'Arapsaçına' Suç Duyurusu - Son Dakika
Güncel

'Arapsaçına' Suç Duyurusu

\'Arapsaçına\' Suç Duyurusu

Şanlıurfa Dost Meclisi Dayanışma Derneği, Kanal D Ana Haber Bülteninde kullanılan 'Arapsaçı' ifadesi için suç duyurusunda bulundu.

28.05.2015 12:21
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Şanlıurfa Dost Meclisi Kültür ve Dayanışma Derneği adına Celal Tumbul, Kanal D Ana Haber Bülteni'nde kullanılan 'Arapsaçı' deyiminin Arap kökenli vatandaşları aşağıladığı gerekçesiyle Kanal D Ana Haber Sunucusu Cüneyt Özdemir hakkında suç duyurusunda bulundu.

Avukatı Mehmet Kırboğa'yla suç duyurusunda bulunan Tumbul şikâyet dilekçesinde, "Şüpheli, Türkiye'nin ulusal kanalında olan Kanal D'nin haber spikeridir. Şüpheli 03.05.2015 tarihli ana haber bülteninde alt yazılı haberde 'Marmaray Arapsaçına döndü' ifadelerine yer verilmiştir. Arapsaçı ifadesi, Arapları aşağılayan bir ifade olup, düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilemez. Zira insan haklarının başında yer alan düşünce, ifade özgürlüğü temelde düşüncenin korunmasını amaçlar. Sınırsız özgürlük anlayışı felsefi anlamda ileri sürülebilse de bu görüşün örgütlü siyasal toplamda geçerliliği bulunmamaktadır. Özgürlük sorumluluğu, gelişigüzel sorumluluk değildir. Dengenin korunması için düzenlemeye gereksinim olup, evrensel ilkeler gözetilerek ve ulusal takdir alanı da korunarak sınırlama yapılmalıdır. Bu nedenle de demokratik rejimlerde devlet, takdir alanlarının sınırlarını çizmiş olarak, nesnel ölçü ve nedenlere dayanarak düşünce özgürlüğünü sınırlamıştır.
TCK'nın 216/2 maddesi de sınırlama içeren düzenlemelerden biridir. Buna göre; 'Halkın bir kesimi, sosyal sınıf, ırk din, mezhep, cinsiyet veya bölge farklığına dayanarak alenen aşağılayan biri altı aydan bir yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır.' Düzenlemede kişilerin tek tek olarak olmasa da mensup oldukları sosyal sınıf, ırk, din, mezhep, cinsiyet veya bölge farklılığı bakımından şerefleri suçun konusunu oluşturmaktadır" denildi.

'ARAPLAR AŞAĞILANMIŞTIR'

Söz konusu haberdeki olayı ifade etmek Türkçede başka ifadelerin bulunmasına rağmen Özdemir'in böyle bir ifadeyi kasten kullandığını belirten Tumbul, dilekçesinde şu ifadelere yer verdi: "Suçun gerek tanımından gerekse gerekçesinde suçun icra hareketlerinin suçun konusu üzerinde somut bir tehlike oluşturması aranmadığından suç tipik bir soyut tehlike suçudur. Diğer bir anlatımla, icra hareketlerinin yapılmasıyla-Arap kökenli insanların aşağılanmasıyla suç işlenmiş bulunmaktadır. Şüpheli müteaddit defa "Arapsaçı" ifadesini kullanarak ülkenin belli bir kesimim oluşturan Arapları aşağılamış, ötekileştirmiştir. Diğer bir anlatımla bu ifade ile Türkiye'de ciddi bir nüfusa sahip olan Arapların kirli, pis, düzensiz vs. olduğu belirtilerek olumsuz bir nitelendirmede kullanılmıştır. Nitekim habere konu olan olayda İstanbul trafiğinin düzensizliği belirtilmek için kullanılmıştır. Türkçe dilinin zenginliği dikkate alındığında başka ifadelerle durumun açıklanması mümkün iken özellikle "Arapsaçı" ifadesinin kullanılması şüphelinin Arapları aşağılamak kastı ile hareket ettiğini açıkça göstermektedir. Bu nedenle düşünce ve ifade özgürlüğünün sınırlarını aşan bu ifadenin TCK'nın 216/2 maddesinde düzenlenen suçu oluşturduğunu düşünmekteyiz."
(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Güncel 'Arapsaçına' Suç Duyurusu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement