Artvin'de Kkka Vakaları - Son Dakika
Güncel

Artvin'de Kkka Vakaları

Artvin Sağlık Müdürü İrfan Akalın, bu yıl kentte Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı tanısı konulan 10 kişiden 2'sinin hayatını kaybettiğini söyledi.

06.07.2018 15:34
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Artvin Sağlık Müdürü İrfan Akalın, bu yıl kentte Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı tanısı konulan 10 kişiden 2'sinin hayatını kaybettiğini söyledi.

Akalın, Ardanuç ilçesinde bir süre önce KKKA hastalığı şüphesiyle hayatını kaybeden Y.K'nin ailesine taziye ziyaretinde bulundu. Daha sonra gazetecilere açıklama yapan Akalın, Artvin'in KKKA hastalığı açısından riskli bölgede olduğunu belirtti.

Hastalık konusunda vatandaşları bilinçlendirmek amacıyla il genelinde 6 bin 400'e yakın kişiye eğitim verdiklerine işaret eden Akalın, "Merkez, Ardanuç, Yusufeli ve Şavşat riskli ilçelerimiz. Bu ilçelerimize öncelik veriyoruz. Ne kadar çok eğitim versek de gidecek çok yolumuz olduğunu görüyoruz. Ülke olarak KKKA ile mücadele etmeyi öğrenmemiz gerekiyor." dedi.

Akalın, KKKA'nın Türkiye'de ilk olarak 2003 yılında görüldüğünü ve o tarihten itibaren bu hastalık nedeniyle birçok ölüm yaşandığını aktararak şöyle devam etti:

"Artvin özelinde de 2011-2014 arasında vakaların arttığı gözlemleniyor. Sonraki yıllarda vakalarda ve ölümlerde azalma gözlemledik. 2017'de KKKA tanısı koyduğumuz 11 vakamız oldu. Bu vakalarda herhangi bir ölüm söz konusu değil. 2018 yılında ise KKKA hastalığı tanısı koyduğumuz 10 vakamız oldu. Bu vakalardan dördü Ardanuç, üçü Yusufeli, üçü de il merkezinde. 2018 yılında Artvin'de KKKA hastalığı tanısı konulan 10 kişiden 2'si hayatını kaybetti."

Ölüm vakalarında ihmallerin söz konusu olduğunu ifade eden Akalın, şunları söyledi:

"Kene ısırmış ve vatandaşlar bu keneleri kendi imkanlarıyla çıkarmış. Hiçbir sağlık testine başvurmamış. Sağlık kuruluşlarına gittiklerinde de kene tarafından ısırıldığı bilgisini vermemiş. Vatandaşlarımız iyice kötüleşmeye başlayınca sağlık kuruluşlarında çalışan hekimlerimiz tarafından şüphelenilerek tahlil istenmesi sonucunda hastalık ortaya çıkıyor. Hasta ondan sonra kene tarafından ısırıldığını söylüyor. Yapılan tedavilere rağmen hasta kötüleşmeye başlayınca Karadeniz Teknik Üniversitesi Farabi Hastanesine sevk edilmiş. Oradaki tüm müdahalelere rağmen kurtarılamamıştır."

"Bir şey olmaz diye ihmal etmeyin"

Akalın, ilk müdahalenin erken ve doğru yapılması halinde hastalığın tedavi edilebileceğini vurgulayarak "Tedaviye erken başlanırsa hastaların yüzde 90'ı sağlığına kavuşuyor. Vatandaşlarımızdan isteğimiz, verdiğimiz eğitimlere katılsınlar. 'Bir şey olmaz.' diye ihmal etmeyin. 'Eskiden de vardı, biz çıkarıyorduk.' diyerek keneyi kendileri çıkarmaya çalışmasınlar." diye konuştu.

Ziyaret sonrası Akalın ve Ardanuç Devlet Hastanesi Başhekimi Seda Ahçı Yılmaz, Sağlık Hizmetleri Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Dündar ile sağlık çalışanlarından oluşan heyet, vakanın yaşandığı Eşkinar köyünde vatandaşları bilgilendirdi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Artvin'de Kkka Vakaları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Antalya'da Evde Ölü Bulunan Adamın Cenazesi Morga Kaldırıldı
    16:29 Antalya'da Evde Ölü Bulunan Adamın Cenazesi Morga Kaldırıldı

    Antalya'nın Serik ilçesine bağlı Belek turizm merkezinde yaşayan 47 yaşındaki Nevzat Eralp, evinde ölü bulundu. Yakınları tarafından haber alınamayan Eralp'ın durumu 112 acil çağrı merkezine bildirildi. Polis ekipleri tarafından yapılan incelemede Eralp'ın hayatını kaybettiği tespit edildi. Cenaze, hastane morguna kaldırılırken, olayla ilgili soruşturma devam ediyor.

  • Mersin'de Dünya Romanlar Günü etkinliği düzenlendi
    16:28 Mersin'de Dünya Romanlar Günü etkinliği düzenlendi

    Mersin'de, Akdeniz Roman Dernekleri Federasyonunca Dünya Romanlar Günü dolayısıyla bir etkinlik düzenlendi. Etkinlikte Roman müzisyenler sahne aldı, Roman kültürünü yansıtan oyunlar oynandı ve şarkılar söylendi. Programa, Vali Yardımcısı, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü, Akdeniz Belediye Başkanı ve diğer ilgililer katıldı.

  • Muğla'nın CHP'li Belediye Başkanları Anıtkabir'i ziyaret etti
    16:27 Muğla'nın CHP'li Belediye Başkanları Anıtkabir'i ziyaret etti

    Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras ve 11 CHP'li ilçe belediye başkanı, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Anıtkabir'ini ziyaret etti. Marmaris Belediye Başkanı Acar Ünlü de bu ziyarete katıldı.

  • Bartın Organize Sanayi Bölgesindeki Fabrikada Konteyner Yangını
    16:26 Bartın Organize Sanayi Bölgesindeki Fabrikada Konteyner Yangını

    Bartın Organize Sanayi Bölgesinde bulunan bir fabrikanın bahçesindeki konteynerde çıkan yangın paniğe neden oldu. İtfaiye ekiplerinin müdahalesiyle alevler söndürüldü. Yangının çıkış nedeni araştırılıyor.

  • Minibüsle ezilen kişi hayatını kaybetti, olay anları kameraya yansıdı
    16:25 Minibüsle ezilen kişi hayatını kaybetti, olay anları kameraya yansıdı

    Antalya'da bir iş yerinden çıkan ve tartıştığı kişileri minibüsüyle ezerek kaçan sürücü, olay yerine geri dönüp direksiyonu tekrar kalabalığın üzerine sürdü. Bir kişi hayatını kaybederken, bir kişi yaralandı. Olay anları güvenlik kamerasına yansıdı. Minibüs sürücüsü gözaltına alındı.

  • Meteoroloji Uzmanı: Sıcak havalara karşı tedbirli olunmalı
    16:25 Meteoroloji Uzmanı: Sıcak havalara karşı tedbirli olunmalı

    Meteoroloji Uzmanı Cengiz Çelik, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde sıcaklıkların arttığını belirterek, özellikle kronik rahatsızlığı olan ve yaşı büyük olan vatandaşların güneşin dik açıyla geldiği saatlerde tedbirli olmaları gerektiğini söyledi. Ayrıca, su tüketiminin arttırılması ve güneş altında mümkün olduğunca az durulması gerektiğini vurguladı. Ankara, İstanbul ve İzmir'de ise sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyredeceğini ve hafta sonunda hafif bir serinleme beklendiğini belirtti.

  • Eureka'nın 2023-2024 dönemi 2. Genel Kurul toplantıları başladı
    16:24 Eureka'nın 2023-2024 dönemi 2. Genel Kurul toplantıları başladı

    Uluslararası araştırma geliştirme (AR-GE) destek programı Eureka'nın 2023-2024 dönemi 2. Genel Kurul toplantıları, Aydın'ın Kuşadası ilçesinde başladı. Türkiye'nin dönem başkanlığını yürüttüğü Eureka'nın ilçedeki bir otelde düzenlenen Genel Kurul toplantılarına 30'u aşkın ülkeden temsilci katıldı. Eureka'nın dünyanın en büyük kamu AR-GE ve inovasyon ağı olduğunu aktaran Doğan, Türkiye olarak 3. kez dönem başkanlığını yürüttüklerini söyledi.

  • Aksaray'da alacak verecek tartışması kavgaya dönüştü: 2 genç bıçaklandı
    16:24 Aksaray'da alacak verecek tartışması kavgaya dönüştü: 2 genç bıçaklandı

    Aksaray'da iki grup arasında çıkan alacak verecek tartışmasının kavgaya dönüşmesi sonucu 2 genç bıçaklanarak yaralanırken, gözaltına alınan yabancı uyruklu 3 şahıs adliyeye sevk edildi. Olayda yaralanan gençlerin sağlık durumlarının iyi olduğu belirtildi.

  • KTÜ Öğrencileri ABD'de Sismik Tasarım Yarışması'nda Mansiyon Ödülü Kazandı
    16:23 KTÜ Öğrencileri ABD'de Sismik Tasarım Yarışması'nda Mansiyon Ödülü Kazandı

    Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) öğrencileri, ABD'de düzenlenen 21. Sismik Tasarım Yarışması'nda mansiyon ödülü kazandı. KTÜ'yü temsilen yarışmaya katılan İnşaat Mühendisliği ve İç Mimarlık bölümü öğrencileri, başarılı bir performans sergileyerek mansiyon ödülüne layık görüldü. Rektör Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı, öğrencileri tebrik ederek başarılarının devamını diledi.


Advertisement