Aşıksan Vur Saza, Şoförsen Bas Gaza" Algısı Sona Eriyor - Son Dakika
Yerel

Aşıksan Vur Saza, Şoförsen Bas Gaza" Algısı Sona Eriyor

Aşıksan Vur Saza, Şoförsen Bas Gaza" Algısı Sona Eriyor

MEB Özel Eğitim Kurumları Genel Müdürlüğü Trafik ve Sürücü Eğitimleri Daire Başkanı Alpay: "Aşıksan vur saza, şoförsen bas gaza', 'düzde geçme beni, yokuşta mahcup ederim seni', 'karayollarında değil senin kollarında öleyim' gibi bir çok yazıya araçların arkasında rastlamışızdır.

25.09.2014 13:39
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Özel Eğitim Kurumları Genel Müdürlüğü Trafik ve Sürücü Eğitimleri Daire Başkanı Ercan Alpay, "Aşıksan vur saza, şoförsen bas gaza', 'düzde geçme beni, yokuşta mahcup ederim seni', 'karayollarında değil senin kollarında öleyim' gibi bir çok yazıya araçların arkasında rastlamışızdır. Söz konusu yazılar toplumsal olarak trafik konusuna bakış açımızı yansıtması açısından önem arz etmektedir" dedi.

MEB Özel Eğitim Kurumları Genel Müdürü Ömer Faruk Yelkenci ve Alpay, Eskişehir'de bir otelde düzenlenen, motorlu taşıtlar sürücü kurslarında uygulanan teorik ders programlarının geliştirilmesi amacıyla yürütülen çalışmaların bir parçası olan Trafik ve Çevre Bilgisi dersi kapsamında "Trafik adabı" konulu içerik toplantısına katıldı.

Alpay, programın açılışında yaptığı konuşmada, 29 Mayıs 2013 tarihinde, motorlu taşıt sürücüleri kursları yönetmenlik ve direksiyon uygulama, sınav yönergesinde yapılan değişikle 26 yıl boyunca yapılan uygulamalara son verildiğini, AB normları dikkate alınıp hem teorik derslerde hem de direksiyon uygulama derslerinde ve sınavlarında köklü değişikliklerin yapıldığını hatırlattı.

Toplumsal hayatta önemli bir yer oluşturan trafikte de yazılı olarak ifade edilmeyen ancak hayatın günlük akışı içerisinde oluşmuş, toplum tarafından uyulması gerektiğine inanılan ve kültürden kültüre değişkenlik gösteren adap kurallarının bütününe trafik adabının denildiğini anımsatan Alpay, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Söz konusu adap kurallarının bazılarına uyulmaması devlet dediğimiz yapı tarafından cezai müeyyidelerle karşılaşmasına neden olurken bazıları ise cezai müeyyideler dışında toplum tarafından hoş karşılanmama, yaptırıma neden olmaktadır. Örneğin, hatalı sollama yapmak veya sokak aralarında sürat yapmak, cezai müeyyidelerle karşılaşılmasına neden olurken yüksek sesle müzik dinlemek, yağışlı havalarda çukurlara biriken yağmur sularına yaklaşıldığında aracın hızını artırmak, toplum tarafından hoş karşılanmayan davranışlar arasında sayılabilir. Yine, 'aşıksan vur saza, şoförsen bas gaza', 'düzde geçme beni, yokuşta mahcup ederim seni', 'karayollarında değil senin kollarında öleyim' gibi bir çok yazıya araçların arkasında rastlamışızdır. Söz konusu yazılar toplumsal olarak trafik konusuna bakış açımızı yansıtması açısından önem arz etmektedir. İnsanlarımızın trafikte araç kullanırken yıllarca bu algı ve refleksle araç kullandılar, bu mesajları dimağlarına kazıdılar. Bizim amacımız bu algıyı, yıllarca yapılan bu yanlışı düzeltmek, yeni bir kültür oluşturmak."

Sürücüler, trafik adabına uyacak

Özel Eğitim Kurumları Genel Müdürü Yelkenci ise adabı muaşeret denilen şeyin insanların yüzyıllar boyunca toplumların milletlerin biriktirdikleri hazineler olduğunu ifade eden Yelkenci, şöyle konuştu:

"Bir konu içi boşaltılırsa, o konuda performans göstermeniz mümkün olmaz. Eğer kararlı, sağlam, sağlıklı bir şekilde çıkarsanız o konuda mesafe kat edersiniz. Bu bir sihirli değnek gibi insanların kafasına dokunup da bütün her şeyi halledecek bir şey değil. Biz bugün bu zemini hazırlama arifesindeyiz. Beraber hazırladığımız, hazırlayacağımız bu zemin, 10-15 sene sonra sürücülerin tarif ettiğimiz şekilde olması gereken şekilde trafik adabını, genel anlamda da adabı muaşereti içselleştirmiş şekilde artık sürücülük yapmalarını sağlamış olacak." - Eskişehir

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Aşıksan Vur Saza, Şoförsen Bas Gaza' Algısı Sona Eriyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement