Artık Ben de Oyunculuk Yapmak İstiyorum! - Son Dakika
Magazin

Artık Ben de Oyunculuk Yapmak İstiyorum!

Artık Ben de Oyunculuk Yapmak İstiyorum!

'Aspava'; 'Allah, Sağlık, Para, Aşk Versin, Amin'in baş harflerinin birleşiminde oluşan bir isim.

09.02.2013 06:02
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

'Aspava'; 'Allah, Sağlık, Para, Aşk Versin, Amin'in baş harflerinin birleşiminde oluşan bir isim... Google'da arattığınızda karşınıza ilk olarak aynı adla açılmış Ankara'daki pide salonu çıkıyor ama artık 'Aspava' doğaçlama hayat hikayelerinin anlatıldığı bir tiyatro oluşumu olarak anılacak. Bu oluşumu hayata geçiren ise, 'Popstar Alaturka' programıyla hafazalara kazınan sunucu ve yapımcı Osmantan Erkır.

KAHKAHA TUFANI

Erkır'ın, moderatörlüğünü üstlendiği doğaçlama komedi oyununun formatıysa gayet basit. Erkır, seyirciler arasından birini (tabii ki seyircinin isteğiyle) sahneye çıkarıp ona bazı sorular soruyor. Konuk seyirci de, Erkır'ın sorduğu sorulara verdiği cevaplarla hayatındaki ilginç anları anlatıyor. Seyircinin verdiği cevaplar; İsmail Nuri Bıçakçıgil, Sinan Mutlu, Yılmaz Sütçü, Burcu Tokuç ve Mutlunur Lafçı'dan oluşan beş kişilik oyuncu grubu tarafından sahnede canlandırılıyor, iki perdelik ve iki saatlik kahkaha tufanı başlıyor. Zamanın nasıl geçtiğini hiç anlamıyorsunuz.

SAHNEYE GÖZ KIRPIYOR

Doğaçlama tiyatroyla ilk kez İngiltere'de tanışan Erkır, bunun ilk örneğini Mahşer-i Cümbüş ekibiyle birlikte hayata geçirmişti. Bu şovu 'Anında Görüntü Şov' adıyla televizyona da taşıyan ve o dönem alternatif bir iş olan doğaçlama tiyatroyu, geniş kitlelere tanıtarak bu sanatla uğraşanlara da cesaret veren Erkır; bu oyunu da, oturttuktan sonra televizyona taşımayı düşünüyor. Ünlü yapımcı, esas bombayı ise moderatörlükten oyunculuğu geçerek patlatacak. Erkır, "Doğaçlama tiyatroda moderatörlüğün önemi büyük. Oyunun önemli bir parçası ama artık ben de sahneye çıkmak, oyunculuk yapmak istiyorum. Kim bilir, belki kabare projemiz hayata geçtiğinde beni de sahnede görürsünüz" diyerek oyunculuk yolunda olduğunun mesajını veriyor.

SİNEMA SALONUYDU...

10 Ocak'tan beri her perşembe izleyiciyle buluşan oyun; Osmantan Erkır'ın 110 yıllık bir binayı restore ettirerek kurduğu, çiçeği burnunda tiyatro 'Sahne Beşiktaş'ta oynanıyor. Erkır'ın 2009 yılında aldığı bina, çok eskiden Sine-electra adında bir sinema salonuymuş. Panagia Rum Ortadoks Kilisesi'ne ait bina, yakın zamanda DYP İlçe Merkezi olarak da hizmet vermiş. Yakınlarının "Buraya masraf yapılır mı, deli misin?" diyerek caydırmaya çalıştığı Erkır, yılmamış ve para kaybetmek uğruna risk alarak çocukluk hayalini gerçekleştirmek için bu işe kalkışmış.

#Sayfa#

HAYALİM GERÇEK OLDU

Erkır, "Çocukluğumdan beri en büyük hayalim; bir tiyatro sahnesine sahip olmaktı. Bunda babamın da oyuncu olması, hayatımın tiyatroyla iç içe geçmesinin de etkisi büyük. En sonunda bunun zamanının geldiğine karar verdim" diyerek bir yandan hayalini gerçekleştirmenin mutluluğunu, diğer yandan sektöre yeni bir mekan kazandırmanın haklı gururunu yaşıyor. Erkır'a; bina için ne kadar masraf yaptıklarını sorduğumda, net bir rakam söylemedi ama iyi bir sahne için çok emek verdiklerini anlattı. Kendisi ifade etmese de böyle tarihi bir binayı alıp restore edip sahneye dönüştürmek için Erkır'ın, Boyacıköy'deki köşkünü bile sattığı söyleniyor.

OSMANTAN ERKIR'LA KISA KISA SORU-CEVAP

Sahneye çağırdığı kişiyi tanımak için sorduğu soruları, biz de Osmantan Erkır'a sorduk...

Yaşınız kaç? 40

Burcunuz ne? Kova

Anne ve baba adınız nedir? Vicdan ve Uğur Erkır

Kardeşiniz var mı?: Evet, Ayça Erkır. O da oyuncu.

Hobi ve fobileriniz neler? Antikaya meraklıyım ve ciddi koleksiyonum var. Hatta Sahne Beşiktaş'ta da sergiliyorum. Fobim yok.

Geçmişten bugüne hangi kahramanın gelmesini isterdiniz? Bunu bilemedim.

10 yıl sonra kendinizi nerede görüyorsunuz? Sahnede...

170 KİŞİLİK SAMİMİ BİR ORTAM

Balıkçılar Çarşısı'nın bitişiğinde kalan ve restoranların arasından geçerek ulaşılan mekanın önünde, çok basamaklı bir merdiven karşılıyor sizi... Yukarı çıkarken, kafanızda soru işareti oluşması normal. Ancak, içeri adım attığınızda "Erkır'ın uğraştığı kadar varmış, bu kadar çabalamasına değmiş" dedirten samimi bir ortamla karşılaşıyorsunuz.

OLDUKÇA ŞIK

Antre bölümünden hemen sonra salona girdiğinizde de loş ışıklar altında yaklaşık 40 masalı ve toplamda 170 kişiyi ağırlayabilen bir ortamı görünce kendinizi şık bir restorana gelmiş gibi hissedebilirsiniz. Tabii ki, bu düzen 'Aspava' için geçerli. Alışıldık tiyatro düzeninin olmaması, rahat bir izlence sunuyor. Öyle ki, mekanın büfesinden alacağınız bira ya da şarap; oyunu izlerken kahkahalarınıza eşlik edebilir. Oyunu, 'balkon' diye tabir edilen yerden, kapatılan Yeni Melek Sineması'ndan getirilen 10 adet koltukta da izleyebilirsiniz.

SAHNE BEŞİKTAŞ'TA NE ARARSANIZ VAR

Sahne Beşiktaş'ta sadece 'Aspava' yok; Alpay Erdem, Vedat Özdemiroğlu gibi isimler de sahneye çıkıyor. Ayrıca mekanda; yarın 'Sarı Köpek' ve 11 Şubat Pazartesi günü 'Lulabay Bir Cihangir Hikayesi' adlı oyunlar, 13 Şubat Çarşamba günü ise Tarkan Bulut'un gösterisi var. Mart ayı ile birlikte konserler de başlayacak. Etkinliklere sahnebesiktas. com'dan ulaşabilirsiniz.

Sabah : http://www.sabah.com.tr

Kaynak: Sabah.com.tr

Son Dakika Magazin Artık Ben de Oyunculuk Yapmak İstiyorum! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement