Arama Kurtarma Köpeği Şans'ın Yavruları Eğitiliyor - Son Dakika
Güncel

Arama Kurtarma Köpeği Şans'ın Yavruları Eğitiliyor

Arama Kurtarma Köpeği Şans\'ın Yavruları Eğitiliyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesi kadrosunda görev yapan Labrador cinsi Şans'ın 9 yavrusundan 6 aylık Hektor ve Giny de arama kurtarma köpeği olarak yetiştiriliyor.

01.02.2013 12:38
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesi kadrosunda görev yapan Labrador cinsi Şans'ın 9 yavrusundan 6 aylık Hektor ve Giny de arama kurtarma köpeği olarak yetiştiriliyor.

İzmir itfaiyesinde görev yapan 4 Labrador cinsi köpekten biri olan 7 yaşındaki Şans'ın yavruları Hektor ve Giny, köpek eğitmenleri tarafından eğitilmeye başladı. Anneleri de emekli arama kurtarma köpeği olan iki yavru, 1.5 yaşına geldiklerinde babalarıyla birlikte sahada görev almaya başlayacak.

1999'da meydana gelen Gölcük depreminden sonra itfaiye bünyesine dahil olan, 2001 yılından itibaren de arama kurtarmada kullanılan İzmir itfaiyesinin köpekleri, deprem, yangın, sel gibi afet durumlarında enkazdan canlı insan kurtarmak üzere sistemli bir şekilde eğitiliyor.

SABIRLA YETİŞTİRİLİYORLAR

İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı Arama Kurtarma Şube Müdürlüğü köpek eğitmeni Tahsin Sözen, 2 yavruyu seçerken, karanlıktan korkmama, top oynamayı ve mama yemeyi sevme gibi unsurları dikkate aldıklarını söyledi. Sözen, köpeklere yönlendirme, çeviklik, itaat ve arama bulma ana başlıklarında eğitim verdiklerini kaydetti. Köpekleri ezber yöntemi yerine şartlı refleks tekniğiyle, ödül sistemine dayalı olarak eğittiklerini kaydeden Sözen, Hektor ve Giny'ye ilk olarak oyuncakla şartlandırarak kontrollü havlamayı öğrettiklerini ifade etti.

Sözen, "Köpeklerin, içine insan yerleştirilen 'havlama kutuları' aracılığıyla insan kokusunu tanımalarını sağlıyoruz. Enkazın altında canlı insan bulmak için yetiştirdiğimiz köpeklerimize yön tayin etmenin yanı sıra merdiven ve kaygan zeminde büyük engelleri atlamayı ve arama kurtarma yapmayı öğretiyoruz. Daha sonra da bu tekniklerin hepsini harmanlayarak enkazda uygulamaya geçiyoruz" dedi. Eğitimleriyle parmak ısırtan arama kurtarma köpeklerinin özenle ve sabırla yetiştirildiğini vurgulayan Sözen, 6 aylık yavruların yaklaşık bir yıllık eğitim aldıktan sonra diğer köpeklerle birlikte aramakurtarma çalışmalarına katılacaklarını söyledi.

(AÖ/CK) - İzmir

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Arama Kurtarma Köpeği Şans'ın Yavruları Eğitiliyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement