Artvin Baraj Suları Çekildi, Ortaya Çıkan Köyü Duyan Koştu - Son Dakika
Güncel

Artvin Baraj Suları Çekildi, Ortaya Çıkan Köyü Duyan Koştu

Artvin'de, Çoruh Nehri üzerinde 249 metre gövde yüksekliği ile Türkiye'nin en yüksek barajı olma özelliğine sahip Deriner Barajı'nın azalan yağış rejimi nedeniyle suları 37 metre çekildi.

22.12.2018 15:24
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Artvin'de, Çoruh Nehri üzerinde 249 metre gövde yüksekliği ile Türkiye'nin en yüksek barajı olma özelliğine sahip Deriner Barajı'nın azalan yağış rejimi nedeniyle suları 37 metre çekildi. Daha önce baraj gölü altında kalan Narlı köyünün eski yerleşim yeri, 5 yıl sonra yeniden su yüzeyine çıktı. Cami ve evlerin görünür hale geldiği baraj gölü kıyısına gelenler eski köylerinin yerleşim yerini seyrediyor.

Çoruh Nehri üzerinde 249 metre gövde yüksekliği ile Türkiye'nin en yüksek, dünyanın ise 6'ncı yüksek gövdeli barajı olan ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde 2012 yılında hizmete açılan Deriner Barajı'nın su seviyesi, bölgede azalan yağış rejimi nedeniyle 37 metre dolayında çekildi. Baraj gölü nedeniyle daha önce su altında kalan Yusufeli ilçesi Narlı köyünün eski yerleşim yeri yeniden su yüzeyine çıktı. Cami, okul ve evlerin 5 yıl sonra görünür hale geldiği baraj gölü kıyısına gelenler eski köylerinin yerleşim yerini seyrediyor. Eski evlerini yeniden gören Narlı köyü sakinleri duygusal anlar yaşıyor. Karayolundan geçen sürücülerde araçlarını durdurarak ortaya çıkan su içindeki eski köye bakıyor.

Doğup büyüdükleri köylerini 5 yıl aradan sonra yeniden gören vatandaşlar duygulandıklarını belirterek eski günleri yad ettiklerini söylediler.

24 YILDA TAMAMLANDI

Deriner Barajı ve HES'in temeli, Erzurum ve Bayburt ilindeki Mescit Dağları'nda doğup, Gürcistan'ın Acara Özerk Cumhuriyeti Başkenti Batum kentinden Karadeniz'e dökülen 431 kilometre uzunluğundaki Çoruh Nehir üzerindeki Artvin'in Sümbüllü Köyü'nde 1988 yılında, dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından atıldı. 2005 yılında tamamlanması planlanan, ancak ödenek yetersizliği nedeniyle bitirilemeyen baraj ve HES projesi 24 yılda tamamlandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde 2012 yılında hizmete açılan Deriner Barajı 1 milyar 387 milyon 190 dolara mal oldu. Deriner Barajı ve HES projesi, dünyaca ünlü belgesel kanalı Discovery Channel tarafından, 'Mühendislik Harikası' olarak değerlendirildi.

Artvin Baraj Suları Çekildi, Ortaya Çıkan Köyü Duyan Koştu
Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Artvin Baraj Suları Çekildi, Ortaya Çıkan Köyü Duyan Koştu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement