Artık yemekler, sokak hayvanları için mamaya dönüştü - Son Dakika
Güncel

Artık yemekler, sokak hayvanları için mamaya dönüştü

Artık yemekler, sokak hayvanları için mamaya dönüştü Yüreğir Belediyesi tarafından modern ileri işleme teknikleriyle kurulan tesiste restoran, lokantalar ve lüks otellerdeki fazlalık yemekler uzman mühendis, veteriner hekim kontrolünde sokak hayvanları için mamaya dönüşmeye başladı...

17.04.2023 09:34  Güncelleme: 10:15
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Artık yemekler, sokak hayvanları için mamaya dönüştü

Yüreğir Belediyesi tarafından modern ileri işleme teknikleriyle kurulan tesiste restoran, lokantalar ve lüks otellerdeki fazlalık yemekler uzman mühendis, veteriner hekim kontrolünde sokak hayvanları için mamaya dönüşmeye başladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'da projeye destek verdi

ADANA - Adana'da modern ileri işleme teknikleriyle kurulan tesiste restoran, lokantalar ve lüks otellerdeki fazlalık yemekler uzman mühendis, veteriner hekim kontrolünde sokak hayvanları için mamaya dönüşmeye başladı.

Yüreğir Belediyesi, sokak hayvanları için gönüllere dokunan bir proje hayata geçirdi. Restoran, lokanta ve lüks otellerde servis edilen yemeklerden arta kalan yemekler, çöpe atılmak yerine kaynağından ayrıştırılarak oluşturulan özel ekipler aracılığıyla tek tek toplanmaya başladı. Belediyenin modern ileri işleme teknikleriyle özel olarak kurduğu tesiste belirli işlemlerden geçilen fazlalık yemekler, kedi ve köpekler için mamaya dönüştürülüyor. Alanında uzman mühendis ve veterinerler tarafından her aşaması yakından takip edilen mamalar tesiste üretildikten sonra 3'er kiloluk ambalajlar halinde paketleniyor. Paketlenen mamalar, hayvanseverler ve sivil toplum kuruluşları aracılığıyla sokaktaki kedi ile köpeklere ulaştırılıyor.

"Aynı doğada birlikte yaşıyoruz, onlara sahip çıkmamız gerekiyor"

Mamanın üretildiği tesiste incelemelerde bulunan Yüreğir Belediyesi Başkanı Fatih Mehmet Kocaispir, "Aç kalan sahipsiz sokak hayvanlarının insanlara saldırıp zarar verdiği haberlerini büyük bir üzüntü içinde takip ediyoruz. Bunu tasvip etmiyoruz ama onlar da bizim canımız. Aynı doğada birlikte yaşıyoruz ve doğal olarak onlara sahip çıkmamız gerekiyor. Bu da bizim çıkış noktamız oldu" dedi.

"Yemeklerde arta kalanları ayrıştırarak can dostlar için mamaya dönüştürdük"

Kocaispir, "Sokak hayvanlarının en önemli sorunu barınma ve beslenme. Bir yandan barınma ihtiyacını karşılarken, diğer yandan sıfır atık anlayışını öne çıkartmak istedik. Bu çerçevede Adana'da bir ilke imza attık. Modern cihaz ve ileri işleme tekniklerini kullanıp, bir mama üretim tesisi kurduk. Restoran, lokanta ve otellerde servis edilen yemeklerden arta kalanları kaynağından ayrıştırarak toplayıp, tesisimizde can dostlar için mamaya dönüştürdük" diye konuştu.

"İlk etapta bin 200 adet 3 kiloluk mamalar üretildi"

Her biri 3'er kilo olmak üzere ilk etapta bin 200 adet mama üretimi yapıldığını aktaran Kocaispir, "Çok yeni bir proje bu. Bu tesis, Adana'da bir ilk. Daha da geliştirip, yaygınlaştırmak daha çok sokak hayvanına ulaşmak istiyoruz. Ürettiğimiz her bir mamayı takip ediyoruz. Bu mamaları da gönüllü hayvanseverlerimiz başta olmak üzere sivil toplum kuruluşları ve dernekler aracılığıyla sokaktaki sahipsiz hayvanlara dağıtıyoruz. Özellikle vurgulamak isterim ki, bu mamalar sokakta yaşayan kedi ve köpekler için üretiliyor. Evde beslenen ve daha nitelikli mamalar yemeye alışan hayvanlar, bizim ürettiğimiz mamayı yemeyebilir. Çünkü bizim hedefimiz sokaklara terk edilen patili dostlarımız. Burası, evde beslenen ve bakımı özel olarak üstlenin hayvanlarla ilgili bir tesis değil. Daha çok sokak hayvanlarına yönelik olarak çalışıyoruz" şeklinde konuştu.

"256 hayvansever aracılığıyla mamalar dağıtılıyor"

Mamaların 256 hayvansever aracılığıyla kedi ve köpeklere dağıtıldığına değinen Kocaispir, "Atıkların toplanmasında kurumsal firmalarla işbirliği protokolü yaptık. Büyük otel zincirleri, restoran ve lokantalarla çalışıyoruz. Her gün düzenli olarak bir akış var tesisimize. Hatta Kredi ve Yurtlar Kurumu ile de ortak hareket edip, öğrenci yurtlarındaki atık yemekleri de toplamaya başlayacağız" ifadesini kullandı.

"Emine Erdoğan'dan Yüreğir Belediyesine övgü"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'da projeye destek verdi. Emine Erdoğan, sosyal medyada kişisel hesabında yaptığı paylaşımında, "En değerli hazinemiz olan toprağımızı korumak için 'Biyobozunur Atık Projesi'ni hayata geçiren Yüreğir Belediyesi'ni tebrik ediyorum. Pazar yerlerinden toplanan meyve ve sebze atıkları, sıfır atık yaklaşımıyla geleceğimiz için bir kazanca toprağımız içinse doğal gübreye dönüştürülüyor. Bir yılda yaklaşık 4 bin ton kompost üretilmesi örnek bir başarı. Sürdürülebilir ve geri dönüşüm odaklı belediyecilik anlayışını tüm illerimizde görmek istiyorum" sözlerine yer verdi.

Artık yemekler, sokak hayvanları için mamaya dönüştü
Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Artık yemekler, sokak hayvanları için mamaya dönüştü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Özel çocuk Efe Cuma, Gaziantep İl Emniyet Müdürlüğü tarafından polis oldu
    16:51 Özel çocuk Efe Cuma, Gaziantep İl Emniyet Müdürlüğü tarafından polis oldu

    Gaziantep İl Emniyet Müdürlüğü, polis olmayı hayal eden özel çocuk Efe Cuma için anlamlı bir etkinlik düzenledi. Efe Cuma, polis üniforması giydirilerek polis aracı içerisinde gezdirildi ve polis araçlarını inceleme ve siren çalma şansı buldu. Bu etkinlik, toplumda özel ihtiyaçlı bireylerin sosyal hayata katılımının önemine dikkat çekti.

  • Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile görüştü
    16:49 Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile görüştü

    Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, Beijing'de Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile bir araya geldi.

  • Artvin'de yiyecek arayan ayılar kayak tesisinde zarar verdi
    16:49 Artvin'de yiyecek arayan ayılar kayak tesisinde zarar verdi

    Artvin'de yiyecek arayan ayılar, kayak tesisindeki yapıların kapı ve pencerelerini kırarak eşyalara zarar verdi. Ayılar, 7 yapının kapı ve pencerelerini kırarken, ahşap ve prefabrik yapılarda yiyecek arayışı sırasında eşyalara da zarar verdi. Hasar tespitinin ardından tadilat çalışmalarına başlandı.

  • Kars'ta düzenlenen bilgi yarışmasında kazananlara kitap hediye edildi
    16:48 Kars'ta düzenlenen bilgi yarışmasında kazananlara kitap hediye edildi

    Kars'ta Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında düzenlenen bilgi yarışmasında kazananlara kitap hediye edildi. İl Kültür ve Turizm Müdürü Hayrettin Çetin, doğru cevaplayan katılımcılara kitap hediye etti. Yarışmanın amacı Kars'ın tarihi, kültürel, doğal ve diğer zenginliklerine dikkat çekmekti.

