Arjantin'de 5. Uluslararası Latin Arap Film Festivali - Son Dakika
Kültür Sanat

Arjantin'de 5. Uluslararası Latin Arap Film Festivali

Buenos Aires'te "Festival Internacional de Cine Latino Arabe" adıyla düzenlenen Uluslararası Latin Arap Film Festivali, Arjantinli sinemaseverleri bir araya getiriyor.

12.11.2015 10:10  Güncelleme: 10:26
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

BUENOS Arjantin'in başkenti Buenos Aires'te "Festival Internacional de Cine Latino Arabe" adıyla bu yıl 5'incisi düzenlenen Uluslararası Latin Arap Film Festivali, Arjantinli sinemaseverleri Arap filmleriyle bir araya getiriyor.

Ülkenin en önemli sinema salonlarından Cine Gaumont'da gerçekleştirilen açılış gecesinde, Roger Allers'ın Lübnanlı Şair Halil Cibran'ın "Peygamber" adlı kitabından uyarladığı, kitapla aynı adı taşıyan uzun metrajlı animasyon filmi gösterildi.

Festivalde 16'dan fazla ülkeden 36 filmin gösterileceği belirtilirken, listede Tunuslu yönetmen Muhammed Damak'ın Jeudi Apres-Midi (2013), Mısırlı yönetmen Ahmed Abdullah'ın Decor (2014) ve Lübnanlı Yönetmen Ekrem Zaateri'nin 28 Gece ve Bir Şiir (2015) adlı filmleri de bulunuyor.

Festival kapsamında 3 konferans düzenlenecek

Bu yılki festivalde ilk kez film gösterimlerine paralel olarak Tunus, Filistin ve Suriye'ye dair 3 farklı konferansın da düzenleneceği belirtildi.

Tunus'a dair gerçekleştirilecek konferansta, ülkedeki kültürel çeşitlilik, Tunus'un yeniden demokratikleşmesi ve Arjantin'le Tunus arasında ortak yapım olanakları başlıklarının ele alınacağı ifade edildi.

Diğer iki konferansın ise "Suriye halkının insanlık krizi" ve "Filistinli kimliğinin yeniden tanımlanmasında sinemanın rolü" konularında gerçekleştirileceği kaydedildi.

"Filistin sineması bu festivalin ruhu"

Festival Direktörü Edgardo Bechara El Khoury, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Festivalde Suriye'yi ilk kez bu yıl ele alıyoruz ancak Filistin başından beri festivalin bir parçası. Filistin sineması bu festivalin ruhu. Filistin halkının ve film yapımcılarının varlıklarını gösterebilmeleri için yeni bir alan açmak istiyoruz" diye konuştu.

Festivalde Güney ülkelerinin nasıl işbirliği yapabileceğinin konuşulduğunu dile getiren El Khoury, seyircilerde yeni bir algı oluşturmak için sinema ve televizyon alanında Latin Amerika ve Arap ülkelerinin ortak tecrübelerinden neler öğrenilebileceğinin tartışıldığını söyledi.

Festivalde filmler 3 farklı kategoride yarışıyor

Festivalde resmi seçkiler arasından uzun metrajlı Arap filmleri, kısa metrajlı Arap filmleri ve Latin Arap panoraması gibi 3 farklı kategoride filmlerin yarışacağı belirtildi.

Organizasyonun sonunda, görsel-işitsel post prodüksiyon hizmetleri için kullanılmak üzere değeri 20 bin doları aşan ödüllerin verileceği ifade edildi.

Latin Arap panorama bölümünde ikisi Arjantin'den, biri Colombia'dan uzun metrajlı filmler yer alıyor. Ayrıca festivalde Arap dünyasından kurmaca ve belgesel filmlerin aynı kategoride yer aldığı 10 uzun metrajlı film ve yine Arap dünyasından kısa metrajlı 8 filmin yarışacağı bildirildi.

Festivale ünlü oyuncu ve yönetmenler davet edildi

Festivalin bu yılki özel davetlileri arasında Limon Ağacı, Münih ve Babel gibi filmlerden tanınan Filistinli oyuncu ve yönetmen Hiam Abbas, Filistinli yönetmen Kamal Aljafari, Mısır'da yaşayan film yapımcısı ve yazar Philip Rizk de yer aldı.

Hiam Abbas, burada yaptığı açıklamada "Sizden tümüyle farklı kültüre sahip bir yabancı, eğer onunla tanışmak için çabalamazsanız size hep yabancı olarak kalacaktır. Arjantin Ortadoğu'dan çok uzak bir ülke. Arap kültürünü bir şekilde bu şehre taşımak zaten tüm sınırları ortadan kaldırmak ve insanları yakınlaştırmak anlamına geliyor" ifadelerini kullandı.

Sinemanın "insanlara sizin kim olduğunuzu, kişisel hikayenizi, düşüncelerinizi, varlığınızı, acılarınızı, sevginizi ve genel olarak duygularınızı bilmelerine izin vermenizi sağlayan bir metafor" olduğunu vurgulayan Abbas, bu nedenle filmleri Buenos Aires'e getirerek Arjantin halkına göstermenin çok önemli olduğunu söyledi.

- Festival, ülkeler arasında kültürel bir köprü oluşturmayı hedefliyor

Uluslararası Latin Arap Film Festivali'ni organize eden Cine Fertil, sergiler, sinema haftaları, film festivalleri gibi kültürler arası diyalog araçları oluşturmayı hedefliyor.

2003 yılında kurulan Cine Fertil'in, Latin Amerika halkına sosyal, kültürel ve sanatsal anlatılarla Arap dünyasına ulaşmaları için bir alan oluşturma gayretinde olduğu belirtiliyor.

Ayrıca kuruluş, Arap ve Latin Amerika ülkeleri arasındaki ortak görsel-işitsel yapımlar için stratejilerin geliştirilmesi amacıyla çalışmalar sürdürüyor.

Festivalin daha 3. yılında 13 binden fazla seyirciye ulaşarak Arjantin'de en fazla ziyaretçi alan 10 festival arasındaki yerini almayı başardığı vurgulanıyor.

Arjantin Kültür Bakanlığı, Parlamento, Ulusal Sinema ve Görsel-İşitsel Sanatlar Enstitüsü (INCAA) tarafından da desteklenen festival, Latin Amerika ve Arap ülkeleri arasındaki en önemli kültür alışverişi organizasyonlarından biri olarak kabul ediliyor.

Festival kapsamında bu yılki onur konuğu ülke olan Tunus'a dair "Tunus Sineması Haftası"nın da Arjantinli sinemaseverlerle buluşturulduğu ifade edildi.

Arjantinlileri Arap filmleri ile buluşturan 5'inci Uluslararası Latin Arap Film Festivali, 16 Kasım'da sona erecek.

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Arjantin'de 5. Uluslararası Latin Arap Film Festivali - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Karadağ Heyeti, Bodrum Özel Çocuklar Kültür Sanat Yaşam Merkezi'ni Ziyaret Etti
    12:13 Karadağ Heyeti, Bodrum Özel Çocuklar Kültür Sanat Yaşam Merkezi'ni Ziyaret Etti

    Karadağ Heyeti, Gelişim Zorluğu Olan Engelli Çocuk ve Gençlik Merkezi'ni temsilen Bodrum Özel Çocuklar Kültür Sanat Yaşam Merkezi'ne ziyarette bulundu. Ziyarette, merkezin çalışmaları hakkında bilgi alındı.

  • Gizemli olay sonrası davulcular vatandaşları 'pilava' diye bağırıp zillerine basarak uyandırıyor
    12:11 Gizemli olay sonrası davulcular vatandaşları 'pilava' diye bağırıp zillerine basarak uyandırıyor

    Bursa'da yüzyıllardır davul çalanların davulunun patladığı, 'tokat yediği', aklını kaybettiği ve farklı hallere büründüğü yönündeki rivayetlerden korkan davulcular, Emirsultan Türbesi'nin ve camisinin bulunduğu mahallede 'Pilava pilava' diye bağırıp zillerine basarak sahura kaldırıyor. Mahalle muhtarlığının koordine ettiği gençler, imsak vaktinden 1 saat önce 'pilava pilava' diye bağırıp zillere basarak vatandaşları sahura uyandırıyor.

  • Antalya'da Hıdırlık Kulesi çevresinde arkeolojik kazı ve seyir terası projesi devam ediyor
    12:08 Antalya'da Hıdırlık Kulesi çevresinde arkeolojik kazı ve seyir terası projesi devam ediyor

    Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan 'Hıdırlık Kulesi Çevresi Arkeolojik Kazı ve Seyir Terası Projesi'nde çalışmalar hızla ilerliyor. Proje kapsamında antik dönem kalıntıları ve diğer yapı kalıntıları cam yüzeylerle izlenebilecek. Restorasyon ve konservasyon çalışmaları da devam ediyor.

  • Kızının Cinayete Kurban Gitmesinin Ardından Açılan Sergi
    12:02 Kızının Cinayete Kurban Gitmesinin Ardından Açılan Sergi

    Eskişehir'de kızının eski sevgilisi tarafından öldürülmesinin ardından psikolojik destek almak amacıyla gittiği resim kursunda ortaya çıkarttığı eserlerle sergi açan Mesut Çolakoğlu, cinayete kurban giden kadınların yarım kalan hayallerini resmederek farkındalık oluşturmayı hedefliyor. Ayşenur Çolakoğlu adına açılan 'Ayşenur Resim Sergisi', ziyaretçilerden büyük ilgi görüyor. Sergi, kadın cinayetlerinin son bulmasını isteyen Mesut Çolakoğlu'nun kızının yaşayamadıklarını yaşatmak için resme döktüğü duygusal eserlerle dolu.

  • Nevşehir'de 18 Mart etkinliği: Mihenk Taşları oyunu sahnelendi
    11:56 Nevşehir'de 18 Mart etkinliği: Mihenk Taşları oyunu sahnelendi

    Nevşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü tarafından düzenlenen tiyatro etkinliğinde, Çanakkale Zaferi'nin 109. yıl dönümü dolayısıyla 'Mihenk Taşları' oyunu sahnelendi. Oyunda milli mücadele kahramanlarının yaşamları anlatıldı.

  • Mardin'de yağışla birlikte tarihi Dunaysır Köprüsü'nün debisi yükseldi
    11:44 Mardin'de yağışla birlikte tarihi Dunaysır Köprüsü'nün debisi yükseldi

    Mardin'in Kızıltepe ilçesinde bulunan tarihi Dunaysır Köprüsü, bahar yağışlarıyla birlikte debisi yükseldi. Vatandaşlar, bu güzel manzarayı fotoğraflayarak keyifli anlar yaşadı.

  • Edirne Selimiye Meydanı'ndaki Havlucular Hanı'nda Restorasyon Çalışmaları Sürüyor
    11:39 Edirne Selimiye Meydanı'ndaki Havlucular Hanı'nda Restorasyon Çalışmaları Sürüyor

    Edirne'de, Selimiye Meydanı'ndaki 15. yüzyıl eserlerinden Havlucular Hanı'nda restorasyon çalışmaları devam ediyor. Hanın çatısı eski yapılardan arındırıldıktan sonra dış duvarlarda restorasyon ekipleri betonarme ve tuğla yapıları söküp taş uyguluyor. Ayrıca, hanın yanında bulunan Mezit Bey Hamamı'nın kubbelerindeki betonarme yapılar da söküldü. Çalışmaların esnafın işini aksatmadan hızla ilerlediği belirtilirken, bölgenin çehresinin değişeceği ve tarihi güzelliğin daha da ön plana çıkacağı ifade edildi. Restorasyon çalışmalarının bir yıl içinde tamamlanması planlanıyor.

  • Aydın Büyükşehir Belediyesi, Çanakkale Zaferi'nin 109'uncu yıldönümünde özel bir konser düzenledi
    11:38 Aydın Büyükşehir Belediyesi, Çanakkale Zaferi'nin 109'uncu yıldönümünde özel bir konser düzenledi

    Aydın Büyükşehir Belediyesi, Çanakkale Zaferi'nin 109'uncu yıldönümünde özel bir konser düzenledi. Şükran Güngör-Yıldız Kenter Kültür Merkezi ve Tiyatro Salonu'nda gerçekleşen konserde sevilen sanatçı Özgür Can Çoban, Çanakkale Zaferi'nin ruhunu yansıtan eserleri seslendirildi. Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, etkinliği gelecek nesillere aktarmak adına her yıl düzenlediklerini belirtti.

  • İş Sanat, Cumhuriyetin 100. Yılı Sergisini Son Kez Ziyaretçileriyle Buluşturuyor
    11:28 İş Sanat, Cumhuriyetin 100. Yılı Sergisini Son Kez Ziyaretçileriyle Buluşturuyor

    İş Sanat, Cumhuriyetin 100'üncü Yılı vesilesiyle İstanbul Eminönü'ndeki Türkiye İş Bankası Müzesi'nde ve Ankara Ulus'taki İktisadi Bağımsızlık Müzesi'nde açtığı 'Yaşasın Cumhuriyet! Atatürk Döneminde İktisadi Bağımsızlığın İlk Adımları' sergisi Mart ayında son kez ziyaretçileriyle buluşuyor. Sergi, açıldığı günden bugüne kadar 510 binden fazla ziyaretçiyi ağırladı ve ücretsiz olarak ziyaret edilebilir.

  • TRT 2'de Yayınlanan Belgesel Dizisi: Tanışma Hikayesi
    11:23 TRT 2'de Yayınlanan Belgesel Dizisi: Tanışma Hikayesi

    TRT 2'de yayınlanan belgesel dizi, kültür sanat dünyasındaki unutulmaz karşılaşma ve tanışma hikayelerini ele alıyor. Yapımcılığını ve yönetmenliğini Onur Hüseyin Kılınç'ın üstlendiği dizi, usta fotoğraf sanatçısı Coşkun Aral ve hekim Ercan Kesal gibi isimlerin tanışma serüvenlerini anlatıyor. Dizi, sanatçıların ustalarıyla olan ilişkilerinin sanatlarını nasıl geliştirdiğini gösteriyor.

  • Embryo Grubu, İzmir Avrupa Caz Festivali'nde konser verdi
    11:14 Embryo Grubu, İzmir Avrupa Caz Festivali'nde konser verdi

    Embryo grubu, 31. İzmir Avrupa Caz Festivali kapsamında İzmir Kültür Sanat ve Eğitim Vakfı tarafından düzenlenen konserde cazseverlerle buluştu. Grup, 55 yıllık geçmişlerinden süzülüp gelen, doğaçlamalarla renklenen bir konser sundu. Festival, yarın Ondrej Krajnak konseriyle sona erecek.


Advertisement