Asgari ücret toplantısında işçiler için ne talep edildi? İşte merak edilen detaylar - Son Dakika
Ekonomi

Asgari ücret toplantısında işçiler için ne talep edildi? İşte merak edilen detaylar

Asgari ücret zammını belirlemek için komisyon ilk toplantısını dün gerçekleştirdi. Milyonlar görüşmeleri heyecanla takip ederken, yapılacak zammı da merakla bekliyor. Peki toplantıda işçiler için ne talep edildi? İşte detaylar.

05.12.2020 14:19  Güncelleme: 14:50
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İşçileri Türk-İş'in temsil ettiği, işverenleri ise TİSK'in temsil ettiği Asgari Ücret Tespit Komisyonu, geçerli olacak asgari ücreti belirlemek için Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk'un başkanlığında ilk toplantısını dün gerçekleştirdi. Bu yıl korona nedeniyle bir ilk yaşanarak toplantı internet üzerinden yapıldı. Komisyon ikinci toplantısını TİSK'in ev sahipliğinde 15 Aralık'ta, üçüncü toplantısını ise Türk-İş'in ev sahipliğinde 22 Aralık'ta gerçekleştirecek.

Milyonlarca asgari ücretli alacağı zammı merak ederek görüşmeleri heyecanla takip ediyor.Peki 2021 asgari ücreti için işçi konfederasyonları ne talep ediyor? İşte konunun detayları.

"ÜCRETLERİN ASGARİ ÜCRETE TEKABÜL EDEN KISMI VERGİDEN MUAF OLMALI"

İşçi konfederasyonları Türk-İş, Hak-İş ve DİSK ortak hareket ederek, "insan onuruna yakışır" düzeyde bir asgari ücret belirlenebilmesi için, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun çalışmaları sırasında temel alınması gereken şu ilkelere dikkat edilmesi gerektiğini bildirdi:

  • Asgari ücretin saptanmasında Anayasa'da yer alan "geçim şartları" yaklaşımına öncelikle uyulmalıdır. Günün ekonomik ve sosyal koşullarına göre işçinin ve ailesinin insanca yaşamasını mümkün kılacak ve insanlık onuruyla bağdaşacak asgari ücret belirlenmelidir. İçinde yaşadığımız salgın koşullarının yarattığı gelir kaybı ve gider artışları da dikkate alınmalıdır.
  • Asgari ücret, Asgari Geçim İndirimi (AGİ) hariç ve net olarak açıklanmalıdır. Bu ücretten yapılacak vergi, sosyal güvenlik vb. kesintiler net tutarın üzerine ilave edilmeli ve yıl boyunca asgari ücret, açıklanan bu net ücretin altına düşmemelidir.
  • Ücretlerin asgari ücrete tekabül eden kısmı vergiden muaf olmalıdır. Ayrıca ücretliler için damga vergisi uygulaması kaldırılmalıdır. Asgari ücret sonrası ilk vergi basamağı için uygulanacak oran yüzde 10 olmalıdır.
  • Asgari ücret, herhangi bir ayırım yapılmadan yine ulusal düzeyde tek olarak ve yıllık belirlenmelidir. İşçilerin arasında nitelik, kıdem, işin mahiyeti gibi ekonomik amaçlı değerlendirmelerin tümünden bağımsız olarak ele alınmalıdır.
  • Asgari ücret, ekonomik ölçülerin ötesinde sosyal bir ücret olarak kabul edilmeli ve bu özelliği temel alınarak belirlenmelidir.
  • Devlet çalışanlar arasında ayrım yapmamalı, kamuda geçerli en düşük aylık tutarını asgari ücret belirlenirken de dikkate almalıdır.

İŞÇİ KONFEDERASYONLARININ TALEPLERİ

Türk-İş, Hak-İş ve DİSK, asgari ücret ile bağlantılı olarak ve mevcut ekonomik koşullar da dikkate alınarak, taleplerini şöyle sıraladı:

  • İşverenlere sağlanan sosyal güvenlik prim desteğin benzeri işçilere de verilmeli ve işçilerin sosyal güvenlik haklarında bir kayıp yaratmayacak şekilde işçi SGK prim payı 5 puan düşürülerek bütçeden karşılanmalıdır.
  • Pandemi koşullarında işsizlik sigortasından işçilere yapılan ödemelerin (kısa çalışma ödeneği, nakdi gelir desteği ve işsizlik sigortası) alt sınırı asgari ücret olmalıdır. Pandemide iş ve gelir kaybı olan işçilere asgari ücret düzeyinden az olmayan bir nakdi gelir desteği verilmelidir. Bu destek kayıtsız çalışan işçiler için bütçeden karşılanmalıdır.
  • 'Sosyal Devlet' ilkesi gereği 'aile yardımı' çalışmayan eş için uygulamaya konulmalıdır.
  • Sendikal örgütlenmenin olduğu işyerleri için asgari ücret teşviki uygulanmalıdır.
Asgari ücret toplantısında işçiler için ne talep edildi? İşte merak edilen detaylar

Son Dakika Ekonomi Asgari ücret toplantısında işçiler için ne talep edildi? İşte merak edilen detaylar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (3)

  • beykozlu: asgari ücret 2000 ev kirası 1000 elektırık su 2000 yıyecek 2000 harclık 7 bın tl olmalı yoksulluk sınırı aylık 15 bın tl 107 33 Yanıtla
  • Ziyacilar: Biraz mantıklı isteyin 2000lik evde oturma 1500 e bul eleksu bide doğalgaz diyim 700 pazar ve mutfak 1800 hergun et yeme 2000harclik nedir bu korona zamanı otur evinde 4000 TL olsun bizim olsun 0 0 Yanıtla
  • A: En düşük asgari ücret 3000 TL olmalı. 0 0 Yanıtla
  • Kayseri Büyükşehir Belediyesi, Yeşilhisar'da içme suyu yatırımını sürdürüyor
    15:35 Kayseri Büyükşehir Belediyesi, Yeşilhisar'da içme suyu yatırımını sürdürüyor

    Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, Su ve Kanalizasyon İdaresi (KASKİ) Genel Müdürlüğü tarafından Yeşilhisar ilçesinde yeni yerleşim yerleri için 6 milyon 850 bin lira maliyet ile içme suyu yatırımının devam ettiğini açıkladı. Büyükkılıç, altyapı yatırımlarının şehrin geleceğini sağlıklı bir şekilde taşımak için hız kesmeden devam edeceğini belirtti.

  • Adana'da Çiftçilere Hibe Destekli Soya Tohumu Dağıtıldı
    15:32 Adana'da Çiftçilere Hibe Destekli Soya Tohumu Dağıtıldı

    Adana'nın 9 ilçesinde yürütülen 'Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi (TAKE) Projesi' kapsamında, 64 üreticiye 2 bin 200 dekar tarım arazisi için 22 ton hibe destekli soya tohumu dağıtıldı. İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Nuri Kökçüoğlu, dağıtım programında yaptığı konuşmada, Adana'daki üreticinin üreterek 85 milyonu doyurma gibi bir sorumluluğu olduğunu vurguladı ve desteklerin gelecek yıllarda da devam edeceğini belirtti.

  • Özgür Karabat:
    15:20 Özgür Karabat: "İşinize Gelince Faiz Haram Diyorsunuz. Çiftçiden Alınca mı Helal Oluyor?"

    CHP Genel Başkan Yardımcısı Özgür Karabat, AKP'nin çiftçilere verilen Çiftçi Destek Kredilerini esnek faize çevirdiğini ve çiftçilerin yüksek faizle mağdur olduğunu belirtti. Karabat, AKP'nin çiftçilere yönelik tutarsız politikalarını eleştirdi.

  • Şırnak Belediyesi Filosuna 4 Yeni Araç Ekledi
    15:15 Şırnak Belediyesi Filosuna 4 Yeni Araç Ekledi

    Şırnak Belediyesi, 2 arazöz, kamyon ve kanal görüntüleme aracı minibüsünü filosuna kattı. Belediye Başkanı Mehmet Yarka, araçları inceledi. Yarka, halka daha kaliteli hizmet verebilmek için filolarına 4 yeni araç kazandırdıklarını söyledi. Şırnak Belediyesi'nin araç sayısı 140'a yükseldi.

  • Ulaştırma ve Altyapı Bakanı, Marmaris ve Fethiye'de deniz dibi taramalarını başlattıklarını açıkladı
    15:13 Ulaştırma ve Altyapı Bakanı, Marmaris ve Fethiye'de deniz dibi taramalarını başlattıklarını açıkladı

    Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Marmaris ve Fethiye körfezlerinde deniz dibi taramalarını başlattıklarını belirterek, Marmaris'te 15 bin metreküp balçık biriktiğini ve temizleme çalışmalarının üçte birinin tamamlandığını söyledi. Bakan Uraloğlu, Fethiye Körfezi'nin temizlenmesine yönelik çalışmaların da en kısa sürede başlayacağını ifade etti. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı arasında imzalanan işbirliği protokolüyle gerçekleştirilen taramalar sonucunda Marmaris İçmeler mevkisinde büyük oranda balçık birikmesine rastlandığı ve temizleme çalışmaları için gemilerin bölgeye gönderildiği belirtildi. Bakan Uraloğlu, doğanın korunması ve temiz bir çevre bırakılması için çalıştıklarını vurgulayarak, yaz aylarına kadar hem Fethiye hem de Marmaris denizinin pırıl pırıl hale getirileceğine inandığını söyledi.

  • Goldman Sachs: Sonuçlarda belirsizlik olmadığı sürece seçimler TL üzerinde pozitif etki yapacak
    15:09 Goldman Sachs: Sonuçlarda belirsizlik olmadığı sürece seçimler TL üzerinde pozitif etki yapacak

    Pazar günü yapılacak yerel seçimlerle ilgili dünyaca ünlü banka Goldman Sachs tarafından dikkat çeken bir analiz yayınlandı. Analistler sonuçlar konusunda bir belirsizlik olmadığı sürece pazar günü gerçekleşecek yerel seçimlerin Türk lirası üzerinde pozitif bir etki yapacağına inanıyor.


Advertisement