"Ara Malı Fiyatlarındaki Artış Enflasyonu Hareketlendiriyor" - Son Dakika
Ekonomi

"Ara Malı Fiyatlarındaki Artış Enflasyonu Hareketlendiriyor"

ENFLASYONU hareketlendiren temel sebebin ara malı fiyatlarındaki artış olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Alçın, "Bu sene içerisinde ara malı fiyatlarındaki artış yüzde 20,75 düzeyine kadar çıkmış durumda.

03.01.2018 16:35
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ENFLASYONU hareketlendiren temel sebebin ara malı fiyatlarındaki artış olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Alçın, "Bu sene içerisinde ara malı fiyatlarındaki artış yüzde 20,75 düzeyine kadar çıkmış durumda. Enflasyon, ekonomi açısından temel göstergedir; nasıl ki kan testlerinden sağlığımıza yönelik birçok şeyi anlayabiliyorsak, enflasyon oranı üzerindeki hareketten de ekonominin genel yapısını anlayabiliyoruz. Küresel riskleri de göz önünde bulundurduğumuzda 2018 yılının Türkiye ekonomisi açısından hareketli geçeceğini söyleyebiliriz" dedi.

Aralık ayı enflasyon rakamları açıklandı. 2017 yılının enflasyonu yüzde 11,92 olarak gerçekleşti. Prof. Dr. Sinan Alçın, 2017 yılının açıklanan enflasyon rakamlarını değerlendirdi. Enflasyonu yukarı doğru çeken asıl unsurun ara malı fiyatları olduğunu belirten Prof. Dr. Alçın, "2017 yılı içerisinde ara malı fiyatlarındaki artış yüzde 20,75 düzeyine kadar çıkmış durumda. Bunun iki sebebi var; bir tanesi petrol fiyatlarındaki artış ki, hemen ara malı fiyatlarını artırıyor. İkincisi de döviz kurundaki artış eğilimi. 2018 yılı sonu itibarıyla kurun 4,25 civarında olmasını bekliyorum. Bu da özellikle maliyet baskısını yıl içerisinde artıracak gibi duruyor" diye konuştu.

"BİZDEKİ ENFLASYON TALEP ÇEKİŞLİ OLMAKTAN, MALİYET İTİŞLİ OLMAYA YÖNELDİ"

Yurt içi üretici fiyat endeksindeki artışın yüzde 15,75 düzeyine çıkmasının enflasyon için riskli bir durum olduğunu kaydeden Prof. Dr. Alçın, şunları söyledi:

"Kasım ayındaki enflasyon yüzde 13 seviyesindeydi; hafif gerileme var, ancak riskli olan durum yurt içi üretici fiyat endeksindeki artış. Yüzde 15,75 düzeyine kadar çıkmış durumda olan ÜFE, enflasyon için çok büyük bir problem teşkil ediyor. Nedeni şu ki; bizdeki enflasyon son 2-3 yıl içerisinde ağırlıklı olarak talep çekişli olmaktan, maliyet itişli olmaya doğru yönelmiş durumda."

"GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELER İLE TÜRKİYE ARASINDAKİ ENFLASYON FARKI YÜZDE 8,26"

Gelişmekte olan ülkelerle Türkiye arasında enflasyonda makasın açıldığını belirten Prof. Dr. Alçın, "Bu ülkelerde son 4-5 yıl içerisinde enflasyon oranlarında ciddi bir gerileme var. Türkiye ise bu noktada ters yönlü ayrışıyor. Enflasyonda hızlı bir artış trendine erişti. Şu an gelişmekte olan ülkelerle Türkiye arasında enflasyon farkı yüzde 8,26'ya kadar çıkmış durumda. Bu çok ciddi bir risk, çünkü özellikle uluslararası sermeye hareketi açısından baktığımızda, enflasyon oranının bu kadar yüksek olması Türkiye'deki kazanç iştahını azaltıyor. Dolayısıyla da faizlerde artış beklentisi yaratıyor" dedi.

"2019 SEÇİMLERİ BÜTÇE AÇIĞINA SEBEP OLACAK"

2019 yılı seçimlerinin ve bu seçimlere dönük hazırlıkların yapılacak olmasının bütçe açığına yol açabileceğini ifade eden Prof. Dr. Alçın, "Bu da hazine borçlanması anlamına gelir, hazine borçlanması da faiz üzerinde baskı yaratıyor. Ayrıca FED'in yıl içerisinde yapmayı planladığı üç faiz artışı var. Bu etkenleri üst üste yığdığımızda, bu ayki Para Piyasası Kurulu'nda faiz artışı olmasa bile yıl içerisinde faiz artışını görebileceğimiz sonucunu yaratır. Bu da yatırımcılar açısından maliyetler üzerinde ciddi risk alanı oluşturur" diye konuştu.

"GIDADAKİ ARTIŞ, 3 AY İÇERİSİNDE AŞAĞI YÖNLÜ HAREKET EDER"

Gıdadaki hareketlenmenin mevsimsel olduğunu aktaran Prof. Dr. Alçın, "Özellikle 2016 yılında gıda bazlı önemli bir enflasyon artışı yaşadık. Son bir yıl içerisinde o etki giderilmiş durumda. Gıdadaki artış önümüzdeki 3 ay içerisinde aşağı yönlü hareket edecek diyebiliriz. Patlıcan, biber gibi çeşitli ürünlerde sıçrama olabilir ama toplam ortalamaya baktığımızda bu ürünlerin fiyatlarındaki artışın genel olarak gıda fiyatı artışını çok fazla yukarıya hareketlendirmeyeceğini düşünüyorum" şeklinde konuştu. - İstanbul

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi 'Ara Malı Fiyatlarındaki Artış Enflasyonu Hareketlendiriyor' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Türkiye, küresel müteahhitlik sektöründe Çin'in ardından ikinci sıradadır
    16:54 Türkiye, küresel müteahhitlik sektöründe Çin'in ardından ikinci sıradadır

    Ticaret Bakan Yardımcısı Özgür Volkan Ağar, "Türkiye, küresel anlamda en çok iş yapan ilk 250 müteahhitlik şirketi sıralamasında 40 firmasıyla Çin'in ardından ikinci sıradadır.

  • Ayvalık'ta Turizm Haftası Kutlamaları
    16:52 Ayvalık'ta Turizm Haftası Kutlamaları

    Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde düzenlenen Turizm Haftası etkinliğine ilçe protokolü, sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlar katıldı. Konuşmalardan sonra sergi açılışı yapıldı ve çeşitli gösterilerle etkinlik sona erdi.

  • Sivas'ta İnşaat Yapı Malzemeleri Fuarı Düzenlendi
    16:47 Sivas'ta İnşaat Yapı Malzemeleri Fuarı Düzenlendi

    Sivas İnşaat Müteahhitleri Derneği tarafından düzenlenen SİVYAP 2024 fuarı açıldı. İMKON Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, vatandaşın barınma hakkını kamunun görevi olarak tanımladı.

  • Denizli Büyükşehir Belediyesi İhtiyaç Fazlası Araçları Sergiledi
    16:46 Denizli Büyükşehir Belediyesi İhtiyaç Fazlası Araçları Sergiledi

    Denizli Büyükşehir Belediyesi, ihtiyaç fazlası olan 45 adet kiralık aracını sergileyerek tasarruf sağlayacaklarını duyurdu. Başkan Çavuşoğlu, araçların geri gönderilmesiyle aylık 1 milyon 214 bin 962 TL tasarruf edileceğini ve belediyenin gereksiz harcamaların yapılmadığı bir kurum olacağını belirtti.

  • Tekstil ve Hammaddeleri Sektörü Türk Heyeti, Dünya Döngüsel Ekonomi Forumu'na Katıldı
    16:41 Tekstil ve Hammaddeleri Sektörü Türk Heyeti, Dünya Döngüsel Ekonomi Forumu'na Katıldı

    Tekstil ve Hammaddeleri Sektör Kurulu Başkanı Ahmet Fikret Kileci ve beraberindeki heyet, Belçika'nın Brüksel kentinde düzenlenen Dünya Döngüsel Ekonomi Forumu'na katıldı. Türk heyeti, etkinlikte iş insanları, politika yapıcılar ve uzmanlar ile temaslarda bulundu. Forumda döngüsel ekonominin önemi vurgulandı ve sektörün sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmasına yardımcı olacak projeler üzerinde çalışmalar yapıldı.

  • Çankırı ve Kastamonu'da Mart ayında 483 adet konut satıldı
    16:34 Çankırı ve Kastamonu'da Mart ayında 483 adet konut satıldı

    Türkiye İstatistik Kurumu'nun verilerine göre, Çankırı'da Mart ayında 118 adet konut satışı gerçekleşti. Bu rakam bir önceki yıla göre yüzde 37,6 azaldı. Kastamonu'da ise Mart ayında 365 konut satıldı ve bu rakam bir önceki yıla göre yüzde 8,1 azaldı.

  • ING Türkiye Bireysel Bankacılık Genel Müdür Yardımcılığına Tuğçe Bora Kılıç atandı
    16:29 ING Türkiye Bireysel Bankacılık Genel Müdür Yardımcılığına Tuğçe Bora Kılıç atandı

    ING Türkiye, Bireysel Bankacılık Genel Müdür Yardımcılığı görevine Tuğçe Bora Kılıç'ı atadığını duyurdu. Kılıç, 1 Mayıs itibarıyla bu göreve başlayacak ve ING'nin Türkiye'nin en sevilen dijital bankası olma ve üstün müşteri deneyimi sunma hedeflerine liderlik edecek.

  • Efeler Belediyesi, Uluslararası Aydın Tarım Gıda ve Hayvancılık Fuarı'na katıldı
    16:24 Efeler Belediyesi, Uluslararası Aydın Tarım Gıda ve Hayvancılık Fuarı'na katıldı

    Efeler Belediye Başkanı Anıl Yetişkin, Aydın Tarım Gıda ve Hayvancılık Fuarı'nın açılış törenine katılarak, belediyenin ürünlerini sergiledi.

  • Hanönü Kaymakamlığı, köylere hizmetlerin artırılması için yeni araç aldı
    16:15 Hanönü Kaymakamlığı, köylere hizmetlerin artırılması için yeni araç aldı

    Hanönü Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği, köylere yapılan hizmetlerin artırılması amacıyla kanal kazıcı ve yükleyici araç satın aldı. Kaymakamlık önünde düzenlenen törende dua edilerek, yeni araç hizmete girdi. Kaymakam Tolga Değirmenci, yeni araçların ilçeye ve millete hayırlı olmasını temenni ederek, 'İnşallah almış olduğumuz bu makine köylerimizde güzel hizmetler verecek.' dedi. Programa Hanönü Belediye Başkanı Metin Yamalı, kurum amirleri ve muhtarlar da katıldı.

  • Edirne'de Balkan İş Forumu düzenlendi
    16:10 Edirne'de Balkan İş Forumu düzenlendi

    Edirne Valiliği Balkan Şehirleri İş Birliği Edirne Platformu tarafından düzenlenen Balkan İş Forumu'na Balkanlar ve Trakya'dan 240 firma katıldı. Edirne Valisi Yunus Sezer, iş insanlarına bürokratik işlemlerde yardım edileceğini belirtti.


Advertisement