Ar-Ge Reform Paketi Tanıtım Programı - Son Dakika
Politika

Ar-Ge Reform Paketi Tanıtım Programı

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Tasarım faaliyetlerini destekleme kapsamına alıyoruz.

14.01.2016 12:57
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Tasarım faaliyetlerini destekleme kapsamına alıyoruz. Ar-Ge yatırımlarını ve nitelikli üretimi artıracak adımlar atıyoruz. Ar-Ge personelinin niteliğini ve istihdamını arttırıyoruz. Bu faaliyetlerin ticarileşmesini sağlayacak eylemleri hayata geçiriyoruz. Üniversite-sanayi işbirliğini güçlendiriyoruz. Ar-Ge ve yenilik desteklerinin koordinasyonunu daha etkin bir hale getiriyoruz. Bu hedefleri gerçekleştirmek için çok sayıda eylemi belirlemiş bulunuyoruz. Bugün devrim mahiyetinden attığımız bu adımların Türkiye'nin bir taraftan güvenlik gibi sorunla terörle mücadele ederken aynı zamanda büyük atılımların da öncüsü olacak bir perspektife sahip olduğunu görmenizi de rica ediyoruz" dedi.

Davutoğlu, TÜBİTAK'ta düzenlenen Ar-Ge Reform Paketi tanıtımı programında yaptığı konuşmada, yapacakları daha çok işlerinin olduğunu belirterek Ar-Ge harcamalarının milli gelire oranını yüzde 3 seviyesine çıkarmaları gerektiğini, bunun 2023 hedefleri arasında yer aldığını söyledi.

Ar-Ge harcamalarını artırırken özel sektörün bu harcamalardaki payını da yüzde 60 üzerine çıkarmak zorunda olduklarını ifade eden Davutoğlu, 2014 itibarıyla 115 bin olan araştırmacı sayısını 200-300 bin ve daha yüksek rakamlara ulaştırmakta da kararlı olduklarını vurguladı.

Davutoğlu, Ar-Ge ve yenilik eko-sistemini oluşturan her unsurun, Ar-Ge ve mükemmeliyet merkezleri, teknoloji geliştirme bölgeleri, üniversitelerin, geliştiğini güçlendiğini vurgulayarak, öğrencilere girişimcilere, firmalara çok önemli burs ve teşvikleri verdiklerini aktardı.

Sistemde aksayan yönleri sürekli iyileştirmeye, daha iyi bir sistem kurmaya önem verdiklerini anlatan Davutoğlu, Ar-Ge ve Yenilik Reform Paketini böyle bir anlayışla hazırladıklarına dikkati çekerek, bu paketin temel hedeflerini şöyle açıkladı:

"Tasarım faaliyetlerini destekleme kapsamına alıyoruz. Ar-Ge yatırımlarını ve nitelikli üretimi arttıracak adımlar atıyoruz. Ar-Ge personelinin niteliğini ve istihdamını arttırıyoruz. Bu faaliyetlerin ticarileşmesini sağlayacak eylemleri hayata geçiriyoruz. Üniversite-sanayi işbirliğini güçlendiriyoruz. Ar-Ge ve yenilik desteklerinin koordinasyonunu daha etkin bir hale getiriyoruz. Bu hedefleri gerçekleştirmek için çok sayıda eylemi belirlemiş bulunuyoruz. Bugün devrim mahiyetinden attığımız bu adımların Türkiye'nin bir taraftan güvenlik gibi sorunla terörle mücadele ederken aynı zamanda büyük atılımların da öncüsü olacak bir perspektife sahip olduğunu görmenizi de rica ediyoruz."

Davutoğlu, Reform Paketi'nde öne çıkan eylemlerin bir kısmını da şöyle sıraladı:

"Tasarım merkezlerin Ar-Ge merkezlerinin yararlandığı destek ve muafiyetlerden de yararlanmasını sağlıyoruz. Buna göre tasarım merkezlerindeki tasarım harcamalarının tamamı vergi indirimine tabi olacak. Sigorta primi iş veren hissesinin yarısı, 2023 yılına kadar hükümetimiz tarafından karşılanacak. Tasarım merkezlerine gelir vergisi stopajı desteği ve damga vergisi istisnası da sağlayacağız. Ayrıca teknoloji geliştirme bölgelerinden gerçekleştirilecek bütün tasarım faaliyetlerini destek kapsamına alıyoruz. Teknoloji geliştirme bölgelerinde gerçekleştirilecek bütün tasarım faaliyetleri bu bölgelerde Ar-Ge faaliyetine sağladığımız destek ve muafiyetlerden yararlanacaktır. Tasarım faaliyetlerine dolayısıyla kapsamlı bir destek açıklamış bulunuyoruz. Ar-Ge ve tasarım yapan firmalara destek sağladığımız gibi Ar-Ge ve tasarım çalışmalarını sipariş yoluyla yapan firmaların da vergi indiriminden faydalanmasını sağlıyoruz. Sipariş yoluyla gerçekleştirilecek Ar-Ge ve tasarım harcama tutarının yüzde 50'si sipariş veren ve diğer yüzde 50'si de sipariş alan firmalarımızda Ar-Ge indirimine tabi tutulacak. Bakanlar Kurulu bu oranı yüzde yüze kadar çıkarmaya da yetkili kılınacak. Bu adımın özellikle Ar-Ge ve tasarım merkezi kurmaya gücü yetmeyen KOBİ'ler için büyük bir imkan büyük bir yenilik olduğuna inanıyoruz."

Davutoğlu, Ar-Ge merkezi kurmak için gerekli personel sayısını daha önce 50'den 30'a indirdiklerini anımsatarak, şimdi özellikle ileri teknoloji gerektiren, yazılım, ilaç bilgi teknolojileri, biyoteknoloji gibi sektörlerde bu rakamı 15'e düşürdüklerini, bu adımın da çok önemli olduğunu düşündüğünü dile getirdi.

"Ar-Ge ve tasarım merkezlerinde istihdam edilecek temel bilimler mezunların maaşlarının brüt asgari ücret kadarlık kısmını 2 yıl süreyle devlet olarak biz karşılamaya başlıyoruz. Hiçbir akademik gelişme, temel bilimler olmaksızın sağlanamaz" ifadelerini kulanan Davutoğlu, sözlerine şöyle devam etti:

"YÖK Başkanı ile bunu daha önce detaylı bir şekilde ele almıştık. Yarın YÖK üyeleriyle birlikte olacağım. Temel bilimleri desteklemeliyiz. Temel bilimler bütün bilimsel gelişmenin altyapısını oluşturur. Onun için temel bilimler konusu ülkedeki önemli sıkıntılardan biri olması nedeniyle sürekli gündemimizde olacak. Önce TÜBİTAK'ta bu bölümlerin başarılı öğrenciler tarafından tercih edilmesi için bir burs programı başlatmıştık. Şimdi de mezunların istihdamını kolaylaştırmak için bu adımı atmış bulunuyoruz. Firmaların ortak proje yapmalarını teşvik amacıyla rekabet öncesi işbirliği projelerine destek sağlamaya başlıyoruz. Bu firmalara hem gelir vergisi stopajı, damga vergisi istisnası, vergi ve sigorta indirimi gibi vergisel destekler sağlayacağız hem de diğer desteklerle önlerini açacağız. Ayrıca Ar-Ge'de kullanılacak makine, teçhizat, fizibilite ve danışmanlık giderleri için yüzde 50'ye kadar hibe destekleri vereceğiz. Ar-Ge, yenilik ve tasarım projeleri kapsamında yurt dışından temin edilen ürünlere gümrük vergisi istisnası getiriyoruz. Yurt dışıdan Ar-Ge için getirilmesi zorunlu ürünlerde Mavi Hat Uygulamasına geçerek bu ürünlerin beklemeden gümrükten geçişini sağlayacağız. Böylece hem Ar-Ge proje süreçlerini kısaltıyor hem de maliyetleri minimum indiriyoruz."

Başbakan Davutoğlu, ihtisas teknoloji geliştirme bölgelerinin kurulmasının önünü açtıklarını, bu odak yapıları öncelikli ve stratejik sektörler olan bilişim, sağlık, savunma ve uzay gibi sektörlerde kurmayı planladıklarını belirtti.

"Vergi indirimi kolaylığı getiriyoruz"

Teknoloji geliştirme bölgeleriyle Ar-Ge ve tasarım merkezlerinde çalışan personelin projelerle ve lisans üstü eğitimleriyle ilgili olarak dışarıda geçirdikleri süreleri de muafiyet kapsamına aldıklarının altını çizen Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Buralarda çalışan bir personelin dışarıda bir saha araştırması yapması veya uluslararası bir konferansa katılması gerekiyorsa artık bu sürelerin tamamını bu kapsama alıyoruz. Yüksek lisans için 1,5, doktora için ise 2 yıllık süre muafiyet kapsamına alınacak. Teknoloji geliştirme bölgelerinde yer alan veya tekno gelişim desteğiyle kurulan firmalara doğrudan girişim sermayesi sağlayan firmalara vergi indirimi kolaylığı getiriyoruz. Mevcut durumda girişim sermayesi fonları herhangi bir firmaya yatırım yaptığında bazı vergi avantajlarından faydalanıyor. Şimdi ise bu yatırımların bir fon aracılığıyla olmaksızın doğrudan teknoloji geliştirme bölgelerinde yer alan veya tekno girişim desteğiyle kurulan firmalara yönelmesi durumunda çok daha yüksek oranlı vergi indirimlerinden faydalanmalarının önünü açmış oluyoruz. Tekno girişim sermayesi desteğinin şartlarını iyileştiriyoruz. Buna göre 100 bin lira olan destek limitini projenin niteliğine göre 500 bin liraya kadar çıkaracağız ve gerekirse daha da arttırmanın önünü açacağız. Ayrıca bu desteğe mezuniyetten sonraki 5 yıl içinde başvurma şartını da 10 yıla çıkaracağız."

Davutoğlu, bilişim sektöründeki firmaların güvenli ve kaliteli yazım geliştirmeleri için standart belirleme ve yetkilendirme sistemini getirdiklerini vurgulayarak, "Üniversite sanayi işbirliği faaliyetlerinde bulunan öğretim üyelerimizin bu faaliyetlerden elde ettiği gelirlerden gelir vergisi kesintisi yapılmasına son veriyoruz. Bununla da yetinmiyoruz. Ayrıca üniversitenin bu gelirle ilgili döner sermaye kesintisini en fazla yüzde 15 olacak şekilde sınırlandırıyoruz. Eskiden öğretim üyesi bu gelirin yaklaşık yüzde 54'ünü kazanırken artık yüzde 85'ini kazanabilecek ve üstelik gelir vergisi kesintisi de yapılmayacak. Buradaki eylemleri hayata geçirerek 25'inci öncelikli dönüşüm programımızda vadettiğimiz eylemlerden 26'sını hayat geçirmiş bulunuyoruz" diye konuştu.

(Sürecek)

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Ar-Ge Reform Paketi Tanıtım Programı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement