Araştırmacı Çelik: "Bazı Bilim Adamlarına Göre Sümerler Türk" - Son Dakika
Güncel

Araştırmacı Çelik: "Bazı Bilim Adamlarına Göre Sümerler Türk"

Araştırmacı Çelik: "Bazı Bilim Adamlarına Göre Sümerler Türk"

Araştırmacı Dr. Gülşen Çelik, bazı bilim adamlarına göre Sümerlerin Türk olduğunu belirterek, "Kengerler adlı bir Türk boyu var ve bunlar hala Orta Asya’da yaşıyor” dedi.

30.12.2013 11:09
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Araştırmacı Dr. Gülşen Çelik, bazı bilim adamlarına göre Sümerlerin Türk olduğunu belirterek, "Kengerler adlı bir Türk boyu var ve bunlar hala Orta Asya'da yaşıyor" dedi.

Yeni Yüksektepe Kültür Derneği Adana Şubesi'nde "Anadolu'da Sümerler" başlıklı bir konferans veren Dr. Gülşen Çelik, Sümer isminin Akadlar tarafından verildiğini belirterek, ülkelerine "Kenger" diyen Sümerler'in Orta Asya'dan gelirken kültürlerini de Mezopotamya'ya taşıdıklarını söyledi. Bazı bilim adamlarına göre Sümerlerin Türk olduğunu söyleyen Çelik, "Kengerler adlı bir Türk boyu var ve bunlar hala Orta Asya'da yaşıyor" dedi.

Büyük uygarlıkların titiz organizasyonlarla sosyal, siyasal ekonomik ve günlük yaşamlarını düzenleyenlerden oluştuğuna dikkat çeken Çelik, Sümerlerin çizgi, nokta ve açılarla ifade edilen "çivi yazısını" kullandıklarını hatırlatarak, "Sümerlere göre yazı, sanatın babası, konuşmanın ve bilginin annesidir" dedi.

Çivi yazısına miladi senelere yakın dönemlere kadar kutsal dil olarak devam edildiğini ifade eden Çelik, günlük hayatta da Semitik kökenli dillerin kullanıldığını kaydetti.

Sümerlerin yeni yerleştikleri toprakları da geliştirdiklerini belirten Çelik, "Kıraç toprakların onlarla birlikte can buldukları bilinir" dedi. Sosyal yapıları, kanunları, matematik, geometri gibi alanlarda gelişmişlikleriyle bölgeye örnek olan Sümerlerin efsane kral ve mitolojilerinin bulunduğunu vurgulayan Çelik, "Sümer tabletlerindeki kral listesinden en iyi tanıdığımız Gılgamış'tır. Onu ise kanunları ile biliriz. Kanunlarını yazıya geçiren ünlü kral, Gılgamış Mitosu'nun da kahramanıdır" diye konuştu. - ADANA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Araştırmacı Çelik: 'Bazı Bilim Adamlarına Göre Sümerler Türk' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement