Aşık Veysel ile Son Röportajı Yapan Gazeteci Onuruna Program - Son Dakika
Yerel

Aşık Veysel ile Son Röportajı Yapan Gazeteci Onuruna Program

Sivas Kültür ve Turizm Müdürlüğünün "İçimizden Biri" Programları Kapsamında, Yücel Yönal Onuruna Program Düzenlendi.

19.03.2011 17:31
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sivas Kültür ve Turizm Müdürlüğünün "İçimizden Biri" programları kapsamında, kentte 54 yıldır gazetecilik mesleğini yürüten ve ünlü halk ozanı Aşık Veysel Şatıroğlu ile son röportajı yapan Yücel Yönal onuruna program düzenlendi.

Sivas'ın yetiştirdiği önemli şair, yazar ve kültür adamlarını onore etmek için "İçimizden Biri" adlı programlar düzenleyen Kültür ve Turizm Müdürlüğü, yıllarını gazetecilik mesleğine veren gazeteci-yazar Yönal için de "54. Gazetecilik Yılında Yücel Yönal" adlı bir etkinlik organize etti.

Gazeteci Yücel Yönal, Muzaffer Sarısözen Güzel Sanatlar Lisesi Konser Salonu'nda düzenlenen programda, 54 yıllık meslek yaşamını slayt eşliğinde anlattı.Gazeteciliğe başladığı dönem ile bugünkü dönem arasında çok fark olduğunu anlatan Yönal, mesleğini tutkuyla yaptığını söyledi.Yıllarca ayakta kalmayı başardığını anlatan Yönal, "Fotoğraf makinemle gece gündüz çalıştım. Emeğimle, alın terimle, göz nurumla bu mesleği yürütüyorum. Yıllarca beni ezmek için çaba harcayanlar oldu. Defalarca mesleğim yüzünden sanık olarak hakim karşısına çıktım. Allah'a çok şükür hepsinden aklandım. Gazetecilik hayatımda çalışmaktan yılmadım. Ders alınacak anılarla dolu bir hayat sürdüm. Deneyimlerimi sizlerle paylaştığım için geçen yıllar benim hazinem diyorum. Meslek hayatım boyunca hemşehrilerim ve Türkiye'nin sesi oldum. Ömrüm var oldukça da olmaya kararlıyım. Gazetecilik benim dünyam" dedi.

Meslek yaşamından anılarını da anlatan Yönal, 1967 yılında Sivas'ta bir cinayet işlendiğini, patronunun da bu cinayeti yazmamasını, eğer yazarsa işten atılacağını söylediğini ifade ederek, buna rağmen cinayet haberini yazdığını, işinden de atıldığını anlattı. Yönal, görevden alınmasının o dönem ulusal basında yer aldığını söyledi.Yönal, Aşık Veysel'i yıllarca takip ettiğini, Ali İzzet Özkan, Feryadi, Şah Turna gibi ozanlarla tanışmanın mutluluğunu yaşadığını vurguladı.

Ünlü ozan Aşık Veysel'i 16 yıl takip ettiğini belirten Yönal, dönemin Valisi Celal Kayacan ile ölümünden 12 saat önce Sivrialan köyüne giderek, Aşık Veysel'in fotoğrafını çektiğini anlattı. Sivassporlu taraftarlarının "Yiğido" diye nitelendirilmesinin patentinin de kendisine ait olduğunu ifade eden Yönal, Kangal balıklı çermikte şifa dağıtan balıklarla ilgili "doktor balıklar' başlıklı bir haber yaptığını, balıkların bu isimle anılmasının da kendisi sayesinde olduğunu ifade etti.

Sivas Kültür ve Turizm Müdürü Kadir Pürlü de Sivas'ın, kültür, sanat ve ilimde verimli ve sürekliliği olduğunu söyledi.Gazeteci Yönal'ı kültür adamı olarak niteleyen Yönal, "Bu programdan sonra fikrim daha da değişti. Yücel ağabeyimiz bizim kültür hazinemiz, büyük bir arşivimizmiş. Bunu da görmekten çok büyük mutluluk duydum" dedi.

Milli boksör ve iş adamı Hüseyin Yıldırım ise Yönal'ı 60 yıldır tanıdığını belirterek, kişiliğiyle, insanlığıyla örnek bir insan olduğunu ifade etti. Yıldırım, Yönal ile ilgili anılarını da paylaştı.Hürdoğan gazetesi sahibi Sirer Doğan da gazetecinin bilerek ya da bilmeyerek, isteyerek ya da istemeyerek tarihe not düşen kişi olduğunu ifade etti.

Yönal ile 1970'li yıllarda tanıştığını, zaman zaman aralarında bazı tartışma ve kavgaların yaşandığını ifade eden Doğan, bu kavgaların kişisel değil haber için olduğunu söyledi.Yönal'dan helallik isteyerek, o dönem Yönal'ın haberi olmadan yaptıklarını anlatan Doğan, Yönal'ı açtığı telefonlarla olmayan haberlere gönderdiğini söyledi. Yönal'a haber atlatmak için bunu yaptığını belirten Doğan, "O nedenle hakkını helal etsin" dedi.

Anadolu Basın Birliği Sivas Şubesi Başkanı Kemal Çağlayan da 1978 yılında mesleğe başladığını söyledi. Gazetecilerin konuşmayı çok sevmediğini, yazmayı daha çok sevdiklerini anlatan Çağlayan, "Bizim için yıllar önemli değil. Önemli olan mesleğin kutsallığını bilerek hizmet vermektir. Bunlardan birisi de Yücel Yönal'dır. Kendisine Allah uzun ömürler versin ve bizim mesleğimizin duayeni olmaya da devam etsin" dedi.

Çağlayan, günün anısına Yönal'a gümüş bir kalem armağan etti.

- SİVAS

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Aşık Veysel ile Son Röportajı Yapan Gazeteci Onuruna Program - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement