Arıcılardan "kavurucu sıcaklar"da zorlu mesai - Son Dakika
Kültür Sanat

Arıcılardan "kavurucu sıcaklar"da zorlu mesai

Tunceli'nin Ovacık ilçesinde kaliteli bal üretmek için yılın büyük bölümünü evlerinden uzakta geçiren arıcılar, zorlu yaşam koşulları ve kavurucu sıcaklara rağmen işlerini severek yapıyor.

28.06.2019 12:22
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tunceli'nin Ovacık ilçesinde kaliteli bal üretmek için yılın büyük bölümünü evlerinden uzakta geçiren arıcılar, zorlu yaşam koşulları ve kavurucu sıcaklara rağmen işlerini severek yapıyor.

Bitki çeşitliliği ve sahip olduğu endemik türler bakımından zengin floraya sahip olan ve bu yüzden de arı yetiştiriciliğinin yaygın yapıldığı Ovacık ilçesinde, yaz mevsimiyle arıcıların arı kovanları başındaki zor ve yorucu mesaisi arttı.

Her yıl 13 bin arı kovanının bulunduğu ve 150 arıcının mayısta başlayıp eylül ayına kadar arılarının yanında konakladığı ilçede, mevsime bağlı olarak doğadaki bal kaynaklarının çoğalmasıyla arıcılar, gece gündüz demeden kovanlardaki arı kolonileriyle ilgileniyor.

İlkbaharda arı kovanlarının durumunu, ana arıların yaşını, kovanlardaki bal miktarını ve hastalık ile zararlı olup olmadığını kontrol eden arıcılar, arıların bal toplamaya başladığı haziran ayından itibaren de çıta çakımı, telleme, bal mumu yapımı, kraliçe arı üretimi ve kovandaki arı sayısını çoğaltma ile arı yağmalarını önleme gibi işlerle uğraşıyor.

Yılın yarısını ailelerinden uzakta, arı kovanlarının başında geçiren ve çadırda ya da barakalarda yaşamını sürdüren arıcılar, boz ayıların bal yemek için arı kovanlarına verdiği zararı önlemek içinde son yıllarda kovanların çevresini güneş enerjili çitlerle örerek bu sorunu çözmeye çalışıyor.

Güneş enerjisinden üretilen 12 voltluk elektriğinin her 1,5 saniyede bir tellere verilmesiyle çalışan sistem ile ayıların korkup kovanlara zarar vermesini engelleyen arıcılar, böylece geceleri rahat uyuyabiliyor.

Yaz mevsimi boyunca yakıcı güneş altında arılarla ilgilenip, bunaltıcı sıcaklarda ekmeğini kazanmak için çabalayan arıcılar, doğal bal üretiminin yanı sıra polen ve kraliçe arı üretimi de yaparak çevre il ve ilçelere ürün pazarlıyor.

Arıcılardan Selahattin Aktimur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, arıcılık mesleğinin babadan kalma olduğunu söyledi.

Aktimur, 5 yıldır arıcılık mesleğini sürdürdüğünü belirterek, "Yaz mevsimiyle bal sezonuna hazırlık sürecimiz başladı. Günlük ve haftalık olmak üzere rutin kontrollerimiz oluyor. Ayrıca arıların bal getirmesiyle çıta çakma ve telleme, bal mumu hazırlama işleriyle uğraşıyoruz. Bunun dışında ana arı da yetiştiriyoruz. Çünkü bazı durumlarda ana kesen koloniler oluyor. Bu konularda faaliyet göstererek kendimizi daha da geliştiriyoruz. Mesleğimiz zor, havalar sıcak olduğu için çalışmakta zor oluyor ama işimizi severek yapıyoruz." dedi.

Arıcı Hıdır Basrioğlu da arıların hassas yapıya sahip olmasından dolayı çocuğa benzediğini ve kavurucu sıcaklara aldırış etmeden günlük olarak arılarıyla ilgilendiğini dile getirdi.

Arıcılardan "kavurucu sıcaklar"da zorlu mesai
Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Arıcılardan 'kavurucu sıcaklar'da zorlu mesai - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Van'ın bin 700 yıllık kilisesi ziyaretçilerini bekliyor
    09:00 Van'ın bin 700 yıllık kilisesi ziyaretçilerini bekliyor

    Van'ın Başkale ilçesinin İran sınırındaki Albayrak Mahallesi'nde bulunan bin 700 yıllık Aziz Bartholomeus Kilisesi, define avcıları tarafından tahrip edildiği için restore edilerek turizme kazandırılmasını bekliyor.

  • İranlı şarkıcı Moein'in van konserinde izdiham: Cam kapılar kırıldı, ezilme tehlikesi yaşandı
    07:42 İranlı şarkıcı Moein'in van konserinde izdiham: Cam kapılar kırıldı, ezilme tehlikesi yaşandı

    İran'ın en çok dinlenen şarkıcısı Moein, Van'da bir konser verdi. Konser için kente gelen binlerce İranlı, saatlerce konser alanına girebilmek için bekledi. Konser alanının önünde yaşanan izdiham nedeniyle cam kapılar kırıldı ve birçok kişi ezilme tehlikesi geçirdi. Polis ve özel güvenlik görevlilerinin yoğun güvenlik önlemi aldığı konser, basına kapalı yapıldı.

  • Haluk Levent Adana'da Portakal Çiçeği Karnavalı'nda konser verdi
    23:19 Haluk Levent Adana'da Portakal Çiçeği Karnavalı'nda konser verdi

    Adana'da düzenlenen Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı kapsamında şarkıcı Haluk Levent, Merkez Parkı'nda konser verdi. Konserine çok sayıda kişi katıldı ve Levent'in en sevilen parçalarını seslendirmesiyle müzikseverler eşlik etti. Levent'in performansı, dinleyiciler tarafından alkışlandı.

  • Adana'da Portakal Çiçeği Karnavalı'nda Deprem Anısına Konser Düzenlendi
    21:33 Adana'da Portakal Çiçeği Karnavalı'nda Deprem Anısına Konser Düzenlendi

    Adana'da düzenlenen Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı kapsamında, depremlerde hayatını kaybedenlerin anısına '11 İlin Türküsü' konseri gerçekleştirildi. Nazende Çoksesli Korosu tarafından hazırlanan etkinlikte, depremin ardından yaşananlar anlatıldı ve afetten etkilenen illere özgü şarkılar seslendirildi.

  • Avrupa Film Günleri'nin Galası Ankara'da Yapıldı
    21:13 Avrupa Film Günleri'nin Galası Ankara'da Yapıldı

    Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu ve AB üyesi ülkelerin büyükelçilikleri tarafından düzenlenen Avrupa Film Günleri'nin galası Ankara'da yapıldı. Galada, Ukraynalı Maryna Vroda'nın yönettiği 'Bozkır' filmi gösterildi. Büyükelçi Bodnar ve Büyükelçi Meyer-Landrut konuşma yaparak Ukrayna'ya desteklerini dile getirdi. Avrupa Film Günleri, Ankara, İstanbul ve birçok şehirde gösterime girecek.


Advertisement