Asgari ücret zammı için 4 Aralık'ta yapılacak ilk toplantı internet üzerinden gerçekleştirilecek - Son Dakika
Ekonomi

Asgari ücret zammı için 4 Aralık'ta yapılacak ilk toplantı internet üzerinden gerçekleştirilecek

4 Aralık'ta başlayacak asgari ücret görüşmelerinde Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın ev sahipliğindeki ilk toplantının Kovid-19 tedbirleri doğrultusunda çevrim içi yapılması kararlaştırıldı. İşçi ve işverenin ev sahipliğinde diğer toplantıların düzenleniş yöntemi ise ilerleyen günlerde netleşecek.

02.12.2020 12:03  Güncelleme: 12:31
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Doğrudan 7 milyona yakın çalışanı, dolaylı olarak ise tüm vatandaşları ilgilendiren yeni asgari ücreti belirleme çalışmaları, 4 Aralık'taki ilk toplantıyla başlayacak. Bu yıl, koronavirüs (Kovid-19) salgının gölgesinde yapılacak asgari ücret görüşmeleri, tedbirlerden de etkilenecek.

Normal şartlarda, Asgari Ücret Tespit Komisyonu Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'ndaki ilk toplantının ardından işçi ve işveren temsilcilerinin ev sahipliğinde ayrı ayrı toplanıyor, son toplantısını yine Bakanlık'ta yapıyordu. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nda gerçekleştirilecek 4 Aralık'taki ilk toplantının bu sene Kovid-19 tedbirleri doğrultusunda internet ortamında çevrim içi yapılması kararlaştırıldı. İşçi ve işverenin ev sahipliğinde diğer toplantıların düzenleniş yönteminin ise ilerleyen günlerde netleşeceği öğrenildi.

YENİ ASGARİ ÜCRET, DÖRT TOPLANTININ ARDINDAN BELİRLENİYOR

Asgari ücreti, yasa gereği 5'er işçi, işveren ve devlet temsilcisi olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor. Komisyonda, işveren tarafını Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), işçi tarafını ise en fazla üyeye sahip konfederasyon olduğu için Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) temsil ediyor.

Yeni yılda geçerli olacak asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında açılış ve kapanış toplantılarını Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nda yapan komisyon, ara toplantılarını ise işçi ve işveren temsilcilerinin ev sahipliğinde ayrı ayrı gerçekleştiriyor.

Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp, oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.

MEVCUT ASGARİ ÜCRET NET 2 BİN 324 LİRA

Asgari ücret, halen bekar bir işçi için aylık brüt 2 bin 943 lira, vergiler ve kesintiler düştüğünde net 2 bin 324 lira 71 kuruş olarak uygulanıyor. Apartman görevlileri için ise normal işçilerden farklı olarak gelir ve damga vergileri kesilmediği için net 2 bin 501 lira 55 kuruş olarak hesaplanıyor.

Asgari ücretin işverene toplam maliyeti, bir işçi için 3 bin 458 lira. Bunun 2 bin 943 lirasını brüt asgari ücret, 456 lira 17 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 58 lira 86 kuruşunu işveren işsizlik sigorta fonu oluşturuyor.

Asgari ücret zammı için 4 Aralık\'ta yapılacak ilk toplantı internet üzerinden gerçekleştirilecek

Son Dakika Ekonomi Asgari ücret zammı için 4 Aralık'ta yapılacak ilk toplantı internet üzerinden gerçekleştirilecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (9)

  • serkan: YÜZ LİRA ZAM İÇİN 4 TOPLANTI YAPARLAR BUNLAR AMA KENDİLERİNE GELİNÇE 3 DAKİKADA YAPARLAR 20 0 Yanıtla
  • harun: o koca kadın, acaba yerken içrken rahat hayatını sürdrürken başka aileleride düşünüyormu, burda 3 5 milyondan bahsetmiyoruz, türkiyenin yüzde elli kötü furumda, yüzden otuzu orta yüzde yirmisi zngin . allah belanızı elbet diğer tarafda verecektir. 16 1 Yanıtla
  • tuhaf: herşeyi boş verin arkadaşlar zam yapmasınlar bence vergi dilimi kepazeliğinden kurtarsınlar bu daha mantıklı .... zaten 10 tl zam yaparlar 50 tl piyasaya yansıtırlar bunların yatacak yeri yok 13 1 Yanıtla
  • VATANDAŞ: MİLLET VEKİLLERİ ZAMMI BİR GÜNDE KARAR VERİLİYOR YÜZDEYİ SÖYLEMEME GEREK YOK HALKA GELDİMİ KOMİK ZAMLAR O KOLTUKLARDA NASIL RAHAT OTURUYORSUNUZ BİRAZCIKDA VATANDAŞ İÇİN ÇALIŞIN 13 0 Yanıtla
  • 46: EN AZ 3500 TL OLMALIDIR 10 0 Yanıtla
  • By Angaralı: ya internet kesilir giderse ne olacak toplantı 7 0 Yanıtla
  • Doğrucu Davut: ve tiyatro başlar... 5 0 Yanıtla
  • nur: kısıtlamalrdan iş mi kaldı işverenmi 3 0 Yanıtla
  • düşinist: kafası hafif yana eğik olan kadına asgari ücretle 1 yıl geçinmesini söyleyin ,eğer yapabilirse benim asgari ücetimide ona verin, evde zeytin yok zeytin aloooooooooooo 3 0 Yanıtla
  • Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Kayseri'ye geliyor
    09:45 Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Kayseri'ye geliyor

    Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Cuma günü Kayseri'ye gelerek sanayici ve işadamları ile görüşecek. Ayrıca bir dizi program gerçekleştirecek ve iftar programına katılacak.

  • Küresel piyasalarda karışık seyir devam ediyor
    09:33 Küresel piyasalarda karışık seyir devam ediyor

    Küresel piyasalarda, Japonya Merkez Bankası'nın (BoJ) yaklaşık 10 yılın ardından negatif faiz dönemine son vermesiyle fiyatlamalar zorlaşmaya devam ederken, yarın ABD Merkez Bankası'nın (Fed) açıklayacağı para politikası kararları öncesi yoğun makroekonomik veri takvimi yatırımcıların...

  • VİOP'ta BIST 30 endeks kontratı yükselişle başladı
    09:33 VİOP'ta BIST 30 endeks kontratı yükselişle başladı

    Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası'nda (VİOP) nisan vadeli BIST 30 endeksine dayalı kontrat, güne yüzde 0,2 artışla azalışla 9.687,25 puandan başladı. Analistler, bugün yurt içinde uluslararası yatırım pozisyonu, yurt dışında ise Avro Bölgesi ve Almanya'da ZEW ekonomik güven endeksi verileri ile ABD'de inşaat izinleri ve konut başlangıçlarının takip edileceğini belirterek, teknik açıdan endeks kontratında 9.600 ve 9.500 seviyelerinin destek, 9.800 ve 9.900 puanın direnç konumunda olduğunu kaydetti.

  • Dolar ve euro kuru ne kadar? İşte son durum
    09:03 Dolar ve euro kuru ne kadar? İşte son durum

    32,30 TL'den kapanan dolar kuru güne 32,3370 TL seviyesinden, 35,1710 TL'den kapanan euro 35,1300 TL seviyesinden başladı. Piyasalar Merkez Bankası'nın perşembe günü açıklayacağı politika faizi kararını bekliyor.


Advertisement