıçta az sayıda oyuncuyu davet edeceğini ancak zamanla oyuncu sayısının artacağını belirtti.

  • Google Pixel 9 Pro Tasarımı Ortaya Çıktı
    11:09 Google Pixel 9 Pro Tasarımı Ortaya Çıktı

    Google Pixel 9 Pro'nun tasarımı ortaya çıktı. Telefonun selefi gibi hap şeklinde bir kamera kurulumuna sahip olacağı görülüyor. Üç tane kamera bulunacak. Telefonun diğer detayları ise tasarım bakımından önemli bir yenilik sunmayacağını gösteriyor. Google Pixel 9 serisi ekim ayında tanıtılacak.

  • Arena Breakout: Infinite PC için Duyuruldu
    11:09 Arena Breakout: Infinite PC için Duyuruldu

    Level Infinite tarafından geliştirilen ve 2023'te iOS ve Android için piyasaya sürülen Arena Breakout: Realistic FPS, kısa süre içinde en popüler mobil FPS oyunları arasına girdi. Şimdi ise Tencent'in bir diğer alt şirketi MoreFun Studios, PC için yeni Arena Breakout: Infinite yapımını duyurdu. Oyun, ultra gerçekçi grafiklerle taktiksel bir askeri çıkarma deneyimi sunacak ve 500'den fazla silah eklentisi ile büyük çeşitlilik sunacak. Arena Breakout: Infinite, bu yılın sonlarına doğru piyasaya sürülecek ve mayıs ayından itibaren kapalı betaya giriş şansı sunulacak.

  • Amazon Prime Video, Fallout Dizisinin İkinci Sezonunu Onayladı
    11:09 Amazon Prime Video, Fallout Dizisinin İkinci Sezonunu Onayladı

    Amazon Prime Video, popüler Fallout dizisinin ikinci sezonu için onay verdi. İlk sezon büyük ilgi gördü ve Prime Video'da rekor kırdı. Dizinin sosyal medya hesaplarından yapılan açıklamayla ikinci sezon resmi olarak duyuruldu. Fallout, Yüzüklerin Efendisi: Güç Yüzükleri'nden bu yana en büyük küresel izleyici kitlesini yakaladı. Dizinin çekimleri Los Angeles'ta yapılacak ve maliyetleri düşecek.


Advertisement