Araştırmacılardan Yüreğimize Oturan 'Mona Lisa' Açıklaması: Yalandan Gülümsemiş - Son Dakika
Teknoloji

Araştırmacılardan Yüreğimize Oturan 'Mona Lisa' Açıklaması: Yalandan Gülümsemiş

Araştırmacılardan Yüreğimize Oturan \'Mona Lisa\' Açıklaması: Yalandan Gülümsemiş

Bilim insanlarına göre Mona Lisa'nın gülümsemesi gerçek değil. Asimetrik olduğu için gülümsemenin gerçek olmadığı düşünülüyor.

06.06.2019 15:37
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mona Lisa gülümsemesi, Leonardo da Vinci tarafından resmedildiğinden beri dikkat çeken bir gülümseme. Hakkında hikayeler anlatılan ve araştırmalara konu olan bu gülümseme, yine bir araştırma ile gündeme geldi.

Araştırmanın başındaki isim olan Luca Marsili, Cortex dergisinde yayımlanan makalesinde gülümsemenin sahte olduğunu söyledi. Marsili, makalesinde mutluluğun sadece sol tarafta ifade edildiğini belirtti. Asimetrik gülümsemenin gerçek bir gülümseme olmadığını belirten araştırmacı, bu durumun ayrıca denekler yalan söylerken görüldüğünü de belirtti.

Marsili ve arkadaşları, 42 kişiye Mona Lisa'nın sağ ve sol yanında görülen farklı ifadeleri gösterdi. Katılımcıların %92.8'i, sol tarafta mutluluk ifadesi gördüklerini belirtti. Sağ tarafta mutluluk ifadesi gördüğünü söyleyen ise olmadı.

Araştırmacılardan Yüreğimize Oturan 'Mona Lisa' Açıklaması: Yalandan Gülümsemiş

Araştırmacılar ayrıca resimde hiç üst yüz kası aktivitesi görmediklerini belirtti. Gerçek gülümsemelerde yanaklar yukarı doğru çıkar ve göz çevresindeki kaslar kırışır. Bu gülümsemeye, Duchenne gülümsemesi denir. Duchenne gülümsemesi ile uzaktan yakından alakası olmayan bu gülümseme ise sahte bir duyguyu ve yalan söyleyen bir özneyi yansıtıyor.

Araştırmacılar, saatlerce sabit oturarak resmedilen bir kişinin bu kadar uzun süre gülümsemesini hiç de olası bulmuyor. Gülümsemenin sahte olması, da Vinci'nin modelini eğlendirmeye çalışan soytarılarının başarısız olduğunu gösteriyor (soytarı; Rönesans dönemlerinde, bir asilzadenin evinde, misafirlerini eğlendirmek için bulunan eğlendiricilerdir. Günümüzde soytarı kelimesi daha çok olumsuz anlamda kullanıldığı için böyle bir hatırlatma yapma gereksinimi duyduk).

Araştırmacılar, da Vinci'nin bu durumdan haberdar olması durumunda ise resmin farklı şekilde değerlendirilmesi gerektiğini ifade ediyor. Böyle bir ihtimal gerçekse, resim bir self portre, ölü birinin resmi ya da gizli mesaj içeren bir resim olabilir.

Bu araştırma, herhangi bir kurum ya da kuruluş tarafından finanse edilmeden gerçekleştirildi.

Kaynak: WebTekno

Son Dakika Teknoloji Araştırmacılardan Yüreğimize Oturan 'Mona Lisa' Açıklaması: Yalandan Gülümsemiş - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Raya Montajlı Tümleşik Asansör Tahrik Sistemi Türk Patent ve Marka Kurumu'ndan Patent Aldı
    13:37 Raya Montajlı Tümleşik Asansör Tahrik Sistemi Türk Patent ve Marka Kurumu'ndan Patent Aldı

    Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) Teknoloji Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Mücahit Soyaslan'ın öncülüğünde geliştirilen 'Raya Montajlı Tümleşik Asansör Tahrik Sistemi', Türk Patent ve Marka Kurumu'ndan patent almaya hak kazandı. Üniversite tarafından yapılan açıklamada, TÜBİTAK tarafından desteklenen sistem için seri üretim görüşmelerinin yapıldığı belirtildi. Buluş, döküm yöntemine ihtiyaç duymadan üretilebilen, düşük hacim ve kütleye sahip, plaka saclardan lazer kesim yöntemiyle üretilen bir asansör çekiş motoru tasarımı sunuyor.

  • vivo T3x 5G Özellikleri ve Tanıtım Tarihi
    13:10 vivo T3x 5G Özellikleri ve Tanıtım Tarihi

    vivo, orta segmente hitap eden T3x 5G modelinin özelliklerini ve tanıtım tarihini paylaşıyor. Akıllı telefon, 6,000 mAh'lik bir pil ve ince tasarımıyla dikkat çekiyor. Ayrıca 8 GB RAM, 128 GB dahili depolama ve uygun fiyat etiketiyle kullanıcılara sunulacak.

  • Huawei, P serisi amiral gemisi telefonlarını iptal etti
    13:10 Huawei, P serisi amiral gemisi telefonlarını iptal etti

    Huawei, P serisi amiral gemisi akıllı telefonlarını iptal ettiğini duyurdu ve bu cihazların Huawei Pura serisine yükseltildiğini açıkladı. Şirket, mobil fotoğrafçılığı ön plana çıkarma isteğini vurguluyor ve araştırma ve geliştirmeye büyük yatırımlar yapmaya devam edeceğini belirtiyor. Pura serisinin ilk modellerinin Huawei Pura 70 olarak adlandırılacağı düşünülüyor ve yeni modeller üçgen kamera modülüne sahip olacak. Pura 70'in Kirin 9000 yonga setinden güç alacağı söyleniyor.

  • YouTube, reklam engelleyici uygulamalara karşı yeni önlemler aldı
    13:10 YouTube, reklam engelleyici uygulamalara karşı yeni önlemler aldı

    YouTube, reklam gelirlerini korumak ve içerik üreticilerinin haklarını savunmak amacıyla, üçüncü parti reklam engelleyici uygulamaların kullanımını sınırladı. Şirketin bu uygulamalara yönelik en son politikası, kullanıcıların bu tür uygulamalar üzerinden video izlemeleri durumunda tamponlama sorunları yaşamalarına veya 'Bu uygulamada içerik mevcut değil' şeklinde bir hata mesajı almalarına neden oluyor.

  • Japonya, NASA ile Ay'da kullanılmak üzere özel bir uzay karavanı üretecek
    13:09 Japonya, NASA ile Ay'da kullanılmak üzere özel bir uzay karavanı üretecek

    Japonya, NASA ile yapılan yeni anlaşma kapsamında Ay'da kullanılmak üzere özel bir uzay karavanı üretecek. Ay üzerinde yapılan çalışmaları ilerletmek adına imzalanan anlaşma, teknoloji dünyasında da büyük ses getirmiş durumda. Hem mürettebatlı hem de mürettebatsız olarak kullanılabileceği söylenen uzay aracının, karavana benzer birçok işlevinin olacağı açıklandı. Basınçlı bir yapıya sahip olacağı söylenen uzay karavanının, astronotların doğal yaşamlarını sürdürebilmeleri adına en hayati malzemeleri beraberinde bulunduracağı belirtiliyor. 10 bin km civarında bir menzili olacağı söylenen aracın, verimliliği artırmak adına güneş panelleriyle desteklenen özel bir hidrojen yakıt kullanacağı da ortaya çıktı. 2031 yılında uzaya fırlatılması beklenen uzay aracı, en az 10 yıl burada kalacak ve önemli görevlere imza atacak. Proje gerçekten başarılı olduğu takdirde, uluslararası uzay rekabetinde kartlar yeniden dağıtılabilir.

  • Azerbaycan'da Insurtech Zirvesi düzenlendi
    12:49 Azerbaycan'da Insurtech Zirvesi düzenlendi

    Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de, Azerbaycanlı ve Türk sigortacıların katılımıyla düzenlenen Insurtech Zirvesi'ne Azerbaycan Dijital Kalkınma ve Ulaştırma Bakanı Reşat Nebiyev, Azerbaycan Merkez Bankası Başkanı Taleh Kazımov ve iki ülkenin sigorta şirketlerinin yetkilileri katıldı. Etkinlikte, finans ve sigorta sektörlerinde dijital transformasyonun önemi vurgulandı ve Türkiye'nin sigorta sektöründeki tecrübesinin Azerbaycan'a katkı sağlayacağı belirtildi.

  • Fatsa'da cep telefonunun bataryası şarj sırasında patladı
    12:03 Fatsa'da cep telefonunun bataryası şarj sırasında patladı

    Ordu'nun Fatsa ilçesinde bir telefon tamir dükkânında, tamire götürülen cep telefonunun bataryası şarj sırasında patladı. İşletme sahibi hızlı bir şekilde yangına müdahale ederek söndürdü.

  • Aydın İl Jandarma Komutanlığı Orman Yangınlarına Karşı Önlemlerini Artırıyor
    11:47 Aydın İl Jandarma Komutanlığı Orman Yangınlarına Karşı Önlemlerini Artırıyor

    Aydın İl Jandarma Komutanlığı, mevsimsel sıcaklıkların artmasıyla birlikte orman yangınlarını önlemek için devriye faaliyetlerini sıklaştırıyor. İnsansız Hava Aracı (İHA) ve dronlar aracılığıyla ormanları sürekli olarak kontrol eden jandarma, yangınların erken aşamada tespit edilmesini sağlıyor. Vatandaşlar da orman yangınlarına karşı alınması gereken tedbirler konusunda bilgilendiriliyor.

  • Sony, PlayStation 5 Pro için geliştiricilere özel davetler göndermeye başladı
    11:10 Sony, PlayStation 5 Pro için geliştiricilere özel davetler göndermeye başladı

    Sony, PlayStation 5 Pro'ya özel oyunlar için geliştiricilere özel davetler göndermeye başladı. PlayStation 5 Pro'nun yıl sonunda tanıtılması ve 8K çözünürlük gibi önemli artışlar sunması bekleniyor. Geliştiriciler yeni konsola davet ediliyor.

  • Çin'in devasa yatırımı Origin Wukong ile kuantum bilgisayar çağı
    11:10 Çin'in devasa yatırımı Origin Wukong ile kuantum bilgisayar çağı

    Çin hükümeti, devasa bir yatırım yaptığı kuantum bilgisayarı Origin Wukong ile siber saldırıları önlemeyi hedefliyor. Origin Wukong, benzersiz bir şifreleme teknolojisi ve kriptografik kapasiteye sahip olarak dikkat çekiyor. Çin'in gelecekte yeni versiyonlarını da çıkaracağı tahmin edilen bu bilgisayar, veri güvenliğini artırmayı amaçlıyor.


Advertisement