  • DEM Parti Milletvekili Perihan Koca, Vigo işçileriyle dayanışma içinde
    16:47 DEM Parti Milletvekili Perihan Koca, Vigo işçileriyle dayanışma içinde

    DEM Parti Mersin Milletvekili Perihan Koca, ücretleri kesildiği için eylem yapan Vigo işçileriyle TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, Vigo direnişçilerinin onurlu mücadelesinde yanlarında olduklarını ifade etti. Vigo işçileri, ekmek, onur, haysiyet ve hakları için konvoylarla sokaklarda mücadele ediyorlar. İşçiler, bayram harçlığı bile veremediklerini belirtti.

  • İzmit'te bir binanın bahçesinde yangın çıktı, bina tahliye edildi
    16:47 İzmit'te bir binanın bahçesinde yangın çıktı, bina tahliye edildi

    Kocaeli'nin İzmit ilçesinde bulunan 8 katlı bir binanın bahçesinde bulunan atıkların alev alması sonucu yangın çıktı. Vatandaşların haber vermesi üzerine olay yerine gelen itfaiye ekipleri, binayı tahliye etti ve yangına müdahale etti. Yangın kısa sürede kontrol altına alınırken, polis olayla ilgili inceleme başlattı.

  • Anadolu Üniversitesi Badminton Takımı Süper Lige yükseldi
    16:46 Anadolu Üniversitesi Badminton Takımı Süper Lige yükseldi

    Eskişehir temsilcisi Anadolu Üniversitesi, Badminton Bölgesel Ligi'nde mücadele vererek Süper Lige yükselmeye hak kazandı. Türkiye Üniversite Sporları Federasyonu tarafından düzenlenen ligde ikinci olan Anadolu Üniversitesi, gümüş madalya kazandı. Ayrıca, Anadolu Üniversitesi sporcusu Kerem Çınar, ferdi kategoride Türkiye üçüncüsü olarak bronz madalya elde etti.

  • Hazine ve Maliye Bakanlığı: Ülke İş birliği Çerçevesi iddiaları asılsız
    16:43 Hazine ve Maliye Bakanlığı: Ülke İş birliği Çerçevesi iddiaları asılsız

    Hazine ve Maliye Bakanlığı, Dünya Bankası ve Türkiye arasındaki beş yıllık iş birliğinin yol haritası niteliğindeki Ülke İş birliği Çerçevesi dokümanına ilişkin sosyal medyada dolaşan iddiaların asılsız ve mesnetsiz olduğunu bildirdi. Dünya Bankası kaynakları proje amacının dışında kullanılmıyor ve kredilerin İstanbul sözleşmesi ve LGBT ile ilişkisi bulunmamaktadır.

  • Alanya'da çıkan yangın itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü
    16:43 Alanya'da çıkan yangın itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü

    Antalya'nın Alanya ilçesinde bulunan bir iş yerinde çıkan yangın, itfaiye ekipleri tarafından kısa sürede söndürüldü. Yangın nedeniyle iş yerinde maddi hasar meydana geldi.

  • Erzurum'da ETÜ'nün ev sahipliğinde futsal grup birinciliği maçları başladı
    16:41 Erzurum'da ETÜ'nün ev sahipliğinde futsal grup birinciliği maçları başladı

    Erzurum Teknik Üniversitesi (ETÜ) ev sahipliğinde düzenlenen futsal grup birinciliği maçlarına 6 üniversiteden 9 takım katılıyor. Türkiye Üniversite Sporları Federasyonu tarafından düzenlenen müsabakalarda, Atatürk Üniversitesi, Erzurum Teknik Üniversitesi, Gümüşhane Üniversitesi, Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi, Muş Alparslan Üniversitesi ve Karadeniz Teknik Üniversitesi takımları grup birinciliği için mücadele edecek.


Advertisement