Aras Havzası Yönetim Heyeti Toplantısı, Kars'ta gerçekleştirildi - Son Dakika
Toplum

Aras Havzası Yönetim Heyeti Toplantısı, Kars'ta gerçekleştirildi

Aras Havzası Yönetim Heyeti Toplantısı, Kars\'ta gerçekleştirildi

Aras Havzası Havza Yönetim Heyeti Toplantısı, Kars Valisi ve Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz'ün başkanlığında, Ardahan Valisi Hüseyin Öner, Iğdır Valisi Hüseyin Engin Sarıibrahim, Ağrı Valisi Dr. Osman Varol, Erzurum Vali Yardımcısı Hamdullah Suphi Özgödek, DSİ 24.

28.12.2021 17:44  Güncelleme: 19:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Aras Havzası Havza Yönetim Heyeti Toplantısı, Kars Valisi ve Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz'ün başkanlığında, Ardahan Valisi Hüseyin Öner, Iğdır Valisi Hüseyin Engin Sarıibrahim, Ağrı Valisi Dr. Osman Varol, Erzurum Vali Yardımcısı Hamdullah Suphi Özgödek, DSİ 24. Bölge Müdürü Şükrü Baysal ve diğer heyet üyelerinin katılımıyla DSİ Kars 24'üncü Bölge Müdürlüğü Toplantı Salonunda yapıldı.

18 Ocak 2019 tarih ve 30659 sayılı Resmi Gazete' de yayımlanan Havza Yönetimi Merkez Kurulu, Havza Yönetim Heyetleri ve İl Su Yönetimi Koordinasyon Kurullarının Teşekkülü, Görevleri, Çalışma Usul ve Esaslarına Dair Tebliğe istinaden gerçekleştirilen toplantı saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşımızın okunmasıyla başladı.

DSİ 24. Bölge Müdürü Şükrü Baysal'ın yaptığı genel bilgilendirme içeren açılış konuşması ve sinevizyon gösteriminin ardından Aras Havzası Yönetim Heyeti Başkanı Kars Valisi ve Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz bir konuşma gerçekleştirdi.

Kars Valisi ve Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz, suyun önemine değinerek başladığı konuşmasında, dünya yüzeyinin yaklaşık %71'nin sularla kaplı olduğunu, bunun %2, 5'lik kısmının ise buzullar, yer altı ve yer üstü sularından oluştuğunu, tatlı suların yaklaşık %99, 7'lik kısmının buzullar ve yer altı sularında bulunmakta olduğunu, dolayısıyla yeryüzündeki tatlı suların binde 3'ünün yüzey sularından oluştuğunu vurguladı.

Su Temel Yaşam Kaynağıdır

Temel yaşam kaynağı olan suyun öneminin her geçen gün artmakta olduğunun altını çizen Kars Valisi ve Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz: "Bu nedenle; su ve su kaynaklarının korunması ve etkin şekilde değerlendirilmesi çok büyük önem arz etmektedir. Yeryüzündeki su kaynaklarının çok az bir kısmı içilebilir ve kullanılabilir durumdadır. Günümüzde dünya nüfusu hızla artmakta, buna karşılık içilebilir ve kullanılabilir su kaynakları ise azalmaktadır. Bu durum da, suya olan ihtiyacın her geçen gün daha da artmasına neden olmaktadır. " ifadesini kullandı.

Birçok Ülke Su Sıkıntısıyla Karşı Karşıya

"Birçok ülke şimdiden su sıkıntısıyla karşı karşıya kalmış vaziyettedir. " diyen Kars Valisi ve Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz, "Dünya nüfusunun %30'undan fazlası yetersiz su kaynağı problemiyle mücadele etmektedir. Hızla artan nüfus, artan kullanım gereksinimleri, doğal dengeyi bozabilen iklim değişiklikleri, küresel ısınma ve bilinçsiz kullanım gibi birçok sebepten dolayı önümüzdeki on yıl içinde dünya nüfusunun %60'ının su sıkıntısıyla karşı karşıya kalabileceği öngörülmektedir. 2025 yılında 2 milyara yakın insanın su sıkıntısı çekeceği öngörülmüştür. Konuyu ülkemiz özelinde değerlendirdiğimizde; ülkemizin, sanıldığı gibi su zengini bir ülke olmadığı hatta su fakiri bir ülke konumunda olduğunu biliyoruz. Ülkemizdeki nüfus artış hızına göre çok yakın zamanda su kıtlığı çeken ülke konumuna gelebileceğiz. Aras Nehri Havzası ülkemiz ve bölgemiz için elbette çok önemli bir konumdadır. Sahip olunan bu havzanın etkin yönetimi, sudan en etkin şekilde yararlanılması, zaman zaman meydana gelen su baskınları ve taşkınlardan insanlarımızın korunması, sulak alanların korunması, içme suyunun etkin şekilde değerlendirilmesi gerekmektedir. İyi planlama yaparak, Valiliklerimiz ve Kurumlarımız arasında koordinasyon sağlayarak toplantılarımızı amacına ulaştırılması çok önemlidir. Bu manada; hepimize büyük görev ve sorumluluk düşmektedir. " şeklinde konuştu.

İçme Suyu Temin Edilmesi Kadar Su Kaynaklarının Korunması da Önemlidir

Kars Valisi ve Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz, bölgede tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin yoğun bir şekilde yürütüldüğünü belirterek, "Bölgemizde içme ve kullanma suyu temin edilmesi ne kadar önemliyse, su kaynaklarının kirletilmesini önlemek de en az onun kadar önemlidir. Bu nedenle; suyumuzun ihtiyacımız kadar kullanmasının önemli olduğu kadar, su kaynaklarımızın korunması için farkındalık yaratmamız da bir o kadar önemlidir. Diğer yandan ülkemizin çeşitli yörelerinde olduğu gibi Kars ve bölgemizin diğer illerinde de 2021 yılında birçok taşkın yaşanmıştır. Taşkını tamamen önlenebilecek bir durum değildir ancak zararlarını en aza indirmek elimizdedir. Bu nedenle taşkın öncesinde, taşkın esnasında ve taşkın sonrasında neler yapılması gerektiği hakkında bilinçlendirme faaliyetleri yapılmalı, dere yataklarına müdahale edilmemeli ve kirletilmemelidir. Bu hususta hepimizin, ilgili tüm kurumların, hatta tüm vatandaşlarımıza büyük sorumluluk düşmektedir. Etkin bir koordinasyon ve işbirliğiyle gereken çalışmaları yapmamız gerekmektedir. Çok kıymetli kurul üyelerimizin etkin katılımı suretiyle, sorun, darboğaz ve önerilerin tartışılması ve sonuçta alınacak kararların Havza Yönetimi Merkez Kuruluna bildirilmesi farkındalık ve çözüm için zemin oluşturacaktır. " Şeklinde konuştu.

Kars Valisi ve Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz'ün konuşmasının ardından, taşkın, sel, iklim değişikliği, dere ıslahı, arıtma gibi konularda sunumlar yapıldı.

Ardahan Valisi Hüseyin Öner, Iğdır Valisi Hüseyin Engin Sarıibrahim, Ağrı Valisi Dr. Osman Varol, Erzurum Vali Yardımcısı Hamdullah Suphi Özgödek'in illeriyle ilgili yaptıkları değerlendirmeler, sorun, talep ve önerilerin görüşülmesi, Kars Valisi ve Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz'ün yaptığı değerlendirmenin ardından toplantı sona erdi.

Kaynak: Habermetre

Son Dakika Toplum Aras Havzası Yönetim Heyeti Toplantısı, Kars'ta gerçekleştirildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement