Arkadaş çevresiyle madde bağımlısı oldular, şimdi yeniden hayata tutunmaya çalışıyorlar - Son Dakika
Yaşam

Arkadaş çevresiyle madde bağımlısı oldular, şimdi yeniden hayata tutunmaya çalışıyorlar

Arkadaş çevresiyle madde bağımlısı oldular, şimdi yeniden hayata tutunmaya çalışıyorlar Mücahit Çelik: "Her şeyimi kaybettim, şimdi insan gibi yaşamayı öğrendim" Hasan Güzeldokumacı: ""Anne ve babamı dinmediğim için çok pişmanım" Isparta'da Uyuşturucu, Bağımlılıklarla ve Alkolizmle Mücadele...

16.10.2020 14:33  Güncelleme: 18:24
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Arkadaş çevresiyle madde bağımlısı oldular, şimdi yeniden hayata tutunmaya çalışıyorlar

Mücahit Çelik: "Her şeyimi kaybettim, şimdi insan gibi yaşamayı öğrendim"

Hasan Güzeldokumacı: ""Anne ve babamı dinmediğim için çok pişmanım"

ISPARTA - Isparta'da Uyuşturucu, Bağımlılıklarla ve Alkolizmle Mücadele Derneği Bağımlılık Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi'nde ilaçsız rehabilite sürecindeki 26 yaşındaki Mücahit Çelik ve 27 yaşındaki Hasan Güzeldokumacı, yaşadıklarını anlattı. Gençler, arkadaş çevresiyle düştükleri madde bağımlılığının kendilerini hayattan kopardığını ifade ederek, şimdi yeniden hayata tutunmaya çalıştıklarını belirttiler.

Isparta'da Uyuşturucu, Bağımlılıklarla ve Alkolizmle Mücadele Derneği bünyesindeki Bağımlılık Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi'nde madde bağımlıları ilaçsız tedavi ile birlikte yeniden hayata tutunuyor. Yaklaşık 51 dönüm arazi içerisinde bulunan merkezde hobi bahçesi, at çiftliği, spor salonu, kütüphane, oyun salonu ve havuz gibi birçok etkinlik alanı bulunuyor. Merkeze gelen madde bağımlıları, etkinlik ve farklı aktivitelerle rehabilite oluyor. Bugüne kadar merkeze kabul edilen 400 madde bağımlısından 300'ü hayata yeniden tutunurken, 100 kişi de farklı nedenlerden dolayı rehabilite süreci tamamlanmadan ayrıldı.

UYUMDER'in Bağımlılık Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi'nde rehabilite olmaya çalışan 26 yaşındaki Mücahit Çelik ve 27 yaşındaki Hasan Güzeldokumacı, madde bağımlılığı süreci ve hayata yeniden nasıl tutunduklarını İhlas Haber Ajansımuhabirine anlattı.

"İnsan nasıl yaşar onu öğrenmeye başladım"

13 senelik bir bağımlılık hayatı bulunduğunu ifade eden Mücahit Çelik, hikayesinin esrar türevleriyle başlayıp, sonradan kimyasala kaydığını ve eroinle sonuçlandığını söyledi. Merkeze gelmeden önce defalarca tedavi gördüğünü ancak ilaçlı tedaviden bir sonuç alamadığını belirten Çelik, "Sonunda burayı buldum ve iyi ki de bulmuşum. Burasının bana çok büyük katkıları oldu. Bu illetle ömrümün sonuna kadar yaşamam gerektiğine inandırıldım. Çünkü bu zorlu süreçte her şeyimi kaybettim diyebilirim. Çevremi ve ailemi kaybettim. Buraya geldiğimde tekrar insan olunabildiğini, nasıl normal yaşanabildiğini öğrendim. Ben bu illete 13 yaşında başladım ve şuanda 26 yaşındayım. Çocukluk görmedim, nasıl normal yaşanır bilmiyorum. 3 aydır tedavi sürecindeyim. İnsan nasıl yaşar onu öğrenmeye başladım. Derneğin katkıları bana budur" dedi.

"Arkadaş çevresiyle başladım"

Madde bağımlılığına arkadaş çevresiyle başladığını kaydeden Çelik, bu konuda kendi içinde de bir merak olduğunu söyledi. Çelik, "Bir kereden bir şey olmaz merakıyla, ardının gelmeyeceğini düşünerek başladım. Ama o şekilde sonuçlanmadı. Çünkü ilk içimde bir haz olayı var. Bu ilerleyen dönemde hazdan çıkıp ihtiyaç konumuna geldi. Benim için bir su haline geldi. Hayatımı dibine kadar kararttı. Temiz bir yerimiz kalmadı" diye konuştu.

"Uyuşturucu sayesinde suça bulaştım"

Suça bulaşacak birisi olmamasına rağmen uyuşturucu sayesinde suça karıştığını ifade eden Mücahit Çelik, madde bağımlılığından kurtulduktan sonra diğer bağımlı gençlere ve ailelerine yardımcı olmak istediğini kaydetti. Çelik, rehabilite merkezlerinde görev almak istediğini ifade ederek, "Uyuşturucu konusunda bir insanı kurtarmak toplumu kurtarmaktır" dedi.

"Yalan konuşmazdım, yalan konuşmaya başladım"

Hasan Güzeldokumacı ise yaklaşık 10 yıldır uyuşturucu kullandığını ve bu konuda arkadaş kurbanı olduğunu ifade etti. Uyuşturucuya "bir kereden bir şey olmaz" diyerek başladığını belirten Güzeldokumacı, "Çok sosyal bir insandım, sosyal faaliyetlere katılırdım. Gülerdim, eğlenirdim. Sona asosyal oldum, kendi içime kapandım. Aynı evin içinde ailem bile beni görmüyordu. Odamdan çıkmıyordum. Evden madde tedarik etmek için çıkıyordum. Yalan konuşmazdım, yalan konuşmaya başladım. Yemek yemez oldum ve kilo kaybettim. Buraya geldim bir ay önce mobilya ustası olma yolunda gidiyorum. Arkadaşlarımla kamelyalar yapıyoruz. Sosyalleştim, arkadaşlarımla muhabbet ediyoruz. Uyku düzenim oldu. 3 öğün yemek yemeye başladım. Daha önce tek öğün yiyordum, yemediğim günler bile oluyordu. Uyuşturucuya para yetişmediği zamanlar aracılık yapıyordum, çok şükür bunlardan kurtuldum. Şuanda insanlarla güzel anlaşıyoruz, rengim, kilom yerine geldi. Mobilya ustası oldum. Burada hayvanları seviyoruz" ifadelerini kullandı.

"Anne ve babamı dinmediğim için çok pişmanım"

Merkezde tedavisi tamamlandıktan sonra ayrılmayı düşünmediğini ve diğer bağımlı gençlere yardımcı olmak istediğini dile getiren Güzeldokumacı, "Ben bunun acısını yaşadım, onlara bunu anlatabilirim. Gençlere önerim arkadaşlarına uymasınlar, ailelerini dinlesinler. Boş gezmesinler, okusunlar, bir şeylerle ilgilensinler. Boş gezmek madde bağımlılığına sürüklüyor. Anne ve babamı dinmediğim için çok pişmanım, şuan sözlerinden çıkmamaya gayret ediyorum" diye konuştu.

"Gençlerimizi hayata tutundurmaya çalışıyoruz"

UYUMDER Başkan Yardımcısı Yaşar Erbil de madde bağımlılığından kurtulmak isteyenleri küçük bir sınava alarak merkeze kabul ettiklerini söyledi. Erbil, "Sayın valimizin desteklediği ve sayın İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu'nun da takip ettiği güzel bir yerimiz var. Burada yaklaşık 300 yakın gencimiz var. 100'e yakın da kafasında bitirmeyip, gidenler oldu. Merkezimizde 12'ye yakın kurs veriyoruz. Aşçılık, silahsız güvenlik, oksijen kaynağı, mobilyacılık gibi kurslar alıyorlar. Merkezden çıktıkları zaman ellerinde bir iş oluyor. Burada 6 ay boyunca kalıyorlar. Bu kaldıkları süre içerisinde yoksunlukları bittikten ve beyin temizliği yapıldıktan sonra hayata adaptasyon sürecinde mesleki kursları alıyorlar. Aileleriyle duygu kayması yaşamamak için uzun süre görüşmüyorlar. Vücut ve beyin temizliğinden sonra gitmek isterlerse ailelerine teslim ediyoruz. Uzun süre kalanlar var. Şuanda 4 eğitmenimiz var. Tamamen Osmanlı şifahanesi dediğimiz bitkisel çaylarımızla, müzik ve su terapisi ile meslek kurslarıyla gençlerimizi hayata tutundurmaya çalışıyoruz.

Arkadaş çevresiyle madde bağımlısı oldular, şimdi yeniden hayata tutunmaya çalışıyorlar
Kaynak: İHA

Son Dakika Yaşam Arkadaş çevresiyle madde bağımlısı oldular, şimdi yeniden hayata tutunmaya çalışıyorlar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Kırıkkale'de Ambulans ile Ticari Taksinin Çarpıştığı Kazada 4 Kişi Yaralandı
    01:58 Kırıkkale'de Ambulans ile Ticari Taksinin Çarpıştığı Kazada 4 Kişi Yaralandı

    Kırıkkale'nin Kaletepe Mahallesi'nde meydana gelen kazada, bir ambulans ile ticari taksi çarpıştı. Kazada, sürücüler ve ambulansta bulunan sağlık personeli olmak üzere toplam 4 kişi yaralandı. Yaralılar, ambulanslarla hastanelere kaldırıldı.

  • Ümraniye'de Kontrolden Çıkan Araç 14 Araça Çarptı
    01:58 Ümraniye'de Kontrolden Çıkan Araç 14 Araça Çarptı

    Ümraniye'de sürücüsünün kimliği belirlenemeyen bir hafif ticari araç, kontrolden çıkarak park halindeki 14 araca çarptı. Sürücü kazayı yara almadan atlatırken, araçlarda hasar meydana geldi. Polis ekipleri olay yerine gelerek caddeyi trafiğe kapattı. Kaza yapan sürücü işlemler için polis merkezine götürüldü ve araçların çekiciyle kaldırılmasının ardından cadde yeniden trafiğe açıldı.

  • Kırıkkale'de Ambulans ile Ticari Taksinin Çarpışması Sonucu 4 Kişi Yaralandı
    01:23 Kırıkkale'de Ambulans ile Ticari Taksinin Çarpışması Sonucu 4 Kişi Yaralandı

    Kırıkkale'de meydana gelen trafik kazasında, B.G. idaresindeki ticari taksi ile H.A'nın kullandığı ambulans çarpıştı. Kazada, sürücüler ve ambulansta bulunan sağlık çalışanları P.D. ve Ü.A. yaralandı. Yaralılar, hastaneye kaldırıldı.

  • Ankara'da seyir halindeki araç alevlere teslim oldu
    01:20 Ankara'da seyir halindeki araç alevlere teslim oldu

    Ankara'nın Etimesgut ilçesinde seyir halindeyken alevlere teslim olan araç kullanılamaz hale geldi. Etimesgut ilçesi Topçu mahallesinde seyir halinde olan bir araç yanmaya başladı. İtfaiye ekiplerinin müdahalesi ile söndürülen araç kullanılamaz hale geldi. Olayda yaralanan olmadı.

  • Hatay'ın Payas ilçesinde intihar girişimi sonucu 2 kişi yaralandı
    01:04 Hatay'ın Payas ilçesinde intihar girişimi sonucu 2 kişi yaralandı

    Hatay'ın Payas ilçesinde bir kişi intihar etmek için 4. kattan atladı ve cadde üzerinde yürüyen başka bir kişinin üzerine düştü. Olayda, hem intihar eden kişi hem de üzerine düşen kişi hayati tehlikeyle hastaneye kaldırıldı.

  • Samsun'un Kavak ilçesinde yonca yüklü tır şarampole devrildi
    00:18 Samsun'un Kavak ilçesinde yonca yüklü tır şarampole devrildi

    Samsun-Ankara kara yolu Hacılı Geçidi mevkisinde H.B. idaresindeki 01 ATY 920 plakalı yonca yüklü tır şarampole devrildi. Olay yerine polis ekipleri sevk edildi ve kaza nedeniyle yolun bir şeridi kapatıldı. Sürücü yara almadan kurtuldu ve ekipler tırı çekici yardımıyla kurtarmak için çalışma başlattı.

  • Gaziosmanpaşa'da toprak kayması: 24 bina tahliye edildi
    23:58 Gaziosmanpaşa'da toprak kayması: 24 bina tahliye edildi

    Gaziosmanpaşa'da meydana gelen toprak kaymasında tahliye edilen bina sayısı 24'e yükseldi. İstanbul Valiliği, 'Tahliye edilen evlerde yaşayan 96 vatandaşımızdan 78'i otellere yerleştirilirken, 18 vatandaşımız ise istekleri doğrultusunda akrabalarının evlerine yerleşmiştir' açıklamasını yaptı.

  • İstanbul'da toprak kayması: 24 bina tahliye edildi, 78 kişi otellere yerleştirildi
    22:49 İstanbul'da toprak kayması: 24 bina tahliye edildi, 78 kişi otellere yerleştirildi

    İstanbul Valiliği, Gaziosmanpaşa'da meydana gelen toprak kayması nedeniyle 24 binanın tahliye edildiğini, 78 kişinin otellere yerleştirildiğini bildirdi. Yıldıztabya Mahallesi'nde yaşanan olayda, toprak kayması sonucu 14 gecekondu etkilendi ve 3 gecekondu kullanılamaz hale geldi. Bölgede yaşayan 70 kişi tedbir amaçlı tahliye edildi. Tahliye edilen binalarda hasar tespit çalışmaları yapılacak.


Advertisement