Artuklu Mimarlık Fakültesi'nden Anlamlı Seminer - Son Dakika
Güncel

Artuklu Mimarlık Fakültesi'nden Anlamlı Seminer

Artuklu Mimarlık Fakültesi\'nden Anlamlı Seminer

Seminere ODTU ve Artuklu Üniversitesinden bir grup araştırmacı ve akademisyen katkıda bulunacak.

17.12.2012 11:53
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mardin Artuklu Üniversitesi (MAÜ) Mimarlık Fakültesi ile Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTU) Mimarlık Fakültesi'nin, MARSEV (Mardin Eğitim Vakfı)'in destekleriyle ortaklaşa düzenleyeceği "Mimarlıkta Merkez- Çevre Sorunsalı" nı ele alan seminer ve atölye çalışması, önümüzdeki Çarşamba günü MAÜ Mimarlık Fakültesi binasında gerçekleştirilecek.

"Mimarlıkta Merkez-Çevre Sorunsalı: Bu Tartışma Hala Anlamlı mı?" başlığı altında düzenlenecek seminere ODTU ve Artuklu Üniversitesinden bir grup araştırmacı ve akademisyen katkıda bulunacak.

Seminerde, Osmanlı'dan Cumhuriyet'e "taşra-İstanbul ikililiği" olarak devredilip, 1960'lı yıllarda "merkez-çevre sorunsalı" şeklinde yeni bir içerik yüklenerek Türkiye genelinde hemen her toplumsal olguyu açıklayabilir bir modele dönüştürülen başlığın, eleştirel bir bakış açısıyla yeniden ele alınacağı bildirildi.

Dünya ölçeğindeki heterojenliği açıklamak için üretilmiş "merkez-çevre" ve "metropol-periferi" sorunsallarının da Türkiye'dekine benzer bir aşınma yaşadığını belirten Mardin Artuklu Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Halil İbrahim Düzenli, Mimarlığın akademik alanında sorunsalın belirleyici önemde olduğu dönemlerdeki gibi büyük ölçüde bir suskunluk yaşadığını ifade etti.

Halil İbrahim Düzenli,

"Bugün yaşanan toplumsal değişimin ana dinamiklerinden birinin, coğrafi, ideolojik, dinsel, ekonomik vb. anlamda çevrede konumlananların merkezde bir yer elde etmeye yönelik çabalarıyla tanımlı olduğunu iddia etmenin eskisi kadar kolay olmadığını " vurguladığı açıklamasında, gündemin çok farklı taleplerle biçimlendiğini söyledi.

Çevre ve taşra meselesini ele almak için Mardin'de düzenlenecek bu seminerin, şehrin özel konumundan dolayı tartışılmaz şekilde anlamlı olduğunun da altını çizen Düzenli,

"Seminer, merkez-çevre dikotomisini dünya ve ülke ölçeğinde tartışmaya açarak Türkiye'deki siyasal, toplumsal ve ağırlıklı olarak da mimari uzanımları üzerinde yoğunlaşacak. Asıl tartışılması umulan konuysa, kuşkusuz, mimari-toplumsal değişimi modelleştirmeye ve kavramaya yönelik farklı imkânların irdelenmesi olacak." dedi.

Moderatörlüğünü ODTÜ Mimarlık Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aydan Balamir ve Yrd. Doç. Dr. Halil İbrahim Düzenli'nin yapacağı ve üç oturum halinde düzenlenecek "Mimarlıkta Merkez-Çevre Sorunsalı: Bu Tartışma Hala Anlamlı mı?" seminerinde sunumları ODTU'den Prof.Dr.İlhan Tekeli ve Prof.Dr.Suha Özkan; Mardin Artuklu Üniversitesi'nden ise Prof.Dr.Uğur Tanyeli ve Yrd. Doç. Dr. Selim Temo gerçekleştirecek.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Artuklu Mimarlık Fakültesi'nden Anlamlı Seminer - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement