ARDAHAN KÖYLERİNDEKİ 'SAKLI TARİHİN' GÜN YÜZÜNE ÇIKARILMASINI İSTİYORLAR - Son Dakika
Güncel

ARDAHAN KÖYLERİNDEKİ 'SAKLI TARİHİN' GÜN YÜZÜNE ÇIKARILMASINI İSTİYORLAR

ARDAHAN'ın Göle ilçesine bağlı Dedeşen köyünde yer altı çarşısı, çeşme, cami, han ve hamamların bulunduğunu ileri süren köy halkı, ismi Yavuz Sultan Selim tarafından konulan köyün bu tarihi varlıklarının gün yüzüne çıkarılmasını istedi.

24.07.2019 11:26  Güncelleme: 11:34
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ARDAHAN'ın Göle ilçesine bağlı Dedeşen köyünde yer altı çarşısı, çeşme, cami, han ve hamamların bulunduğunu ileri süren köy halkı, ismi Yavuz Sultan Selim tarafından konulan köyün bu tarihi varlıklarının gün yüzüne çıkarılmasını istedi.

Göle ilçesine 20 kilometre mesafede bulunan Dedeşen köyü halkı, köy yerleşim alanın yakınında ki tepede devasa büyüklükte bir yer altı çarşısı, çarşının üstünde ise hanların bulunduğunu ileri sürdü. Köyde ayrıca tarihi bir cami, çeşme ve hamamın da olduğunu söyleyen köylüler, Yavuz Sultan Selim'in Çaldıran seferine çıktığı sırada, o dönem köyün bulunduğu alanda ki handa yaşayan Şeyh Ahmedi Kebir ve Şeyh Mehmedi Kebir adlı iki kardeşin orduyu misafir ettiğini söyledi. Fakir olmalarına rağmen ilahi bir yetiye sahip oldukları ileri sürülen iki kardeşin, tüm askerlerin heybesini yiyeceklerle doldurup sefere uğurladığını da belirten köy halkının iddiasına göre, Yavuz Sultan Selim, bu misafirperverlik dolayısıyla yerleşim alanını Ahmedi Kebir ve Mehmedi Kebir kardeşlere bırakıp sefere devam etti. Yavuz Sultan Selim köyden ayrılırken de iki kardeşe köyde ilelebet huzurlu yaşamalarını dileyerek, köyün ismini Dedeşen koydu. Köyün ismi o tarihten itibaren hep Dedeşen olarak kaldı.

ŞEYH KARDEŞLER TÜRBEDE YATIYOR

Köyün kurucusu olduğu ileri sürülen Şeyh Ahmedi Kebir ve Şeyh Mehmedi Kebir'in türbesi köyün hemen çıkışında bulunuyor. Mezarları türbenin içinde yer alan iki kardeşin yanında onlarca mezarda ise Arapça yazılı kitabede ismi bulunan müritler yatıyor. Köylülerden, Hamit Candemir'in (81) iddiasına göre, 1974 yılında Kıbrıs Savaşı sırasında yakıtı tükenen helikopter iniş yapmak durumunda kaldı. İndiği alanda yaşlı bir adamı gören Pilot, 'Amca sen de kimsin' diye sorunca, 'Ben Şeyh Ahmedi Kebir'im, mezarım Göle'nin Dedeşen köyünde, orada yatıyorum. İkmalın tamam, artık gidebilirsin' dedi. Bu duruma şaşıran pilot, depoya baktığında yakıtın doldu olduğunu görerek yeniden havalanıp, düşman mevzilerini bombaladı. Pilot, savaşın ardından kafasına takılan bu soru işaretinin peşine düşerek Dedeşen köyüne geldi. Köylülere, Şeyh Ahmedi Kebir diye birisinin mezarı olup olmadığını soran pilota, o dönem yapılan türbede yattığı söylendi. Pilot, başından geçen bu ilginç olayı köy halkına anlatınca, Şeyh Ahmedi Kebir ve Mehmedi Kebir efsanesi daha da büyüdü.

SAKLI TARİHİN GÜN YÜZÜNE ÇIKARILMASINI İSTEDİLER

Dedeşen'in tarihi bir köy olduğunu, Yavuz Sultan Selim'in Çaldıran seferine çıktığı 1514 yılından önce yer altı çarşısı, han, hamam ve caminin bulunduğu ileri süren köy halkından Yaşar Canpolat (75), asırlardır özenle sakladıklarını Yavuz Sultan Selim'in verdiği tapu beratını eline alarak, 'Bu köyün bulunduğu tepenin altı yer altı çarşısıdır. Yavuz Sultan Selim seferden gelince orada konaklamış. Burada yaşayan Ahmedi Kebir ile Mehmedi Kebir kardeşler Yavuz Sultan Selim'i burada konak etmişler. Ordu yemeği yemiş ama bakmışlar ki karavana aynı dolu duruyor. Kendileri ihtiyar olduğu için 'dede siz burayı şenlendirin' demiş ve o zamandan beri adı Dedeşen olarak kalmış. Burası Osmanlı'dan evvel eski, bir yerleşim yeridir. Burasının gün yüzüne çıkarılmasını istiyoruz dedi.

ARDAHAN KÖYLERİNDEKİ \'SAKLI TARİHİN\' GÜN YÜZÜNE ÇIKARILMASINI İSTİYORLAR
Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel ARDAHAN KÖYLERİNDEKİ 'SAKLI TARİHİN' GÜN YÜZÜNE ÇIKARILMASINI İSTİYORLAR - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Karabük Ambulans Servisi Başhekimi Engin Ekmekci'nin adı 112 Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonu'na verildi
    14:35 Karabük Ambulans Servisi Başhekimi Engin Ekmekci'nin adı 112 Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonu'na verildi

    Geçen yıl hayatını kaybeden Karabük Ambulans Servisi Başhekimi Engin Ekmekci'nin adı, Safranbolu Yenimahalle'de bulunan 1 Nolu 112 Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonu'nda yaşatılacak. İl Sağlık Müdürü İsmail Kara, törende Ekmekci'nin halka yaptığı hizmetleri ve başarılı çalışmalarını vurguladı. Törende, Ekmekci'nin kızları tarafından sağlık istasyonunun tabela açılışı gerçekleştirildi.

  • Çaykur Rizespor, RAMS Başakşehir maçı öncesi hazırlıklarını tamamladı
    14:34 Çaykur Rizespor, RAMS Başakşehir maçı öncesi hazırlıklarını tamamladı

    Trendyol Süper Lig'in 33. haftasında deplasmanda RAMS Başakşehir'e konuk olacak Çaykur Rizespor, Mehmet Cengiz Tesisleri'nde gerçekleştirdiği antrenmanla maçın hazırlıklarını tamamladı. Sakatlıkları devam eden Laine, Faye, Benhur Keser ve Mithat Pala ise antrenmana katılmadı. Takım, antrenmanın ardından İstanbul'a hareket etti.

  • Ağrı'da baharın gelişiyle besiciler hayvanlarını meraya çıkarmaya başladı
    14:34 Ağrı'da baharın gelişiyle besiciler hayvanlarını meraya çıkarmaya başladı

    Ağrı'da küçükbaş ve büyükbaş hayvancılığın yaygın olduğu kentte, baharın gelmesiyle besiciler hayvanlarını meraya çıkarmaya başladı. Bol yağışlı geçen havaların ısınmasıyla meralar yeşillendi. Besiciler, sabahın erken saatlerinde hayvanlarını meraya çıkarıp akşam köylerine geri götürüyor. Baharın gelmesiyle çobanlık mesailerine başlayan besiciler, sezonun bereketli geçmesini temenni ediyor.

  • TRT Uluslararası 23 Nisan Çocuk Şenliği'nde Dünya Çocukları Ankara'da
    14:33 TRT Uluslararası 23 Nisan Çocuk Şenliği'nde Dünya Çocukları Ankara'da

    TRT Uluslararası 23 Nisan Çocuk Şenliği kapsamında dünyanın dört bir yanından gelen çocuklar, Ankara Etlik Şehir Hastanesi'nde tedavi gören yaşıtlarını ziyaret etti. Şenlikte çocuklar, TRT Genel Müdürü Mehmet Zahid Sobacı ve hastane yetkilileriyle birlikte pasta kesti, hediyeler takdim etti. Şenliğe 29 ülkeden 500 çocuk katılıyor.

  • Beijing'in GSYİH'sı 2024'ün ilk çeyreğinde yüzde 6 arttı
    14:29 Beijing'in GSYİH'sı 2024'ün ilk çeyreğinde yüzde 6 arttı

    Çin'in başkenti Beijing'in gayrisafi yurtiçi hasılası (GSYİH), 2024'ün ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6 artarak 1,05 trilyon yuanı (yaklaşık 148 milyar ABD doları) aştı. Kentin birincil sektörlerinin katma değeri yüzde 3,2 artarken, ikincil sektörlerinin katma değeri yüzde 7,3 artış gösterdi. Kentin üçüncül sektörlerinin katma değeri ise yüzde 5,8 arttı. Beijing, 2024 yılı için yüzde 5 civarında GSYİH büyüme hedefi belirlemiş bulunuyor.

  • Balıkesir'de Uyuşturucu Operasyonunda 9 Zanlı Gözaltına Alındı
    14:28 Balıkesir'de Uyuşturucu Operasyonunda 9 Zanlı Gözaltına Alındı

    Balıkesir'de uyuşturucu ile mücadele kapsamında yapılan operasyonlarda Bandırma, Gömeç, Edremit, Susurluk, İvrindi ve Susurluk ilçelerinde 9 zanlı gözaltına alındı. Şüphelilerin üst aramalarında 33,31 gram sentetik uyuşturucu, 5 gram esrar, 2 ruhsatsız tabanca, 15 adet fişek, hassas terazi, bir adet uyuşturucu hap ve payp ele geçirildi. Gözaltına alınan zanlıların emniyetteki işlemleri devam ediyor.


Advertisement