Araştırmacılar: Anestezi Altındayken Her 10 Kişiden Birinin Bilinci Açık Olabilir - Son Dakika
Güncel

Araştırmacılar: Anestezi Altındayken Her 10 Kişiden Birinin Bilinci Açık Olabilir

Araştırmacılar: Anestezi Altındayken Her 10 Kişiden Birinin Bilinci Açık Olabilir

SİDNEY, 24 Mayıs (Xinhua) -- Sidney Üniversitesi'nden araştırmacıların da aralarında bulunduğu uluslararası bilim insanlarından oluşan bir ekip, genel anestezi uygulanan her 10 hastadan birinin dışarıdan gelen uyaranların farkında olduğunu keşfederek beynin entübasyona nasıl yanıt verdiği...

24.05.2022 22:33  Güncelleme: 22:38
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

SİDNEY, 24 Mayıs (Xinhua) -- Sidney Üniversitesi'nden araştırmacıların da aralarında bulunduğu uluslararası bilim insanlarından oluşan bir ekip, genel anestezi uygulanan her 10 hastadan birinin dışarıdan gelen uyaranların farkında olduğunu keşfederek beynin entübasyona nasıl yanıt verdiği konusuna da yeni bir ışık tuttu. British Journal of Anaesthesia'da (İngiliz Anestezi Dergisi) yayımlanan ve Salı günü kamuoyuyla paylaşılan araştırmada, yaşları 18 ila 40 arasında değişen 338 hastanın katıldığı deneyin sonuçları yer aldı. Her 10 hastadan biri entübasyon sonrası, ameliyat öncesi aralıkta komutlara cevap verdi, ayrıca yarısı da anestezi altındayken acı hissettiğini teyit etti.

Bu, uyandıktan sonra söz konusu ağrıyı hatırlamasalar da yaklaşık her 20 hastadan birinin tıbbi prosedür sırasında acı yaşadığı gösteriyor. Dahası, kadın hastaların uyaranlara yanıt verme ihtimali erkeklerden üç kat daha fazla. Araştırmanın kıdemli yazarı, Sidney Üniversitesi ve Kraliyet Prensi Alfred Hastanesi'nden Profesör Robert Sanders, Salı günü Xinhua'ya yaptığı açıklamada bulguların anestezinin sadece bilinçsiz bir durum olduğu görüşüne meydan okuduğunu söyledi. "Gerçekte, anestezi altında rüya görmek gibi birçok farklı bilinç durumu yaşanabilir. Kapsamlı amacımız planlı genel anestezi sırasında hastaların yeniden bilinç kazanmasını önlemek için daha da iyi yollar geliştirmek" diyen Sanders, bu ön çalışmanın "bağlantılı bilinç" olarak bilinen kavramın daha iyi anlaşılmasına yardımcı olacağını söyledi. Bağlantılı bilinç, hastaların dış uyaranlara tepki verdiği ancak tam bilinçli olmadıkları durumu tanımlamak için kullanılıyor.

Araştırmanın dünyanın dört bir yanındaki meslektaşlarının beynin anestezi altındaki durumunu daha iyi anlamasını ve insanların acı çekmesi ihtimalini azaltmayı sağlayacağını belirten Sanders, "Anestezi için yeni gözlem stratejileri ve yaklaşımları geliştiriyoruz. Kadınlarda bağlantılı bilinç riskinin artmasının üzerine özellikle gidilmesinin gereken önemli bir konu olduğunu düşünüyoruz" diye konuştu.

Kaynak: Xinhua

Son Dakika Güncel Araştırmacılar: Anestezi Altındayken Her 10 Kişiden Birinin Bilinci Açık Olabilir - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Giresun'un Bulancak ilçesinde kuyumcunun soyulmasına ilişkin 3 şüpheli tutuklandı
    22:23 Giresun'un Bulancak ilçesinde kuyumcunun soyulmasına ilişkin 3 şüpheli tutuklandı

    Bulancak ilçesindeki bir kuyumcunun dün gerçekleştirilen maskeli ve silahlı soygunla ilgili olarak gözaltına alınan 3 şüpheli, çıkarıldıkları hakimlikçe tutuklandı. Şüpheliler, 'nitelikli yağma ve kişiyi hürriyetinden yoksun kılma' suçlarından yargılanacak.

  • Önce kardeşleri sonra kendisi... Edirne'nin en meşhur ciğercisi hayatını kaybetti
    22:09 Önce kardeşleri sonra kendisi... Edirne'nin en meşhur ciğercisi hayatını kaybetti

    Edirne'de 2 ay önce toprağa verdiği ağabeyinin acısını sindiremeden geçen hafta Perşembe günü yine bir ağabeyini daha toprağa veren Edirne'nin meşhur ciğercisi Bahri Dinar, uyurken geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti. Edirne'nin tanıtıma büyük katkı sağlayan kentin sevilen yüzü, Edirne'yi Tanıtma ve Tava Ciğer Kalite Koruma Derneği Başkanı 63 yaşındaki Bahri Dinar, hayatını kaybetti.

  • İsrail saldırılarında 7 Filistinli hayatını kaybetti
    22:08 İsrail saldırılarında 7 Filistinli hayatını kaybetti

    İsrail ordusunun iki gündür saldırılarını sürdürdüğü işgal altındaki Batı Şeria'nın Tulkerim kenti ile kentte bulunan Nur Şems Mülteci Kampı'nda hayatını kaybeden Filistinli sayısı 7'ye yükseldi.


Advertisement