Ara Güler, Son Yolculuğuna Uğurlanıyor - Son Dakika
Güncel

Ara Güler, Son Yolculuğuna Uğurlanıyor

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Ara Güler'le ilgili "Alçak gönüllü kişiliğiyle kendisini sanatçı olarak değil foto muhabiri olarak tanımlamayı seçerdi ancak o çok sayıda fotoğraf sanatçısına ilham kaynağı olmuş, büyük bir sanatçıydı.

20.10.2018 12:52
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Ara Güler'le ilgili "Alçak gönüllü kişiliğiyle kendisini sanatçı olarak değil foto muhabiri olarak tanımlamayı seçerdi ancak o çok sayıda fotoğraf sanatçısına ilham kaynağı olmuş, büyük bir sanatçıydı." dedi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, 17 Ekim'de yaşamını yitiren usta foto muhabiri Ara Güler için Galatasaray Meydanı'nda düzenlenen törende, taziyelerini ileterek, Güler'in, her biri tarihi belge niteliği taşıyan 70 yıllık fotoğraf arşivini ve huzur dolu gülümsemesini miras bıraktığını söyledi.

Ara Güler'in büyük bir sanatçı olduğunu ve istemese de kendisine "sanatçı" demek istediğini ifade eden Oktay, "Duayen sanatçımızı daima güler yüzüyle saygıyla hatırlayacağız." ifadelerini kullandı.

Oktay, Ara Güler'in Türkiye'nin çok kıymetli bir fotoğraf sanatçısı olduğunu ve vefatı nedeniyle derin üzüntü duyduklarını ifade ederek, "Alçak gönüllü kişiliğiyle kendisini sanatçı olarak değil foto muhabiri olarak tanımlamayı seçerdi ancak o çok sayıda fotoğraf sanatçısına ilham kaynağı olmuş, büyük bir sanatçıydı. Anı yakalamanın peşinde dünyayı gezmiş, dünyaca ünlü pek çok ismi fotoğraflarıyla ölümsüzleştirmişti. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ı da objektifine konuk eden sanatçı, foto röportajları ve belgeselleriyle hafızalardan silinmeyecektir." diye konuştu.

Ara Güler'in "Hatıraların olduğu yere memleket denir." şeklindeki sözünü hatırlatan Oktay, Güler'in fotoğraflarıyla bir memleket destanı yazdığını belirterek, şöyle konuştu:

"Ara Güler, aynı zamanda bir kaşiftir. Afrodisias Antik Kenti'ni ve Nuh'un Gemisi'nin izini fotoğraflayarak bunları dünya kültür mirasına kazandırmakla kalmamış, bölgemizin tanıtımına da büyük katkı sağlamıştır. Özellikle İstanbul'un gözü olmuş, tarihini kaydetmiştir. Tarih deyince aklımıza yazılı belgeler gelir ama aslında fotoğraf, zamanın ruhunu anlatmak için kendisinden başka hiçbir şeye ihtiyaç duymaz. Özellikle sanatçımızın şehir fotoğrafları da yine işte bu özellikteki eserlerinden oluşuyor. Kendisi de İstanbullu olan usta sanatçımızın siyah-beyaz İstanbul fotoğrafları, derin anlamlar içeren portreleri hem bizler hem de gelecek nesiller için çok değerli bir birikim ve hazinedir.

Merhum sanatçımız, elbette sadece ülkemizde değil dünya çapında da eserler ortaya koymuştur. Fotoğraf sanatının en büyük ödüllerinden olan 'Master of Leica' unvanı kendisine taltif edilen ödüllerden birisidir. Dünyanın önemli haber ajansları ve yayınlarında ülkemizi sağlığında en iyi şekilde temsil etmiştir. Ara Güler'in çok yönlü sanatçı kimliği, görsel hikayeciliği, farklı alanlardaki üretimlerini ve ilham veren yaşamını gelecek nesillere aktaracak bu çalışmaları her zaman desteklediğimizi bir kez daha ifade etmek isterim. Arkasında iki milyonu aşkın fotoğraf karesi bırakarak aramızdan ayrılan sanatçımızın yakınlarına ve sevenlerine tekrar başsağlığı diliyorum. Kendisine verilmiş boş bir film karesinin boş bir filmin her karesini mükemmel şekilde dolduran büyük sanatçımıza, ülkemizin ortak değeri güzel insana hepimiz adına, hepiniz adına 'Huzur içinde uyu.' diyorum."

"Muazzam bir miras bıraktı"

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ise Ara Güler'in "İstanbul'un gözü" olarak bilindiğini ancak Güler'in aynı zamanda bir dünya vatandaşı, dünya fotoğrafçısı olduğunu vurguladı.

Güler'in sadece İstanbul'un güzelliklerinin değil dünyanın önde gelen isimlerinin de fotoğraflarını çektiğini ve onları da tarihe geçirdiğini aktaran Kalın, şöyle devam etti:

"Fotoğraf sanatçısı değilim ben bir foto muhabiriyim derken sadece tevazu yapmıyordu. Mesleğiyle ilgili çok önemli bir ilkeyi ortaya koyuyordu. Fotoğraf sanatçılığını çok yapay, kurgusal, bir stüdyoda bir mekanda kurgulanmış bir şey olarak görüyordu ama foto muhabirliği o anı yakalayan insanın yapabileceği bir işti. O anı yakalamada onun üstüne hakikaten başka bir isim yoktu. O anlar birikti, 70 küsur yıllık meslek hayatında geriye muazzam bir miras bıraktı. Son mülakatlarından birinde 'Ben milletin kokusunu almışım, benim zenginliğim budur.' demişti. Hakikaten o kokuyu bütün dünyaya tattırabilen, hissettirebilen büyük bir ustaydı. Hepimizin başı sağ olsun. Rabb'im mekanını cennet eylesin, rahmet eylesin."

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın mesajı

İbrahim Kalın, daha sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Ara Güler'in vefatı dolayısıyla yayımladığı; "Fotoğraf alanında Türkiye'nin yetiştirdiği en önemli isimlerden olan Ara Güler'in dünyanın en iyi 7 fotoğrafçısından biri olarak gösterilen Master of Leica unvanı sahibi Ara Güler'in vefatını büyük bir teessürle öğrendim. Büyük sanatçılar, vefatlarından sonra da geride bıraktıkları eserleriyle yaşamaya devam ederler. Türkiye'nin yetiştirdiği en önemli fotoğraf ustalarından olan objektifiyle tarih yazan Ara Güler'i de işte böyle bir büyük sanatçı olarak görüyorum.

Kendisi dünyanın nitelikli haber ajansları ve yayınlarında ülkemizi temsil etmiştir.

Churchill'den Bertrand Russell'a, Indira Gandi'den Salvador Dali'ye, Alfred Hitchcock'tan Picasso'ya birçok tarihi kişiyle gerçekleştirdiği foto röportajlar, asla hafızlardan silinmeyecektir. Ara Güler ustayı, dünyanın büyük müze ve koleksiyonlarında yer alan eserleri ve milyonlara ulaşan fotoğraf albümlerinin yanında kıymetli bir insan olarak hayatımızda bıraktığı derin izlerle de hep daima saygıyla hatırlayacağız. Yakın geçmişte objektifine yansıma mutluluğunu yaşadığım değerli sanatçımızın vefatından duyduğum derin üzüntüyü bir kez daha ifade ederek, yakınlarına ve sevenlerine başsağlığı diliyorum." şeklindeki mesajı paylaştı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Ara Güler, Son Yolculuğuna Uğurlanıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Gaziantep'te ihtiyaç sahibi ailelere destek için 'Bakkal Kart' uygulaması başlatıldı
    16:59 Gaziantep'te ihtiyaç sahibi ailelere destek için 'Bakkal Kart' uygulaması başlatıldı

    Gaziantep Valiliği tarafından hayata geçirilen 'Bakkal Kart' uygulamasıyla ihtiyaç sahibi ailelerin desteklenmesi sağlanıyor. Sosyal destek kartlarıyla daha önce zincir marketlerde yapılan yardımlar, küçük esnafın da desteklenmesi amacıyla 'Bakkal Kart' uygulamasına dönüştürüldü. Valilik bütçesiyle alınan kartlara ek olarak hayırseverlerin de yardımlarıyla genişletilen çalışmada, ihtiyaç sahiplerine kartlar ulaştırıldı. Proje, diğer illerden de yoğun ilgi görüyor ve vatandaşların yanı sıra esnaf da destekleniyor.

  • 30 Mart Uluslararası Sıfır Atık Günü BM Ofisi'nde kutlandı
    16:58 30 Mart Uluslararası Sıfır Atık Günü BM Ofisi'nde kutlandı

    "30 Mart Uluslararası Sıfır Atık Günü"nün ikincisi, Türkiye'nin de işbirliğiyle, Kenya'nın başkenti Nairobi'deki Birleşmiş Milletler (BM) Ofisi'nde düzenlenen etkinlikle kutlandı.

  • Muhammet Kökten, Fethiye'de mahalle ziyaretleri gerçekleştirdi
    16:58 Muhammet Kökten, Fethiye'de mahalle ziyaretleri gerçekleştirdi

    Cumhur İttifakı'nın Fethiye Belediye Başkan adayı Muhammet Kökten, Tuzla Mahallesi sakinleriyle bir araya gelerek seçim çalışmalarını sürdürdü. Kökten, beş yıl boyunca halkın yanında olacağını ve deprem gibi olası felaketlere karşı tedbirler alacaklarını belirtti. Ayrıca, trafik sorununu çözmek, yeni belediye hizmet binası yapmak ve körfezdeki balçığı tarım gübresi olarak kullanmak gibi projelerini de açıkladı. AK Parti Milletvekili Yakup Otgöz ise Kökten'e destek vererek Fethiye'nin iktidarla buluşması gerektiğini vurguladı.

  • Esat Ergüler, Nazilli'de halkla buluştu
    16:58 Esat Ergüler, Nazilli'de halkla buluştu

    Aydın'ın en büyük ilçesi Nazilli Belediyesi'nin eski başkanı ve Cumhur İttifakı'nın Belediye Başkan Adayı Esat Ergüler, Perşembe Pazarı'nda halkla bir araya geldi. Genç bir kadın seçmenin sorusu üzerine Ergüler, ulaşılabilir bir başkan olacağını söyledi.

  • Tokat Niksar'da Kütüphane Haftası etkinliği düzenlendi
    16:57 Tokat Niksar'da Kütüphane Haftası etkinliği düzenlendi

    Tokat'ın Niksar ilçesinde Kütüphane Haftası dolayısıyla İlçe Halk Kütüphanesi Müdürlüğü tarafından çay bahçesinde kitap okuma etkinliği düzenlendi. Kaymakam Ekrem Çeçen'in de katıldığı etkinlikte, kitap okumanın önemi vurgulandı ve kurum müdürleri, öğrenciler ve vatandaşlar 30 dakika boyunca kitap okudu.

  • Trendyol Süper Lig'de 33. Haftanın Programı Açıklandı
    16:57 Trendyol Süper Lig'de 33. Haftanın Programı Açıklandı

    Türkiye Futbol Federasyonu tarafından yapılan açıklamaya göre, Trendyol Süper Lig'in 33. haftasının programı belirlendi. Programda yer alan maçlar şu şekildedir: Beşiktaş-MKE Ankaragücü, İstanbulspor-VavaCars Fatih Karagümrük, Tümosan Konyaspor-Corendon Alanyaspor, Yılport Samsunspor-Yukatel Adana Demirspor, Mondihome Kayserispor-Trabzonspor, RAMS Başakşehir-Çaykur Rizespor, Bitexen Antalyaspor-Atakaş Hatayspor, Gaziantep FK-Kasımpaşa, Galatasaray-Siltaş Yapı Pendikspor ve EMS Yapı Sivasspor-Fenerbahçe.

  • DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, Erdoğan'ın sözlerine yanıt verdi
    16:57 DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, Erdoğan'ın sözlerine yanıt verdi

    DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, "Kürt kardeşlerimizin toparlanıp, iradeleri üzerindeki ipotekleri parçalayıp atmasını bekliyoruz" sözlerine “Hadi oradan Erdoğan... DEM Parti halkları özgürleştiren DEM Parti şu güzelim ağacı ile köklerini Anadolu ve Mezopotamya topraklarından devrimcilerden yurtseverlerin mücadelesinden almış bir partidir. DEM Parti 72 milletten herkese aynı nazardan bakan bir partidir. Bizler kimsenin iradesine ipotek koymayız. Bizde adalet, özgürlük, eşitlik var. ama AKP’de ne var? Tek adam rejimi var. Bütün Türkiye’yi bir tek adam mahkum etmek istediler. Bütün Türkiye’yi saraydan tıpkı bir padişahlık sistemi gibi yönetmek istediler ve biz buna karşı çıktık. Demokrasi dedik. Milyonlarca Kürt’ün iradesine kayyım atamak ipotek değil de nedir” dedi.

  • Kırıkkale'de tarla süren çiftçinin traktörü alevlere teslim oldu
    16:56 Kırıkkale'de tarla süren çiftçinin traktörü alevlere teslim oldu

    Kırıkkale'nin Balışeyh ilçesine bağlı Işıklar köyünde tarlasını süren çiftçi Bülent Z.'nin traktörü aniden alev aldı. Yangın itfaiye ekipleri tarafından kontrol altına alınırken, traktör kullanılamaz hale geldi.

  • Safranbolu Belediyesi Taş Ocağı Açtı, Yıllık 6 Milyon TL Tasarruf Sağlayacak
    16:56 Safranbolu Belediyesi Taş Ocağı Açtı, Yıllık 6 Milyon TL Tasarruf Sağlayacak

    Safranbolu Belediyesi, agrega malzemesi üretmek için hizmete açtığı taş ocağı sayesinde yıllık 6 milyon TL tasarruf sağlayacak. UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan Karabük'ün Safranbolu ilçesinde alt ve üstyapı problemlerini çözen belediye, taş ocağı ile temel malzeme ihtiyacını karşılayacak.

  • 81 il, 922 ilçenin seçim sonuçları Haberler.com'da!
    16:56 81 il, 922 ilçenin seçim sonuçları Haberler.com'da!

    Türkiye'de yaklaşık 61 milyon seçmen, yerel yöneticilerini seçmek için 31 Mart Pazar günü sandığa gidecek. Merakla beklenen seçim sonuçlarını anbean Haberler.com'dan takip edebilirsiniz.


Advertisement