Arjantin'de AB-CELAC Dışişleri Bakanları toplantısı düzenlendi - Son Dakika
Güncel

Arjantin'de AB-CELAC Dışişleri Bakanları toplantısı düzenlendi

Arjantin\'de AB-CELAC Dışişleri Bakanları toplantısı düzenlendi

BUENOS Arjantin'de düzenlenen Avrupa Birliği (AB)-Latin Amerika ve Karayipler Topluluğu (CELAC) Dışişleri Bakanları toplantısında, Avrupalı ve Latin Amerikalı dışişleri bakanları ile üst düzey temsilciler, iki bölge arasındaki bağları güçlendirmek ve çeşitli konuları ele almak için bir araya geldi.

28.10.2022 03:51  Güncelleme: 03:57
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

BUENOS Arjantin'de düzenlenen Avrupa Birliği (AB)- Latin Amerika ve Karayipler Topluluğu (CELAC) Dışişleri Bakanları toplantısında, Avrupalı ve Latin Amerikalı dışişleri bakanları ile üst düzey temsilciler, iki bölge arasındaki bağları güçlendirmek ve çeşitli konuları ele almak için bir araya geldi.

Başkent Buenos Aires'te, 54 ülkeden dışişleri bakanı ve üst düzey yetkililerinin katılımıyla 3. AB-CELAC Dışişleri Bakanları Toplantısı, "Barışı ve sürdürülebilir kalkınmayı güçlendirmek için iki bölgeli ittifakın yenilenmesi" başlığıyla gerçekleştirildi.

Arjantin Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Temmuz 2018'den bu yana ilk kez düzenlenen toplantı ilerici, önemli ve olumlu bir gündeme dayalı iki bölgeli bir diyaloğun yeniden başlamasına olanak sağladığı belirtildi.

Hem AB hem de CELAC grubu, bu toplantının ve yenilenen katılım sürecinin bir dönüm noktası ve iki bölge arasındaki ilişkilerin büyük bir gözden geçirmesinin başlangıcı olduğunu ifade etti.

Bakanların, kapsayıcı, adil ve sürdürülebilir bir pandemi sonrası ekonomik toparlanmayı sağlamanın yollarını ele aldığı toplantıda, iki bölge arasındaki ticaret ve yatırım ilişkilerinin güçlendirilmesinin yanı sıra, gıda güvenliği, enerji, sağlık, sosyal adalet ve üretim sistemleri ile değer zincirlerinin entegrasyonu alanlarında iş birliğini derinleştirme konusunda fikir birliği sağladı.

Dünyadaki mevcut şartlarda bakanlar, insan hakları, temel özgürlükler, demokrasi ile hukukun üstünlüğü dahil olmak üzere iki bölgeli ortaklığın dayandığı değerlerin korunmasının önemini vurguladı.

Bakanlar, küresel zorluklar karşısında birlik olma çağrısı yaparak çok kutupluluğu destekleme konusunda fikir birliği içinde olduklarını belirtti.

İklim değişikliğinin de masaya yatırıldığı toplantıda, güvenlik ve idare sistemi, göç ve insan haklarının teşviki ile korunması alanlarında işbirliğini ele alındı.

Bakanlar, uluslararası forumlarda iş birliği, ortak değerlere dayalı iki bölgeli ortaklığı güçlendirmek, demokratik, özgür ve eşitlikçi toplumların geleceği için bir vizyon oluşturma konusunda anlaştı.

"2023, Avrupa'da Latin Amerika, Latin Amerika'da da Avrupa yılı olmalı"

Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, düzenlediği basın toplantısında, "2023, Avrupa'da Latin Amerika, Latin Amerika'da da Avrupa yılı olmalı." değerlendirmesinde bulundu.

AB-Latin Amerika işbirliğinin önemine değinen Borrell, Latin Amerika ve Avrupa'nın birlikte küresel sorunların çözümüne büyük katkılar sağlayabileceğini söyledi.

Borrell, Brezilya'da pazar günü yapılacak seçimlere işaret ederek, "Bölgede önemli seçim süreçleri yaşanıyor. Demokratik kurumların düzgün işleyişi çağrısında bulunuyorum çünkü her şey onlara bağlı. Seçim süreçlerinin garantörü olan siyasi kurumların işleyişini gerektirir. Seçim sonuçlarını kabul edin ve böylece bölgenin ve dünyanın istikrarına katkıda bulunun." ifadelerini kullandı.

Toplantıdaki anlaşmazlıklara işaret eden Borrell, 54 ülkenin her konuda anlaşmasının mümkün olmadığını aktardı ve dünya barışına katkı sağlama, istikrarlı demokrasiler inşa etme ve insan haklarına saygı gibi her tarafın hem fikir olduğu meseleler üzerinde durmanın gerekliliğini vurguladı.

Arjantin Dışişleri Bakanı Santiago Cafiero da Rusya- Ukrayna savaşının çözüme kavuşturulması gerektiğini belirterek, "Latin Amerika, savaş alanından uzak olmasına rağmen, savaşın sonuçları her gün kapımızı çalıyor. Elimizdeki kapasite ve araçlar bu sonuçlara dayanmak için çok düşük." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Arjantin'de AB-CELAC Dışişleri Bakanları toplantısı düzenlendi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement