Arap Baharı ve Gelecek Senaryoları" Semineri - Son Dakika
Güncel

Arap Baharı ve Gelecek Senaryoları" Semineri

Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi (TASAM) Kıdemli Üyesi Prof. Dr. Özden Zeynep Oktav, Arap dünyasında birlik ve beraberlik içinde olabilecek potansiyeli son derece yüksek bir Arap halkı olduğunu belirterek, "Bu, tam bağımsızlığı sağlayacak genç ve dinamik bir halk.

20.02.2018 23:01
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi (TASAM) Kıdemli Üyesi Prof. Dr. Özden Zeynep Oktav, Arap dünyasında birlik ve beraberlik içinde olabilecek potansiyeli son derece yüksek bir Arap halkı olduğunu belirterek, "Bu, tam bağımsızlığı sağlayacak genç ve dinamik bir halk. Bu halkın kenetlenmesini engelleyen güçler bulunuyor. Bunlar terör örgütleri, uluslararası güçler olabilir. Bütün bunlar vücuttaki kanserli hücreler gibi toplumun bünyesine girmiş vaziyette, umarım bir an önce bu tümörler çıkacak ve o donanımlı pırıl pırıl Arap gençliği, bahar olarak tekrar Arap dünyasına dönecek." dedi.

TASAM ve Al Jazeera Center iş birliğiyle Hilton İstanbul Bosphorus Otel'de gerçekleştirilen "Arap Baharı ve Gelecek Senaryoları" seminerinde konuşan Prof. Dr. Oktav, bölgedeki kaosa rağmen Arap dünyasında çok eğitimli bir gençlik olduğunu söyledi.

Arap Baharı'nın da bu gençliğin desteklediği bir hareket olarak görüldüğünü aktaran Oktav, Arap dünyası adına mutlu olunduğunu vurguladı.

Oktav, ancak daha sonra Arap Baharı'nın seyrini değiştirdiğini ve bir hayal kırıklığı yarattığını dile getirerek, "Suriyeli bir akademisyenin Arap Baharı ile ilgili 'Devrimimiz çalındı' sözünü burada hatırlatmak isterim. Bugün Suriye'de artık Suriyelilerin savaşı yok, büyük güçler Suriye'nin kaynaklarını tüketmek için birbirleriyle mücadele ediyorlar. Arap dünyasında bugüne kadar hiçbir zaman diyalog olmadı ama bugün bırakın diyalogdan bir Arap dünyasından bile bahsedemiyoruz. Mısır'da ABD, İsrail ve AB'nin kontrolünde askeri darbe yapan bir yönetim var. Onun dışında Suriye'de Beşar Esad, Putin'in idaresinde. Rus komutanın Esad'ın, Putun'in yanında yürümesine izin bile vermediği görüntüleri özellikle üniversitede öğrencilerime gösteriyorum. 'Eğer bir ülkede birlik yoksa ülke bu hale gelir' diyorum." şeklinde konuştu.

"Arap dünyasındaki gençlik demokrasi talep ediyor"

Türkiye'nin İstiklal mücadelesini 1. Dünya Savaşında verdiğini ve hala mücadele ettiğini dile getiren Oktav, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Arap dünyasında birlik ve beraberlik içinde olabilecek potansiyeli son derece yüksek bir Arap halkı var. Bu, tam bağımsızlığı sağlayacak genç ve dinamik bir halk. Bu halkın kenetlenmesini engelleyen güçler bulunuyor. Bunlar terör örgütleri, uluslararası güçler olabilir. Bütün bunlar vücuttaki kanserli hücreler gibi toplumun bünyesine girmiş vaziyette, umarım bir an önce bu tümörler çıkacak ve o donanımlı pırıl pırıl Arap gençliği, bahar olarak tekrar Arap dünyasına dönecek. Artık Arap coğrafyasında Amerika ve Rusya gibi iki global güç var. Bu güçler aslında Arap topraklarının varlıklarını sömürmek için birbirleriyle olan ilişkilerini düzenliyorlar. Zaten Katar krizi de Arap halkının enerji yüzünden nasıl tarumar edildiğini gösteriyor. Acı bir tablo bu aslında. Arap dünyasındaki gençlik demokrasi talep ediyor, daha iyi yaşam şartları ve barış istiyor ama o kadar dış güç devrede ki kendi kaderlerini belirleyemiyorlar, bu büyük güçlerden kurtulacak bir istiklal savaşı veremiyorlar. "

Prof. Dr. Oktav, uluslararası güçlerin Arap dünyasındaki potansiyeli yüksek genç nüfusu bastırmak istediğinin altını çizerek, Arap dünyasında birçok alt kimlik bulunduğunu ve uluslararası güçlerin sürekli mikro milliyetçilik üzerinden hareket ettiğini söyledi.

Türkiye ile Arap dünyası arasında kalpten kalbe bir bağ olduğunu dile getiren Oktav, Türkiye'nin bu güçler gibi bölgeye yönelik bir hedefinin bulunmadığını, Arap dünyasında istikrar ve barış istediğini kaydetti.

"Geleceğe yönelik umudumuz var"

Eski Mısır Cumhurbaşkanı adayı Ayman Nour da Arap Baharı'nın özgürlük isteğiyle başladığını ve bu amacı gerçekleştirmek için hala mücadele edildiğini ancak bazı sıkıntılara maruz kaldıklarını vurgulayarak, "Dünya devrimlerine baktığınızda bu sıkıntılardan geçtiğini görüyorsunuz. Geleceğe yönelik umudumuz var ve umudumuzu kaybetmiş değiliz. Türk halkının 15 Temmuz'da özgürlüğü için gösterdiği kahramanlıktan çok etkilendik. Mısır'ın da Türkiye gibi doğru yolda ilerlemesini istiyoruz." dedi.

Zeytin Dalı Harekatı'na da değinen Nour, Türkiye'nin yaptığı harekatı desteklediklerini, endişelerini anladıklarını ve Türkiye'nin güvenliğine karşı bir tehdidin söz konusu olduğunu ifade etti.

Omran Stratejik Çalışmalar Merkezi Direktörü Ammar Kafh ise Arap Baharı'nın sadece ekonomik nedenlerden değil, demokrasi, insan hakları, hak, adalet gibi kavramlar nedeniyle başladığını hatırlatarak, bu sebeplerin hala geçerli olduğunu ve bu nedenle bölgede yeni bir Arap Baharı'nın yaşanabileceğini söyledi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Arap Baharı ve Gelecek Senaryoları' Semineri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Hatay'ın Payas ilçesinde intihar girişimi sonucu 2 kişi yaralandı
    01:04 Hatay'ın Payas ilçesinde intihar girişimi sonucu 2 kişi yaralandı

    Hatay'ın Payas ilçesinde bir kişi intihar etmek için 4. kattan atladı ve cadde üzerinde yürüyen başka bir kişinin üzerine düştü. Olayda, hem intihar eden kişi hem de üzerine düşen kişi hayati tehlikeyle hastaneye kaldırıldı.

  • Karabük'te bıçaklı kavgada 3 kişi yaralandı
    01:04 Karabük'te bıçaklı kavgada 3 kişi yaralandı

    Karabük'ün 100. Yıl Mahallesi'nde iki grup arasında çıkan bıçaklı kavgada 3 kişi yaralandı. Sözlü tartışmanın kavgaya dönüşmesiyle çıkan olayda, yaralılar hastaneye kaldırıldı. Polis ekipleri olayla ilgili soruşturma başlattı.

  • Amedspor Başkanı Aziz Elaldı: Diyarbakır'a 1 milyon kişi gelecek
    00:54 Amedspor Başkanı Aziz Elaldı: Diyarbakır'a 1 milyon kişi gelecek

    TFF 2. Lig Kırmızı Grup lideri Amedspor Başkanı Aziz Elaldı, Diyarbakır'a hafta sonu 1 milyon kişinin geleceğini açıkladı. Elaldı, taraftarlardan anlayış beklediklerini belirtti.

  • İstanbul Tabip Odası Değişim Grubu, 55 kişilik aday kadrosunu açıkladı
    00:28 İstanbul Tabip Odası Değişim Grubu, 55 kişilik aday kadrosunu açıkladı

    İstanbul Tabip Odası Değişim Grubu, 5 Mayıs'ta gerçekleştirilecek seçimlere gireceği 55 kişilik aday kadrosunu duyurdu. Başkan adayı Dr. Ahmet Erçek, daha etkin bir İstanbul Tabip Odası için değişim istediklerini belirtirken, yönetim kurulu adayı Dr. Nedim Uzun ise odanın daha güçlü ve etkin bir kurumsal kimlik kazanmasını hedeflediklerini ifade etti. Değişim Grubu, tüm hekimleri seçimlerde kendilerine oy vermeye çağırdı.

  • Kuşadası'nda bir işletmeye ateş açan 2 kişi tutuklandı
    00:25 Kuşadası'nda bir işletmeye ateş açan 2 kişi tutuklandı

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Kuşadası'nda çıkan kavga sonrası bir işletmeye ateş açan 6 şüphelinin yakalandığını 2 kişinin ise tutuklandığını açıkladı. Bakan Yerlikaya, olayla ilgili çeşitli suçlardan suç kayıtları olan B.S. ve Ö.K.'nin tutuklandığını belirtti.

  • Malatya'da Oto Kiralama Ofisine Silahlı Saldırı: 1 Yaralı, Zanlı Yakalandı
    00:21 Malatya'da Oto Kiralama Ofisine Silahlı Saldırı: 1 Yaralı, Zanlı Yakalandı

    Malatya'nın Battalgazi ilçesinde bir oto kiralama ofisine silahlı saldırı düzenlendi. Saldırıda bir kişi yaralanırken, 61 ayrı suç kaydı bulunan ve olay sonrası kaçan zanlı ormanlık alanda yakalanarak gözaltına alındı. Saldırı sonucu yaralanan şahıs hastaneye kaldırıldı. Olayla ilgili soruşturma devam ediyor.

  • Samsun'un Kavak ilçesinde yonca yüklü tır şarampole devrildi
    00:18 Samsun'un Kavak ilçesinde yonca yüklü tır şarampole devrildi

    Samsun-Ankara kara yolu Hacılı Geçidi mevkisinde H.B. idaresindeki 01 ATY 920 plakalı yonca yüklü tır şarampole devrildi. Olay yerine polis ekipleri sevk edildi ve kaza nedeniyle yolun bir şeridi kapatıldı. Sürücü yara almadan kurtuldu ve ekipler tırı çekici yardımıyla kurtarmak için çalışma başlattı.

  • AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması
    00:12 AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması

    AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, 'İlk Evim Arsa' projesinde gelinen son durumu açıkladı. Önsay, müstakil ve müşterek arsalar için yapılan kura çekimlerinin tamamlandığını ve sözleşmelerin imzalanmaya başlandığını belirtti. Müstakil arsalar için çalışmaların devam ettiğini ve 2 ay içinde sözleşme imzalama aşamasına gelinmesi için hızla çalışıldığını ifade etti.


Advertisement