Artık Yaratıcı ve Yenilikçi Olmanın Zamanı Geldi! - Son Dakika
Magazin

Artık Yaratıcı ve Yenilikçi Olmanın Zamanı Geldi!

Artık Yaratıcı ve Yenilikçi Olmanın Zamanı Geldi!

Bunca değişimin içinde inatla değişmemek anlaşılır gibi değil!

27.04.2013 06:02  Güncelleme: 09:55
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bunca değişimin içinde inatla değişmemek anlaşılır gibi değil! Evet; 1940'lardaki Veronica Lake'in vak dalgalı saçının modası geçmesin, 45 yıldır olduğu gibi David Bowie ilham vermeye devam etsin, hep 20'lerden kalma artdeco elbiseler, çantalar alalım ya da II. Dünya Savaşı sırasındaki askeri formlu şapkalar en güzel aksesuvarımız olsun, varsın YSL'nin 'haute hippy' tarzı dönsün dönsün; moda haline gelsin... Ama dünya bu kadar değişip evrilirken, biz neden bu değişimin bu kadar gerisinde kalıyoruz anlamak mümkün değil. Kataloglara, billboard'lara, ilanlara bakıyorum; hep aynı pozlar, mekanlar, kombinler... Her şeyden önce de, hiç insancıl değiller.

KIYAFET ÖNE ÇIKMALI

Sözüm markaların hepsine değil. Bu yazıyı yazarken amacım yermek de değil; aksine onları çok daha iyi işlerle görmek, her sezon büyük bir heyecan duyarak kataloglarına bakmak ve favorilerimi almak için sabırsızlanmak istiyorum. Eleştirinin dozunu biraz yükseltiyorum; duymak istemeyenler, bundan sonrasını okumayabilir.

Neden Anjelina Jolie'nin meşhur siyah elbisesinden bacağını zorla gösterdiği pozda inat ediyorsunuz?

Duvara yaslanmış ya da ağzını aralamış kadın; seksi olmadığı gibi insanı seksten de soğutur!

Kataloglarda iki amaç vardır: 1- O kadın olma isteği doğurmak, 2- O ürünü satmak. O kadın olma isteği doğurmak; cool görünen, içten gülen ya da davranan, çekici kombinlerle olur. O ürünü satmak içinse; ürünün en güzel halini net bir şekilde göstermek gerekir. Sadece ürün de olabilir, mankenin ürünü gösterebileceği en güzel pozu da olabilir ama dikkat kıyafette olmalıdır.

Meslek hayatımın başlarında, uzun süre moda çekimleri yaptım. O zamanlar editörlük, firmanın istekleri çerçevesinde yol alırdı, hala da öyle gibi. Ne olur artık değişsin bu anlayış. Herkes her şeyi bilemez. O yüzden bilenlerle işbirliği yapılır ve onlara güvenilir.

Bir marka ya da koleksiyon yarattığınızda ortaya çıkan sonuç; eşinizin, dostunuzun ya da sizi kırmamak için doğruyu söyleyemeyecek kişilerin alkışları değil, ummadığınız insanlardan aldığınız gerçek tebrikler olsun.

Ne yapmak istediğinizi bilin ve her şeyi istemeyin. Mahsun Kırmızıgül gibi tüm mesajları bir karede toplayamazsınız.

YABANCILARA BAKIN

Lütfen "Yabancılar neden böyle de biz değiliz?" diyerek işin içinden çıkmayın. Öncelikle kendinizi sorgulayın; yabancılar gibi bir çekim gününde en fazla beş poz çekip, öncesinde ekipçe iyi bir çalışma yapıp, bütçede ciddi pazarlıklara gitmeyip ödemeyi de zamanında yapıyor musunuz?

En önemli şeylerden biri de; üretim, tasarım, çekim ve basım ekiplerinin hep beraber çalışmasıdır. Her katalog, ilan; bir dergi gibidir. Hepsi aynı telden çalmalıdır ki zevkle dinleyeceğimiz bir müzik ortaya çıksın. Bu hafta bu konuyu yazmamın sebebi; yeni sezon katalogları ve ilanlarıyla ilgili yaşadığım hayal kırıklığı. Asla "Ben daha iyisini yapardım" demiyorum, yapamazdım da muhtemelen ama sonbaharda kataloglara bakarken ağzımın suyunun akmasını diliyorum. Son olarak; tavsiye edebileceğim, ilham aldığım internet siteleri ve koleksiyonları da vereyim: Honestlywtf. com, Bloomingsdale kataloğu, netaporter. com, Ulyana Sergeenko koleksiyonları, theedit.com ve fashiongonerouge.com...

Sabah : http://www.sabah.com.tr

Kaynak: Sabah.com.tr

Son Dakika Magazin Artık Yaratıcı ve Yenilikçi Olmanın Zamanı Geldi! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement