Ardahan Yalnızçam'da Kış Turizmi Altyapısını Geliştirme Projesi Tanıtıldı - Son Dakika
Güncel

Ardahan Yalnızçam'da Kış Turizmi Altyapısını Geliştirme Projesi Tanıtıldı

Ardahan Yalnızçam\'da Kış Turizmi Altyapısını Geliştirme Projesi Tanıtıldı

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında Ardahan Valiliği İl Özel İdaresi tarafından başlatılan ‘Ardahan Yalnızçam’da Kış Turizmi Altyapısını Geliştirme Projesi’ Ankara’da tanıtıldı.

25.01.2018 16:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında Ardahan Valiliği İl Özel İdaresi tarafından başlatılan 'Ardahan Yalnızçam'da Kış Turizmi Altyapısını Geliştirme Projesi' Ankara'da tanıtıldı. Ardahan Valisi Mehmet Emin Bilmez, kayak merkezi için şimdiye kadar 50 milyon lira harcama yapıldığını açıkladı ve işadamlarını yatırıma davet etti.

Türkiye'nin Kafkaslara açılan kapısı Ardahan'da Yalnızçam Dağı'na 3 kilometre uzunluğunda telesiyej yapıldı. 'Kış Turizmi Altyapısını Geliştirme Projesi' kapsamında gerçekleştirilen çalışmayla cazibe merkezi haline gelecek olan kent, başta iç pazar olmak üzere sınır ötesinden de çok sayıda turist ağırlamayı hedefliyor. Yılın 12 ayı turizm potansiyeliyle dikkat çeken bölgede 2007 yılında başlatılan çalışmalarla alt yapısı tamamlanan Yalnızçam Kayak Merkezi için hazırlanan 'Kış Turizmi Altyapısını Geliştirme Projesi'nin tanıtımı Ankara Grand Hotel'de yapıldı.

AK Parti Ardahan Milletvekili Orhan Atalay, Ardahan Valisi Mehmet Emin Bilmez, Belediye Başkanı Faruk Köksoy, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Oğuz Hamşioğlu, Avrupa Birliği Delegasyonu Temsilcisi Tibor Sztarıcska, Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Biber, Ardahanlı işadamları ve çok sayıda davetlinin katıldığı tanıtım toplantısında proje ve Yalnızçam hakkında bilgiler verildi.

İşadamlarımızı yatırıma bekliyoruz

Yalnızçam Kayak Merkezi'nin bugünkü seviyeye gelebilmesi için yaklaşık 50 milyon lira harcama yapıldığını açıklayan Vali Mehmet Emin Bilmez bölgenin imar planının ve tüm alt yapı çalışmalarının tamamlandığını açıkladı. Vali Bilmez şunları söyledi. "Bölgenin toplam alanı 2 bin 500 dönüm. Kamu birimleri için gerekli olan alanlar belirlendi ve bunun yanında turizmciler için ihtiyaç duyulan parseller hazırlandı. En küçük parselimiz 5 bin, en büyüğü de 40 bin olarak hazırlandı. Böylesine önemli bir potansiyeli olan kayak merkezimize işadamlarımızın girişimlerini bekliyoruz. Biz bize düşen ne varsa her şeyi yaptık, bundan sonra burayı canlandırmak siz işadamlarımızın görevi. Biri 1450 metre diğeri 650 metre uzunluğunda iki tesisimiz vardı. Sonrasında Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın öncülüğünde, AB desteğiyle şimdi 3 bin metrelik, modern bir hat yapıldı. Test dönemi de sona erdi ve fiilen kullanımına başladık. Bundan sonra tüm kayak severleri şehrimize bekliyoruz. Ama özellikle Ardahanlı işadamlarımıza yatırıma bekliyoruz."

Bölgenin cazibe merkezi olacağız

AK Parti Ardahan Milletvekili Orhan Atalay ise konuşmasında kentin yakın bir zamanda bölgenin cazibe merkezi haline geleceğini söyledi. Atalay, "Rüyamız, ete kemiğe büründü ve bir gerçeğe dönüştü. 93 Harbi'nden bu yana ötesine yol gitmeyen, uzun yıllar ötesini görmediğimiz bir bölgemiz vardı bizim. Artık istiyoruz ki insanımız, iş için, AŞ için memleketini terk etmesin. Bugün ötesine yolların uzandığı bir Ardahan'ımız var. Yollarımız açılıyor, tünellerimiz yapılıyor. Bakü, Tiflis, Kars Demiryolu gibi bir avantajımız var. Karadeniz'e ulaşacağımız Sahana tüneli de tamamlandığında Ardahan bölgenin cazibe merkezlerinden biri olacak. Bu proje sayesinde turist anlamında sınır ötesine erişimimiz çok daha kolay olacak" diye konuştu.

Projeyi tanıttılar

Konuşmaların ardından İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Anıl Aksel ile ATC firma sorumlusu ve projenin takım lideri Nezih İşçi yaptıkları sunumla proje ve Yalnızçam Kayak Merkezi'nin potansiyelini anlattılar. Bölge insanının 'kar eziyettir' derken şimdi 'kar nimettir' dediğini anlatan Anıl Aksel, "2007 yılından beri başladığımız projede sahip olduğumuz potansiyelle birlikte dezavantajları avantajlara dönüştürmek için birçok analiz yapıldı. 8 yıl boyunca çok zor ve badireler atlatarak bu hale geldik. Proje nihayete erene kadar 5 vali değiştirdik ama çok şükür sonuca ulaştırdık" dedi.

Ailelere yönelik çocuk odaklı bir kayak merkezi

Projenin takım lideri Nezih İşçi de turizmi 12 aya yayabilmek adına önemli çalışmalar yaptıklarını dile getirdi. İşçi şunları söyledi. "Her ne kadar projenin adı 'Kış Turizmi Altyapısını Geliştirme Projesi' olsa da bizim amacımız Ardahan'da dağ sporları merkezi oluşturup turizmi 12 aya yayabilmek. Öyle ki Yalnızçam sadece kışın değil yazın da dağ bisikleti, golf sahası ve trekking için çok elverişli. Ayrıca Çıldır Gölü'ne çok yakın olması da büyük bir avantaj. Haliyle aktivitelerimize Gürcü komşularımızı da dahil ediyoruz. Bu nedenle 'sınır ötesi' turizmde işbirliği üzerine toplantılar yaptık, onları Ardahan'da ağırladık. Tabi ilk etapta ilk hedef kitlemiz yurt içi pazarı, çevre iller. Ardından Ankara ve İstanbul'dan ailelere yönelik çocuk odaklı bir kayak merkezi oluşturmak istiyoruz." - ARDAHAN

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Ardahan Yalnızçam'da Kış Turizmi Altyapısını Geliştirme Projesi Tanıtıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İstanbul Şişli'deki Zorlu Holding binasına silahlı saldırı
    06:09 İstanbul Şişli'deki Zorlu Holding binasına silahlı saldırı

    İstanbul Şişli'de bulunan Zorlu Holding binasına kişi veya kişiler tarafından silahla ateş açıldı. Kurşunlar binanın camlarına isabet ederken içeride kimsenin olmaması olası bir faciayı önledi. Polis ekipleri saldırıyı gerçekleştiren kişi veya kişileri arama çalışmalarını sürdürüyor.

  • İzmir'de bir tekstil atölyesinde çıkan yangın bitişik binaya sıçradı
    06:06 İzmir'de bir tekstil atölyesinde çıkan yangın bitişik binaya sıçradı

    İzmir'in Konak ilçesinde bulunan bir tekstil atölyesinde çıkan yangın, bitişikteki binaya da sıçradı. Yangın, itfaiye ekiplerince söndürüldü ancak tekstil atölyesi kullanılamaz hale geldi ve binada hasar oluştu. Yangının çıkış sebebi henüz belirlenemedi ve soruşturma başlatıldı.

  • İzmir Konak'ta çıkan yangın itfaiye ekiplerince söndürüldü
    05:28 İzmir Konak'ta çıkan yangın itfaiye ekiplerince söndürüldü

    İzmir'in Konak ilçesinde bulunan bir tekstil atölyesinde çıkan yangın, itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü. Yangın, tekstil malzemelerinin tutuşmasıyla büyüyerek bitişiğindeki binaya da sıçradı. İhbar üzerine olay yerine sağlık, polis ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Yaklaşık 2 saat süren yoğun çalışmalar sonucunda yangın kontrol altına alındı. Yangın sonucunda tekstil atölyesi kullanılamaz hale gelirken, binada da hasar meydana geldi.

  • Fatih'te Psikolojik Sorunları Olan Kişi Üst Komşusunun Kapısını Kırmaya Çalıştı ve Ateşe Verdi
    04:52 Fatih'te Psikolojik Sorunları Olan Kişi Üst Komşusunun Kapısını Kırmaya Çalıştı ve Ateşe Verdi

    Fatih'te yaşanan olayda, psikolojik sorunları olan bir kişi, üst komşusunun çıkardığı sesten rahatsız olduğu için balyoz ve matkapla kapıyı kırmaya çalıştı. Başarılı olamayınca da kapıyı ateşe verdi. Polis, itfaiye ve özel harekat polisleri olaya müdahale ederek saldırganı etkisiz hale getirdi. Olay anı cep telefonu kamerasıyla kaydedildi.

  • Aksaray'da tıra çarpan otobüs kaza yaptı, 8 kişi yaralandı
    04:42 Aksaray'da tıra çarpan otobüs kaza yaptı, 8 kişi yaralandı

    Aksaray'da bir otomobilin aniden önüne geçmesi sonucu fren yapan bir tıra, arkadan gelen yolcu otobüsü çarptı. Çarpmanın etkisiyle otobüs kontrolden çıkarak bir fabrikanın bahçe duvarına çarptı. Kazada otobüs sürücüsü ve 7 yolcu olmak üzere toplam 8 kişi yaralandı. Yaralılar hastaneye kaldırılırken, tır ve otomobil sürücüsü gözaltına alındı. Kazayla ilgili tahkikat başlatıldı.


Advertisement