Arkeopark İle Tarihe Yolculuk Başladı - Son Dakika
Güncel

Arkeopark İle Tarihe Yolculuk Başladı

Büyükşehir Belediyesi tarafından Bursa'ya kazandırılan Aktopraklık Höyük Arkeopark ve Açıkhava Müzesi, görkemli bir törenle ziyarete açıldı.

12.09.2015 16:22
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bursa'yı tüm değerleriyle geleceğe taşıyan Büyükşehir Belediyesi tarafından kente kazandırılan 'Aktopraklık Höyük Arkeopark ve Açıkhava Müzesi', 11 Eylül Bursa'nın kurtuluşunun 93. yıldönümünde görkemli bir törenle halkın ziyaretine açıldı.

Akçalar Mahallesi Hasanağa Sanayi Bölgesi KARSAN Fabrikası yanında yapılan arkeolojik çalışmaların ardından ziyarete açılan Aktopraklık Höyük Arkeopark ve Açıkhava Müzesi, ziyaretçilerine, kentin kültürel mirasına ve 8500 yıl öncesine uzanan köklü arkeolojik değerlerine şahit olma şansı sunuyor. Ziyaretçilerini tarih yolculuğuna çıkaran höyük ve açıkhava müzesinin açılış törenine; Bursa Valisi Münir Karaloğlu ve Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe'nin yanı sıra Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Kazılar Dairesi Başkanı Melik Ayaz, İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay ve Kosova Cumhuriyeti Kamu Yönetim Bakanı Mahir Yağcılar ile Büyükşehir Belediyesi bürokratları, Bursalı sanayici ve iş adamları ile Bursa gönüllüsü öğrenciler katıldı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Aktopraklık mevkiinde yıllardır yoğun emekle devam eden çalışmaların güzel bir şekilde sona erdiğini belirterek, "Arkeolojik çalışmaların ardından Aktopraklık'ın Bursa'nın en eski yerleşim yeri olan ve ilk çiftçi topluluklarının yaşadığı önemli bir bölge olduğu öne çıktı. 10 yılı aşkın zamanın ardından Aktopraklık Höyük Arkeopark ve Açıkhava Müzesi'ni halkın ziyaretine açıyoruz" diyerek çalışmaya emeği geçenleri tebrik etti.

Tarih başkenti Bursa

Başkan Altepe, Bursa'nın birçok medeniyetin izlerini taşıyan bir tarih başkenti olduğunu ifade ederek, "Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak yerel yöneticilerin tarihi değerleri kalkındırmada çok etkili olacağını gösteren hizmetleri gerçekleştiriyoruz. Bursa'nın tüm köşelerindeki anıtsal yapılar, tarihi eserler restore edildi. Bursa, yaşayan canlı bir tarih şehri ve müze kent oldu. Geçen yıl tüm değerleriyle UNESCO Dünya Kültürel Miras Listesi'ne giren Bursa, artık bir 'evrensel değer' oldu" dedi.

Bursa'da tarihi kalkındırma çalışmalarında diğer kurum ve kuruluşlarla da işbirliğine gidildiğini anlatan Başkan Altepe, "Şehrin her köşesinde çalışıyoruz. Büyükşehir'e yeni dahil olan 10 yeni ilçede sadece tarihi kültürel miras açısından 450'nin üzerinde eser ortaya çıkarıyoruz. Bursa, bu konuda Türkiye'ye olduğu gibi dünyaya da örnek oluyor. Arkeolojik çalışmaların ardından neolitik ve kalkolitik dönemlerden izleri ortaya çıkaran yapısıyla Aktopraklık Höyük Arkeopark ve Açıkhava Müzesi, bölge turizmine ciddi katkı sağlayacak" diye konuştu.

Eğitime de katkı sağlayacak

Başkan Altepe, Akçalar Beldesi Aktopraklık Mevkii'nde 2004 yılından bu yana İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Prehistorya Anabilim Dalı, Aktopraklık Höyük Kazı Başkanlığı tarafından yapılan arkeolojik kazı çalışmaları hakkında bilgiler verdi. Arkeopark Açık Hava Müzesi alanının eğitici bir gezi güzergâhı olmaktan öte öğrencilerin eğitiminde de kullanılabilecek bir yapıyı içerdiğini, farklı atölye çalışmalarıyla interaktif bilgi akışının sağlanacağını da sözlerine ekledi. Başkan Altepe, 187 dönüm alan içerisinde yer alan proje kapsamında giriş takı ve meydan düzenlemesi, alan ile bilgilendirme ve sergilerin yer aldığı karşılama binası (uzman atölyesi), atölyelerin yapılabileceği çocuk kazı evi binası ile kazıdan çıkarılan buluntuların saklanacağı depo yapılarının da inşa edildiğini söyledi.

Zamanda yolculuk

Kazı alanlarının daha yüksek bir kottan algılanabilmesi için gözetleme kulesinin de yapıldığını söyleyen Başkan Altepe, "Tarih öncesi yaşam biçiminin daha iyi anlaşılması nedeniyle de projede Neolotik Köy ve Kalkolitik Köy canlandırmaları ile geleneksel mimarlık örneklerinin aslına uygun bir şekilde yeniden inşa edildiği Kızılelma köyünün oluşturuldu. Böylece tarih öncesi bir yerleşimin nasıl olduğu gösterilirken, yakın çevredeki etnoğrafik malzeme de korunup saklanmış olacak. Bu zaman dilimlerini birbirine bağlayan bir tünelle zamanda yolculuk yaparak alanı gezmek mümkün olacak. Alanın ortasında yer alan dere üzerinde de farklı zaman dilimlerine sıçramaların yapılacağı köprüler yer alıyor. Ayrıca geleneksel köy içerisinde pekmezlik, zeytinyağı işliği, değirmen ve köy hayatını yansıtacak işlevlere sahip yapıların oluşturulması da planlanıyor. Gezi, bilgi edinme ve eğitim amacıyla kullanılacak bu bölümlerin yanı sıra ziyaretçilerin dinlenebileceği bir de kafe (seyir terası) inşa edildi. Köklü bir kültürel zenginliği gözler önüne seren Aktopraklık Höyük Arkeopark ve Açıkhava Müzesi, Bursa'nın kültür ve turizmine değer katacak. Şu anda devam eden müze binası da Mart ayında bitecek ve bölge tamamen bitmiş olacak. Binayı da katarsak 5 milyon TL'lik (5 trilyon) harcamayla Bursa'ya yakışan güzel bir tesis oluşturuldu" şeklinde konuştu.

"Arkeopark, turizme katkı sağlayacak"

Bursa Valisi Münir Karaloğlu, birçok kurumun bir araya gelişiyle örnek bir çalışmanın hayata geçirildiğini vurgulayarak, "Anadolu coğrafyası insanlık tarihi kadar eski yerleşim bölgesidir. Kazı yapılan yerde, bilimsel olarak Bursa'daki yerleşimin 8500 yıl önceye gittiği belirtiliyor. Anadolu coğrafyasında hangi değerler varsa bunların tamamını korumak ve bunları gelecek nesillere aktarmak bizim görevimizdir. Objelerin ortaya çıkarılması, korunması ve hedef kitleye de ulaşılmasını amaçlayan Arkeopark'ın kentin tanıtımına ve turizmine katkı sağlayacağına inanıyorum" dedi.

"Kültürel bilincin oluşumunu destekleyecek"

İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak ise İstanbul Üniversitesi'nin bilimsel araştırmalara ve kültürel varlıkların korunmasına önem verdiğini vurgulayarak, "Arkeopark'ın teorik değerlerinin yanı sıra ilköğretim ve üniversite öğrencilerinin, araştırmacıların ve günübirlik ziyaretçilerin dikkatini çekeceğine ve bu durumun da toplumsal kültür bilincine katkı sağlayacağına inanıyorum" şeklinde konuştu. Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay da çalışmanın önemini vurguladı.

"Aktopraklık Höyük'ü UNESCO'ya girmeye değer bir açıkhava müzesidir"

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Kazılar Dairesi Başkanı Melik Ayaz ise tarihi ve kültürel değerlerin geleceğe aktarılmasının önemine değinerek, ülkedeki kazı ve araştırma çalışmaları hakkında bilgi verdi. Kültür varlıklarının korunmasında valiliklerin ve büyükşehirlerin belediye başkanlıklarının desteğinin çok önemli olduğunu belirten Ayaz, Bursa Büyükşehir Belediyesi ile İznik konusunda da örnek bir protokol gerçekleştirildiğini vurguladı. Ayaz, Aktopraklık Arkeopark projesinin çok önemli olduğunu belirtirken, "Bilimsel çalışmaların yapılmasının yanında çevredeki bölge halkına da yansıtılarak kültürel bilincin artırılması da önemlidir. Arkeopark'taki çalışmalar ve neolitik köy modelinin öne çıkarılması da kültürel bilince katkı sağlayacaktır. Bursa'nın diğer değerleri gibi Aktopraklık Höyük'ü de UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne girmeye değer bir açıkhava müzesidir" şeklinde konuştu.

Karul, Aktopraklık'taki kazı çalışmalarını anlattı

Proje yöneticisi ve kazı başkanı Doç. Dr. Necmi Karul da kazı çalışmalarında 12 yılı geride bıraktıklarını söyleyerek, "Öncelikle kurtarma kazısı olarak başlayan çalışmaların ardından ortaya çıkan bulgular, Bursa'nın 8500 yıllık tarihine ışık tuttu. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Prehistorya Anabilim Dalı, Aktopraklık Höyük Kazı Başkanlığı tarafından 2004 yılından bu yana arkeolojik kazı, değerlendirme ve çevre araştırmalarının yapıldığı alanda uzun bir süre ilgiyle yürütülen bilimsel çalışmalar, yerini 7 yıl önce farklı bir işbirliğine bıraktı. Bursa'nın geçmişine ilişkin bu araştırmaların toplumla bütünleştirilmesinin önemi konusundaki farkındalık, çalışmaların desteklenmesi gerektiğini gösterdi. Bu noktada Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin desteğiyle devam eden çalışmaların ardından burada yıl boyu gezilebilen bir düzen oluşturuldu. Arkeolojik alan bir düzenleme çalışmasıyla birlikte merkezinde eğitimin olduğu bir niteliğe kavuşacak biçimde düzenlendi" diye konuştu.
Karul, çalışmaları destekleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe'ye teşekkür etti. Konuşmaların ardından Başkan Altepe, protokol üyeleriyle birlikte 'Aktopraklık Höyük Arkeopark ve Açıkhava Müzesi'nin açılış kurdelesini keserek, arkeoparkı gezdi.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Arkeopark İle Tarihe Yolculuk Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Edirne Valiliği Öncülüğünde Yöresel Yemekler Kitabı Hazırlanıyor
    22:11 Edirne Valiliği Öncülüğünde Yöresel Yemekler Kitabı Hazırlanıyor

    Edirne Valiliği öncülüğünde hazırlanacak olan 'Topraktan Tabağa Edirne Yöresel Yemekleri' kitabı, Osmanlı saray mutfak mirasını canlandıracak. Edirne Valisi Yunus Sezer'in eşi Canan Sezer'in himayesinde başlatılan çalışma, Edirneli şefler ve gastronomi yazarlarının kaleme alacağı kitap ile gastronomi turizmine katkı sağlayacak. Kitapta, Edirne'nin geçmişten bugüne geleneksel yemekleri ve tarifleri yer alacak. Ayrıca, Edirne'nin gastronomi kültürü hakkında derinlemesine bilgiler de sunulacak.

  • Meral Akşener: Mansur Yavaş CHP Genel Merkezi'nin ev kölesi oldu
    22:10 Meral Akşener: Mansur Yavaş CHP Genel Merkezi'nin ev kölesi oldu

    İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş hakkında sert açıklamalarda bulundu. Akşener, Yavaş'ın CHP Genel Merkezi'nin ev kölesi olduğunu söyledi.

  • Türkiye, 2 Sene İçinde Günlük 1 Milyon Varil Petrol Üretimine Ulaşacak
    22:08 Türkiye, 2 Sene İçinde Günlük 1 Milyon Varil Petrol Üretimine Ulaşacak

    Jeoloji Mühendisi Fahri Çelik, yaptığı araştırmalar sonucunda Türkiye'de 2 sene içinde günlük 1 milyon varil petrol üretimine ulaşılacağını iddia etti. Çelik, Türkiye'nin petrol ve doğalgaz çıkarılmamasının en büyük sorun olduğunu belirtti ve ülkenin zengin yer altı kaynaklarının kullanılmasıyla Türk parasının değer kazanacağını söyledi.

  • AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı: Bu milletin sezgileri güçlüdür
    22:07 AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı: Bu milletin sezgileri güçlüdür

    AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, MHP teşkilatının iftar programında yaptığı konuşmada, milletin muhakeme yaparak oy kullandığını ve projeleri olanlara yetki verdiğini belirtti. Ayrıca, Gazze'deki İsrail terörünü kınadı ve enflasyonun tek haneli rakamlara indirilmesi hedefini paylaştı.

  • Muğla'da Boşanma Aşamasındaki Kadın Silahla Vurularak Öldürüldü
    22:06 Muğla'da Boşanma Aşamasındaki Kadın Silahla Vurularak Öldürüldü

    Muğla'nın Ortaca ilçesinde 4 çocuk annesi kadın, boşanma aşamasındaki eşi tarafından silahla vurularak öldürüldü. Eşine kurşun yağdıran şahıs gözaltına alındı. Olayda 6 mermi isabet eden kadın olay yerinde hayatını kaybetti.

  • Türkiye Wushu Kung Fu Federasyonu 2023'te büyük başarılar elde etti
    22:05 Türkiye Wushu Kung Fu Federasyonu 2023'te büyük başarılar elde etti

    Türkiye Wushu Kung Fu Federasyonu Başkan Vekili Abdurrahman Akyüz, 2023 yılını tarihi başarılarla kapattıklarını ve 2024'te ulusal ve uluslararası şampiyonalarda büyük madalyalar peşinde olacaklarını belirtti. Akyüz, federasyonun geçen yıl Avrupa Şampiyonası'na ev sahipliği yaparak takım halinde Avrupa şampiyonu olduğunu ve Dünya Wushu Kung Fu Şampiyonası'nda da dünya takım şampiyonluğunu elde ettiklerini söyledi. Ayrıca, Çin'de yapılacak olan dünya şampiyonasına milli takımı göndereceklerini ve 2024 Avrupa Şampiyonası'na da takım oluşturduklarını belirtti.

  • Ülkü Ocakları Genel Başkanı Ahmet Yiğit Yıldırım: Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkan Adayı Turgut Altınok
    22:04 Ülkü Ocakları Genel Başkanı Ahmet Yiğit Yıldırım: Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkan Adayı Turgut Altınok

    Ülkü Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı Genel Başkanı Ahmet Yiğit Yıldırım, Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkan adayının Turgut Altınok olduğunu açıkladı. Yıldırım, seçimlerin Türkiye'nin istikbali için hayati önemde olduğunu vurguladı ve Türk ve Türkiye düşmanlarının belediyelere sızma girişimlerine dikkat çekti.

  • A Milli Kadın Hentbol Takımı Karadağ ve Sırbistan maçlarına galibiyet için çıkacak
    22:01 A Milli Kadın Hentbol Takımı Karadağ ve Sırbistan maçlarına galibiyet için çıkacak

    A Milli Kadın Hentbol Takımı Başantrenörü Costica Buceschi, Avrupa Hentbol Şampiyonası 6. Eleme Grubu'ndaki Karadağ ve Sırbistan maçlarına kesinlikle galibiyet için çıkacaklarını söyledi. Buceschi, takımın Avrupa Şampiyonası'na katılma hedefine ulaşmak için iyi bir oyun sergileyeceklerini belirtti. Milli hentbolcular da Avrupa Şampiyonası'na gitmeyi tek hedef olarak görüyor ve seyircinin desteğinin önemli olduğunu vurguluyor.


Advertisement