Arıcılar, Defne Ağaçlarının Kesilmesine Tepki Gösterdi - Son Dakika
Güncel

Arıcılar, Defne Ağaçlarının Kesilmesine Tepki Gösterdi

Arıcılar, Defne Ağaçlarının Kesilmesine Tepki Gösterdi

Kastamonu'nun sahil ilçeleri Abana, Bozkurt ve Çatalzeytin'de defne ağaçlarının ve sarmaşıkların kesilmesi arıcıları harekete geçirdi.

29.03.2013 19:57
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kastamonu'nun sahil ilçeleri Abana, Bozkurt ve Çatalzeytin'de defne ağaçlarının ve sarmaşıkların kesilmesi arıcıları harekete geçirdi.

İlçelerdeki arıcılar tepkilerini dile getirmek için önce bir dilekçe yazıp toplu imzaladıktan sonra Kaymakamlık ve Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğüne defne ağaçlarının kesim işinin acilen durdurulmasını talep ettiler. Kesimin durdurulmasını isteyen arıcılar, arıların gelişmesi ve kuvvetlenmesi, bal poleni temin edebilmesi için defne yaprakları ve sarmaşıklara ihtiyaç olduğunu belirttiler. Arıcılar, kestane ağaçlarında dal kanseri ve mürekkep hastalıkları ile can çekişen arıcılık sektörünün bu uygulamayla bitirilmek istendiğini ileri sürdü. Arıcılar, yetkililerden defne ağacı ve sarmaşık kesiminin acilen durdurulması istedi.

Bozkurt Arıcılar Birliği Temsilcisi Ahmet Şentürk, bir esnafın talebi ile başlayan defne ağaçları ve sarmaşık kesimi, sahil ilçelerde yaklaşık 60 ton civarında defne yaprağı çıkacak ağaç kesilmesine neden olduğunu söyledi. Şentürk, "Kesim hala devam etmektedir. Ne zaman biteceği öğrenilememiştir. Defne yaprakları ilaç ve kozmetik sanayinde kullanılacak diye kilosu 4 kuruşa satılması arıcılara zarar vermektedir. Kozmetik ve ilaç sanayiye ağaç gerekiyor ise kendileri yetiştirsin. Sahil ilçelerinde kestane ve deli bal üretimi defne ağaçları ile sarmaşık polenlerinden oluşmaktadır" dedi.

Bozkurt ve Abanalı Arıcılar, birlikte bir ekip kurarak ağaç kesiminin yapıldığı bölgelerde inceleme yaptı. Arı Yetiştiricisi Salim Şahiner, "Arıların tam gelişim döneminde polen mevsiminde kesilen katliama bakın, arıların şimdi tam gelişim zamanı polenin bol geleceği bitkidir defne ağaçları. Abana'da Bozkurt'ta geçimini arıcılıkla sağlayan yüzlerce aile var yazık günah değil mi" diye konuştu.

Arıcılara destek veren ve kendisinde arıcı olduğunu ifade eden AK Parti Abana İlçe Başkanı Ali Oğuz ise, "Gerekli girişimlerde bulunduk. Gördüğümüz bu durum arılarımızın gelişmesini ve bal üretimini etkilemektedir. Bu kesimin durdurulması gerekiyor" şeklinde konuştu.

Daha sonra kesilen ağaç ve dallarının yüklendiği limana da giden arıcılar, burada gördükleri kesilmiş ağaçlar karşısında kesimin yapılmasına izin verilmesine tepki gösterdi. - KASTAMONU

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Arıcılar, Defne Ağaçlarının Kesilmesine Tepki Gösterdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement