Aşıklıhöyük Tarihe Işık Tutuyor - Son Dakika
Güncel

Aşıklıhöyük Tarihe Işık Tutuyor

Aşıklıhöyük Tarihe Işık Tutuyor

Kapadokya'ya açılan kapısı ve tarihi güzellikleriyle Türkiye'nin önemli kültür ve turizm merkezleri arasında yer alan Aksaray'da bulunan Aşıklıhöyük'te yapılan kazı ve temizlik çalışmalarıyla 11 bin yıllık tarihe ışık tutuluyor.

07.10.2017 11:16
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kapadokya'ya açılan kapısı ve tarihi güzellikleriyle Türkiye'nin önemli kültür ve turizm merkezleri arasında yer alan Aksaray'da bulunan Aşıklıhöyük'te yapılan kazı ve temizlik çalışmalarıyla 11 bin yıllık tarihe ışık tutuluyor. Günümüzden 11 bin yıl önce ilk beyin ameliyatının gerçekleştirildiği Aşıklıhöyük'te yapılan çalışmalarda o döneme ait hayvan ve tahıl fosilleri bulundu. Kazı ve temizlik çalışmalarının sürdüğü Aşıklıhöyük'te dönemin evleri ve kullandıkları malzemeler yeniden o dönemki orijinalliğe uygun inşa edildi.

"İLK ÜRETİM VE İLK YERLEŞİK HAYATA AŞIKLIHÖYÜK'TE GEÇİLDİ"

Aşıklıhöyük'ün Orta Anadolu tarihinin başladığı yer olduğunu ifade eden İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Doğan, "Aşıklıhöyük Aksaray ili sınırları içerisinde Kızılkaya Köyü yakınlarında milattan önce 8 bin 500 yılına kadar uzanan tarihte Aksaray tarihinin ve hatta Orta Anadolu tarihinin başladığı yerdir. Burada yaşayan insanlar bölgedeki ilk üretim faaliyetlerini yapan, yerleşik hayata geçen, hayvanları evcilleştiren ilk medeni toplum bu bölgede kurulmuş ve teşkilatlanmış. Aşıklıhöyük milattan önce 8 bin 500, yani günümüzden 11 bin yıl öncesine tarihleniyor. Bölgedeki kazı çalışmaları 1989 yılından itibaren bilimsel olarak devam ediyor. Bölgede özellikle kazı başkanımız Prof. Dr. Mihriban Özbaşaran'ın başkanlığındaki kazılarda her yıl önemli veriler elde ediliyor. Bu elde edilen verilerde yine Aksaray Müzemizde sergileniyor" dedi.

"O DÖNEME AİT HAYVAN FOSİLLERİ VE TAHIL FOSİLLERİNE RASTLANDI"

Aşıklıhöyük'te yapılan kazılarda çok önemli bulgulara rastlandığını ifade eden Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Doğan, "Özellikle Aşıklıhöyük'te yapılan kazılarda o döneme ait hayvan fosilleri ve yine üretime dayalı bir takım tahıl fosillerine rastlandı. Bu da bölgedeki insanların yerleşik hayata geçmesi ile birlikte bir medeni toplumun oluşmasındaki bölgenin öncüleri, yani Aşıklıhöyük'ü Kapadokya'nın bir ön sözü olarak kabul edebiliriz ve Aksaray tarihinin, Kapadokya tarihinin başladığı yer olarak söyleyebiliriz. Bölgedeki ilk köy yerleşkesi olarak da kabul edebiliriz" şeklinde konuştu.

"11 BİN YIL ÖNCE İLK BEYİN AMELİYATI AŞIKLIHÖYÜK'TE YAPILDI"

Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Doğan, her alanda olduğu gibi 11 yıl öncesinde Aşıklıhöyük'te tıp alanında da gelişmeler sağlandığını belirterek, "Günümüzden yaklaşık 11 bin yıl önce bölgede yaşayan insanların her alanda olduğu gibi tıp alanında da gelişme sağladıklarını görebiliyoruz. Özellikle Aşıklıhöyük'te elde edilen bulgulardan bir tanesi de bir beyin ameliyatının yapıldığına dair emare. Kafatasına yapılan müdahalede bölgede bir ameliyatın gerçekleştiğine dair bilim insanları bununla ilgili farklı yorumlamalar yaptılar. Bu kafatası bugün Aksaray Müzemizde sergileniyor. Bu açıdan da baktığımızda Aşıklıhöyük gerçekten bölgedeki medeni toplumun oluşmasındaki en öncü yerleşim yerlerinden birisi olarak kabul edilebilir" dedi.

"İLK BEYİN AMELİYATI OBSİDYEN VE KEMİK PARÇALARI İLE YAPILMIŞTIR"

Aksaray Müze Müdürü Yusuf Altın ise kazı çalışmalarının 1989 yılında başladığını belirterek, "1991 yılında yapılan kazı çalışmasında ilk beyin ameliyatının yapıldığı kafatasına ulaşılmıştır. Bu kafatası yaklaşık 10 bin yıl öncesine tarihlenmektedir. 25-30 yaşlarındaki bir bayana aittir. Bayanın kafatasının arka bölümündeki birleşim noktasından o dönemdeki obsidyen ve kemik parçalarıyla vücudundaki kötü ruhların çıkması inancıyla iyi olacağı düşünülerek bu ameliyat gerçekleştirilmiştir. Ameliyat gerçekleştirildikten sonra hastanın 10 gün daha yaşadığı gözlenmektedir. Bu da nedendir? Yaptığımız araştırmalarda ve antro bloklarda kafatasının iç kısmında yeni bir doku oluştuğu ortaya çıktığından yaklaşık 10 gün daha yaşadığı tespit edilmiştir. Buda literatüre ilk beyin ameliyatı olarak girmiştir" dedi.

Kazı alanı sorumlusu Ramazan Turgut ise evlerde o dönemde yaşananları ve yenilen yemekleri, kullanılan malzemeleri anlattı.

(Yasin Can/İHA)

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Aşıklıhöyük Tarihe Işık Tutuyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Karabük'te çıkan yangında müstakil ev kullanılamaz hale geldi
    22:48 Karabük'te çıkan yangında müstakil ev kullanılamaz hale geldi

    Hanköy köyünde Ramazan Yazıcı'ya ait 2 katlı müstakil evde çıkan yangın, itfaiye ekiplerince söndürüldü. Kısa sürede büyüyen alevler tüm evi sardı. İhbar üzerine adrese jandarma ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Eskipazar Belediyesi itfaiye ekiplerince söndürülen yangında ev kullanılmaz hale geldi.

  • Antalya'da Minibüsle İki Kişinin Üzerine Sürülen Şüpheli Yakalandı
    22:39 Antalya'da Minibüsle İki Kişinin Üzerine Sürülen Şüpheli Yakalandı

    Antalya'nın Kepez ilçesinde bir iş yerinde çıkan tartışma sonucu, iş yeri sahibinin oğlu olan şüpheli, minibüsle yol kenarında bekleyen 2 kişinin üzerine sürdü. Kazada bir kişi hayatını kaybederken, diğer kişi yaralandı. Olay yerinden kaçan şüpheli, polis tarafından yakalanarak gözaltına alındı ve tutuklandı.

  • Adana'da Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı'nda Gökhan Tepe konseri
    22:39 Adana'da Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı'nda Gökhan Tepe konseri

    Adana'da düzenlenen Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı'nda şarkıcı Gökhan Tepe, Merkez Parkı'nda konser verdi. Konseri çok sayıda kişi izledi ve Tepe'nin en sevilen parçalarına müzikseverler eşlik etti. Tepe'nin performansı, dinleyiciler tarafından alkışlandı.

  • Muğla Vali Yardımcısı: Geçen yıl 6,5 milyon turist ağırladık
    22:38 Muğla Vali Yardımcısı: Geçen yıl 6,5 milyon turist ağırladık

    Muğla Vali Yardımcısı Murat Sarı, Muğla'nın geçen yıl yaklaşık 6,5 milyon yerli ve yabancı turisti misafir ettiğini belirtti. Sarı, klasik turizmin yanı sıra kültürel, gastro turizm, spor turizmi ve sağlık turizmi gibi konularda da çalışmalar yaptıklarını ve hedeflerinin daha sürdürülebilir ve gelir getiren bir turizm anlayışını benimsemek olduğunu söyledi. Muğla ve çevresinin antik çağlardan günümüze inanç ve sağlık turizmi açısından önemli bir coğrafya olduğunu vurgulayan MSKÜ Rektörü Prof. Dr. Turhan Kaçar ise üniversitenin sürdürülebilir turizmi teşvik etmek için çeşitli projeler yürüttüğünü belirtti.

  • Zeytinburnu'nda motosiklet hırsızlığı kamerada
    22:35 Zeytinburnu'nda motosiklet hırsızlığı kamerada

    İstanbul Zeytinburnu'nda maskeli 2 hırsız, park halinde bulunan motosikleti çaldı. Hırsızlık anı güvenlik kamerasına yansıdı. Olay, 13 Nisan'da Zeytinburnu Çırpıcı Mahallesi Modabağ Sokak'ta meydana geldi. İddialara göre, otomobille sokağa gelen maskeli 2 kişi, Emre Ceylan'a ait olan 34 HTH 390 plakalı motosikleti iterek götürdü. Sabah uyandığında motorunun yerinde olmadığını gören Ceylan, güvenlik kamerasından çalındığını anlayınca polis ekiplerine ihbarda bulundu. Polis ekipleri güvenlik kameralarını inceleyerek hırsızları yakalamak için çalışma başlattı.

  • Karabük'te alevlere teslim olan müstakil ev tamamen yandı
    22:33 Karabük'te alevlere teslim olan müstakil ev tamamen yandı

    Karabük'ün Eskipazar ilçesinde, Hanköy'de Ramazan Yazıcı'ya ait müstakil evde çıkan yangın sonucunda ev tamamen kullanılamaz hale geldi. Jandarma ve itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle yangın kontrol altına alındı.

  • Mardin Emniyet Müdürlüğü Polisleri Türk Kızılayı'na Kan Bağışında Bulundu
    22:27 Mardin Emniyet Müdürlüğü Polisleri Türk Kızılayı'na Kan Bağışında Bulundu

    Mardin Emniyet Müdürlüğü bünyesinde görevli polis memurları, 15 Temmuz Demokrasi ve Şehitler Parkı'nda bulunan Artuklu Kan Alma Birimine giderek kan bağışında bulundu. Polisler, sağlık kontrolünden geçirildikten sonra kan bağışında bulunarak, vatandaşları da duyarlı olmaya davet etti.

  • Soma Belediyesi Makam Araçlarını Satışa Çıkaracak
    22:25 Soma Belediyesi Makam Araçlarını Satışa Çıkaracak

    Soma Belediye Başkanı Sercan Okur, önceki dönemdeki makam araçlarının satılacağını açıkladı. Belediye personelinin araçları özel işlerde kullanıldığı için satışa çıkarılacak olan araçlar yerine yeni makam araçları alınmayacak.


Advertisement