Asırlık Gelenek Arefe Duası - Son Dakika
Güncel

Asırlık Gelenek Arefe Duası

Asırlık Gelenek Arefe Duası

Çorum’da, ahilik kültüründen gelen geleneksel "Arefe duası" geleneği, esnaf ve sanatkarlarca asırlardır yaşatılmaya devam ediliyor.

20.08.2018 16:22
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çorum'da, ahilik kültüründen gelen geleneksel "Arefe duası" geleneği, esnaf ve sanatkarlarca asırlardır yaşatılmaya devam ediliyor.

Toplumun farklı kesimlerinin yanı sıra siyasi partilerin temsilcilerinin de bir araya geldiği Arefe duasında eller esnafın hayırlı, bereketli ve bol kazançlı yıl geçirmesi, ülkede de birlik ve beraberlik ruhunun pekişmesi için semaya kalkıyor. Osmanlı dönemindeki ahilik gelenekleri arasında yer alan Arefe duası için Çorum'daki çeşitli meslek gruplarından esnaf, Ramazan ve Kurban bayramları arefesinde araya geliyor.

Bu geleneğin yaşatılması için her Arife günü Oto Tamirciler Odası, Kalaycılar ve Hırdavatçılar Odası, Çilingirciler ve Sobacılar Odası ile Dikici ve Kunduracılar Odası tarafından program düzenleniyor.

Kalaycılar ve Hırdavatçılar Odası ve Çilingirciler ve Sobacılar Odası tarafından düzenlenen programa katılan AK Parti MKYK Üyesi ve Çorum milletvekili Ahmet Sami Ceylan, Arefe duasının nesilden nesile gelen bir gelenek olduğunu ve bunun devam ettirilmesi gerektiğini söyledi. Arefe duasının başka illerde olmadığını dile getiren milletvekili Ahmet Ceylan, bu gelenek sayesinde insanların bir araya gelerek ellerini semaya açıp dua ettiğini söyledi.

" Türkiye'ye karşı siyasi bir operasyon yürütülüyor"

Gündeme ilişkinde açıklamalarda bulunan Ceylan, Türkiye'nin dünyanın en büyük 17. ekonomisine sahip olduğunu belirterek, "Şuan yürütülen ekonomik savaş ve doların yükselmesi tamamen siyasi bir operasyon. Ekonomik göstergelere bakıldığında doların bu kadar yükselmesine etki edecek bir durum yok. Bu operasyonlar geçmişteki kırılgan Türkiye'de olsaydı ne olurdu? Şuanda biz burada konuşamaz halde olurduk. Bu programları yapmamız zor olurdu. Şuanda normalleşiyoruz. Bu süreci milletin gücüyle bertaraf edeceğiz. Bizim derdimiz 80 milyonla beraber yürümek. Huzur içerisinde bu ülkenin nimetlerinden beraber yararlanmak. Çorum'da da öyle. Bir ve beraber olmak mesele. Bir beraber olduğumuzda bunların hepsini savuşturacağız. Bu saldırıların arkası gelecek. Ancak biz tüm tedbirlerimizi aldık. Yeniden yolumuza devam edeceğiz. Yılın ilk 6 ayında yüzde 7 büyüme kat etmiş bir ülkenin üç ay içerisinde bu kadar dengesiz bir ekonomi göstergesi olurmu olmaz. Yine hedefimizi Maliye Bakanımız açıkladı. Yıl sonunda yüzde 4 büyüme hedefleniyor" dedi.

"Trump gece yatıp twit atmakla Türk ekonomisinin yapısını bozamaz"

ABD Başkanı Donald Trump'ı eleştiren Milletvekili Ceylan, "Partimizin ilk MYK toplantısında Cumhurbaşkanımız bazı şeyler paylaştı. Önümüz açık. Hem esnafımız, hem vatandaşlarımızın hemde ticaret erbabının ekonomik olarak eski düzenimize kavuşarak yolumuza devam edeceğiz. Trump gece yatıp 3 saat sonra twit atmakla Türkiye ekonomisinin yapısını bozamaz. Çünkü burası üçüncü veya dördüncü sınıf ülkesi değil. G-20 ülkesiyiz ve sağlam bir ekonomimiz var. Onun için o twit atmaya devam etsin. O da kendi içerisindeki ekonomik krizlerle uğraşmaya başlayacak, göreceksiniz oda yakındır. Amerika'da rahat değil. Onlarda da sıkışıklık var. Dünyaya ekonomik savaş açtı. Cumartesi günü Almanya ve Fransa açıklama yaptı. AB'de artık yaptırımlara karşı durması lazım. AB gerçekten bir birlik mi yoksa kağıt üzerinde olan bir birlik mi? Dünyada söz sahibi olan bir topluluk mu bunu göstermesi lazım. Son iki yıldır durumu idare ediyor. Ama kendileri de zarar görüyor. Onlarda duruşunu yavaş yavaş belirleyecek diye düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

Belediye Başkanı Zeki Gül de, Türkiye'nin devasa problemleri olduğunu belirterek, bu problemlerin birlik ve beraberlik içerisinde atlatacağını söyledi. Türk milletinin hainlerin silahlarına göğsünü siper ederek bertaraf ettiğinin altını çizen Gül, ekonomik savaşı atlatmanın daha kolay olduğunu ifade etti.

"Bir ekmek yerine yarım ekmek, yarım ekmek yerine çeyrek ekmek yeriz bu ülkeyi kimseye peşkeş çekmeye müsaade etmeyiz" diyen Başkan Gül, "Bu millette Cumhurbaşkanından en sadece vatandaşına kadar buna müsaade etmeyecek. Esnafımızın da problemleri olabilir. Biz bunları birlik ve beraberlik içerisinde iştisare ederek çözeriz. İnşallah daha aydınlık yarınlarda birlikte olacağız. Dünyada çok büyük sıkıntılar çeken milletler var. Birlik ve beraberliğimizi koruduğumuz sürece hiçbir güç tesir etmez" şeklinde konuştu.

Çorum Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Başkanı (ÇESOB) Recep Gür de, arefe dualarının Türkiye'de Çorum'dan başka bir ilde yapılmadığını söyledi. Geçmişten gelen bu geleneceğin gelecek nesillerin devam ettireceğini dile getiren Gür, "Bu gelenek Türkiye'nin her ilinde olması gerekiyor. Örf ve ananelerimizi sürekli anımsayacağımız bir gelenek" ifadelerini kullandı.

Kur'an-ı kerim tilavetinin ardından her iki odanın düzenlediği duaya katılan esnaf ve protokol üyeleri birlik, beraberlik ve helal kazanç içinde hep birlikte dua ettiler. - ÇORUM

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Asırlık Gelenek Arefe Duası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Artvin'de çöp döküm ve depolama sahasında yangın çıktı
    01:28 Artvin'de çöp döküm ve depolama sahasında yangın çıktı

    Artvin-Ardahan kara yolunun Varyant mevkisinde Çoruh Vadisi kenarındaki vahşi çöp depolama sahasında metan gazı patlaması sonucu yangın çıktı. Artvin Belediyesi itfaiye ekipleri yangını söndürmek için çalışmalarını sürdürüyor.

  • Antalya, Rusya-Ukrayna savaşı sebebiyle yaşanan ihracat kaybını doğu ülkeleriyle kapatmaya çalışıyor
    01:22 Antalya, Rusya-Ukrayna savaşı sebebiyle yaşanan ihracat kaybını doğu ülkeleriyle kapatmaya çalışıyor

    Antalya'da domates üretimi yapan ihracatçılar, Rusya-Ukrayna savaşının etkisiyle ihracat kaybını Doğu Avrupa ülkeleriyle kapatmaya çalışıyor. Ukrayna'ya yapılan ihracatın yüzde 90'ını oluşturan Antalya, savaşın etkisiyle pazardaki satış oranının yüzde 70 düştüğünü açıkladı. Ayrıca, üretim maliyetlerinin yüksek olması ve ulaşım sorunları da ihracatçıların karşılaştığı diğer zorluklar arasında yer alıyor.

  • Bakan Fidan, Tanzanya Dışişleri ve Doğu Afrikayla İşbirliği Bakanı January Yusuf Makamba ile bir araya geldi
    01:20 Bakan Fidan, Tanzanya Dışişleri ve Doğu Afrikayla İşbirliği Bakanı January Yusuf Makamba ile bir araya geldi

    Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Tanzanya'nın Dışişleri ve Doğu Afrikayla İşbirliği Bakanı January Yusuf Makamba'yı Dışişleri Bakanlığı'nın Resmi Konutunda ağırladı.

  • Adıyaman'da kavşakta meydana gelen kaza sonucu 4 kişi yaralandı
    01:18 Adıyaman'da kavşakta meydana gelen kaza sonucu 4 kişi yaralandı

    Adıyaman'ın Atatürk Bulvarı Valilik Kavşağı'nda meydana gelen trafik kazasında, iki otomobil çarpıştı. Kazada Ahmet Can B., Gülsüm B., Müslüm B., ve Remziye K. yaralandı. Yaralılar, sağlık ekipleri tarafından Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırıldı. Yaralıların sağlık durumlarının iyi olduğu belirtildi. Kazayla ilgili soruşturma devam ediyor.

  • Muş'ta 40 bin TL'ye çoban bulunamıyor
    01:11 Muş'ta 40 bin TL'ye çoban bulunamıyor

    Muş'ta havaların ısınmasıyla birlikte hayvanlarını meralara çıkarmaya başlayan besiciler, 40 bin lira maaş vermelerine rağmen çoban bulamıyor. Gençlerin kırsal bölgelerden şehirlere göç etmeyi tercih etmeleri, Muş'un besicilik anlamında iş gücü eksikliğine yol açıyor. Muş'un besicilik geleneğini sürdürmek ve sektörün geleceğini güvence altına almak için çoban bulma sorununun etkili bir şekilde ele alınması gerektiği belirtiliyor.

  • Apple, iPhone 16 ile tasarım değişikliklerine gidiyor
    01:09 Apple, iPhone 16 ile tasarım değişikliklerine gidiyor

    Apple'ın iPhone 16 modelinde dikey kamera kurulumuna geri dönüş yapacağı ve SIM kart tepsisi yerine Eylem düğmesi kullanabileceği belirtildi. Yeni sızıntılar, iPhone 16 serisinin tasarımında yapılan değişiklikleri ortaya koydu. Ayrıca çerçevelerin incelmesi, telefonun darbelere karşı daha hassas olabileceğini gösteriyor.

  • Türkiye'de En Popüler Dijital Akış Platformları
    01:09 Türkiye'de En Popüler Dijital Akış Platformları

    Son yıllarda DVD'ler, yerini dijital akış platformlarına bırakmış durumda. Türkiye'de hızla yaygınlaşan dijital akış platformları arasında en popüler olanı yüzde 38 pazar payıyla BluTV oldu. İkinci sırada yüzde 27 pazar payıyla Netflix yer alırken, Amazon Prime Video yüzde 19 pazar payıyla üçüncü sırada yer aldı. Disney+ ve MUBI ise daha küçük pazar paylarıyla listeye dahil oldu.

  • Türkiye, Günlük Elektrik Üretiminin Yüzde 78,5'ini Yenilenebilir Enerjiden Karşılıyor
    01:09 Türkiye, Günlük Elektrik Üretiminin Yüzde 78,5'ini Yenilenebilir Enerjiden Karşılıyor

    Türkiye, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar'ın açıklamalarına göre 12 Nisan tarihinde günlük elektrik üretiminin yüzde 78,5'i yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılandı. Yenilenebilir enerji kaynaklarının Türkiye'nin cari açığı azaltma, enerji arz güvenliği sağlama ve karbon nötr hedeflerine ulaşma konularında kritik bir rol oynadığı vurgulandı. Ayrıca, 2024 yılında lisanssız yenilenebilir yatırımlar için 7 bin 500 megavatlık ek kapasite ilan edildi ve 2035 yılına kadar güneş ve rüzgar santrallerinin devreye alınarak yenilenebilir enerjinin üretim içindeki payının yüzde 55'e yükseltilmesi hedeflendi.

  • Erdal Beşikçioğlu, Belediye Başkanı olarak ilk nikahı kıydı
    01:09 Erdal Beşikçioğlu, Belediye Başkanı olarak ilk nikahı kıydı

    Ankara'nın Etimesgut ilçesinden aday olan ve 31 Mart seçimlerinde belediye başkanı seçilen oyuncu Erdal Beşikçioğlu, başkan olarak ilk nikahını kıydı. Belediyenin hesabından yapılan paylaşımda, Beşikçioğlu'nun Berkay Dinçsoy ve Mine Kaya çiftinin nikahını kıyarak, çiftimize ömür boyu mutluluklar dilediği ifade edildi. Paylaşımda ayrıca çiftin ve ailesinin Erdal Beşikçioğlu ile fotoğrafları da yer aldı.

  • İBB Başkanı İmamoğlu'nun resminin asılmasını isteyen CHP Meclis üyesine Başkan Cin'den cevap
    01:06 İBB Başkanı İmamoğlu'nun resminin asılmasını isteyen CHP Meclis üyesine Başkan Cin'den cevap

    Pendik Belediye Meclisi'nde CHP meclis üyesi İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun belediyeye resminin asılması ile ilgili önerge verdi. Belediye Başkanı Cin ise, 'Siz ne zaman Cumhurbaşkanımızın resmini asarsanız ben de Ekrem Bey'in resmini asacağım' dedi.

  • Türk ve İngiliz Girişimciler Londra'da Buluştu
    01:03 Türk ve İngiliz Girişimciler Londra'da Buluştu

    Londra Oyun Festivali kapsamında Türk ve İngiliz girişimciler, Türkiye'nin Londra Büyükelçiliğinde düzenlenen bir resepsiyonda bir araya geldi. Büyükelçi Osman Koray Ertaş'ın ev sahipliğinde gerçekleşen etkinliğe, festival başkanı Michael French, Women in Games Türkiye Kurucusu Simay Dinç ve önemli oyun firmalarının temsilcileri katıldı. Büyükelçi Ertaş, Türk oyun sektörünün önemli başarılara imza attığını belirterek, Türkiye'nin küresel oyun sektörüne destekler sağladığını vurguladı. İki ülke arasındaki işbirliklerinin artırılması hedefiyle çalışmaların devam edeceğini ifade etti.

  • Ardahan'da Ata Eziyet Edenlere Para Cezası
    01:00 Ardahan'da Ata Eziyet Edenlere Para Cezası

    Ardahan'ın Göle ilçesinde, ata taşıyabileceğinden fazla yük yükleyerek eziyet eden 2 kişiye 14 bin 432 lira para cezası uygulandı. Sosyal medyada paylaşılan görüntüler üzerine harekete geçen yetkililer, şüphelileri tespit ederek cezai işlem uyguladı.


Advertisement